Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SUDJELUJTE U ANKETI! Oblikujte Agendu za prelazak na čiste oblike energije za zadarske otoke

Objavljeno

-

Zadarski otoci uskoro će dobiti prvu Agendu za prelazak na čiste oblike energije

Agenda je strateški dokument koji će doprinijeti prelasku na čiste oblike energije i provedbi učinkovitih mjera za prilagodbu klimatskim promjenama, a sve u skladu s Europskim zelenim planom kao putokazom za postizanje klimatske neutralnosti Europe do 2050. godine.

Agendu izrađuju Grad Zadar i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u suradnji s udrugom Pokret otoka i lokalnim stanovništvom te uz podršku Tajništva za čistu energiju EU otoka pri Europskoj komisiji.

Agendom je obuhvaćeno svih osam otoka koji administrativno pripadaju Gradu Zadru – Ist, Iž, Molat, Olib, Premuda, Rava, Silba i Škarda.

U cijelom procesu izrade Agende, važan je glas otočana koji se i sami mogu uključiti kroz ankete i radionice.

Sudjelovanjem u anketi otočani će imati priliku dati svoj doprinos u analizi trenutnog stanja i definiranju plana prelaska na čiste oblike energije na uključenim otocima.

Anketa o potrošnji energije dostupna je ovdje.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Svečano obilježen Dan općine Bibinje

Objavljeno

-

By

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan općine Bibinje, ujedno i 33. obljetnica stradanja hrvatskog redarstvenika Franka Lisice u Domovinskom ratu, kojeg su se Bibinjci i ove godine s ponosom prisjetili.

Svečanoj sjednici, uz mještane Bibinja i domaćine nazočili su brojni uzvanici – Nikolina Baradić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, župan Božidar Longin, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, Marko Ratković, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, državna tajnica Marija Pletikosa te brojni drugi gosti.

U uvodnim obraćanjima predsjednica Općinskog vijeća Marijana Kandić i načelnik Šime Sekula osvrnuli su se na niz projekata koji se trenutno provode na području općine.

„Naš ključni kapitalni projekt je izgradnja novog modernog dječjeg vrtića s jaslicama. Svako dijete zaslužuje mjesto u vrtiću i iz tog razloga pokrenuli smo dugo očekivani projekt koji će zasigurno doprinijeti zadovoljstvu najmlađih. Još jedan strateški projekt nastavak je izgradnje javne odvodnje i rekonstrukcije vodovodne mreže, koji provodimo u suradnji s Općinom Sukošan. Projekt je vrijedan gotovo 12 milijuna eura, sufinanciran je iz NPOO-a, a u tijeku je javna nabava za odabir izvođača radova“, najavio je načelnik Sekula.

Župan Božidar Longin istaknuo je kako mu je zadovoljstvo doći u Bibinje, gdje lokalna vlast prepoznaje potrebe svojih stanovnika i čini sve da im život učini kvalitetnim i sretnim.

„Rezultat je to vrijednog rada načelnika Sekule i njegovog tima, a Zadarska županija cijeni takav aktivan pristup te, u okviru svojih zakonskih i financijskih mogućnosti pruža podršku svakom kvalitetnom razvojnom projektu. Sinergijom države, županije i jedinica lokalne samouprave sustavno se rješavaju sustavi vodoopskrbe i odvodnje cijelog ovog područja pa i Bibinja. Iz svega navedenog, vidljivo je kako se vaša općina razvija i ima veliki potencijal rasta. Mi se u Zadarskoj županiji, pak, možemo pohvaliti podatkom da smo i službeno među četiri najrazvijenije županije u RH. Vesele nas pozitivni gospodarski pokazatelji – porast izvoza, prosječnih plaća, ali i ono što je posebno važno – značajno povećanje broja radnih mjesta. Veliku ulogu u tome svakako imaju i gospodarske zone, a vaša u Lonićima svakako je jedna od onih s najvećim trendom rasta“, poručio je župan.

Izaslanica predsjednika Sabora Nikolina Baradić čestitala je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u razvoju Bibinja, a time i Hrvatske.

„Moram priznati da mi je zadovoljstvo doći u općinu koja se ima čime pohvaliti. Niz je kvalitetnih projekata koje ste ostvarili, ali puno je i novih ideja koje utječu životni standard stanovnika. Posebno to utječe na mlade obitelji koje ovdje ostaju, a one su osnova opstanka naše domovine. U Bibinjama danas imamo rekordnu zaposlenost i izvrsne demografske podatke koji to pokazuju i zato možete biti primjer svim ostalima kako mladima omogućiti kvalitetan život“, istaknula je Baradić dodavši da su mladi u fokusu Vlade i premijera Plenkovića, o čemu svjedoči niz mjera koje su proveli u proteklom razdoblju.

Vrhunac svečane sjednice bila je dodjela priznanja zaslužnim mještanima. Godišnju nagradu Općine Bibinje zaslužili su: Ivan Šimunić, juniorski prvak Hrvatske u tajlandskom boksu u kategoriji do 54 kg; Nogometni klub veterana Bibinje povodom 25 godina postojanja; Nogometni klub Bibinje za osvojeni naslov prvaka Prve županijske nogometne lige; dok je Grb Općine dodijeljen Ruži Dražini, liječnici obiteljske medicine u znak zahvale za dugogodišnji predan i zapažen rad u zdravstvu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Izložba Mare Milin u Kneževoj palači

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

UZ MEĐUNARODNI DAN PRIMALJA / Dani otvorenih vrata rodilišta Opće bolnice Zadar od 6. do 10. svibnja

Objavljeno

-

By

Peti svibnja Međunarodni je dan primalja, prilika je to da se potakne na promišljanje o jedinstvenoj i izuzetno važnoj ulozi primalje u zdravstvenom sustavu i u obitelji, stoji u objavi iz OB Zadar.

“Svojim požrtvovnim radom, znanjem i vještinama primalja sudjeluje u dolasku novog života na svijet, a cjeloživotnim učenjem unaprjeđuje kvalitetu primaljske skrbi.

Djelokrug rada i kompetencije primalja nisu usmjerene isključivo na porođaj. Značajna je uloga primalja počevši od edukacije o planiranju obitelji, praćenju i savjetovanju u trudnoći, aktivnim sudjelovanjem pri  porođaju i u poslijeporođajnom razdoblju, briga i skrb za novorođenče i primaljska skrb ginekološke pacijentice.

Primalje svoj dan, Međunarodni dan primalja ove godine  posvećuju borbi protiv klimatskih promjena. Odgovorna i dobro educirana primalja važna je karika uspješnog i sretnog ishoda poroda za majku i dijete, ali je istovremeno odgovorna i u borbi protiv klimatskih promjena, kako bi dijete raslo u zdravom okruženju i na zdravom planetu. Borba protiv klimatskih promjena  ključna je za budućnost naše djece i svih nas.

POBOLJŠAJMO SVI ZAJEDNO UVJETE U KOJIMA NOVI ŽIVOT DOLAZI NA SVIJET I U KOJEMU RASTE. To je obveza i zadaća svake primalje zajedno sa majkama koje donose na svijet novi život”, dodaje se iz zadarske bolnice.

Primalje Zadarske županije ove godine na Međunarodni dan primalja, priključuju se globalnoj utrci ,,Wings for life“ i na taj način pokazuju svoje veliko srce, požrtvovnost i odgovornost.

Ovom prigodom organizirani su i Dani otvorenih vrata rodilišta Opće bolnice Zadar u tjednu od 6. – 10.05.2024.

Zainteresirane trudnice mogu se najaviti na broj telefona 505 363.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu