ZADAR / ŽUPANIJA
SVEČANOST U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2023
Na posebnoj svečanosti u hotelu Esplanade, gdje se u utorak 18. travnja okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana uručene su Nagrade najboljim restoranima i chefovima, a predstavljeno je i šesto izdanje dvojezičnog međunarodnog gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2023, u kojem je posebno zastupljena Zadarska regija kroz prilog od 10 stranica kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. Rezultat je to upravo partnerstva Turističke zajednice Zadarske županije i Gault&Millaua u predstavljanju Zadarske županije kroz tekst i fotografije koje ilustriraju bogatstvo ove regije, kako u namirnicama, tako i u eno-gastronomskoj ponudi.

Naime, nastavno na program razvoja eno-gastro turizma koji je Turistička zajednica Zadarske županije započela u prošloj godini, jedna od ključnih točaka u programu rada za 2023. godinu jest predstavljanje Zadarske županije kao turističke regije kroz eno-gastronomiju. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja. Aktivnosti su započete na turističkim sajmovima, te nastavljene kroz zanimljive prezentacije na našim bliskim emitivnim tržištima.
Na gala večeri kojoj su nazočili Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske i Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, a koji su uručili trofeje mladim talentima, odnosno najboljim restoranima, trofeje najboljim chefovima uručili su čelnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.
Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni na našega chefa Sašu Begana iz restorana Foša, koji je osvojio trofej Veliki chef sutrašnjice, a s kojim TZ Zadarske županije surađuje na brojnim gastro aktivnostima. Također nas jako veseli uvrštenje brojnih restorana iz Zadarske županije u ovaj važni gastronomski vodič, te se nadamo još većem broju u sljedećim izdanjima“.

Istaknimo još kako je Gault&Millau večera najveće godišnje okupljanje chefova hrvatskih restorana, jedinstvena prigoda kada su chefovi – gosti, a vrhunac večeri je dodjela priznanja za njihovu kreativnost. U vodič Gault&Millau jeuvršteno 270 top restorana, 100 POP – popularnih lokala (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica) i 100 vina iz cijele Hrvatske, te po prvi put i selekcija najboljih maslinovih ulja Hrvatske. Večeru za 200 gostiju u Smaragdnoj dvorani zajedno su kuhali Paul Ivić, chef TIAN restorana u Beču, Michelin* i 4 toke Gault&Millau Austria i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022.
ZADAR / ŽUPANIJA
NABAVKA NOVOG UREĐAJA / OB Zadar nastavlja s vrhunskom dijagnostikom jetrenih bolesti!
Napredni medicinski uređaj FibroScan, koji omogućava brzu, jednostavnu, neinvazivnu i bezbolnu procjenu zdravlja jetre mjerenjem elasticiteta tkiva jetre, instaliran je na Odjel za gastroenterologiju Opće bolnice Zadar. Ova se pretraga u OB Zadar koristi više od 10 godina i gotovo svi gastroenterolozi imaju certifikat za njezino provođenje.
Tijekom ove godine stari se uređaj pokvario, pa je prisilno „umirovljen“, no nabavkom novog pretrage se neometano obavljaju.
„FibroScan jetre predstavlja zlatni standard među neinvazivnim, elastografskim metodama jer može vrlo precizno, a ujedno potpuno bezbolno, odrediti tvrdoću i elastičnosti jetre. Ovom se pretragom koristimo u procjeni i praćenju oštećenja jetre kod kroničnih bolesti kao što su hepatitis B i C, autoimuni hepatitis, MASLD (metabolički poremećaj povezan s masnom jetrom), alkoholna bolest jetre, genetske bolesti (Wilsonova bolest, hemokromatoza) te u praćenju odgovora na terapiju. Tijekom pregleda, koji je sličan ultrazvuku, liječnik prislanja malu sondu na kožu koja odašilje mehaničke i ultrazvučne valove. Pacijent to može osjetiti kao lagane vibracije na mjestu sonde. Pretraga je bezbolna, sigurna i kratkotrajna, traje svega oko deset minuta. Može u potpunosti zamijeniti biopsiju jetre i možemo je ponavljati neograničeni broj puta. Za pretragu ne postoji posebna priprema bolesnika. Rezultati pretrage gotovi su odmah, no potrebno ih je tumačiti u odnosu na anamnestičke, kliničke i biokemijske parametre. FibroScan pruža precizne rezultate o stupnju fibroze (ožiljkavanja tkiva jetre) i steatoze (masne infiltracije jetre), što je ključno za rano otkrivanje bolesti poput masne jetre ili ciroze. Rano otkrivanje omogućuje pravovremeno liječenje i sprječava daljnji razvoj bolesti“, kazala je doc.prim.dr.sc.Melanija Ražov Radas, dr.med., voditeljica Odjela za gastroenterologiju.
FibroScan svakako ima svoje mjesto i u procjeni statusa jetrenog parenhima kod manje čestih bolesti i stanja, kao što je celijakija (jedan od mogućih uzroka steatoze jetre), potom kod srčane bolesti s razvojem zastojne jetre, cistične fibroze, ali i brojnih drugih situacija u kojima mjerenje gustoće jetrenog parenhima FibroScanom daje dodatnu vrijednost u dijagnostici i liječenju.
Vrijednost medicinskog uređaja FibroScan iznosi 215.901,25 eura. Dio sredstava, 120.000,00 eura, osigurao je Grad Zadar i tako omogućio još jedan iskorak u podizanju zdravstvene zaštite za sve pacijente.
ZADAR / ŽUPANIJA
OBAVIJEST / U utorak bez vode četiri ulice u Zadru!
Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Vodoinstalacija d.o.o., dana 09.12.2025. (utorak) u vremenu od 07:00 h do 15:00 h opskrba vodom će biti privremeno obustavljena u mjestu gradu Zadru u slijedećim ulicama:
Put Dikla, od križanja sa ulicama Asje Petričić i Antuna Mihanovića do križanja sa ulicama
Augusta Šenoe i Valerija De Ponte
Ulica Brune Bušića, kućni brojevi 5 i 7
ZADAR / ŽUPANIJA
ZIMSKI PARK / Škola klizanja na klizalištu ICE PARK u sklopu ŠC-a Višnjik
Zimski park Višnjik i ove godine ostaje nezaobilazno odredište za sve ljubitelje zimskih radosti! Dok Zadrani i posjetitelji uživaju u klizanju, svi koji žele naučiti svoje prve korake na ledu ili se osjećaju nesigurno imaju priliku upisati se u Školu klizanja.
U posebno organiziranim terminima za neklizače i početnike, djeca (preporučena dob 6+ godina) i odrasli mogu uz vodstvo stručnih trenera savladati osnovne tehnike klizanja i steći sigurnost na ledu.
Škola klizanja održava se u popodnevnim terminima, traje 5 dana, a cijena programa iznosi 60 eura. U cijenu je uključeno sve potrebno za sigurno i ugodno učenje.
Prijave su u tijeku!
Svi zainteresirani svoje mjesto mogu osigurati na blagajni klizališta ili pozivom na broj 091 452 0013.
Za one koji žele individualan pristup, moguće je dogovoriti i privatne sate.
Klizalište površine 525 m², koje postavlja i njime upravlja riječka tvrtka Arctic d.o.o., otvoreno je do 11. siječnja 2025.
Radno vrijeme i termini klizanja:
Radno vrijeme klizališta je svakoga dana, od ponedjeljka do nedjelje, od 9 do 23 sata. Termini klizanja započinju svaki puni sat i traju 45 minuta.
Cijene ulaznica i opreme:
• Ulaznica: 7 eura radnim danom od 15 do 22 h te vikendom i blagdanima od 10 do 22 h
• PROMO cijena – 5 eura radnim danom od 9 do 15 h te od 22 do 23 h; vikendom i blagdanima od 9 do 10 h te od 22 do 23 h
• Najam klizaljki: 2 eura
• U ponudi su i pomagala za klizanje te zaštitne kacige
Posebne pogodnosti:
Klizanje za djecu predškolskog uzrasta je besplatno, kao i za organizirane posjete vrtića i osnovnih škola grada Zadra uz pratnju odgojitelja i učitelja, od ponedjeljka do petka, od 9 do 13 sati.
Zimski park Višnjik poziva sve male i velike da se okušaju na ledu, usavrše svoje vještine i uživaju u čaroliji zimskih praznika!
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin4 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…







