Connect with us

magazin

Horoskop za 14. srpnja 2022.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 14.07.2022.
LJUBAV: Vaš ljubavni plan mogao bi vam se obiti o glavu. Niti je pametan, niti moralan. Bolje je poslušati druge.
KARIJERA: Danas nećete biti realni u procjenama posla. Potrebno je da se što više povežete s drugima i da ih slijedite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pretjerivanja u konzumacijama, posebno slatkog.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 14.07.2022.
LJUBAV: Neki će doživjeti bliski susret s osobom iz svoje ljubavne prošlosti. Drugi će samo malo maštati o istom.
KARIJERA: Bit ćete prilično podložni utjecajima drugih na vas. Moguće je da vam se netko do suradnika uvuče pod kožu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pre-jake emocije.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 14.07.2022.
LJUBAV: Ne trebate se truditi biti ljubazni, jer nećete biti uvjerljivi. Budite jednostavno prirodni i činite ono što vam godi.
KARIJERA: Ozračje na radnom mjestu danas bi moglo biti napeto. Ništa ne forsirajte nego se povucite i pričekajte do sutra.
ZDRAVLJE&SAVJET: Loš osjećaj nestat će već sutra.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 14.07.2022.
LJUBAV: Trebat će malo diplomacije da vi i voljena osoba usaglasite stavove na koji ćete način uživati.
KARIJERA: Čuvajte se iluzija i zabluda. Danas nećete biti objektivni u procjenama. Stoga potražite savjetnika ili pričekajte.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemojte se napiti.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 14.07.2022.
LJUBAV: Vaše samopouzdanje danas bi moglo biti ozbiljno poljuljano. Sjetite se svojih ljubavnih uspjeha kako bi se ohrabrili.
KARIJERA: Izgledan je financijski gubitak s kojim ćete se teško pomiriti. Ipak, brzo ćete naći načina da to nadoknadite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Šta je bilo, bilo je.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 14.07.2022.
LJUBAV: Neki će biti prilično slatkorječivi i brzi u dijeljenju komplimenata. Ne zaboravite na uvjerljivost.
KARIJERA: Znat ćete se prilagoditi svakoj novoj situaciji jer će vaš šarm i sposobnost diplomacije biti na visini.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ostanite svoji.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 14.07.2022.
LJUBAV: Vaš ljubavni život bit će uredan, a vi otvoreni za svaki partnerov prijedlog. Koristit ćete i intuiciju u ljubavi.
KARIJERA: Nalazite se u fazi istraživanja malih stvari koje bi mogle doprinijeti boljem poslovanju.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dolazite do novih rješenja.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 14.07.2022.
LJUBAV: Tokom dana uspjet ćete nadvladati sumnje koje su vas mučile i svoj međusobni odnos vratiti u ravnotežu.
KARIJERA: Sjetit ćete se nekih prijedloga osoba iz inozemstva i potruditi se s njima obnoviti poslovne kontakte.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poboljšanje.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 14.07.2022.
LJUBAV: Vjerojatno ćete biti u prilici pokazati koliko ste ranjivi i emotivni. Druga strana će vas razumjeti.
KARIJERA: Danas vam vjerojatno ništa neće ići od ruke. Pomirite se s tim i čekajte sutra kad će sve izgledati bolje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemojte se napiti jer to neće biti dobro.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 14.07.2022.
LJUBAV: U duši ćete osjetiti olakšanje, ali ćete se i dalje trebati prilagođavati drugoj strani jer će ona držati konce u svojim rukama.
KARIJERA: Iznjedrit ćete neke nove ideje kojim biste mogli povećati prihode. Sve treba usaglastiti s kolegama.
ZDRAVLJE&SAVJET: Imunitet vam je i dalje slab.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 14.07.2022.
LJUBAV: Bit ćete skloni dublje razmotriti svoje privatne odnose. Neki će odlučiti postaviti nove smjerove ili granice.
KARIJERA: Budite maksimalno taktični u svakoj suradnji. Ako treba, pričekajte do sutra i sve će doći na svoje mjesto.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pad imuniteta.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 14.07.2022.
LJUBAV: Danas zanemarite svaku idjeu koja vam dolazi od vaše intuicije i držite se onog što vidite i možete opipati. Tako ćete biti sretniji u ljubavi.
KARIJERA: U konkretnim poslovima kao i u uslužnim djelatnostima stvari će vam ići od ruke. Umjetnici neka danas miruju.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nesanica.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Novo istraživanje otkriva što opća anestezija zapravo čini mozgu

Objavljeno

-

By

Svake godine u svijetu se izvede više od 350 milijuna bolničkih operacija, a mnogi se u nekom trenutku života podvrgnu zahvatima koji zahtijevaju opću anesteziju. Unatoč uobičajenoj upotrebi i sigurnosti, točni mehanizmi po kojima anestetici djeluju u mozgu nisu u potpunosti shvaćeni, ostajući uglavnom misterij od njihovog uvođenja, prije više od 180 godina.

U studiji objavljenoj u časopisu The Journal of Neuroscience, Adam D. Hines, znanstveni suradnik na australskom Sveučilištu Queensland Technology i njegov tim, dali su nove uvide u taj složeni proces. Čini se da lijekovi za opću anesteziju ciljaju na određene dijelove mozga odgovorne za održavanje budnosti, prenosi Zimo.hr.

Otkrivanje potencijalnog mehanizma

Koristeći vinske mušice u svojim istraživanjima, Hines i njegov tim otkrili su potencijalni mehanizam pomoću kojeg anestetici stupaju u interakciju s određenim vrstama neurona putem proteina. Ljudski mozak sadrži oko 86 milijardi neurona, svaki od kojih je jedinstven, što doprinosi učinkovitosti opće anestezije.

Hines objašnjava da, iako su široki učinci anestetika poznati, posebice kako izazivaju brzu nesvjesticu, sitni detalji zahtijevaju bolji uvid u razlike između moždanih stanica. Neuroni općenito spadaju u dvije kategorije: Ekscitatorne neurone, koji nas održavaju budnima i inhibitorne neurone, koji reguliraju ekscitatorne. U svakodnevnom životu ti neuroni uravnotežuju jedni druge. Kad zaspimo, inhibitorni neuroni postupno utišavaju ekscitatorne, uzrokujući da se osjećamo umorno. Opći anestetici ubrzavaju ovaj proces izravnim utišavanjem ekscitacijskih neurona pa otuda i izraz da se “nekog uspava”.

Ključno pitanje koje ostaje

No pravo ključno pitanje zapravo glasi: Zašto spavamo tijekom operacije? U normalnim okolnostima, ako pojedinac spava i netko pokuša na njemu operirati, probudio bi ga. Međutim, opća anestezija sprječava to buđenje. Iako ne postoji jak konsenzus, mnogi se znanstvenici slažu da neuroni prestaju komunicirati kada su izloženi anesteticima. Ta komunikacija neophodna je za rad mozga i svijest o tijelu.

Hinesova studija otkrila je da opći anestetici zaustavljaju komunikaciju između ekscitatornih neurona, ali ne i inhibitornih. Iako taj koncept nije nov, studija je pružila uvjerljive dokaze o tome zašto su pogođeni samo ekscitacijski neuroni, prenosi Zimo.hr.

Uloga proteina

Da bi neuroni mogli komunicirati, proteini moraju olakšati otpuštanje neurotransmitera, odnosno kemijskih glasnika poput dopamina i serotonina. Studija je otkrila da opći anestetici smanjuju sposobnost tih proteina da otpuštaju neurotransmitere, ali samo u ekscitatornim neuronima. Koristeći vinske mušice Drosophila melanogaster i mikroskopiju visoke rezolucije, tim je promatrao molekularne učinke anestetika na te proteine.

Razlika između ekscitatornih i inhibicijskih neurona leži u vrstama proteina koje oni eksprimiraju, slično dvama automobilima iste marke i modela, ali s različitim značajkama. Oslobađanje neurotransmitera uključuje mnoge proteine, a svaka varijacija može utjecati na funkciju anestetika.

Hines napominje da je sljedeći korak istraživanja utvrđivanje koje razlike u proteinima uzrokuju da opći anestetici inhibiraju samo ekscitatornu komunikaciju. Studija isto tako sugerira da opći anestetici izazivaju opsežnu globalnu inhibiciju u mozgu, utišavajući razdražljivost na dva načina – uspavljujući nas i držeći nas u snu.

 
Nastavi čitati

Magazin

Što se događa ako popijemo kavu na prazan želudac?

Objavljeno

-

By

Dobra vijest je da ispijanje kave na prazan želudac nije samo po sebi loše, ali može izazvati određenu nelagodu.

“Postoji veliki broj prednosti u vezi s konzumacijom kave kada je u pitanju gastrointestinalni trakt. Ovo piće je karakterizirano kao loše zbog kofeina koji sadrži i zbog toga što ima veliki udio šećera, ali kava se koristila u medicini dugi broj godina, rekla je liječnica Sunana Sohi za HuffPost.

Kofein povećava kiselost u želucu

Sohi objašnjava da kava utječe na nivo želučane kiseline na više načina. Kao rezultat toga, neki ljudi mogu se suočiti s problemima kao što je dispepsija koja je u osnovi poremećaj probave, koji se lako može riješiti izbjegavanjem kofeina ili uživanjem u šalici kave uz neku hranu, prenosi Danas.rs. 

“Kofein stimulira proizvodnju hormona gastrina koji je odgovoran za proizvodnju želučane kiseline. Iako pomaže u pokretanju procesa probave, također povećava kiselost u želucu. Pored toga, fenoli koji se nalaze u kavi doprinose nivou kiselosti u crijevima. Kava ima pH oko pet, dok naša želučana kiselina ima pH oko dva što čini želučanu kiselinu još kiselijom“, objašnjava liječnica Supriya Rao.

Kao rezultat toga, naš želudac bi trebao biti u stanju podnijeti kiselost izazvanu ispijanjem kave.

Previše kiselosti nije nužno problem

Ipak, sve ovisi od pacijenata, kaže Sohi.

“Sve što jedete izaziva proizvodnju želučane kiseline. Ako se osjećate naduto ili imate bol u gornjem dijelu trbuha i mučninu nakon što popijete kavu na prazan želudac, to vjerojatno znači da imate problem s tim“, rekla je liječnica.

“Problem nije nužno prevelika kiselost jer ju želudac može podnijeti i postoji sluz koja ga štiti. Više je do toga da vaš jednjak ne može izdržati takvu vrstu oštećenja kiseline”, objasnila je liječnica Rao.

Pijenje kave na prazan želudac povećava proizvodnju želučane kiseline. Veći nivo tekućine ne izaziva probleme za većinu ljude, ali može izazvati nelagodu za neke. Ako pripadate drugoj grupi pojedinaca, ali se ne možete odvojiti od kave pokušajte ju piti uz hranu.

 
Nastavi čitati

Magazin

Horoskop za 22. svibnja 2024.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.05.2024.

LJUBAV: Razumjeli ste dobro voljenu osobu i sad pokušavate igrati prema pravilima koje ste postavili. Dobro je.
KARIJERA: Nastojat ćete skupiti nova iskustva i uklopiti ih u svoj poslovni plan. Postavljat ćete nova pitanja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Saberite se.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.05.2024.

LJUBAV: Vjerojatno će vas obuzeti ljubavna sjećanja ili će vas dirnuti jedna osoba iz vaše ljubavne prošlosti.
KARIJERA: Šefovi bi vam danas mogli ići na živce, ali ako bolje pogledate, njihovi potezi vode ka uspjehu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neke stvari više nemaju smisla.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.05.2024.

LJUBAV: Vaša veza funkcionira dobro, a danas ćete morati odreagirati na jedan posao, pa će vam to uzeti i nešto slobodnog vremena.
KARIJERA: Teško ćete se nositi u suradnji s drugima. Ipak, imajte na pameti da ne možete sami. Nađite kompromis.
ZDRAVLJE&SAVJET: Male glavobolje ili tuge.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.05.2024.

LJUBAV: Imat ćete tako snažnu imaginaciju da ćete bez problema nadvladati svaku prazninu u osobnim odnosima.
KARIJERA: Niste skloni zadržati se na jednom mjestu dulje vrijeme, pa gledate da krenete u novu poslovnu avanturu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Analizirajte svoje snove.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.05.2024.

LJUBAV: Neke stvari danas bi vam zaista mogle sjesti. Potpuno ćete se razumjeti s voljenom osobom.
KARIJERA: Malo više truda uložite u svoj posao, pa ni rezultati neće izostati. Surađujte s drugim kolegama.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite tolerantniji.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.05.2024.

LJUBAV: Neće biti značajnijih pomaka u vašem ljubavnom životu u odnosu na jučer. Bit će vam čak pomalo dosadno.
KARIJERA: Doći će do manjih financijskih izdataka na koje niste računali. Sve ćete to morati zapisati u knjigama firme.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne propuštajte detalje.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.05.2024.

LJUBAV: Naći ćete balans između očekivanja i ljubavne stvarnosti. Bit će to stav koji će vam donijeti olakšanje.
KARIJERA: Razmišljat ćete da li mijenjati jedan dio posla ili nešto u samom postupku rada. Također širite kontakte.
ZDRAVLJE&SAVJET: Odmorite se od svega.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.05.2024.

LJUBAV: Malo iskušenje u vezi pokazat će se kroz nadmudrivanje po čijem će ovaj put biti. Pametniji popušta.
KARIJERA: Stvari idu dalje svojim tokom i idu dobro. Danas se bavite malim poticajima kojim poboljšavate posao.
ZDRAVLJE&SAVJET: Male brige i nervozice.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.05.2024.

LJUBAV: I partner i vi bit ćete u prilično emotivnim fazama, ali svatko na svoj način. Budite otvoreni jedno prema drugome.
KARIJERA: Pokazat ćete se ne samo kao odličan djelatnik, nego i kao sjajan savjetnik za svaku vrstu posla.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čuvajte se viroze.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.05.2024.

LJUBAV: Svaki vaš potez bit će pažljivo promatran, saslušan, primijećen. Zato pazite kako se ponašate, druga strana je ozbiljna.
KARIJERA: Oni koji rade sa strankama funkcionirat će odlično. Oni koji ne rade, nazivat će mnoge prijatelje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poboljšanje.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.05.2024.

LJUBAV: Danas ćete lako uspostavljati kontakte, a i dan je dobar za njih. Ako ste sami, idite van na kavu.
KARIJERA: Imate otvorena vrata za razne poslovne mogućnosti. Na vama je da birate u skladu sa svojim kriterijima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uživajte u sportu.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 22.05.2024.

LJUBAV: Danas je dobar dan za izlaske, ali vjerojatnije je da ćete sreću potražiti u mirnom okruženju vlastitog doma.
KARIJERA: Današnji dan mogao bi donijeti analiziranje mogućnosti financijskih ulaganja. Bit će to prava šuma raznih opcija.
ZDRAVLJE&SAVJET: Što zamislite, vi ostvarite.

 
Nastavi čitati

U trendu