Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NAJAVA SA SVEUČILIŠTA U svibnju 19. Festival znanosti. Tema je “Život”, a ovo su detalji…

Objavljeno

-

Sveučilište u Zadru najavilo je 19. Festival znanosti. Glavna tema ovogodišnjeg festivala je ŽIVOT.

Festival će se održati u razdoblju od 2. do 7. svibnja 2022.

Aktivnosti možete prijaviti putem web obrasca PRIJAVA.

Rok za prijavu aktivnosti Uredu za znanost, projekte i transfer tehnologija je 11. ožujka 2021.

Kao i prethodnih godina, način sudjelovanja na Festivalu može biti različit: predavanja, radionice, demonstracije, druženja s djecom i odraslima, prezentacije, predstave i izložbe.

“Mjesto realizacije aktivnosti može biti na Sveučilištu, a još je poželjnije izvan Sveučilišta na raznim lokacijama po gradu Zadru, okolici grada te susjednim gradovima i županijama radi uključivanja šire javnosti.

Svaki predavač/voditelj radionice trebao bi dati i kratki sažetak predavanja/radionice (preporučeno četvrtina kartice do maksimalno 1000 znakova) i svoj životopis (preporučeno četvrtina kartice do maksimalno 1000 znakova).

Ove informacije uvrstit će se u službeni program Festivala”, stoji u objavi sa Sveučilišta.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) CRKVA SV. FRANE / Proslavljen blagdan zadarskog blaženika Jakova

Objavljeno

-

By

Ove godine, u subotu 27. travnja, u Crkvi Sv. Frane iznimno svečano proslavljen je blagdan jedinog zadarskog blaženika Jakova Zadranina. Slavlje je predvodio fra Tomislav Šanko, provincijal franjevačke zadarske provincije.

Slavlju su uvelike pridonijeli učenici osnovnih škola Zadarske županije, koji su se natjecali u slikanju prizora iz života i rada blaženog Jakova pod motom „Blizu je, blizu“.

Naslov je uzet iz priče po kojoj blaženik nije htio lovcima odati skrovište zeca koji se sklonio pod njegov habit, a da ne bi lagao upotrijebio je spomenutu tvrdnju. U natječaju je sudjelovalo 171 učenik iz devet osnovnih škola. Između pristiglih radova, stručni žiri odabrao je najuspješniji rad i još 11 drugih uspješnih radova. Svaki nagrađeni učenik dobio je po jednu knjigu o samostanu Svetog Frane ili knjigu vezanu uz franjevce. Prvonagrađeni slikarski rad otisnut je na sličici koja na poleđini ima molitvu za proglašenje blaženog Jakova svetim. Sličice su podijeljene sudionicima natječaja i prisutnim vjernicima.

Radovi mladih slikara izloženi su u prostoriji na ulazu u klaustar samostana, koja je prozvana „sobom blaženog Jakova“, a dobila je ime zahvaljujući ovoj slikarskoj inicijativi zadarskih osnovnih škola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVJETSKA PJESNIČKA ANTOLOGIJA / Tomislav Marijan Bilosnić u World Anthology 24

Objavljeno

-

By

U Iaşi, u Rumunjskoj, u Biblioteci Universalis contemporary literary horizon collections, tijekom travnja ove godine objavljena je svjetska pjesnička antologija  Anthologie mondiale 24 / World Anthology 24 /  Antologie Mnodiala 24, u kojoj su se našle i pjesme hrvatskog pjesnika Tomislava Marijana Bilosnića. 

Bilosnić je u ovoj svjetskoj antologiji zastupljen s dvanaest pjesama iz ciklusa Tigar u Salamanci, knjige koja je početkom godine tiskana u hrvatskom izdanju, a uskoro se očekuje i njezino objavljivanje  u Rumunjskoj.

Na punih devet stranica antologije objavljene su Bilosnićeve pjesme na rumunjskom, francuskom, engleskom i španjolskom jeziku, preveli su ih poznati rumunjski pjesnik, urednik biblioteke koja je objavila antologiju Daniel Dragomirescu, francuska pjesnikinja, urednica svjetske antologije Noëlle Arnoult, iz Diona u Francuskoj, te Pablo Bilosnić i Željka Lovrenčić, koji potpisuju engleski i španjolski prijevod.

U Anthologie mondiale 24 / World Anthology 24 /  Antologie Mnodiala 24, zastupljena su dvadeset i četiri pjesnika iz Europe, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, među kojima se našao i hrvatski pjesnik Tomislav Marijan Bilosnić. Kao što je rečeno, urednici ovog izdanja su rumunjski književnik Daniel Dragomirescu i francuska pjesnikinja Noëlle Arnoult, a Bilosnić je višekratno do sada zastupljen u ovim izborima i izdanjima.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VAŽNA OBAVIJEST S VIŠNJIKA: Od 3. svibnja zatvara se sjeverno parkiralište!

Objavljeno

-

By

Športski centar Višnjik informira sve svoje korisnike i javnost o sljedećem:

– Dana 5. svibnja 2024. (nedjelja) na sjevernom parkiralištu održat će se automobilistički i karting spektakl Nagrada Grada Zadra 2024.

– Od petka, 3. svibnja 2024. 00 sati navedeni će prostor biti ZATVOREN.

– Sjeverno parkiralište NEĆE biti otvoreno za javno korištenje od trenutka zatvaranja do ponedjeljka, 6. svibnja 2024. do 24 sata.

– ŠC Višnjik i organizator Nagrada Grada Zadra 2024. mole vlasnike svih vozila i opreme da ih sa sjevernoga parkirališta UKLONE najkasnije do četvrtka, 2. svibnja do 24 sata.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu