Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA U Zadru dodijeljena priznanja “Volonterska ruka”. Evo kome…

Objavljeno

-

Dodijeljena su županijska priznanja „Volonterska ruka“ najistaknutijim volonterkama i volonterima te organizatorima volontiranja koji uključuju volontere/ke u rad svojih organizacija povodom Međunarodnog dana volontera (5. prosinca).

“Dodjelom priznanja Volonterski centar Zadar želi zahvaliti svim pojedincima i organizatorima volontiranja te istaknuti važnost mijenjanja lokalne zajednice putem volonterskih angažmana. Od osnutka nam je želja i cilj stvaranje pozitivnog okruženja za razvoj volonterstva što uključuje promociju vrijednosti volonterstva, educiranje volontera o njihovim pravima i obvezama, ali i usmjeravanje organizatora volontiranja prema odgovornom uključivanju volontera te praćenju i vrednovanju njihova volonterskog angažmana”, poruka je iz VC Zadar.

Ovogodišnja manifestacija održala se 3. prosinca u Kneževoj palači.

“Ovim putem zahvaljujemo Zadarskoj županiji i Gradu Zadru koji nas dugi niz godina podržavaju kako bismo zajedničkim nastojanjima učinili nevidljivo – trud malog čovjeka da učini zajednicu boljom kroz volontiranje – vidljivim. Kad spominjemo kontinuitet, važno nam je naglasiti da je od samog početka dodjeljivanja statua “Volonterska ruka” osmišljena i izrađivana volonterski od strane učenika/ca Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar”, dodaju iz VC.

S obzirom na to da je ove godine bila riječ o nijansama vezano uz angažman volontera i volonterki te organizacija, odlučili su priznanje dodijeliti prema sljedećem redu:

Dobitnici ovogodišnjeg priznanja „Volonterska ruka“ za najistaknutijeg/u volontera/ku su:

Željko Troskot za dugogodišnji trud i svakodnevnu pomoć prilikom dostave obroka starijim i nemoćnim sugrađanima (Dom za odrasle osobe Sv. Frane – Zadar)

Marin Lepur za izvanredan doprinos i dugotrajni aktivni angažman u programu Kino Zone Zajednice udruga “Centar nezavisne kulture”

Josipa Čulina za izniman doprinos radu Udruge mladih “Ahimsa“ u njihovim volonterskim angažmanima s ciljem mijenjanja zajednice nabolje.

Dobitnici ovogodišnjeg priznanja “Volonterska ruka” za najistaknutijeg organizatora volontiranja su:

Zajednica udruga “Centar nezavisne kulture” za izuzetan doprinos volonterstvu putem uključivanja volontera/ki u rad svog programa te neosporno obogaćivanje kulturne scene Grada Zadra

Gradsko društvo Crvenog križa Zadar za neizmjeran volonterski angažman u lokalnoj zajednici s naglaskom na zaštitu zdravlja i humanitarno djelovanje.

Posebno priznanje za koordinaciju volontera i nepresušan izvor osmišljavanja novih načina pomoći putem volonterstva dodijelili smo prof. Katji Vladičić iz Ekonomsko-birotheničke i trgovačke škole Zadar koja već dugi niz godina djeluje putem Likovne radionice “Pinel”. Prof. Vladičić je ujedno i ovogodišnja dobitnica Godišnje nagrade za koordinatore volontera u odgojno-obrazovnim ustanovama “Davor Belaić” koju na razini četiriju dalmatinskih županija dodjeljuje Regionalni volonterski centar Split (Udruga “MI”).

“Čestitamo svim dobitnicima/ama te ovu priliku koristimo da još jednom zahvalimo svim angažiranim volonterima i volonterkama te organizatorima volontiranja koji kroz cijelu godinu nastoje uljepšati i poboljšati zajednicu u kojoj žive. Vjerujemo da je posebice izazovno volontirati u vrijeme pandemije pa stoga još više izražavamo zahvalnost i sreću jer živimo okruženi takvim ljudima. Sretan Međunarodni dan volontera svim volonterima”, poruka je iz Volonterskog centra Zadar.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI / Dio naselja Crno u četvrtak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ceste Zadarske županije d.o.o., dana 02.05.2024. godine (četvrtak), u vremenu od 08:00 pa do 12:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u mjestu Crno, Ulica Crno, od kućnog broja 5 pa do kućnog broja 36.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Crno, kod kućnog broja 19.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ILČIĆ U ZADRU PREDSTAVIO SVOJU LISTU ZA EP / Ribari: Za hrvatsko ribarstvo napravio je više nego svi drugi naši eurozastupnici zajedno!

Objavljeno

-

By

Zadar, 30. travnja 2024. – U Zadru je jučer predstavljena kandidacijska lista grupe birača na čelu s nositeljem liste g. Ladislavom Ilčićem. Tijekom konferencije za medije predstavljeno je i dvoje kandidata na listi: g. Mate Šimundić te gđica. Miranda Jamnicki. Uz njih, na konferenciji su se pojavili i lokalni ribari predvođeni g. Karlom Magdićem koji su odlučili javno poduprijeti g. Ilčića zbog, kako kažu, njegovog doprinosa hrvatskom ribarstvu.

Tiskovnu konferenciju je otvorila Zadranka Miranda Jamnicki koja je istaknula kako je u djelovanju Ladislava Ilčića u Europskom parlamentu prepoznala zalaganje za iste one vrijednosti za koje se i ona nalaže – zaštita i promicanje međunarodnog ugleda Hrvatske te zaštita kršćanskih vrijednosti i dostojanstva žene.

„Samo poštivanjem cjelovitosti i dostojanstva žene, što je g. Ilčić više puta isticao u svojim govorima u Europskom parlamentu, možemo doći do stvarne ravnopravnosti žena i do društva s manje nasilja, izjavila je Jamnicki.

„Ladislav je jedini zastupnik s kojim smo uopće uspjeli uspostaviti komunikaciju, koji je htio saslušati probleme ribara i situaciju s ribarstvom u Jadranskom moru. Napravio je za hrvatske ribare više nego svi drugi zastupnici zajedno. Uspio je izboriti većinu u Europskom parlamentu koja je izglasala postupak da se Mediteranska uredba mora mijenjati. Ta uredba radi velike probleme  hrvatskim ribarima u Jadranu. Za hrvatsko ribarstvo je jako važno da imamo nekoga u Europi tko se zaista bori za nas.“,izjavio je predstavnik ribara, Karlo Magdić.

Mnoge lijeve politike u Europskom parlamentu pokazale su se vrlo lošima rezultirale su lošim rezultatima. Europa treba dokazane vrijednosti i političare koji su trajno i jasno stajali u obranu povijesno potvrđenih vrijednosti i koncepata života koji su dobri i za društvo i za gospodarstvo“, izjavio je Ilčić.

Mate Šimundić, drugi kandidat na listi i predsjednik Skupštine Splitsko dalmatinske županije rekao je kako se od njega može očekivati borba za konkretne politike i rezultate, istovremeno braneći vrijednosti kršćanske Europe.

“Vrijednosti koje zajednički zastupamo su i poznate i dokazane: obitelj, sloboda, dobra Hrvatska i kršćanska Europa. Za te se vrijednosti borimo kroz konkretne politike. To su: energetska i prehrambena sigurnost, demografska  opstojnost, slobodno tržište, jasan identitet. Riječ je o krucijalnim temama za opstanak i RH i EU. Događaji  koji će se odviti do kraja ovog desetljeća, uvelike će definirati izgled i sudbinu EU, a time i naše Hrvatske, vjerojatno i do kraja ovog stoljeća. Želimo li biti pasivni promatrači tih zbivanja ili želimo dati svoj doprinos i pečat svijetu? Ako želimo opstati kao svoji na svome, birajmo dokazane vrijednosti.”, izjavio je Šimundić.

„Energetska kriza nije otpočela invazijom na Ukrajinu, ona je počela 6 mjeseci ranije, zahvaljujući nerealnim zelenim politikama ljevice. Zatvarali su klasične izvore energije, a gurali alternativu koja nije spremna, niti pouzdana. Cijene energije su porasle, a gospodarstvo, a time i građani – plaćaju tu cijenu. Kada tome dodamo ideologiju koja zagovara smanjenje broja djece, koju ljevica vidio kao ništa drugo nego kao problem koji potiče globalno zatopljenje, dobivamo sliku društva protiv koje sam se borio u Europskom parlamentu i protiv koje ću se uvijek boriti. Građani to vide, vide moje rezultate i siguran sam da će ponovno birati dokazane vrijednosti“, završio je Ilčić.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA / Predavanje prof. dr. sc. Vjekoslava Ćosića: “Zakon o hrvatskom jeziku, post festum” 

Objavljeno

-

By

Ogranak Matice hrvatske u Zadru priređuje predavanje prof. dr. sc. Vjekoslava Ćosića: “Zakon o hrvatskom jeziku, post festum”. Predavanje će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, na adresi Don Ive Prodana 1, Zadar,  u četvrtak 2. svibnja, s početkom u 18:30.

Hrvatski sabor 26. siječnja 2024. donio je Zakon o hrvatskom jeziku, čime je Republika Hrvatska  stala uz bok europskih zemalja koje se svojim nacionalnim zakonodavstvom skrbe o vlastitu jeziku. Time se nakon desetljeća iščekivanja napokon ostvario san mnogih generacija hrvatskih domoljuba.  Nacrt Zakona  izradila je radna skupina Matice hrvatske u sastavu: akademik Stjepan Damjanović, prof. dr. sc. Mario Grčević (voditelj radne skupine), akademik Mislav Ježić, akademik August Kovačec i dr. sc. Tomislav Stojanov.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu