Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PU ZADARSKA: Za vikend na zadarskim prometnicama evidentirano 6 prometnih nesreća

Objavljeno

-

Foto: PU zadarska

Jučer, u nedjelju, 05. ožujka 2023. godine oko 17.45 sati, u Zadru u Ulici Hrvatskog saboru dogodila se prometna nesreća u kojoj je teže tjelesne ozljede zadobio 60-godišnji hrvatski državljanin, vozač motocikla zadarskih registarskih oznaka.

Prema rezultatima očevida do promene nesreće je došlo dok se 19-godišnja vozačica automobila Suzuki zadarskih registarskih oznaka, kretala u koloni prometnicom gdje je promet reguliran uz pomoć svjetlosne signalizacije te skretala u lijevo bez da se prethodno uvjerila da to može učiniti na siguran način, uslijed čega na nju nalijeće motocikl koji se kretao iz suprotnog smjera i zadržavao svoj smjer kretanja. Nakon udara moticiklist pada na automobil Suzuki, a potomi na kolnik ceste uslijed čega je ozlijeđen.
Liječnička pomoć mu je pružena u Općoj bolnici Zadar gdje su mu utvrđene teže tjelesne ozljede te je zadržan na liječenju.

Policija utvrđuje sve okolnosti prometne nesreće, a u tijeku je kriminalističko istraživanje nad vozačicom u svezi kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

  Vikend na zadarskim prometnicama – evidentirano 158 prekršaja

Pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda:

  • alkoholiziranost vozača,
  • vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisna uporaba mobitela i
  • prekršaji motociklista. 

Policijski službenici proteklog vikenda od 03. do 06. ožujka 2023. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 158 prekršaja od čega izdvajamo:

  • 25 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 
  • 61 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja 
  •  9 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 10 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zabilježeno je i 6 prekršaja zbog vožnje u zabranjenom smjeru ( jednosmjerna ulica), 3 prekršaja zbog isteka tehničkog pregleda i registracije te po 1 prekršaj zbog vožnje prije stjecanja prava na upravljanje, 1 prekršaj zbog nepropisnog pretjecanja te 1 prekršaj zbog nenošenja kacige.

Iz prometa je isključeno 27 vozača i 4 vozila.

U tom se vremenu dogodilo 6  prometnih nesreća, u kojima je jedna osoba teže ozlijeđena te su dvije osobe lakše ozlijeđene.

Najveća koncentracija alkohola u količini od 1,96 g/kg izmjerena je kod 40-godišnjeg vozača automobila Renault zadarskih registarskih oznaka, kojeg su u subotu 04. ožujka oko 03.20 sati u Ulici 84. gardijske bojne HV Termiti u Zadru zaustavili policijski službenici Policijske postaje Zadar. Daljnjim postupanjem od njega je oduzeto oko 1,8 grama marihuane, a također su prema njemu uporabljena sredstva prisile jer je tijekom liječničkog pregleda narušavao javni red i mir te se pokušao udaljiti.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, vozač je uz Optužni prijedlog prepraćen na Kazneno-prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru gdje mu je određena mjera zadržavanja u zatvoru u trajanju od 9 dana.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Svečano obilježen Dan Općine Povljana

Objavljeno

-

By

U subotu, 27. travnja svečano je obilježen Dan Općine Povljana. Program je započeo svečanom sjednicom Općinskog vijeća u 10 sati, nakon čega je u Domu kulture u organizaciji Općine Povljana i Kulturnog centra Sv. Martin – Hrvatska u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku te Hrvatskim katoličkim sveučilištem predstavljena knjiga „Život svetoga Martina” autora Sulpicija Severa. Na promociji knjige govorila je dr. sc. Antonija Zaradija Kiš, dopredsjednica znanstveno-kulturne udruge Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska i znanstvena savjetnica Instituta za etnologiju i folkloristiku, koja je predstavila višegodišnji projekt i put njezina nastanku ukazavši na značaj koji knjiga danas nosi.

Knjiga „Život svetoga Martina” u izdanju Kršćanske sadašnjosti, Kulturnog centra sv. Martin – Hrvatska i Hrvatskog katoličkog sveučilišta prijevod je djela čovjeka očarana milosrđem i humanošću sv. Martina, Sulpicija Severa, svetčeva suvremenika i sljedbenika, koju je na hrvatski jezik preveo prof. dr. sc. Stjepan Kušar.

Prof. dr. sc. Ines Sabotič, predsjednica Kulturnoga centra sv. Martin – Hrvatska i profesorica Hrvatskog katoličkog sveučilišta predstavila je projekt Kulturne rute Vijeća Europe u Republici Hrvatskoj, a dr. sc. Radomir Jurić, dugogodišnji ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar govorio je o crkvi Sv. Martina i običajima vezanim uz slavljenje kulta Sv. Martina u Povljani na otoku Pagu.

Crkva sv. Martina spominje se kao prva župna crkva naselja Povljane već davne 1334. godine, a sagradio ju je Dižislav Radogostić Vučo u Staroj Povljani. Crkva je iznimno vrijedan spomenik srednjovjekovne arhitekture koja je 2001. godine u cijelosti konzervirana i tako dugoročno spašena, kao iznimno vrijedan spomenik hrvatskog srednjovjekovnog graditeljstva.

Općina Povljana od ove godine učlanjena je u Kulturni centar sveti Martin – Hrvatska koji okuplja gradove i općine pod zaštitom ovog sveca, kao i brojne štovatelje Martinske baštine.

Svečano slavlje nastavljeno je na Trgu Bana Josipa Jelačića u Povljani uz domjenak i druženje s građanima.

„Danas smo u društvu naših gostiju i građana svečano obilježili Dan Općine Povljana. Tradicija obilježavanja svake godine obogaćuje našu zajednicu te zahvaljujemo svima koji su nam se pridružili  kako bismo zajedno proslavili Dan naše općine.” – rekao je Predrag Rukavina, načelnik Općine Povljana.

Foto: Elvis Šmit/Radio Pag

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Sunčano i sve toplije. Već u nedjelju temperatura ide iznad 25°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, no ne i posve stabilno, pa malo kiše ili pokoji pljusak može pasti uglavnom na sjevernom Jadranu i Gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na moru jugo. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Najviša dnevna temperatura od 16 do 21 °C.

U nedjelju pretežno sunčano uz slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar. Jutarnja magla uglavnom u kotlinama. Najniža temperatura zraka od 4 do 8, na moru između 9 i 13 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano uz porast temperature. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, od ponedjeljka jugoistočni, a na moru jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu