Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADAR JE SPREMAN ZA POVRATAK WINGS FOR LIFE WORLD RUN UTRKE Gradonačelnik Dukić: “Hvala organizatorima što su ostali vjerni našem gradu!”

Objavljeno

-

Uoči devetog izdanja Wings for Life World Run utrke održana je ovog petka u Zadru konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali Branko Dukić, gradonačelnik Zadra, Marijo Tokić, voditelj službe za javni red i sigurnost PU zadarske, Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske te Iva Milevoj i Jure Šango kao predstavnici organizacijskog odbora Wings for Life World Run utrke.

Nakon dvije godine pauze zadarska utrka u nedjelju će doživjeti svoje sedmo izdanje i okupiti pet tisuća natjecatelja, a procjenjuje se da će privući oko 12 tisuća gostiju čiji se dolazak očekuje u grad.

Ovaj događaj postao je zaštitni znak grada Zadra i hvala organizatorima što su ostali vjerni našem gradu. Hvala trkačima koji su strpljivo čekali ovu utrku dvije godine. Vjerujem kako i ove godine sve sudionike spremno dočekujemo, baš kao i samu utrku koja na jedinstven način podiže svijest o problemima osoba s ozljedama leđne moždine,” rekao je gradonačelnik Zadra, Branko Dukić.

Na press konferenciji je još jednom naglašeno da stopostotna vrijednost startnina ide u zakladu Wings for Life, koja financira istraživanja ozljeda leđne moždine s ciljem pronalaska lijeka, a detaljne informacije o tim istraživanjima mogu se pronaći na službenoj stranici neprofitne zaklade Wings for Life.

Bit ćemo globalno jedna od sedam organiziranih utrka na službenim lokacijama, a trčat će se također putem aplikacije u ukupno 165 zemalja. Slike Zadra i naše utrke obići će u nedjelju cijeli svijet i htjela bih se zahvaliti gradu, gradskim službama i policiji, jer Zadar je predivan domaćin koji maksimalno podržava utrku. Svakako se moramo zahvaliti i volonterima, bez kojih ovo ne bi bilo moguće organizirati,” rekla je Iva Milevoj, u ime organizacijskog odbora Wings for Life World Run utrke.

Zadarski Wings for Life World Run prvi je put organiziran 2014. godine, a u međuvremenu je postao jedna od najvažnijih trkačkih manifestacija u Hrvatskoj. Mnogo znači lokalnim zaljubljenicima u trčanje, koji su sretni što imaju tako važnu utrku u svom gradu.

Wings for Life World Run već devetu je godinu glavni motivator rekreacije u gradu. Paralelno s utrkom raste i rekreacijski sport u Zadru. Nama koji se bavimo trčanjem to je veliki motiv, jer imamo u gradu jedan event koji je toliko velik i dobro organiziran da nemamo potrebe ići u druge gradove. Nivo organizacije ne zaostaje ni za njujorškim maratonom pa možemo biti ponosni na našu zadarsku utrku,” rekao je Jure Šango, član organizacijskog odbora i voditelj lokalne škole trčanja.

Od amatera do iskusnih profesionalaca, to je ljepota Wings for Life World Run utrke. Baš svi imaju pravo sudjelovati na ovoj utrci. Njezin jedinstven format omogućio je trkačima i sudionicima u kolicima zajedničko utrkivanje zbog plemenitog cilja. Od 2014. godine, prijeđeno je 9,034,954 kilometara i prikupljeno 33,3 milijuna eura, a 100% iznosa svih startnina i donacija odlazi izravno na istraživanja leđne moždine.

Wings for Life World Run započinje u nedjelju u isto vrijeme na šest kontinenata, kada će cijeli svijet trčati zajedno za one koji ne mogu. Zadarska utrka startat će na Liburnskoj obali točno u 13 sati, uz posebnu nedjeljnu regulaciju prometa.

Zbog održavanja utrke očekuje se pojačan promet na cestama i pojačane gužve. Policija će provoditi posebnu privremenu regulaciju prometa na poluotoku, a kasnije duž cijele trase utrke. Molimo građane za strpljenje i korištenje alternativnih prometnih pravaca, a sve informacije o privremenoj regulaciji možete pronaći na internetskim stranicama PU zadarske,” otkrio je Marijo Tokić, voditelj službe za javni red i sigurnost PU zadarske.

Na startu zadarske utrke bit će i ove godine brojni trkački rekreativci, kao i natjecatelji u kolicima koji će se s njima ravnopravno natjecati. A sudjelovat će i profesionalni trkači, među kojima se posebno ističe Nikolina Šustić Stanković, svjetska prvakinja u ultramaratonu na 100 kilometara, koja je i jedan od favorita za konačnu pobjedu..

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) NARODNI TRG / Baklja mira iz Vatikana stigla do Zadra

Objavljeno

-

By

Atletičari Atletskog kluba Alojzije Stepinac u subotu 4. svibnja ispratili su s Narodnog trga u Zadru Baklju mira prema Pagu. Baklja je na put oko svijeta krenula iz Vatikana uz blagoslov pape Franje.

Uoči starta utrke na glavnom zadarskom trgu priređen je kratki kulturni program folklornog ansambla Donatići pod vodstvom nastavnice Anamarije Botica Milijanović.

Baklju mira ulicama grada ponijeli su Marija Fuzul, Vanja Petrović, Reza Javidi, Mihael Dražević, Ivica Berdik, Iva Dražević, Mila Trumbić i Leona Petani.

U Poličniku su ju predali Lovri Kalcu, poznatom zadarskom maratoncu, koji je uz pratnju Šime Grgurice, Gabrijele Grgurice, Nikole Grgurice i Ive Barišić trčao do mjesta Visočane, odakle je baklja nastavila put prema gradu Pagu.

„Zahvaljujemo Gradu Zadru, Upravnom odjelu za kulturu i sport te pomoćnici pročelnice Snježani Jurinić koji su nam ukazali čast da budemo domaćini ispraćaja Baklje mira“, rekao je Slobodan Miolović, trener u Atletskom klubu Alojzije Stepinac. Ujedno je najavio i dva značajna atletska sportska natjecanja u organizaciji kluba:

„Na atletskom stadionu SC Višnjik u nedjelju 12. svibnja bit ćemo domaćini Prvenstva Dalmacija za limačice i limače te drugog kola Dalmatinske atletske lige. Limači će se natjecati od 12 sati, a stariji na red dolaze u 16 sati. Veselimo se novim izazovima i atletskoj fešti koja je pred nama“, istaknuo je Miolović.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Svjetski dan astme u Cedulinu

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / U Cedulinu obilježen Svjetski dan astme i početak kampanje “S ljubavlju, bez dima – za zdravu obitelj svima”

Objavljeno

-

By

U subotu, 4. svibnja u Palači Cedulin obilježen je Svjetski dan astme i početak javnozdravstvene kampanje “S ljubavlju, bez dima – za zdravu obitelj svima”.

-U posljednjih dvadesetak godina koliko se ja bavim pulmologijom liječenje se astme značajno promijenilo. Osnova su liječenja inhalacijski kortikosteroidi a danas imamo na raspolaganju velik broj  „pumpica“ i za svakog bolesnika treba odabrati idealnu prema individualnim karakteristikama ali i preferencijama. Ono zbog čega smo posebno sretni je što većini naših najtežih bolesnika  možemo pomoći učinkovitom biološkom terapijom.

Za dobro liječenje astme važna je dobra suradnja liječnika i bolesnika, dobro poznavanje bolesti, prepoznavanje situacija koje prethode pogoršanju ali i vještina samopomoći, istaknula je prim. doc. dr. sc. Eugenija Kasap, inicijatorica i organizatorica događanja u Zadru ističući kako se ovaj dan obilježava diljem svijeta nizom aktivnosti primarno usmjerenih na edukaciju oboljelih osoba. Ujedno je zahvalila svima koji su uvidjeli važnost akcije i pomogli realizaciju.

-Opća bolnica Zadar podržava današnju akciju i cilj je da se ne bavimo samo s bolestima već ulažemo napore u preventivne aktivnosti. Konkretno, astma je neprepoznata i prevencija pomaže smanjenje nastanka bolesti pa su ovakve inicijative iznimno važne, rekao je ravnatelj Opće bolnice Željko Čulina, dr. med. naglašavajući brojne preventivne akcije i sistematske preglede koje zadarska bolnica provodi kako bi se bolesti otkrile na vrijeme.

– Grada Zadar podržava zdravi i čisti grad, rekao je Mladen Klanac, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo koji se obratio u ime gradonačelnika Zadra Branka Dukića. Također je naglasio važnost obitelji koja je temeljno polazište za život.   

U programu su nastupila djeca, članovi Glazbeno – scenskog studija Arija by Nela Šarić pod vodstvom Marijane Dušević. Djeci se pridružio i Plućko, glavni protagonist zdravlja pluća, zaštitno lice kampanje. Zajedno u predstavili pjesmu „Plućko se voli igrati“ koju će djeca imati prilike pjevati u vrtićima u kojima se nastavlja javnozdravstvena akcija. Djeca su također imala priliku bojati Plućka i puhati balone dok su odrasli mogli obaviti pregled spirometrije, naučiti vježbe disanja te razgovarati s pulmolozima.

U Hrvatskoj, prema procjenama, oko 200 tisuća osoba boluje od astme, a svaka druga svoju bolest ne drži pod kontrolom.

Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi 12.000 novooboljelih osoba od astme.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu