ZADAR / ŽUPANIJA
SASTANAK KOD ŽUPANA Švicarski veleposlanik oduševljen Zadrom, iskazao zanimanje za teme održivog turizma i kulturne suradnje
Župan Božidar Longin sa suradnicima, pročelnicima Danielom Segarićem i Antom Sjaušem, u Domu Zadarske županije primio je u nastupni posjet veleposlanika Švicarske Konfederacije Nj. E. Ursa Hammera u pratnji počasne konzulice Elisabeth Tomić.
Župan je goste upoznao s gospodarskim potencijalima Zadarske županije, a naglasak je osobito stavio na dobru prometnu povezanost, istaknuvši značaj kvalitetne cestovne i lučke infrastrukture za razvoj šireg područja. Ujedno je kao ključne projekte za budućnost najavio proširenje kapaciteta Zračne luke Zadar i razvoj željezničke infrastrukture. Također, osvrnuo se i na najjaču gospodarsku granu – turizam, naglasivši potrebu usmjeravanja njegova razvoja prema održivosti s ciljem unapređivanja, ali i mišlju o budućnosti u kojoj je potrebno sačuvati čisti okoliš i baštinu za nove generacije. Osim kulturnih i prirodnih ljepota kojima obiluje, Zadarska županija svoju prepoznatljivost u turizmu planira brendirati i kroz eno-gastro ponudu, najavio je župan Longin.
Veleposlanik Hammer nije skrivao svoje oduševljenje toplom dobrodošlicom te je zahvalio na svim informacijama koje je dobio. U svom obilasku gradova diljem Hrvatske, Zadar je istaknuo kao biser te osobito pokazavši interes za temu održivog turizma i kulturne suradnje, kao i mogućnost predstavljanja Zadarske županije u Švicarskoj.
Svoj posjet Zadru veleposlanik je nastavio sudjelovanjem na 2. Svjetskom kongresu sportskog turizma koji se održava u Punta Skali.
ZADAR / ŽUPANIJA
(NE)RADNE NEDJELJE / U Zadru su danas otvorene sljedeće trgovine i trgovački lanci…
Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…
BAUHAUS:
od 9 do 14
KAUFLAND:
zatvoreno
HEY PARK
zatvoreno
TOMMY
Bože Peričića 5 – od 8 do 14
Skradinska 8 – od 7 do 13
Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20
KONZUM:
Frane Petrića 10 – od 7 do 13
Polačišće 2 – od 7 do 13
LIDL:
zatvoreno
INTERSPAR
zatvoreno
PLODINE
zatvoreno
SUPERNOVA:
zatvoreno
STUDENAC:
Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21
Put Vrela 2 – od 7 do 21
Ulica Ivana Skvarčine 18 – od 7 do 21
Šibenska ulica 9C – od 7 do 21
Ul. Roberta F. Mihanovića 62 – od 7 do 21
Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21
RIBOLA
Put Pudarice 11 – od 7 do 20
Vukovarska 6a – od 7 do 20
Ulica Andrije Hebranga 10a – od 7 do 20
PEVEX
od 8 do 14
ZADAR / ŽUPANIJA
SPLITSKI MUZEJ HRVATSKIH ARHEOLOŠKIH SPOMENIKA / Među devet nagrađivanih dalmatinskih ulja predstavljena i dva iz Zadarske županije
U vođenoj degustaciji kušavana ulja Ante Vulina iz Pakoštana i OPG-a Ante Urema iz Biograda na moru. Zašto su dalmatinska maslinova ulja svjetski vrh?
Kad se dalmatinska maslinova ulja pojave na nekoj od međunarodnih manifestacija, uz respekt, nerijetko izazovu i reakcije konkurencije : „Ajme, pokupit će sve glavne nagrade“.
Slično je bilo i na nedavno završenom najvećem svjetskom natjecanju u New Yorku, gdje su dalmatinski maslinari zajedno sa istarskim, osvojili čak 62 zlatne medalje. Jednako kao i maslinarske velesile Španjolska i Amerika koje su se natjecale s puno više uzoraka. Po stopi uspješnosti daleko smo ispred svih. Sa samo 97 uzoraka osvojili ukupno 80 nagrada sa stopom uspješnosti od 82 posto, dok Italija, Španjolska i Amerika imaju 62 posto, Turska 56, Grčka i Portugal po 52, Tunis 36, Francuska 21 su posto . Sve ostale zemlje sjeverne hemisfere, daleko su ispod.
Zašto su dalmatinska maslinova ulja svjetski vrh? – logično je pitanje. A to je ujedno naziv i tema Radionice u sklopu manifestacije Vinski podrum, koja se održava u Splitu. Radionica je održana jučer u popodnevnim satima u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.
-Tajna je u tradiciji. Imamo i odličan sortiment s čak 40 autohtonih sorti. U posljednjih 30-ak godina dodajemo im i strane, sada već udomaćene sorte kao što su pendolino, coratina, leccino i slične. Našoj oblici, još uvijek najzastupljenijoj u našim maslinicima, kao dobar oprašivač pokazao se pendolino. Sada rađa redovitije. Imamo odličan teroar, znači tlo, klimat i zemlju, elemente koji ističu okus i miris rodnog kraja u kojemu je ulje proizvedeno, rekla je dr.sc. Mirella Žanetić voditeljica radionice.
Žanetić je još dodala: – Naš forte je i krš. Tu maslina sama iz sebe izbaci sve najbolje.
Dalmatinsko maslinarstvo ide uzlaznom putanjom posljednji 30-ak godina od kada mladi uzgajivači počinju uvažavati struku, istaknula je Žanetić. Ona je poznata stručnjakinja i istraživačica iz splitskog Instituta za jadranske kulture gdje radi u laboratoriju za kontrolu kvalitete djevičanskih maslinovih ulja. Voditeljica je i stručne panel grupe Instituta za senzorne analize djevičanskog maslinovog ulja.
Uremova pakovina i Vulinova Santa Justina
Uz vođenu degustaciju na radionici je predstavljeno devet nagrađivanih ulja iz cijele Dalmacije, a među njima i dva s područja Zadarske županije: OPG Ante Urem iz Biograda na moru i OPG Ante Vulin iz Pakoštana.
Urem posjeduje maslinike s 850 stabala maslina. Uz domaće oblicu, krvavicu, mašnjaču, levantinku, lastovku, istarsku bjelicu tu su i introducirane: coratina, pisholine, pendolino i leccino. Podsjetimo, ovaj sve uspješniji maslinar u uljar je na nedavno održanom Noćnjaku u Zadru osvojio titulu šampiona za svoje ulje od sljubljenih sorti u kategoriji pakovina.
Najviše pozornosti izazvala robna marka Antino vlasnika Ante Vulina i njegovo ulje Santa Justina koje je osvojilo zlatno odličje na najvećem svijetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku.
-Godina jest bila zahtjevna. No, i uz vremenske nepogode uspjeli smo sačuvati plod. Berbu obavili 24. listopada, ulje iz masline isti dan „iscijedili“ u Uljari Željka Vrsaljka u Nadinu. Ostalo sve po redu, pretok nakon mjesec dana, čuvanje u inox posudama na tempereturi od 16-17 stupnjeva, zatim punjene i boce i tako redom, rekao je Vulin. Vulin s obitelji uzgaja oko 550 stabala maslina na rodu, a s novo posađenima ima ih ukupno 1000 na više lokacija uz Vransko jezero. Uspio je izbjeći i štetnike. „Maslinine muhe kod nas i nije bilo“, kaže.
Njegovo ulje Santa Justina od oblice i drobnice ocijenjeno je u New Yorku kao vrhunsko. Srednje intezivnog je okusa, dobro usklađeno, ugodne pikantnosti i gorčine. Ima vrlo dobar voćni miris i okus. Osjeti okusa podsjećaju na list masline, zeleni bajam i rikolu, istaknuto je u arganoleptičkoj analizi u New Yorku.
Odlike vrhunskog ulja: Kompleksno, rezistentno i harmonično
Slične ocijene su izrečene i tijekom vođene degustacije na radionici u Splitu. Ima sve odlike vrhunskog ulja. Kompleksno, rezistentno i harmonično, lakonski kratko zaključila je voditeljica Žanetić.
Na radionici je bilo govora i o nužnosti izrade maslinarskog katastra, obnovi zapuštanih maslinika na otocima, sadnji novih i brendiranju maslinovih ulja. Naravno i o tekućoj maslinarskoj sezoni za koju maslinari vjeruju da će biti bolja od lanjske.
Stvari se dobro razvijaju. Stanje u maslinicima je obećavajuća. Proljeće je, kažu, donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa su masline pune cvijeta. Očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko, ali svi su izgledi da ćemo imati uspješnu sezonu. Puno uspješniju od protekle godine, a to znači i puno više ulja u konobama , ali i na najvećim svjetskim natjecanjima, posebno u New Yorku i Tokiju, poručuju nagrađivani maslinari sa manifestacije Vinski podrum u Splitu koja završava danas u večernjim satima.
N.J./Dani Masline
ZADAR / ŽUPANIJA
PROGNOZA / Izmjenjivat će se kiša i sunce. Najviše padalina u utorak, najsunčanije u srijedu
Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Uglavnom u unutrašnjosti u drugom dijelu dana lokalno kiša te pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženiji. Vjetar slab, ponegdje i umjeren jugozapadni, na Jadranu i jugo, prolazno i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27 °C.
U ponedjeljak djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Mjestimice kiša i poneki pljusak s grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije, gorskoj i istočnoj Hrvatskoj gdje poslijepodne lokalno mogu biti i izraženiji. Ujutro ponegdje moguća magla. Vjetar većinom slab, u drugom dijelu dana na Jadranu do umjeren jugozapadnjak i jugo, a na sjevernom dijelu moguće bura. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 16, na moru između 14 i 19, a najviša dnevna uglavnom od 21 do 26 °C.
IZGLEDI VREMENA:
Promjenljivo i nestabilno mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji. Najoblačnije uz najčešće kišu i pljuskove, ponegdje moguće i obilnije očekuje se u utorak, a najrjeđe uz više sunca u srijedu. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni, u srijedu jugozapadni, na Jadranu slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, u utorak mjestimice jaki. Dnevna temperatura malo niža, jutarnja viša.
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 sata prije
(NE)RADNE NEDJELJE / U Zadru su danas otvorene sljedeće trgovine i trgovački lanci…
-
magazin4 dana prije
FOTOGALERIJA / Đir po gradu sa Sašom Čukom
-
magazin4 dana prije
VIDEO / Nova pjesma i spot zadarskog glazbenika. Glavna glumica u spotu – Ava Karabatić!
-
Hrvatska5 dana prije
Važna obavijest za umirovljenike: Mirovine stižu nešto kasnije