Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE ZŽ: Kreativna škola STEM-a / Pilot radionice   

Objavljeno

-

Zajednici tehničke kulture Zadarske županije prijavom na poziv “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a” odobreno je sufinanciranje projekta „Kreativna škola STEM-a“  iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednosti projekta iznosi 137.626,07 EUR (1.036.943,59 KN) od čega se iz Europskog socijalnog fonda  sufinancira 116.982,16 EUR (881.402,05 KN), a ostatak bespovratnih sredstava sufinancirana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Partneri u provedbi projekta su: Zadarska županija – Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Udruga za promicanje informacijskih tehnologija Zadar Developers Hub i Sveučilište Sjever sa sjedištem u Koprivnici i Varaždinu.

Više o ciljevima, aktivnostima i rezultatima projekta možete pronaći na web stranici www.stem.com.hr  te društvenim mrežama projekta.

Radionice za djecu i mlade s ciljem popularizacije STEM pristupa u praćenju klimatskih promjena obuhvaćaju ciklus od dvadeset besplatnih radionica raspoređenih u deset termina – svake subote Polaznici istih koje predstavljaju odabrani  učenici i učenice osnovnih i srednjih škola s područja Zadarske županije (ukupno 45-ero djece i mladih raspoređenih u dobne skupine od 1-4 razreda OŠ, 5-8 razreda OŠ te 1-4 razreda SŠ) imat će priliku steći praktična znanja i vještine sa širokim spektrom primjene kroz zanimljive teme:

– osmišljavanje i programiranje računalne igrice,

– printanje elemenata i izrada meteorološke stanice uz pomoć 3D printera,

–  računalno obrađivanje podataka (Scratch, Python, Numpy) dobivenih putem senzora za praćenje temperature, vlage, kvalitete zraka, 

– racionalno korištenje električne energije na primjeru eksperimenta,

– upoznavanje s klimom i okolišem: more i zrak 

U dinamičnom i prijateljskom okruženju tijekom radionica potiče  se kreativnost i timski rad. Voditelji istih su predstavnici organizacija civilnoga društva – članica udruga Zajednice iz područja tehničke kulture, stručni suradnici te projektni partneri  –  udruga  „Zadar Developers Hub“ koji su prethodno educirani za Pilot radionice namijenjene djeci i mladima kroz dvadeset  interaktivnih, online edukacija. U tu svrhu izrađen je i Priručnik s detaljnim programom izvedbe u suradnji Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i Novamina centra za razvoj inovativnih tehnologija.

Pilot radionice započele su u  siječnju 2023. godine. Održavaju se  subotom, u dvorani Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru  gdje je smještena sva potrebna oprema za rad nabavljena iz proračuna projekta. Polaznicima su osigurani prigodni promotivni materijali te osvježenje (marenda) prilikom svake radionice.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

STUDENTSKI PROJEKT / U Gradskoj knjižnici Zadar “Sajam mogućnosti”

Objavljeno

-

By

U petak, 17. svibnja 2024., u Gradskoj knjižnici Zadar, od 13 do 18 sati, održava se Sajam mogućnosti – događaj nastao u sklopu studentskog projekta koji okuplja udruge mladih s područja Zadra.

Cilj događaja je predstaviti udruge srednjoškolcima, studentima i svim zainteresiranima te im pokazati kako mogu realizirati svoje ideje kroz volonterstvo i prakse. 

U sklopu događaja održat će se panel rasprava udruga te niz radionica, a prijave za radionice vrše se putem poveznice: https://forms.gle/eNxNrFubeDenqZHo7

Za sve sudionike osigurana je besplatna kava, a tu su i različite nagrade za one koji posjete štandove udruga. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Oblačno sa sunčanim razdobljima. Za četvrtak najavljeni obilni pljuskovi

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ujutro mjestimice u unutrašnjosti magla. Ponegdje kiša i grmljavina, u prvom dijelu dana uglavnom na Jadranu i u krajevima uz njega, a poslijepodne i u središnjim predjelima. Navečer mjestimice na Jadranu može biti izraženijih pljuskova. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, na Jadranu jugo, ponegdje i jako. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C.

U četvrtak promjenjivo oblačno s mjestimičnom kišom, a uglavnom su navečer lokalno mogući izraženiji i obilniji pljuskovi s grmljavinom. U Dalmaciji će biti najviše sunčanih razdoblja, a past će i najmanje kiše. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, na istoku na udare i jak. Na Jadranu umjereno do jako jugo, ponegdje i olujno. Najniža jutarnja temperatura zraka od 10 do 14, na Jadranu između 15 i 19 °C. Najviša dnevna većinom od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te nestabilno. Mjestimična kiša bit će češća u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a posebice su u četvrtak navečer i u noći na petak mogući izraženiji i lokalno obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom. U subotu sunčanije uz rijetku oborinu. Vjetar na kopnu slab do umjeren jugoistočni i istočni, na istoku na udare i jak, od petka jugozapadni. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, ponegdje i olujno, u petak u postupnom slabljenju i okretanju na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

24. SVIBNJA, CRKVA SV. NIKOLE: Antiphonus, Petrit Çeku i glazba iberskog poluotoka

Objavljeno

-

By

Ansambl Antiphonus i gitarist Petrit Çeku programom Romancero gitano (Ciganska romantika), pod umjetničkom palicom maestra Tomislava Fačinija, u petak, 24. svibnja u zadarskoj crkvi sv. Nikole u 20 sati donose istoimeni ciklus kojim talijanski kompozitor Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968), na tekstove Federica Garcíe Lorce (1898-1936), slušatelje vodi snovitim stranputicama u kojima odzvanjaju kastanjete, njište konji i teku rijeke. Ansambl će, ispreplećući bisere renesanse, romantizma i suvremene glazbe, izvesti čuvene španjolske narodne pjesme skladatelja Manuela de Falle (1876-1946), a čut ćemo i dvije skladbe za solo gitaru – Cataluñu i Cordobu iz Suite españole, op. 47Isaaca Albéniza (1860-1909). Dijelom programa bit će i komična ensalada La Bomba katalonskog kompozitora Matea Fleche (1481-1553), ali i čuvena El cant des ocells (Pjev ptica) proizašla iz pera Bernata Vivancosa (1973).

Ulaznice su dostupne na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr, te u fizičkoj prodaji 22., 23. i 24. svibnja od 11 do 13 i od 18 do 20 sati na info-pultu Providurove palače, s time da prodaja ulaznica sat vremena prije početka programa seli ispred koncertnog prostora.

Od osnutka 2008. godine, Antiphonus daje sve od sebe da osvoji i oduševi svoju publiku, na svim hrvatskim festivalima, brojnim gradovima i inozemstvu, dovitljivim koncertnim programima, u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenih autora. Madrigali, moteti, opere, pastorale, organumi, oratoriji, gregorijanika i svi mogući žanrovi luk su kojim Antiphonus, poput muzikalnog Amora, odapinje strelice u srca svoje publike. Antiphonus je posebno ponosan na svoja dva zagrebačka ciklusa, Triade u MUO i Trinitas u sv. Katarini. Antiphonus se osluškuje i diše u komornom duhu i kada se radi o složenim vokalno-instrumetnalnim kombinacijama.

Tako su neki od programskih vrhunaca Antiphonusa Bachova Muka po Ivanu, Cavallierijevo Prikazanje duše i tijela, Purcellova Dido and Aeneas, Lametacije i Lagrime di san Pietro Lassa, gotovo sve knjige madrigala Monteverdija, responzorije Gesualda, Couperina i Cavalierija, i Nonsens madrigali Ligetija, Vespro della Beata Vergine Claudija Monteverdija, Bachovi moteti, njemački vokalno-instrumentalni barok, obilje suvremenih djela, niz hrvatskih praizvedbi i djela naručenih za Antiphonus, operna produkcija na Biennalu i nastupi kojima je ansambl predstavljao Hrvatsku u inozemstvu – turneje po Njemačkoj, Finskoj, Sloveniji, Srbiji i Francuskoj. 

Ključni kulturni događaji vezani za noviju političku povijest, kao što je svečanost ulaska Hrvatske u EU ali i koncert predsjedanja Hrvatske u Bruxellesu nisu prošli bez Antiphonusa. Antiphonus je otvorio Muzej Apoksiomena, proslavio osnivanje Sveučilišta u Zadru, nastupao na Dubrovačkim ljetnim igrama, vraćao se dragim prijateljima i publici na Osorskim večerima, Korkyra Baroque, koncertnoj sezoni u Zadru, Slavonskom Brodu i u Splitu, gdje je osvojio i Juditu. Među sjajnim glazbenicima s kojima surađuje u svojoj koncertnoj sezoni i gostovanjima, tu su Krešimir Špicer, Dmitry Sinkovsky, Pavao Mašić, Krešimir Stražanac, Edin Karamazov, Petrit Çeku, Luca Pianca, Karolina Eyck, Margret Koell, Pavle Zajcev, kao i tvorci čudesnih instrumenata viola organista, Slawomir Zubrzycki i Yaybahara, Gorkem Şem. Antiphonus je snimio dva albuma – Ne le tue braze, glazba hrvatskog seicenta, i Mixtape – suvremena hrvatska vokalna glazba. Na kraju – već deset godina iznenađuje publiku pikantnim programima u ciklusima Triade i Trinitas za koje je nagrađen Milkom Trninom, ostajući i dalje vjeran početnoj premisi.

Petrit Çeku spada u sam vrh vrhunskih interpreta klasične glazbe, kako u Hrvatskoj, tako i šire. Rođen je 1985. godine u Prizrenu (Kosovo) gdje je i započeo glazbeno obrazovanje u suradnji s Luanom Sapunxijem. Preseljenjem u Zagreb 2002. godine nastavio je obrazovanje u klasi Xhevdeta Sahatxhije, a potom u klasi Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na kojoj je diplomirao 2008. godine. Slijedeći dječački san, od 2009. do 2013. godine se usavršavao kod Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu (SAD). Çekuov je izvanredni senzibilitet i ekspresivnost privukao publiku i kritičare diljem svijeta. Gitarski kritičar Colin Cooper oslovio ga je kao „solista visokih mogućnosti“. Nastupao je diljem Europe i Sjeverne Amerike sa solističkim recitalima te kao solist u pratnji simfonijskih orkestara poput Simfonijskog orkestra Allentowna, Simfonijskog orkestra Baltimorea, Komornog orkestra Češke filharmonije, Orkestra državnog Ermitaža St. Peterburga, Simfonijskog orkestra Albanske radiotelevizije, te najznačajnijim orkestrima u Hrvatskoj poput Zagrebačke filharmonije, Dubrovačkog simfonijskog orkestra te Simfonijskog orkestra HRT-a. Također, redovito nastupa s ansamblom Zagrebački solisti te gitarskim triom Elogio. Tijekom bogate karijere osvojio je devet prvih nagrada na međunarodnim gitarskim natjecanjima među kojima se izdvajaju „Christopher Parkening” u Malibuu (2012., SAD), „Schadt” u Allentownu (2011., SAD), „Maurizio Biasini” u Bologni (2011., Italija) te „Michele Pittaluga” u Alessandriji (2007., Italija). Prvu je studijsku ploču objavio 2008. godine pod etiketom američke diskografske kuće Naxos. Iste je godine nagrađen godišnjom nagradom „Mladi glazbenik godine” koju dodjeljuje Zagrebačka filharmonija. Također, 2005. godine dobiva Nagradu „Ivo Vuljević” koju dodjeljuje Hrvatska glazbena mladež, te osvaja natjecanje „Ferdo Livadić” koje se održava u sklopu festivala Samoborska glazbena jesen. Njegov snimak svih Bachovih suita za violončelo u aranžmanu Valtera Dešpalja objavljen je u proljeće 2016. godine pod etiketom španjolske kuće „Eudora Records”.

Sve informacije možete pronaći i na web stranici www.kuzd.hr

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu