Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAMJENICA VELEPOSLANIKA NORVEŠKE POSJETILA ZADARSKU ŽUPANIJU Norveški ulagači zainteresirani za ulaganje u sektor obnovljivih izvora i marikulturu

Objavljeno

-

Zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške Homma Latif posjetila je Zadarsku županiju koja je održala sastanak sa zamjenikom župana Šimom Vickovićem i pročelnikom Olivijem Meštrovićem.

Nakon što ju je zamjenik župana Vicković kroz kratku prezentaciju upoznao s razvojnim potencijalima i projektima Zadarske županije, zamjenica veleposlanika Homma Latif je predložila da se, u okviru proslave 30 godina  od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Hrvatske i Kraljevine Norveške, organizira izložba.

Naime, Zadarska županija je prije 15-ak godina, u okviru projekta registracije pomorskog dobra, imala izuzetno dobru suradnju s Norveškim kartografskim institutom. Planirana izložba obuhvatila bi sve projekte provedene u suradnji s Kraljevinom Norveškom, a bila bi održana na jesen ove godine.

Zamjenica veleposlanika istaknula je važnost otvaranja izravnih zračnih linija s Oslom i Bergenom, ali i značajan interes norveških ulagača za ulaganje u sektor obnovljivih izvora energije te marikulturu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) NARODNI TRG / Baklja mira iz Vatikana stigla do Zadra

Objavljeno

-

By

Atletičari Atletskog kluba Alojzije Stepinac u subotu 4. svibnja ispratili su s Narodnog trga u Zadru Baklju mira prema Pagu. Baklja je na put oko svijeta krenula iz Vatikana uz blagoslov pape Franje.

Uoči starta utrke na glavnom zadarskom trgu priređen je kratki kulturni program folklornog ansambla Donatići pod vodstvom nastavnice Anamarije Botica Milijanović.

Baklju mira ulicama grada ponijeli su Marija Fuzul, Vanja Petrović, Reza Javidi, Mihael Dražević, Ivica Berdik, Iva Dražević, Mila Trumbić i Leona Petani.

U Poličniku su ju predali Lovri Kalcu, poznatom zadarskom maratoncu, koji je uz pratnju Šime Grgurice, Gabrijele Grgurice, Nikole Grgurice i Ive Barišić trčao do mjesta Visočane, odakle je baklja nastavila put prema gradu Pagu.

„Zahvaljujemo Gradu Zadru, Upravnom odjelu za kulturu i sport te pomoćnici pročelnice Snježani Jurinić koji su nam ukazali čast da budemo domaćini ispraćaja Baklje mira“, rekao je Slobodan Miolović, trener u Atletskom klubu Alojzije Stepinac. Ujedno je najavio i dva značajna atletska sportska natjecanja u organizaciji kluba:

„Na atletskom stadionu SC Višnjik u nedjelju 12. svibnja bit ćemo domaćini Prvenstva Dalmacija za limačice i limače te drugog kola Dalmatinske atletske lige. Limači će se natjecati od 12 sati, a stariji na red dolaze u 16 sati. Veselimo se novim izazovima i atletskoj fešti koja je pred nama“, istaknuo je Miolović.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Svjetski dan astme u Cedulinu

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / U Cedulinu obilježen Svjetski dan astme i početak kampanje “S ljubavlju, bez dima – za zdravu obitelj svima”

Objavljeno

-

By

U subotu, 4. svibnja u Palači Cedulin obilježen je Svjetski dan astme i početak javnozdravstvene kampanje “S ljubavlju, bez dima – za zdravu obitelj svima”.

-U posljednjih dvadesetak godina koliko se ja bavim pulmologijom liječenje se astme značajno promijenilo. Osnova su liječenja inhalacijski kortikosteroidi a danas imamo na raspolaganju velik broj  „pumpica“ i za svakog bolesnika treba odabrati idealnu prema individualnim karakteristikama ali i preferencijama. Ono zbog čega smo posebno sretni je što većini naših najtežih bolesnika  možemo pomoći učinkovitom biološkom terapijom.

Za dobro liječenje astme važna je dobra suradnja liječnika i bolesnika, dobro poznavanje bolesti, prepoznavanje situacija koje prethode pogoršanju ali i vještina samopomoći, istaknula je prim. doc. dr. sc. Eugenija Kasap, inicijatorica i organizatorica događanja u Zadru ističući kako se ovaj dan obilježava diljem svijeta nizom aktivnosti primarno usmjerenih na edukaciju oboljelih osoba. Ujedno je zahvalila svima koji su uvidjeli važnost akcije i pomogli realizaciju.

-Opća bolnica Zadar podržava današnju akciju i cilj je da se ne bavimo samo s bolestima već ulažemo napore u preventivne aktivnosti. Konkretno, astma je neprepoznata i prevencija pomaže smanjenje nastanka bolesti pa su ovakve inicijative iznimno važne, rekao je ravnatelj Opće bolnice Željko Čulina, dr. med. naglašavajući brojne preventivne akcije i sistematske preglede koje zadarska bolnica provodi kako bi se bolesti otkrile na vrijeme.

– Grada Zadar podržava zdravi i čisti grad, rekao je Mladen Klanac, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo koji se obratio u ime gradonačelnika Zadra Branka Dukića. Također je naglasio važnost obitelji koja je temeljno polazište za život.   

U programu su nastupila djeca, članovi Glazbeno – scenskog studija Arija by Nela Šarić pod vodstvom Marijane Dušević. Djeci se pridružio i Plućko, glavni protagonist zdravlja pluća, zaštitno lice kampanje. Zajedno u predstavili pjesmu „Plućko se voli igrati“ koju će djeca imati prilike pjevati u vrtićima u kojima se nastavlja javnozdravstvena akcija. Djeca su također imala priliku bojati Plućka i puhati balone dok su odrasli mogli obaviti pregled spirometrije, naučiti vježbe disanja te razgovarati s pulmolozima.

U Hrvatskoj, prema procjenama, oko 200 tisuća osoba boluje od astme, a svaka druga svoju bolest ne drži pod kontrolom.

Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi 12.000 novooboljelih osoba od astme.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu