Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Općini Sv. Filip i Jakov sufinancirano dodatnih 1.887.560,22 kn za vrtić u Turnju

Objavljeno

-

U skladu s Javnim pozivom za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2020. godinu, Općina Sv. Filip i Jakov uspješno je sklopila ugovor o sufinanciranju EU projekta s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije za sufinanciranje sagrađenog novog dječjeg vrtića Cvitić u Turnju.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je prethodno objavilo Javni poziv za  sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini prema Programu sufinanciranja provedbe EU projekata. Sredstva Programa su bespovratna i namjenska, a usmjeravaju se korisnicima koji imaju sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu EU projekta. Općini Sveti Filip i Jakov tako su za projekt “Izgradnja dječjeg vrtića Cvitić u Turnju” dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 1.887.560,22 kn.

Općina Sv. Filip i Jakov je kao osnivač vrtića “Cvit” također prethodno osigurala sva potrebna sredstva sufinanciranja, a projekt  je sufinanciran prvenstveno od strane Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, u sklopu mjere ‘7.4.1.’ Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske namijenjenog ulaganju u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Ukupna vrijednost projekta izgradnje dječjeg vrtića iznosila je 9.142.633,06 kn a Europska unija sufinancirala je projekt s iznosom od 4.452.840,94 kn, dok je udio Općine Sv. Filip i Jakov 4.689.792,12 kn.

Projekt Općine Sv. Filip i Jakov omogućen ovim sveukupnim sufinanciranjem rezultirao je izgradnjom 372 metara četvornih bruto građevinske površine dječjeg vrtića i to rekonstruiranog i opremljenog za najviše potrebe izvođenja programa odgoja i obrazovanja te prema svim zahtjevima Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe.

Također, u novom vrtiću uspostavio se sustav odgojnih jedinica za 54 djece, jedna jedinica za djecu jasličke dobi (12 mjeseci do tri godine) odnono za 12 djece, jedna jedinica za djecu vrtićke dobi (4-7 godina) za 22 djece i jedna jedinica za djecu vrtićke dobi (3-7 god) odnosno za 20 djece.

Prilikom otvaranja vrtića načelnik Općine Sv. Filip i Jakov je rekao: “Projekt izgradnje novog dječjeg vrtića u Turnju je jedan od najvažnijih projekata kojeg je Općina Sv. Filip i Jakov realizirala. Radi o objektu koji će imati velikog utjecaja na demografski razvoj općine te koji će koristiti naši najmlađi stanovnici”.

Načelnik Zoran Pelicarić naveo je i da se ovim projektom poboljšala kvaliteta i dostupnost javne usluge te briga o djeci na području općine Sveti Filip i Jakov, te da novi prostor sadrži sve moderne uvjete za rani predškolski odgoj i obrazovanje te kurikulumski pristup kako bi se odgovorilo razvojnim potrebama hrvatskog društva, imajući u vidu i europski i svjetski kontekst.

“Realizacijom ovog projekta stvorili su se infrastrukturni preduvjeti za kvalitetno izvođenje programa predškolskog odgoja i obrazovanja na području Općine Sveti Filip i Jakov i u širem ruralnom području. Iza ovog projekta stoji dugogodišnji rad i trud ne samo današnjih općinskih djelatnika i ravnateljice DV Cvit Mirjane Zalović, nego i upornost prijašnjih načelnika, vijećnika, Zadarske županije, ministarstva i raznih djelatnika koji su bili uključeni u ovaj projekt. Hvala im svima na njihovoj kontinuiranosti u radu”, rekao je Zoran Pelicarić.

Izvor: BnM portal

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPA BELAFUŽA / U subotu Susret osoba starije životne dobi, bolesnih i njihovih obitelji

Objavljeno

-

By

Susret osoba starije životne dobi, bolesnih i njihovih obitelji održava se u subotu, 11. svibnja u pastoralnom centru župe Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru. Susret prvenstveno okuplja djedove i bake, kao i sve ljude u tjelesnoj potrebi, nepokretne i invalide, ali i njihove obitelji i osobe koje skrbe o njima, započinje u 10 sati u kripti župne crkve na Belafuži koja ima i pristup za invalide.

Početak svečanog misnog slavlja u crkvi na Belafuži predviđen je u 11 sati, nakon kojeg će biti druženje sudionika i okrepa. Susret se ujedno održava prigodno uz blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića, a organizira ga Povjerenstvo za bolnički pastoral i osobe starije životne dobi. Tim susretom želi se afirmirati dostojanstvo starijih i osoba s posebnim potrebama i zahvaliti njegovateljima na požrtvovnom radu s ljudima u tjelesnom stanju koje iziskuje osobitu njegu i skrb. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ARBANAŠKO ČUDO / U petak u Arbanasima svečana proslava Gospe Loretske

Objavljeno

-

By

Svetkovina Gospe Loretske svečano se slavi u župi Gospe Loretske u Arbanasima u Zadru u petak, 10. svibnja.

Svečano večernje misno slavlje s početkom u 18 sati, a nakon mise i procesiju s kipom Gospe Loretske, predvodi fra Tomislav Šanko, OFM, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima.

Mise toga dana su još u 7, 9 i u 10.30 sati.   

Svetkovina koja se u narodu zove ‘Arbanaško čudo’ tradicionalno okuplja tisuće vjernika iz cijele Zadarske nadbiskupije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAŠTITNIK KISTANJA / U četvrtak svečana proslava sv. Nikole

Objavljeno

-

By

Na blagdan Prijenosa moći sv. Nikole biskupa, ujedno i svetkovinu 17. godišnjice posvete župne crkve sv. Nikole u Kistanjama, svečano koncelebrirano misno slavlje u četvrtak, 9. svibnja, u župnoj crkvi sv. Nikole u Kistanjama s početkom u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Nakon mise, mons. Zgrablić predvodi i procesiju s moćima sv. Nikole biskupa.

Župu Kistanje nastanjuju Janjevci koji se osobito utječu zagovoru svoga zaštitnika sv. Nikole. Kistanje od 2015. godine imaju relikvijar u kojem se nalazi ampula koja sadrži Mannu sv. Nikole, svijetlu tekućinu koja prokapljuje iz kostiju sv. Nikole. Tu je relikviju župi Kistanje darovao mons. Francesco Cacucci, nadbiskup metropolit Barija i papinski delegat tamošnje bazilike Sv. Nikole u kojoj se čuvaju moći sv. Nikole.

Posmrtni ostaci sv. Nikole prenijeti su u talijanski grad Bari i pohranjeni u crkvu izgrađenu njemu u čast, 9. svibnja 1087., uz veliko slavlje u kojem je sudjelovao i Papa. Do tada je tijelo sv. Nikole počivalo u katedrali u Miri, u današnjoj Turskoj. Pred opasnošću muslimanskog osvajanja Mire, mornari iz Barija uzeli su iz grobnice kosti sv. Nikole i prenijeli ih na sigurno, u Bari, 9. svibnja 1087. godine.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu