Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) PANEL O OPTIMIZACIJI UPOTREBE PESTICIDA I KLIMATSKIM PROMJENAMA Porast temperature povećat će broj kukaca i ugroziti poljoprivredu na Mediteranu

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru danas je u okviru projekta „Proizvodnja hrane, biokompozita i biogoriva iz žitarica u kružnom biogospodarstvu“ održana panel rasprava „Optimizacija upotrebe pesticida za smanjenje negativnog utjecaja klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju“.

Panel rasprava dio je aktivnosti projekta koje Sveučilište u Zadru provodi u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Tekstilno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a koji  obuhvaća primijenjena istraživanja ispravnih agrotehničkih mjera za stare i nove sorte pšenice i ječma te hibride kukuruza kako bi se utvrdili optimalni omjeri između zrna i biomase kao i prisutnost mikotoksina.

– Klimatske promjene i povećane temperature otvaraju prostor za nove štetnike i veću pojavnost plijesni, čime se izravno utječe na kvalitetu i sanitarnu neispravnost. Te su promjene nažalost vrelo izvjesne a na nama je da vidimo kojom će brzinom nastupati i kako se za njih možemo pripremiti. Ne možemo to napraviti tako da potpuno ukinemo pesticide, a zamijenimo ih prirodnim proizvodima. Neke od najotrovnijih stvari na svijetu su potpuno prirodne. Naravno, trebamo podizati svijest, optimalno koristiti preparate kako bismo u naše kulture unosili što manje toksina, bilo prirodnih ili sintetičkih, istaknuo je prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Slaven Zjalić.

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru govorio je o utjecaju klimatskih promjena na kukce kao vektora spora mikotoksigenih gljiva. Mediteransko podneblje je klimatski vrlo osjetljivo i promjena će zasigurno biti, a neke od njih odnose se na kukce kojih prije nije bilo ili ih je bilo u znatno manjem broju. U istraživanju koje je provedeno na prikupljenim kukuruznim zlaticama i kukuruznim moljcima otkrivena je velika vjerojatnost prijenosa mikotoksina preko ovih kukaca.

– Na područjima gdje se suzbijala zlatica pojava mikotoksina je bila značajno manja. Neupitno je da će se mjere zaštite morati nastaviti provoditi, a naši poljoprivrednici nisu  skloni praćenju pojave štetnih organizama u polju. Jedan od izlaza je sadnja lokalno prilagođenih kultivara, rekao je Kos.

Dr. sc. Dario Ivić, rukovoditelj Odjela za biljno zdravstvo Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu, izlagao je o posljedicama ukidanja djelatnih tvari i padu kvalitete i kvantitete prinosa pri promjeni klime. S jedne strane tu su brojni pritisci za visokom kvalitetom i zdravstvenim standardima, a s druge dostupnost proizvoda po prihvatljivim cijenama.

– EU kaže da se poljoprivreda mora promijeniti i u tom cilju je donijela Europski zeleni plan, uz koji bi do 2050. postala klimatski neutralan kontinent. Strategija je “Od polja do stola” nalaže sigurnu i cjenovno pristupačnu hranu, poštivanje načela održivosti i zaštite okoliša, prelazak na pravedan, zdrav i ekološki prihvatljiv prehrambeni sustav. To je sve lijepo na papiru, nema baš previše veze sa stvarnim životom. Do 2030. uporna kemijskih pesticida bi se trebala smanjiti za pola, a veliki teret pritom pada na leđa samih poljoprivrednika. Pitanje je kako će se oni u tome snaći, kaže Ivić.

Izv. prof. dr. sc. Darija Lemić  sa Zavoda za poljoprivrednu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu izlagala je o učinku klimatskih promjena na unesene i autohtone invazivne kukce štetne u poljoprivredi. Temperatura je najvažniji čimbenik koji utječe na populaciju kukaca – kada se poveća, utječe utiče na dinamiku populacije, ubrzava metabolizam, potiče na više hranjenja i razmnožavanja, a zbog blagih zima preživljava zimu te je u proljeće vrlo brojna. Ako je temperatura preniska ili previsoka populacija raste sporije, zbog čega su gubici veći u umjerenim područja nego u tropima.

– Nužne su nove strategije suzbijanja kukaca, temeljene na najsuvremenijim alatima kao što su znanstvena predviđanja i znanstveno potvrđeni ekonomski pragovi odluke za suzbijanje, zaključila je panel dr. Lemić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

ILČIĆ U ZADRU PREDSTAVIO SVOJU LISTU ZA EP / Ribari: Za hrvatsko ribarstvo napravio je više nego svi drugi naši eurozastupnici zajedno!

Objavljeno

-

By

Zadar, 30. travnja 2024. – U Zadru je jučer predstavljena kandidacijska lista grupe birača na čelu s nositeljem liste g. Ladislavom Ilčićem. Tijekom konferencije za medije predstavljeno je i dvoje kandidata na listi: g. Mate Šimundić te gđica. Miranda Jamnicki. Uz njih, na konferenciji su se pojavili i lokalni ribari predvođeni g. Karlom Magdićem koji su odlučili javno poduprijeti g. Ilčića zbog, kako kažu, njegovog doprinosa hrvatskom ribarstvu.

Tiskovnu konferenciju je otvorila Zadranka Miranda Jamnicki koja je istaknula kako je u djelovanju Ladislava Ilčića u Europskom parlamentu prepoznala zalaganje za iste one vrijednosti za koje se i ona nalaže – zaštita i promicanje međunarodnog ugleda Hrvatske te zaštita kršćanskih vrijednosti i dostojanstva žene.

„Samo poštivanjem cjelovitosti i dostojanstva žene, što je g. Ilčić više puta isticao u svojim govorima u Europskom parlamentu, možemo doći do stvarne ravnopravnosti žena i do društva s manje nasilja, izjavila je Jamnicki.

„Ladislav je jedini zastupnik s kojim smo uopće uspjeli uspostaviti komunikaciju, koji je htio saslušati probleme ribara i situaciju s ribarstvom u Jadranskom moru. Napravio je za hrvatske ribare više nego svi drugi zastupnici zajedno. Uspio je izboriti većinu u Europskom parlamentu koja je izglasala postupak da se Mediteranska uredba mora mijenjati. Ta uredba radi velike probleme  hrvatskim ribarima u Jadranu. Za hrvatsko ribarstvo je jako važno da imamo nekoga u Europi tko se zaista bori za nas.“,izjavio je predstavnik ribara, Karlo Magdić.

Mnoge lijeve politike u Europskom parlamentu pokazale su se vrlo lošima rezultirale su lošim rezultatima. Europa treba dokazane vrijednosti i političare koji su trajno i jasno stajali u obranu povijesno potvrđenih vrijednosti i koncepata života koji su dobri i za društvo i za gospodarstvo“, izjavio je Ilčić.

Mate Šimundić, drugi kandidat na listi i predsjednik Skupštine Splitsko dalmatinske županije rekao je kako se od njega može očekivati borba za konkretne politike i rezultate, istovremeno braneći vrijednosti kršćanske Europe.

“Vrijednosti koje zajednički zastupamo su i poznate i dokazane: obitelj, sloboda, dobra Hrvatska i kršćanska Europa. Za te se vrijednosti borimo kroz konkretne politike. To su: energetska i prehrambena sigurnost, demografska  opstojnost, slobodno tržište, jasan identitet. Riječ je o krucijalnim temama za opstanak i RH i EU. Događaji  koji će se odviti do kraja ovog desetljeća, uvelike će definirati izgled i sudbinu EU, a time i naše Hrvatske, vjerojatno i do kraja ovog stoljeća. Želimo li biti pasivni promatrači tih zbivanja ili želimo dati svoj doprinos i pečat svijetu? Ako želimo opstati kao svoji na svome, birajmo dokazane vrijednosti.”, izjavio je Šimundić.

„Energetska kriza nije otpočela invazijom na Ukrajinu, ona je počela 6 mjeseci ranije, zahvaljujući nerealnim zelenim politikama ljevice. Zatvarali su klasične izvore energije, a gurali alternativu koja nije spremna, niti pouzdana. Cijene energije su porasle, a gospodarstvo, a time i građani – plaćaju tu cijenu. Kada tome dodamo ideologiju koja zagovara smanjenje broja djece, koju ljevica vidio kao ništa drugo nego kao problem koji potiče globalno zatopljenje, dobivamo sliku društva protiv koje sam se borio u Europskom parlamentu i protiv koje ću se uvijek boriti. Građani to vide, vide moje rezultate i siguran sam da će ponovno birati dokazane vrijednosti“, završio je Ilčić.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA / Predavanje prof. dr. sc. Vjekoslava Ćosića: “Zakon o hrvatskom jeziku, post festum” 

Objavljeno

-

By

Ogranak Matice hrvatske u Zadru priređuje predavanje prof. dr. sc. Vjekoslava Ćosića: “Zakon o hrvatskom jeziku, post festum”. Predavanje će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, na adresi Don Ive Prodana 1, Zadar,  u četvrtak 2. svibnja, s početkom u 18:30.

Hrvatski sabor 26. siječnja 2024. donio je Zakon o hrvatskom jeziku, čime je Republika Hrvatska  stala uz bok europskih zemalja koje se svojim nacionalnim zakonodavstvom skrbe o vlastitu jeziku. Time se nakon desetljeća iščekivanja napokon ostvario san mnogih generacija hrvatskih domoljuba.  Nacrt Zakona  izradila je radna skupina Matice hrvatske u sastavu: akademik Stjepan Damjanović, prof. dr. sc. Mario Grčević (voditelj radne skupine), akademik Mislav Ježić, akademik August Kovačec i dr. sc. Tomislav Stojanov.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRAZNIK RADA / Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove srijede…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove srijede…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Skradinska 8 – od 7 do 21

KONZUM:

zatvoreno

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Većina trgovina radi. Točna radna vremena pregledajte OVDJE.

RIBOLA

zatvoreno

PEVEX

zatvoreno

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu