Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

POŽAR NA VELEBITU PROŠIRIO SE NA PODRUČJE ZADARSKE ŽUPANIJE Vatrogasci poslali apel građanima

Objavljeno

-

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice u ponedjeljak su pozvali građane na odgovorno ponašanje jer je i nadalje vrlo visoki indeks opasnosti od izbijanja požara te su izvijestili da je i dalje aktivan požar otvorenog prostora koji se s područja Tulove Grede – Lovinac proširio na područje Zadarske županije.

Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma na teško pristupačnom i djelomično miniranom terenu. Tijekom dana i noći 7. kolovoza na dežurstvu su bile i  snage iz Ličko-senjske i Zadarske županije; JVP Gospić, DVD-a Jasenice i Obrovac, a zadarska Interventna postrojba se tijekom dana vratila u bazu.

Požar otvorenog prostora na području Blišana, ugašen je u 22,30 sati. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 3 hektara.

U Šibensko-kninskoj županiji vatrogasci su 6. kolovoza u 21,34 sati zaprimili dojavu o požaru otvorenog prostora na području Ervenika, Radučića. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 50 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 36 vatrogasaca s 13 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Knin, te DVD-a: Ervenik, Knin, Promina, Dubravice i Sveti Juraj Kistanje. Požar je lokaliziran 7. kolovoza u 16:37 sati, a ugašen u 18:48 sati.

Dana 3. kolovoza tijekom jutarnjih sati, požar iz Crne Gore prešao je na područje Republike Hrvatske mjesta Vitaljine iznad graničnog prijelaza. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na teško pristupačnom terenu. Tijekom dana 7. kolovoza jedan krak požara iz Crne Gore ponovo je prešao na područje RH te su požar gasila dva kanadera i sanirali dio požarišta na području Hrvatske, ali drugi krak požara koji je u Crnoj Gori još je aktivan.

Tijekom noći na požarištu dežurstvo vatrogasaca iz JVP Konavle.

Tijekom dana i noći 7./8. kolovoza na požaru iznad Zatona kod mjesta Ljubač za koji je JVP Dubrovački Vatrogasci primila dojavu 31. srpnja obavljalo se dežurstvo i obilazak požarišta od strane vatrogasaca JVP Dubrovački vatrogasci. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 87 ha. Požar je ugašen.

Dana 7. kolovoza u 23:57 sati JVP Dubrovački vatrogasci primila je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Šumet -Brgat. Požarom je bilo zahvaćeno nisko raslinje, makija i šuma trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je ukupno 41 vatrogasac sa 14 vatrogasnih vozila iz JVP Dubrovački vatrogasci, DVD Župa Dubrovačka i IVP Dubrovnik.

Požar je lokaliziran 7. kolovoza u 02:45 sati, a sanacija i dežurstvo u tijeku.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Uglavnom sunčano za vikend, ali uskoro nova runda kiše…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom, češćom u unutrašnjosti u prvom dijelu dana. Poslijepodne smanjene naoblake, osobito na Jadranu, ali i dalje uz mogućnost za poneki lokalni pljusak. Vjetar većinom slab, na istoku Hrvatske i na Jadranu i umjeren sjeverozapadni. Najviša temperatura zraka većinom od 18 do 23 °C.

U nedjelju pretežno sunčano i toplo. U unutrašnjosti dnevni razvoj oblaka, a uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Istre moguć je poneki poslijepodnevni pljusak. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka između 5 i 10, na Jadranu od 10 do 14 °C. Najviša dnevna od 21 do 26 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U nedjelju pretežno sunčano i toplo. U ponedjeljak u unutrašnjosti povremeno umjerena naoblaka, no uglavnom suho. Zatim u utorak porast naoblake i kiša sa zapada. Lokalno su mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom. Najviše sunčana vremena zadržat će se u Dalmaciji. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, u unutrašnjosti u ponedjeljak i jak, a na Jadranu će u ponedjeljak okrenuti na jugo i pojačati. U utorak danju malo svježije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Posedarje u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 06.05.2024. godine  (ponedjeljak) od 08:00h do 11:00h bit će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestu Posedarje.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještene u Ulici Obala Ante Damira Klanca kod kuć.br. 6, te u Ulici Brune Bušića kod kuć.br. 33.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Vatrogasna zajednica Zadarske županije obilježila 30 godina osnutka

Objavljeno

-

By

Uoči blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u Polači je svečano obilježena 30. obljetnica utemeljenja Vatrogasne zajednice Zadarske županije i 30 godina osnutka Dobrovoljnog vatrogasnog društva Polača. Uz glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, svečanosti održanoj na sportskom igralištu OŠ Franka Lisice nazočili su župan Božidar Longin, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković, županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić, predsjednik Županijske vatrogasne zajednice Željko Šoša, općinski načelnik Tomislav Prtenjača te brojni drugi uzvanici.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković tom je prigodom uručio posebne zahvalnice Hrvatske vatrogasne zajednice i to Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Polača, Vatrogasnoj zajednici Zadarske županije, Marku Bobanoviću, dugogodišnjem zapovjedniku DVD-a Polača te Željku Šoši, dugogodišnjem zapovjedniku JVP Zadar i Vatrogasne zajednice Zadarske županije.

Veseli me da ove godine obilježavamo vaš dan ovdje u Polači, jer upravo su dobrovoljna vatrogasna društva dobar primjer koliko je za obavljanje ovoga posla prije svega potrebno imati srce, kazao je tom prigodom župan Longin.

„Biti spreman raditi posao u kojem ti je život ugrožen dok spašavaš tuđe živote i imovinu, velika je stvar. Svaka profesija ima svoje prednosti i mane, no posao koji vi vatrogasci obavljate bez sumnje je jedan od najtežih i po život najopasnijih. Uz Crveni križ i Hrvatsku gorsku službu spašavanja, operativne snage vatrogastva temeljne su operativne snage u sustavu civilne zaštite i jedne od onih na koje uvijek možemo računati“, ustvrdio je župan dodavši da je uz požare, sve češća njihova borba s prirodnim katastrofama poput poplava koje više nisu toliko rijetke s obzirom na podneblje u kojem živimo, na klimu koja uključuje duga sušna razdoblja, ali i razdoblja s velikim količinama oborina.

„Uspješno obavljanje vatrogasne djelatnosti zahtijeva stalno stručno usavršavanje i uvježbavanje pripadnika vatrogasnih postrojbi. Znam da ste svi vi uspješno prošli potrebna osposobljavanja te da redovito radite na daljnjem stručnom usavršavanju. Osim kadra, za uspješnost vašega posla važna je i tehnička opremljenost. Stoga je dobro znati da je Županijski vatrogasni operativni centar opremljen svim potrebnim, najmodernijim uređajima“, poručio je župan Longin.

Nakon uvodnih obraćanja vatrogasci su izveli pokaznu vježbu u kojoj je sudjelovao i zrakoplov kanader, a domaćini iz DVD-a Polača uručili su tom prigodom posebne spomenice svojim članovima.

Vatrogasna spomenica za 30 godina članstva: Marko Bobanović, Viktor Bobanović, Ivica Bobanović, Radoslav Bobanović, Rajko Bobanović, Mićo Ražnjević, Kuzman Zagorac, Boris Bobanović, Nedjeljko Prtenjača, Milenko Zagorac.

Vatrogasna spomenica za 20 godina članstva: Jurica Bobanović (pok. Šime), Karlo Bobanović, Vinko Kulaš, Denis Bobanović, Zoran Peraić, Matko Bobanović, Emil Peraić, Ivan Prtenjača, Slobodan Prtenjača, Viktor Prtenjača, Davor Prtenjača.

Vatrogasna spomenica za 10 godina članstva: Stipe Prtenjača, Tomislav Prtenjača, Ivan Tuta, Damir Kutija, Šime Kardum, Zvonimir Ražnjević, Jakov Kulaš, Mate Kulaš, Marko Zagorac, Nikola Perković, Dino Čačić, Šime Zagorac, Ante Prtenjača.

Fotografije: Zadarska županija / DVD Polača

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu