Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OTVORENI 23. DANI PSIHOLOGIJE NA SVEUČILIŠTU U ZADRU Problemi s pandemijom, potresima i ratom istaknuli su važnost psihologa u društvu

Objavljeno

-

U razdoblju od 26. do 28. svibnja 2022., u organizaciji Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru te suorganizaciji Hrvatskog psihološkog društva, na Sveučilištu u Zadru održavaju se 23. Dani psihologije.

Dani psihologije su bijenalni međunarodni znanstveno-stručni skup koji okuplja znanstvenike i stručnjake iz različitih područja temeljne i primijenjene psihologije, te srodnih disciplina. Skup ima dugu tradiciju i veliki značaj u znanstvenoj i stručnoj zajednici te privlači veliki broj psihologa i kolega iz srodnih struka, kako iz Hrvatske, tako i iz niza drugih zemalja.

– Ovaj skup star je skoro koliko i sam Odjel za psihologiju, organiziramo ga s velikim entuzijazmom te smo sretni što se opet odvija uživo. Posljedice krize s kojom smo se suočavali naglasile su važnost psihologije i ovakvih okupljanja na kojima možemo razmijeniti iskustva i doprinijeti društvu u kojem živimo i radimo, rekla je na otvaranju skupa predsjednica Organizacijskog odbora doc. dr. sc. Andrea Tokić.

Ovogodišnji je program skupa iznimno bogat. Pozvana predavanja održat će četiri renomirana znanstvenika iz Hrvatske inozemstva. Dr. sc. Pascal Vrticka sa Sveučilišta Essex (Colchester, UK) otvorio je skup pozvanim predavanjem na temu „Revidirana teorija privrženosti — Perspektiva socijalne neuroznanosti 21. stoljeća“, a pozvani predavači su i prof. Joshua M. Tybur sa Sveučilišta u Amsterdamu, izv. prof. dr. sc. Andrea Vranić te izv. prof. dr. sc. Ana Slišković.

– Skup koji je u početku bio regionalnog karaktera pokazao se zanimljivim za hrvatske i strane psihologe, ima međunarodni karakter i sve je veći interes za sudjelovanjem na njemu. Svjedočimo porastu problema uslijed pandemije, potresa, rata i ekonomske krize te je naš rad kao psihologa u tome izuzetno važan. Dani psihologije pravi su primjer spoja znanosti i prakse i mjesto gdje se struka aktivno unaprjeđuje, rekao je u pozdravnoj riječi predsjednik Hrvatske psihološke komore Dejvid Zombori.

Prorektor prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić podsjetio je kako je prije dvije godine izrazio uvjerenje da će se ovi dani održati uživo, više kao ohrabrenje, i to se na sreću pokazalo točni.

– Ne želim spominjati tu riječ, naš pogled upućen je prema budućnosti i izazovima koji nas očekuju. Psiholozi su probijali led u organiziranju skupova u ovoj ustanovi, puno je truda uloženo i ništa ne može zaustaviti Dane psihologije. Želimo otvoriti prostor za konstruktivnu raspravu, razmjenu mišljenja, znanja i iskustava, filozofije i kulture razumijevanja na ovim prostorima, istaknuo je Penezić.

Dani psihologije ove godine ugostili su i akademika profesora emeritusa Ivicu Kostovića, počasnog ravnatelja Hrvatskog instituta za istraživanje mozga i redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koji će kao dio programa skupa održati javno predavanje na temu „Neurobiologija postanka svjesnosti i samosvijesti u fetusa i djece“, u kojem će usporediti razvitak neuronskih mreža i postanak svijesti, samosvijesti i sposobnosti donošenja odluka u više razvojnih faza, počevši od ranog fetalnog razdoblja do šeste godine djetetovog života.

Program će obogatiti i jedan pozvani simpozij voditeljice izv. prof. Renate Glavak Tkalić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu u kojem će sudionici simpozija govoriti o različitim aspektima problema ovisnosti o psihoaktivnim tvarima i bihevioralnih ovisnosti, s naglaskom na spoznaje i stanje u Hrvatskoj. Nadalje, bit će održani i simpozij koji će se baviti reproduktivnim mentalnim zdravljem, jedan okrugli stol voditeljice dr. Sanje Delin na temu Epilepsija i kognitivni razvoj u dječjoj dobi, tri radionice te predstavljanje najnovijih izdanja Sveučilišta u Zadru i drugih psihologijskih izdanja.

Na ovogodišnjim će Danima psihologije biti izloženo oko 170 radova kroz 3 simpozija, 20 usmenih i 3 poster sekcije.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

MUZEJ ANTIČKOG STAKLA: Izložba uz obilježavanje 15. godišnjice – HELMI REMES i SLATE GROVE “Odjeci priča / Nadahnuće iz Finske”

Objavljeno

-

By

6. 5. – 6. 8. 2024.

Muzej antičkog stakla u Zadru bogatom programu obilježavanja 15. godina od otvorenja dodaje i izložbu Helmi Remes i Slate Grove “Odjeci priča / Nadahnuće iz Finske”. To je izložba dvoje umjetnika iz Finske, Helmi Remes, rođene Finkinje i Slate Grovea, Amerikanca koji živi u Finskoj.

U dosadašnjem radu Muzeja jedna je od zapaženijih međunarodnih suradnji bila organizacija izložbe „Dodir stakla / Izložba suvremenog nordijskog stakla“ 2015. godine. Među autorima radova izloženih u Muzeju te 2015. godine svoj rad je izlagala i Helmi Remes. Kako su uistinu posebne veze svih onih koji osjećaju i vole staklo kao umjetnički medij, a posebno unutar ovako sveobuhvatne i proaktivne institucije kao što je Muzej antičkog stakla u Zadru, Helmi Remes je prepoznata kao umjetnica koja će na izložbi u Zadru sa svojim umjetničkim i životnim partnerom Slateom Groveom prikazati svu ljepotu života u Finskoj, povezanost s prirodom i tradicijom kroz suvremene staklene umjetničke forme.

Helmi Remes i Slate Grove mladi su ljudi, životni partneri, školovani staklopuhači, umjetnici koji žive suvremeni život u skladu s finskim načinom života, povezanosti s prirodom i u privatnom i u umjetničkom smislu. Remes i Grove samostalni su umjetnici, koji po prvi put u Zadru, u Muzeju antičkog stakla predstavljaju svoje radove na zajedničkoj izložbi “Odjeci priča / Nadahnuće iz Finske”. Zajednički koncept izložbe oboje ih veže da kroz individualne radove u staklu prenesu svoju inspiraciju finskim krajolikom, prirodom, čudesnim izmjenama godišnjih doba, koja neizbježno utječu na način života, ali i na životnu filozofiju. Utkanost tradicije u svakodnevni život, otkrivanje finske povijesti, baštine, mitova i legendi, potrage za svjetlom, tako važnim za život, tog balansa između tame u zimskim danima i neprekidnog dana u ljetu, donose čudesne radove u staklu ovo dvoje umjetnika, koji svoj zajednički izlagački koncept po prvi put prikazuju daleko od Finske, na Mediteranu, u Zadru i Muzeju koji baštini antičkog staklo, staklo prepuno priča i tradicije, univerzalni materijal koji ne poznaje granice, posebno granice umjetničke inspiracije.

Izložba se otvara u ponedjeljak 6. 5. 2024. godine u velikoj izložbenoj dvorani Muzeja. Kustosica izložbe i autorica kataloga je Jadranka Belevski, muzejska savjetnica dokumentaristica Muzeja antičkog stakla u Zadru.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Svečano obilježen Dan općine Bibinje

Objavljeno

-

By

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan općine Bibinje, ujedno i 33. obljetnica stradanja hrvatskog redarstvenika Franka Lisice u Domovinskom ratu, kojeg su se Bibinjci i ove godine s ponosom prisjetili.

Svečanoj sjednici, uz mještane Bibinja i domaćine nazočili su brojni uzvanici – Nikolina Baradić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, župan Božidar Longin, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, Marko Ratković, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, državna tajnica Marija Pletikosa te brojni drugi gosti.

U uvodnim obraćanjima predsjednica Općinskog vijeća Marijana Kandić i načelnik Šime Sekula osvrnuli su se na niz projekata koji se trenutno provode na području općine.

„Naš ključni kapitalni projekt je izgradnja novog modernog dječjeg vrtića s jaslicama. Svako dijete zaslužuje mjesto u vrtiću i iz tog razloga pokrenuli smo dugo očekivani projekt koji će zasigurno doprinijeti zadovoljstvu najmlađih. Još jedan strateški projekt nastavak je izgradnje javne odvodnje i rekonstrukcije vodovodne mreže, koji provodimo u suradnji s Općinom Sukošan. Projekt je vrijedan gotovo 12 milijuna eura, sufinanciran je iz NPOO-a, a u tijeku je javna nabava za odabir izvođača radova“, najavio je načelnik Sekula.

Župan Božidar Longin istaknuo je kako mu je zadovoljstvo doći u Bibinje, gdje lokalna vlast prepoznaje potrebe svojih stanovnika i čini sve da im život učini kvalitetnim i sretnim.

„Rezultat je to vrijednog rada načelnika Sekule i njegovog tima, a Zadarska županija cijeni takav aktivan pristup te, u okviru svojih zakonskih i financijskih mogućnosti pruža podršku svakom kvalitetnom razvojnom projektu. Sinergijom države, županije i jedinica lokalne samouprave sustavno se rješavaju sustavi vodoopskrbe i odvodnje cijelog ovog područja pa i Bibinja. Iz svega navedenog, vidljivo je kako se vaša općina razvija i ima veliki potencijal rasta. Mi se u Zadarskoj županiji, pak, možemo pohvaliti podatkom da smo i službeno među četiri najrazvijenije županije u RH. Vesele nas pozitivni gospodarski pokazatelji – porast izvoza, prosječnih plaća, ali i ono što je posebno važno – značajno povećanje broja radnih mjesta. Veliku ulogu u tome svakako imaju i gospodarske zone, a vaša u Lonićima svakako je jedna od onih s najvećim trendom rasta“, poručio je župan.

Izaslanica predsjednika Sabora Nikolina Baradić čestitala je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u razvoju Bibinja, a time i Hrvatske.

„Moram priznati da mi je zadovoljstvo doći u općinu koja se ima čime pohvaliti. Niz je kvalitetnih projekata koje ste ostvarili, ali puno je i novih ideja koje utječu životni standard stanovnika. Posebno to utječe na mlade obitelji koje ovdje ostaju, a one su osnova opstanka naše domovine. U Bibinjama danas imamo rekordnu zaposlenost i izvrsne demografske podatke koji to pokazuju i zato možete biti primjer svim ostalima kako mladima omogućiti kvalitetan život“, istaknula je Baradić dodavši da su mladi u fokusu Vlade i premijera Plenkovića, o čemu svjedoči niz mjera koje su proveli u proteklom razdoblju.

Vrhunac svečane sjednice bila je dodjela priznanja zaslužnim mještanima. Godišnju nagradu Općine Bibinje zaslužili su: Ivan Šimunić, juniorski prvak Hrvatske u tajlandskom boksu u kategoriji do 54 kg; Nogometni klub veterana Bibinje povodom 25 godina postojanja; Nogometni klub Bibinje za osvojeni naslov prvaka Prve županijske nogometne lige; dok je Grb Općine dodijeljen Ruži Dražini, liječnici obiteljske medicine u znak zahvale za dugogodišnji predan i zapažen rad u zdravstvu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Izložba Mare Milin u Kneževoj palači

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu