Connect with us

magazin

VEČERAS NA FORUMU Ana Rucner: “Veselim se muziciranju na ovom posebnom mjestu!”

Objavljeno

-


Zadarski Forum i najpoznatija hrvatska violončelistica Ana Rucner se dokazano vole, i to nije ljubav koja traje jedno ljeto. Nakon koncerta kojega je prošle godine održala na istom mjestu, vatrena izvođačica poznatih klasika svjetske glazbe vraća se na Forum u nedjelju 9. srpnja, kako bi još jednom svojom zaraznom energijom očarala posjetitelje našega grada.

Nakon što su prekjučer na istom mjestu otvorene Glazbene večeri u Sv. Donatu, Rucner također dolazi s repertoarom u kojemu većina pjesama dolazi iz klasične glazbe, ali u prepoznatljivom suvremenom ruhu, svirane na električnom violončelu.

– Izuzetno se veselim koncertu na zadarskom Forumu koji ću održati u nedjelju. Veselim se ponovnoj prilici za ovaj koncert u jednom od naših ljepših ambijenata, jer zaista je riječ o posebnoj i inspirirajućoj lokaciji za muziciranje, poručuje Rucner uoči dolaska.

Anu često zovu hrvatskom Vanessom Mae zbog suvremenog načina sviranja gudačkog instrumenta, ali i atraktivnog izgleda i energičnog nastupa na sceni. Izvest će poznate kompozicije koje je do sada izvodila u čak 40 zemalja svijeta, pronoseći radost glazbe te predstavljajući klasičnu i crossover glazbu preko djela najvećih skladatelja svih vremena na svoj moderan i jedinstven način. U bogatoj karijeri nastupala je s Joseom Carrerasom, Davidom Müllerom, kineskim pijanistom Muyeom Wuom i mnogim drugim poznatim umjetnicima.

Uz atraktivnu Anu posebni ugođaj koncertu dat će projekcije hrvatskih prirodnih i kulturnih ljepota na crkvi sv. Donata. Kao poznata promotorica naše zemlje Rucner na svojim koncertima prikazuje njezine najljepše motive poput Plitvičkih jezera, hrvatskih dvoraca, Brijuna, Dubrovnika, Kopačkog rita, Stonskih zidina, a kada se projiciraju na spomeniku kao što je Sveti Donat dobije se nezaboravan ugođaj.

– Pridružite mi se da zajedno uživamo u energičnoj mjuzi i zanimljivoj scenografiji koja će gledatelje odvesti po cijeloj Hrvatskoj!, poručuje Rucner.

Koncert će se održati u nedjelju na Forumu s početkom u 21 sat, a ulaz je slobodan.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

VEČERNJA SCENA / “Čitač ljudi” u srijedu u Kazalištu lutaka

Objavljeno

-

By

U sklopu programa Večernje scene za odrasle ove srijede, 29.5. u 20 sati, u Kazalištu lutaka Zadar gostuje izvrsna monodrama “Čitač ljudi”, u produkciji Teatra Fort Forno.

Čitanje sebe i drugih cjeloživotni je proces: nepredvidiv i pun iznenađenja, živ i uzbudljiv, dramatičan i komičan. U sjećanje nam se bilježe događaji i doživljaji koje dijelimo i stvaramo s roditeljima, rođacima, vidljivim i manje vidljivim prijateljima; sve do školovanja i odrasle dobi kada promišljamo o načinima izražavanja samih sebe kako bismo pronašli autentičnost koja nas izgrađuje.

O PREDSTAVI: „Čitač ljudi“ duhovito je koncipirana monodrama interaktivnog karaktera, koja obrađuje veoma intrigantnu temu – kako izraziti sebe i zanemariti traumatična iskustva kojima je svaki mladi čovjek izložen u svom formativnom razdoblju, kako u obitelji, tako i među vršnjacima u školi i društvu.
Pođite na putovanje s osobom koja će podijeliti svoja iskustva čitanja sebe i drugih u nastojanju da podijeli trenutke osjetilne spoznaje s vama.

TEKST: Gabrijel Perić, Robert Raponja
REŽIJA: Robert Raponja
DRAMATIZACIJA: Tatjana Šuput Raponja
LIKOVNOST: Ria Trdin
IGRA: Gabrijel Perić

Ulaznice se kupuju na blagajni prije predstave ili online, a rezervacija je moguća putem maila (klz@klz.hr).

Cijena ulaznice je 6,50 eura, a za učenike, studente i umirovljenike 3,50 eura.

 
Nastavi čitati

magazin

Jeftino voće čuva mozak i srce: Ima ga na svakom koraku i pravo je zlato

Objavljeno

-

By

Pexels

Brusnica, jedna od najdragocjenijih namirnica kada je u pitanju zdravlje.

Jedno malo, ali moćno voće – brusnica, možda je ključ za očuvanje pamćenja i prevenciju demencije!

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta East Anglia otkrili su da svakodnevna konzumacija brusnica može biti ključ za poboljšanje pamćenja, usporavanje razvoja demencije pa čak i smanjenje “lošeg” kolesterola, prenosi Krstarica.

Studija je pratila 60 zdravih ispitanika 12 tjedana, od kojih je polovica svakodnevno konzumirala prah brusnice, dok je druga polovica dobivala placebo.

Rezultati su bili iznenađujući – ispitanici koji su konzumirali brusnice pokazali su značajno poboljšanje pamćenja svakodnevnih događaja, bolju prokrvljenost mozga pa čak i smanjenje razine “lošeg” kolesterola.

Dr. David Vauzour, voditelj istraživanja, ističe kako je ovo jedna od prvih studija koja istražuje dugoročni utjecaj brusnica na kognitivne sposobnosti i zdravlje mozga.

Rezultati su vrlo ohrabrujući i mogu poslužiti kao temelj za buduća istraživanja o utjecaju brusnica i sličnog bobičastog voća na zdravlje mozga.

Brusnice su poznate po svojoj moći u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, zahvaljujući antioksidansima poput vitamina C i E, kao i flavonoidima.

Osim toga, bogate su vlaknima koja mogu pomoći u promicanju zdrave probave i održavanju zdravlja urinarnog trakta.

Ove male bobice možda kriju veliku tajnu očuvanja našeg uma i tijela u budućnosti!

 
Nastavi čitati

magazin

VEČERAS NA VIŠNJIKU: Koncert “Lord of the dance” – upute za ulazak publike

Objavljeno

-

By

Večeras u 20 sati u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku održava se glazbeni spektakl, “LORD OF THE DANCE”.

Tim povodom donosimo nekoliko korisnih informacija kako bi ulazak posjetitelja u dvoranu protekao što jednostavnije i bez poteškoća:

PRODAJA ULAZNICA NA DAN KONCERTA (ponedjeljak, 27. svibnja, 2024.) –  blagajna ŠC Višnjik od 18.00 do 21.00

PREDVIĐENI ULAZAK PUBLIKE: od 19.00 sati.

UPUTSTVA ZA ULAZAK PUBLIKE NA SLJEDEĆE POZICIJE:

PARTER i VIP TELESKOP – ulazi u prizemlju između Ulaza B i C

TRIBINE i TELESKOPI A-B i C-D – Ulazi B i C (na katu)

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu