Connect with us

Sport

PK JADERA: Mihovil Ninčević proglašen za najboljeg sportaša s invaliditetom u 2022.

Objavljeno

-

Trener Ante Džaja i Mihovil Ninčević

U Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku održana je svečanost povodom dodjele nagrada najboljim sportašicama i sportašima, te drugih priznanja što ih je utemeljila Športska zajednica Grada Zadra. Laureati su izabrani temeljem sportskih postignuća u 2022. godini, kao i temeljem dosadašnjih zasluga u razvoju sporta i doprinosa sportu u cjelini.

Ovom prigodom Jaderin plivač Mihovil Ninčević (1997) – PK Jadera je proglašen za najboljeg sportaša s invaliditetom. Mihovil je svoju nagradu zaslužio svakodnevnim trudom i treninzima te je u protekloj godini ostvario niz vrhunskih rezultata.

Najvrijednije rezultate u 2022. godini ostvario je u Splitu na 50m bazenu Poljud gdje je održano Otvoreno prvenstvo Hrvatske u plivanju za osobe s invaliditetom CROATIA OPEN 2022. Na ovom najmasovnijem, a ujedno i najznačajnijem natjecanju za plivače s invaliditetom koje se održava u Hrvatskoj svake godine nastupilo je 105 natjecatelja iz Crne gore, BiH, Hrvatske i Slovenije. Mihovil Ninčević (klasa S14) je nastupio u 4 discipline te je u svima doplivao do zlatne medalje i titule prvaka hrvatske u svojoj klasi, isplivao je i 3 nova državna rekorda te osvojio ukupno 8 medalja. Državne rekorde je rušio u disciplinama 50m slobodno koju je sada isplivao za 28.92 dok je prijašnji rekord postavio 2018. g. u Parizu (29.24), na istom natjecanju 2018. je postavio državni rekord na 50m leptir (31.16) koji je sada isplivao za 31.03, dok je rekord na 100m leptir (1:19.20) isplivao 2019.g. na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u Splitu da bi ga popravio za više od 5 sekundi i cilj dotaknuo za 1:14.00. Posljednja disciplina koju je Mihovil plivao bila je 100m slobodno gdje je do titule prvaka stigao za 1:05.19. Još 4 medalje je osvojio u apsolutnom poretku plivača tako je do srebrnih medalja stigao u disciplinama: 50m slobodno i 100m leptir dok je do brončanih medalja stigao u disciplinama: 50m leptir i 100m slobodno.

Mihovil je vlasnik ukupno 6 državnih rekorda te iza sebe ima i nastupe za Hrvatsku paraplivačku reprezentaciju tako je 2018.g nastupio u Parizu su se održale INAS LJETNE EUROPSKE IGRE najveći europski sportski događaj za elitne sportaše s intelektualnim teškoćama. Hrvatska reprezentacija je nastupila sa pet sportaša u dva sporta; atletici i plivanju. Na ovim igrama u plivačkom dijelu otvorene su dvije nove klase i to za Down syndrom (II2) i autizam (II3). Mihovil je nastupio u klasi II3 i to u disciplinama 50m i 100m slobodno te 50m leptir. U sve tri discipline je doplivao do zlatnih medalja s vremenima 50m slobodno (29.24), 100m slobodno (1:03.57) i 50m leptir (31.16). Ujedno je u svim disciplinama isplivao i državne rekorde. 2019. godine na 50m Olimpijskom bazenu Otoka

Plivački klub Spid Sarajevo je organizirao Prvo međunarodno paraplivačko natjecanje u Bosni i Hercegovini “SARAJEVO OPEN 2019 – U VODI SMO SVI JEDNAKI” na kojem je u sastavu Hrvatske reprezentacije nastupio i naš paraplivač Mihovil Ninčević (1997) sa trenerom Antom Džajom, prof. U sastavu Hrvatske paraplivačke reprezentacije na ovom natjecanju nastupilo je 26 plivača u pratnji 10 trenera, a ekipa PK Jadere je jedina iz Zadra dobila poziv izbornika. Na ovom natjecanju je sudjelovalo 90 paraplivača iz 7 država: Austrija, BIH, Crna Gora, Hrvatska, Turska, Slovenija i Srbija,a nastupilo je 8 klubova te 3 reprezentacije. Mihovil je nastupio u najbrojnijoj klasi S14 te je u četiri isplivane discipline za Hrvatsku paraplivačku reprezentaciju osvojio tri medalje i to dva srebra i jednu broncu. 2016. godine od Hrvatskog paraolimpijskog odbora je dobio priznanje za uspješnog mladog sportaša s invaliditetom. Iste godine od strane HPSOI proglašen je za najuspješnijeg juniora u 2015 godini te mu je  dodijeljeno priznanje.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sport

TENISOM DO ZDRAVLJA / Od ponedjeljka u Zadru humanitarni teniski turnir – igra se za Cukriće i Udrugu za Down sindrom

Objavljeno

-

By

Nakon uspješno održana dva humanitarna turnira Tenisom do zdravlja, vrijeme je da i po treći puta u Zadru zajednički napravimo lijepe stvari za našu zajednicu, stoji u najavi iz Teniskog kluba Zara.

Ovogodišnji turnir Tenisom do zdravlja počinje 6. svibnja 2024., a sudionike turnira i finaliste ćemo bodriti dva tjedna.

Cilj ovogodišnjeg turnira je podizanje svijesti o osobama s Down sindromom  i osobama oboljelima od šećerne bolesti  te omogućavanje daljnjih terapijskih postupaka za članove Udruge za Down sindrom Zadar i Udruge Cukrići Zadar.

“S obzirom na to da se trudimo svake godine napraviti još i više, treći turnir Tenisom do zdravlja obogatiti ćemo i Pub kvizom teniske tematike koji će se održati 15. svibnja 2024. u 20:30 sati u caffe baru Porat.

Prijavite se na kviz putem e-mail adrese klisej@yahoo.com. Prostora ima za 20 ekipa po 5 članova pa požurite jer se mnogo ekipa već prijavilo.

S obzirom da je događanje humanitarnog karaktera, nema klasične kotizacije nego će na samom kvizu biti postavljena kasica za dobrovoljne priloge. U prijavi je potrebno navesti ime ekipe i broj članova. Nagrade za najbolje plasirane ekipe osigurava cafe bar Porat. Vidimo se jer zaista, dobro je činiti dobro”, poručuju iz Kluba.

 
Nastavi čitati

Sport

5. SVIBNJA / Niko Kovač dolazi u Zadar trčati Wings for Life World Run 

Objavljeno

-

By

Bivši kapetan i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač dolazi u Zadar trčati 5. svibnja za one koji ne mogu, na 11. izdanju Wings for Life World Run utrke.

Zadar će i ove prve svibanjske nedjelje biti krcat pozitivnom energijom. Ukupno 8 tisuća natjecatelja velikog srca jurnut će točno u 13 sati s Liburnske obale, ujedinjeni u želji učiniti ozljede leđne moždine izlječivima.

A među njima će biti i jedno svima poznato lice. Riječ je o proslavljenom bivšem nogometašu Niki Kovaču. Poznat po svojoj borbenosti i disciplini na travnjaku, Kovač je početkom novog milenija bio kapetan i jedan od najvažnijih igrača hrvatske nogometne reprezentacije.

U klupskoj karijeri može se pohvaliti da je osvojio dvostruku titulu s Bayernom 2003. godine, a igrao je još za Herthu, Bayer Leverkusen i HSV. Igračku karijeru je završio titulom u Austriji s Red Bull Salzburgom 2007. godine, a s istim klubom je kao pomoćnik započeo i svoju trenersku karijeru.

Danas 52-godišnji strateg može također reći da je vodio hrvatsku reprezentaciju kao izbornik na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, nakon čega je s Eintrachtom oduševio osvajanjem njemačkog Kupa 2018. godine. Ponovio je kao trener dvostruku krunu iz igračkih dana s Bayernom 2019. godine, a zatim je još trenirao Monaco i Wolfsburg.

Sada jedan od najcjenjenijih hrvatskih trenera dolazi u Zadar, gdje će se pridružiti zaljubljenicima u kretanje koji iz godine u godinu neumorno trče za one koji ne mogu, u humanitarnoj utrci u kojoj stopostotna vrijednost svih startnina i donacija ide za istraživanja ozljeda leđne moždine.

Iako je zadarski Wimgs for Life World Run rasprodan, još uvijek se možete prijaviti i sudjelovati na utrci uz aplikaciju bilo gdje, osim u Zadru.

 
Nastavi čitati

Sport

SJAJNA! Klara Bošnjak iz KDP Donat oborila rekord na Državnom prvenstvu u Zagrebu

Objavljeno

-

By

Na jučer održanom Državnom prvenstvu u Zagrebu, na 5 km u bazenu, Klara Bošnjak članica kluba daljinskog plivanja Donat je postala prvakinja Hrvatske i srušila 13 godina star hrvatski rekord koji sada iznosi 58 minuta, 59 sekundi i 58 stotinki. 

Klara je time poboljšala stari rekord čak za 23 sekunde, što je fantastično, a kad je to napravila u odnosu na bivšu vlasnicu Karlu Šitić onda je to još cjenjenije.

Za podsjetnik – Karla Šitić je najbolja hrvatska maratonka koja je osvojila 11. mjesto na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu. 

Sa ovim rekordom je Klara pokazala da pred njom stoji lijepa maratonska budućnost.

Dražen Adžić, predsjednik Kluba:

“Znamo da je Klara najbolja Hrvatska plivačica, ali moram priznati da me ugodno iznenadila ovim rušenjem rekorda. Klara je jako mlada plivačica za ovaj sport i izgleda da se sve lagano slaže u njezinoj karijeri. 

Ovo je fantastičan motiv našoj Klari za Europsko prvenstvo koje slijedi početkom lipnja u Beogradu.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu