Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

REVOLUCIONAR LUTNJE SUTRA U SV. DONATU: Bor Zuljan i “Improvizacija i čarolija u Leonardovoj Italiji”

Objavljeno

-

Nakon svjetske premijere Hekube, ciklus Suvremenost rane glazbe nastavlja se koncertom u srijedu, 13. 7. u 21 sat u crkvi sv. Donata kada na programu Improvizacija i čarolija u Leonardovoj Italiji nastupa Bor Zuljan, slovenski lutnjist sa švicarskom adresom.

Bor Zuljan aktivno djeluje u različitim glazbenim žanrovima, svirajući razne vrste ranih, modernih i tradicionalnih trzalačkih instrumenata. Nazvan »revolucionarom lutnje« (Le Soir), usavršavao se posebno u renesansnoj glazbi, ponovo otkrivajući zaboravljene tehnike improvizacije i sviranja, glazbala i zvukove.

Nakon što je diplomirao jazz i klasičnu glazbu na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, nastavio je usavršavanje s Aniellom Desideriom u Koblenzu, u Njemačkoj. Godine 2007. počeo je studij na Haute Ecole de Musique de Genève, gdje je stekao bakalaureat i magisterij struke na području gitare i lutnje u klasi Dušana Bogdanovića; nastavio je specijalizaciju iz srednjovjekovne glazbe i završio diplomski studij iz pedagogije lutnje. Od 2011. radi kao asistent na istoj visokoškolskoj ustanovi na projektu Improvizacija u fantazijama za lutnju u 16. stoljeću, što je ujedno i tema koju razrađuje za svoju doktorsku disertaciju u Centru CESR u Toursu, u Francuskoj.

Redovito nastupa samostalno, ali i s ansamblima kao što su Tasto Solo, Graindelavoix, L’Achéron, Vox Luminis, Il Giardino Armonico, u duetu s Dušanom Bogdanovićem, s Romainom Bocklerom (Dulces Exuviae) te sa svojim ansamblom La Lyra.

Snimio je nekoliko nagrađenih albuma za legendarnoga nakladnika Ricercar (Outhere Music). Njegov prvi samostalni album Dowland – A Fancy nagrađen je prestižnim nagradama Diapason d’OrCHOC de ClassicaGramophone’s Editor’s Choice te je bio nominiran za nagradu Gramophone kao najbolji instrumentalni album godine. Nedavno je izišao i njegov drugi samostalni album, Gesualdo – Il liuto del Principe, nagrađen nagradom Diapason d’Or.

Riječima umjetničke ravnateljice Livljanić, ciklus Suvremenost rane glazbe predstavlja mnogo više od nekoliko koncerata – on predstavlja važan korak povjerenja u zadarsku publiku kojoj želimo predstaviti ono najbolje, no i najkontroverznije i najprovokativnije što u svijetu rane glazbe danas postoji.

Ulaznice za koncerte Glazbenih večeri u Sv. Donatu su dostupne na adresi kuzd.mojekarte.hr kao i na info pultu II palače, svaki dan osim nedjelje od 11 do 13 i 19 do 21. Na dan koncerta blagajna radi od 11 do 13, te ispred koncertnog prostora od 20 do 21.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / U Zadru predstavljen projekt “Želiš li se mijenjati za mjesto?”

Objavljeno

-

By

Na inicijativu Sportskog saveza osoba s invaliditetom Grada Zadra, a u suradnji s Košarkaškim klubom osoba s invaliditetom i Udrugom tjelesnih invalida Zadar te uz potporu Grada Zadra i gradske tvrtke Obala i lučice pokrenut je projekt „Želiš li se mijenjati za mjesto?”.

Ovim se projektom želi podići svijest građana o važnosti dostupnosti parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom. Na 10 prometnih znakova koje označavaju invalidska parkirna mjesta postavljene su dodatne ploče s fotografijama naših sugrađana s invaliditetom kako bi se dodatno senzibilizirala javnost za njihove probleme.

Ante Rubeša iz Sportskog saveza osoba s invaliditetom Grada Zadra istaknuo je da je odaziv osoba s invaliditetom u ovoj kampanji izvrstan u odnosu na druge gradove, te se samo čeka nas obične građane.

Gradonačelnik Branko Dukić se nadovezao s pohvalama projektu i zahvalio svima koji su u njemu sudjelovali, te naglasio kako se svi problemi koje udruge naglase partnerski rješavaju.

Filip Jadrijev iz Udruge tjelesnih invalida je kao jedan od najvećih problema istaknuo zazuetost parkirnih mjesta preko ljeta kada ljudi ostave automobile po više dana i tjedana na mjestima za invalide te time onemogućuju pristup lokalnom stanovništvu. O tom problemu se u Gradu već razmišlja, pa je tako Robertino Dujela, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša najavio prijedlog Gradskom vijeću za izmjene odluke o parkiranju na način da će se ograničiti korištenje mjesta za osobe s invaliditetom na užem dijelu Poluotoka na 48 sati, gdje je u funkciji 68 takvih parkirnih mjesta,  te bi već od sljedeće turističke sezone ovaj problem trebao biti riješen. Na fotografijama se nalaze: Ivan Hromin, Filip Jadrijev, Ivica Žagar, Mate Perinović, Gordana Krnčević, David Babac, Dino Ramić, Dino Perica, Ivica Božić-Petričević i Dragica Vukić.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVOST U ZADRU:  Startao prvi webimar o maslinarstvu

Objavljeno

-

By

Šime Marcelić autor prvog online seminara o maslinarstvu

Zbog velikog interesa prvi seminar na temu proljetne zaštite maslina bit će ponovljen danas, u utorak  21. svibnja za one koji nisu mogli sudjelovati u prvom seminaru, kaže dr. sc. Šime Marcelić.  Što je cilj i zašto se, zajedno sa magistrom  Stjepanom Devićem i informatičarem Ivanom Divjanovićem, upustio u ovaj  inovativni projekt?

Zadar je u svojoj povijesti po mnogo čemu bio prvi.  Prve note, prvi roman, prvi javni pečat, prve novine, prva električna rasvjeta, prvi liker i  prvo veleučilište, samo su neke od 40-ak inovacija po kojima je Donatov grad  prvi u Hrvatskoj ili među prvima u svijetu.

-Prvi se pamte, kaže mladi znanstvenik  dr. sc. Šime Marcelić sa Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

On je zajedno sa magistrom agronomije Stjepanom Devićem iz Sukošana i mladim informatičarem Ivanom Divjanovićem iz Zagreba   pokrenuo prvi Webimar odnosno prvi Online seminar u maslinarstvu. Povod je sve veća zainteresiranost posebno mladih,  kako  hobista  tako i profesionalaca za uzgoj i zaštitu maslina. Mnogi od njih ne mogu odvojiti puno vremena za edukaciju i posjet stručnim predavanjima, kaže Marcelić. Nema puno pomoći ni od nekadašnje Savjetodavne službe gdje su agronomi više opterećeni administrativnim poslovima nego posjetima i savjetima poljoprivrednicima, a među njima i maslinarima.

Naslovna stranica prvog webimara o proljetnoj zaštiti masline

-Interes je iznad očekivanja, kaže Marcelić. Prvi seminar na temu proljetne zaštite maslina od bolesti i štetnika održan je u nedjelju, 19. svibnja. Zbog velikog interesa isti će biti ponovljen danas, u utorak  21. svibnja za one koji nisu mogli sudjelovati u prvom seminaru. Naime, za svaki termin online seminara broj sudionika je ograničen na 10 sudionika. Zašto? – Zbog lakše komunikacije, odgovara Marcelić kojemu svakodnevno pristižu upiti kako se prijaviti na webseminar.  Postupak je jednostavan. Prijave idu preko web stranice ZD-MASLINA, a sudjelovanje u seminarima odvija se putem mobitela ili računala bez obzira gdje se sudionici nalaze.

 „Neki se  uključe izravno iz svog maslinika“, dodaje Marcelić. On je pojasnio i tijek seminara koji se sastoji od uvodnog predavanja, zadatka i zaključnog predavanja za 20 dana.

Na uvodnom predavanju maslinari se upoznaju s glavnim štetnicima i njihovim štetama koje izazivaju kako bi mogli obaviti vizualnu dijagnostiku odnosno snimiti  stanje u svojim maslinicima. U sklopu uvodnog predavanja Marcelić je   prezentirao različita ekološka i integrirana sredstva za zaštitu masline i njihove namjene.

-Nakon prvog online seminara svaki sudionik je dobio mogućnost da obavi vizualnu dijagnostiku i pripremi plan zaštite svoga maslinika kojeg može poslati u grupu ili ga osobno predočiti kako bi ga mogli prokomentirati i donijeti nabolje rješenje za njegovu problematiku, kaže Marcelić.  U završnom predavanju zaključna je tema  o zadatcima i pitanjima koje su postavili i poslali sudionici . Time bi se približili zadanom cilju da maslinar prepozna stanje u svome masliniku i u šumi preparata koji se nude na tržištu odabire onaj najprikladniji problematici u svom masliniku.

Na prvom seminaru bilo je riječi i o učinkovitosti folijarne prihrane maslina koja je sastavni dio tretmana u proljetnom periodu. Naime, jedan dio proizvođača ima pozitivna iskustva s folijarnim gnojivima i dobre efekte dok drugi dio proizvođača opće ne vidi benefite folijarne gnojidbe.

-Ništa ne može zamjeniti jesensku gnojidbu putem tla organskim gnojivima.  Najbolje je kombinirati organska gnojiva i folijarnu prihranu, sugerira Marcelić.

Na pitanje kakvo je trenutno stanje u maslinicima  odgovorio je jednom riječju: Solidno! Proljeće je donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko ali, ako ne bude velikih nevera, štetnika i bolesti  ova maslinarska godina bi mogla biti uspješna. Uspješnija od lanjske,  optimistički zaključuje  dr. sc. Šime Marcelić, kojega smatraju najboljim praktičarem među znanstvenicima  i najboljim znanstvenikom među praktičarima. A,  evo sada, zajedno sa Stjepanom Devićem i Ivanom Divjanovićem , pokrenuo je i prvi online seminar o maslinarstvu. Prvi u Zadru i Hrvatskoj.

N.J./Dani masline   

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NATJEČAJ IZ GRADA ZADRA: Raspisan natječaj za Prometnu jedinicu mladeži. Rok za prijave 12. lipnja!

Objavljeno

-

By

Zamolbe za prijem u Prometnu jedinicu mladeži se zaprimaju do 12. lipnja, a potrebno ih je osobno dostaviti na propusni ured Policijske uprave Zadarske  

Ove godine, od strane Grada Zadra, Upravnog odjela za gradsku samoupravu i opće poslove, izdvojena su novčana sredstva za 8 pripadnika Prometne jedinice mladeži za 2024. godinu. 
Uvijet za prijem u Prometnu jedinucu mladeži je da kandidat ima prebivalište na području Grada Zadra (Crno, Kožino, Petrčane, te otoci koji administrativno pripadaju Gradu zadru), a ukoliko ostane slobodnih mjesta ista se mogu popuniti i kandidatima koji nemaju prebivalište na području Grada Zadra. ( Grad Zadar, Dopis: KLASA: 340-01/23-01/4952, URBROJ: 2198/01-14-24-2 od 13. svibnja 2024. godine.) .  

Pripadnici prometne jedinice mladeži moraju ispunjavati slijedeće uvijete propisane prema pravilniku (NN 148/08) o programu i načinu osposobljavanja i djelovanja te odori i oznakama prometnih jedinica mladeži i školskih prometnih jedinica:

mora imati navršenih 16 godina života ili više 

primjeren u učenju, ponašanju i radu

mora imati zdravstvenu sposobnost koju dokazuje potvrdom liječnika obiteljske/opće medicine.

prednost imaju kandidati koji imaju položen vozački ispit bilo koje kategorije, te pripadnici koji su prošli obuku.

Pripadnicima prometnih jedinica mladeži, kada obavljaju poslove tih jedinica, pripada naknada u visini koju odredi nadležno tijelo jedinice lokalne samouprave  (663,50 eura ). 

Program osposobljavanja pripadnika prometnih jedinica obuhvaća:

1. prometno-preventivni odgoj sudionika u prometu,
2. pravila prometa,                                                  
3. prometne znakove,
4. upravljanje prometom i pružanje pomoći sudionicima u prometu.

Obrazac za prijem u Prometnu jedinicu mladeži možete preuzeti kod policijskog službenika na propusnom uredu Policijske uprave zadarske ili preuzeti na poveznici – obrazac 

Zamolbe će se zaprimati do 12. lipnja 2024. godine, a potrebno ih je osobno dostaviti na propusni ured Policijske uprave Zadarske, Ulica bana Josipa Jelačića br.30 u Zadru
 

Nepotpuno ispunjeni  obrasci u kojima nedostaju potvrde od škole i liječnika opće pr
akse neće se razmatrati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu