Connect with us

Sport

78:72 Košarkaši Sonik Puntamike na domaćem parketu svladali Zabok

Objavljeno

-

Foto: Arhiva

Košarkaši Sonik Puntamike u sedmom su kolu HT Premijer lige na domaćem parketu svladali Zabok rezultatom 78:72. Premda su Zadrani u nekoliko navrata krajem treće četvrtine imali i visokih 18 razlike, pobjednik je odlučen tek u samoj završnici, a ključnom se pokazala trica povratnika u zelene redove Dina Palčića koji je 12 sekundi prije kraja prelomio utakmicu i doveo „Spartance“ do trećeg trijumfa u hrvatskom prvenstvu.

Nakon početnog ispipavanja snaga Puntamičani su pronašli svoju nišu i serijom 8:0 otišli na prvu ponešto osjetniju prednost (10:5). Zabok se na otvaranju mučio u napadu te je teško dolazio do poena iz igre, no četiri vezana slobodna bacanja Bruna Levanića-Kutnog i Zvonimira Ćutuka primakli su goste na samo pola koša zaostataka na ulasku u devetu minutu (12:11).

Košem i dodatnim slobodnim bacanjem uzvratio je Petar Marić, da bi njegov gotovo 12 godina mlađi prezimenjak tricom zaključio prvu četvrtinu za povratak „Soniksa“ na plus pet (18:13).

Nalet domaćih košarkaša se nastavio i na otvaranju druge dionice te je „Spartancima“ trebalo manje od 90 sekundi da se odvoje na dvoznamenkastu prednost, a najzaslužniji za to bio je Ivan Vučić koji je povezao polaganje i tricu za odlazak Puntamike na 23:13.

Gostujući strateg Jakša Vulić reagirao je minutom odmora koja je ekspresno urodila plodom i nakon dviju vezanih trica Marina Vručinića i Jure Gunjine donijela identičnu reakciju sa zelene klupe. Dva jednominutna predaha u kratkom razdoblju dobro su došla Puntamičanima koji su se na parket vratili napunjenih baterija i kombinacijom zonske obrane i brzog protoka lopte u napadu učas „otprašili“ na visokih 15 razlike (36:21).

Dalekometni ubačaji Gabriela Marića i Ivana Vučića, ugrađeni u seriju 13:2, dali su prijeko potrebni vjetar u leđa Kuliševim momcima koji su zadržali dobar napadački ritam sve do kraja poluvremena te su na veliki odmor otišli s 11 koševa prednosti, a mogli su i s kojim više da iskusni Veljko Budimir nije pogodio od table u završnim sekundama prvoga dijela.

Premda su ponovno imali slab doprinos igrača s klupe koji se očitovao samo kroz četiri poena Marka Prskala, Zadrani su vrlo dobro kontrolirali skok i dopustili gostima samo deset poena iz reketa u prvih 20 minuta, a upravo su se te dvije stvari i u nastavku pokazale kao dobitna formula. Serija 11:3 na otvaranju treće četvrtine odvela je „Sonikse“ na do tada najvećih plus 17 (53:36), no s druge su strane uzvratili Srđan Brocić i Veljko Budimir pa smo u narednih nekoliko minuta gledali izjednačenu košarku.

Puntamičani su sve do pretkraj dionice u potpunosti kontrolirali rezultat i događanja na parketu, no mini-serija Zaboka 0:6 pokazala je da je prerano za zatvaranje utakmice. Ta je teza potvrđena već u početnim minutama četvrte četvrtine kada su gosti zahvaljujući slobodnim bacanjima Budimira i trici Gunjine po prvi puta nakon sredine druge dionice prišli na jednoznamenkasti zaostatak (68:60). Nakratko je uzvratio Vučić, no novi dalekometni ubačaj raspoloženog Gunjine, njegov već peti, u potpunosti je promiješao karte uoči same završnice (71:65). Umorni Zadrani su počeli promašivati šutove koje su do tada zabijali te su gotovo četiri minute ostali bez poena, što su „Žuti lavovi“ iskoristili da se preko Buljevića i Vručinića u potpunosti vrate u susret (72:70). Sušu je prekinuo Vučić koji je bio polovičan s linije slobodnih bacanja, no ponovno je uzvratio Gunjina te je postalo jasno da će o pobjedniku odlučiti jedna lopta. Ona je na koncu došla u ruke kapetana Dina Palčića koji je s istekom napada pogodio za 76:72, a kada je nakon gostujuće minute odmora Levanić-Kutni pogriješio u vođenju lopte priči je bio kraj.

Zadrane je ponovno predvodio Ivan Vučić koji je ubacio 27 poena, a pratili su ga Gabriel Marić i Marino Šarlija s 13, odnosno 12 koševa. Valja naglasiti i dobru partiju junaka domaće pobjede Dina Palčića koji je susret završio s deset poena, deset skokova i pet asistencija, dok je najefikasniji u gostujućim redovima bio Jure Gunjina sa 17 koševa i pet uhvaćenih lopti.

SONIK P. 78
ZABOK 72
(18:13, 26:20, 19:16, 15:23)

ZADAR – Dvorana Jazine. Gledatelja: 50. Suci: Marko Mustapić, Žarko Kovačević i Hrvoje Muhvić.

SONIK P.: Palčić 10, P. Marić 8, Šarlija 12, G. Marić 13, Vučić 27, Jurič 2, Zelanto, Ninčević, Brajčić, Pavin, Prskalo 6. Trener: Stipe Kuliš.

ZABOK: Buljević 4, Brocić 14, Črnjević 2, Budimir 13, Popić, Levanić-Kutni 4, Vručinić 11, Ćutuk 6, Gunjina 17, Antonić.

Trener: Jakša Vulić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sport

FOTOGALERIJA / I tim zadarske Čistoće na utrci Wings for Life

Objavljeno

-

Wings for Life World Run, humanitarno-trkački spektakl, i ove je godine održan u Zadru. Uz organizatore i trkače, sve ove godine svoj izuzetno važan doprinos daju i radnici Čistoće d.o.o.

Za vrijeme svih jedanaest godina postojanja ovog događaja u našem gradu, zaposlenici zadarske  Čistoće brinu o terenu prije, tijekom i poslije utrke, osiguravajući da sve protekne glatko i da ulice grada ostanu čiste. Zadnje tri godine i sami sudjeluju u utrci, podržavajući na taj način utrku iz više perspektiva.

Pripreme za čišćenje terena kojim se odvija utrka započinju nekoliko dana prije samog događaja. Trava se kosi, ceste se temeljito čiste, a duž cijele utrke postavljaju se plastične posude od 240 litara. Ove pripreme omogućuju neometano odvijanje utrke. U nedjelju, na dan utrke, sve ekipe su spremne već u 10:00 sati na nekoliko lokacija kako bi se posljednji put provjerio put utrke prije samog početka.

Kada presretačko vozilo krene, radnici Čistoće počinju svoju veliku akciju čišćenja. Prateći tempo utrke i pazeći na sudionike koji ostaju iza presretačkog vozila, brinu se da ulice kojima se utrka odvijala na vrijeme budu čiste i sigurne za sve sudionike. Njihova brzina i učinkovitost omogućuje policiji da otvori ceste što je prije moguće, dopuštajući normalan protok prometa.

Na terenu su bile tri čistilice, autosmećarka, mala električna vozila, kamion s rampom, kiper i grajfer, a radnici s puhalicama pratili su ostale radnike tijekom cijele akcije. Iz tehničkog sektora sudjelovala su 23 radnika u čišćenju i zbrinjavanju otpada tijekom i nakon utrke. Ovaj angažman pruža neprocjenjiv doprinos čistoći zadarskih ulica, stvarajući pozitivan i blistav dojam na sve koji sudjeluju u utrci.

Na ovaj način, utrka Wings for Life u Zadru ne samo da okuplja trkače iz cijelog svijeta, već i inspirira zajednicu i potiče brigu za okoliš. Uz neumornu podršku zadarske Čistoće, čiste ulice postaju simbol snažne zajedničke namjere da se stvori okruženje u kojem svi možemo živjeti sigurno i ponosno u urednom okolišu. Njihov nevidljiv, ali neprocjenjiv doprinos je primjer kako „pozadinske akcije“ mogu imati veliki utjecaj na našu okolinu i društvo. A nakon same utrke, kada se zadovoljni trkači vrate kućama, ne ostaju nikakvi tragovi osim osjećaja ponosa, uspjeha i motivacije da zajedničkim naporima i dalje unaprjeđujemo kvalitetu života u našoj zajednici. Čistoća naših ulica nije samo rezultat rada jedne tvrtke, već je izraz zajedničke suradnje svih nas.

A sve su ovo svojim predanim radom prije, za vrijeme, a pogotovo nakon utrke omogućili: Nelo Kapović, Luka Vukelić, Krešimir Verunica, Milivoj Relja, Mihovil Kovač, Jurica Bračić, Boris Pali, Mladen Matuslović, Ante Pilato, Šime Stručić, Denis Lisica, Danijel Dujela, Roko Pavlović, Denis Jerak, Branislav Pucarin, Marino Peša, Denis Smirčić, Denis Zekanović, Danijel Jurac, Marin Žigun, Luka Knežević, Predrag Šilić i Šime Pinčić.

Hvala svim zaposlenicima Čistoće koji su svojim trudom i predanošću omogućili da utrka Wings for Life bude ne samo sportski događaj, već i prilika da pokažemo svoju brigu za okoliš. Nastavimo zajedno graditi održivu budućnost za naš predivni Zadar.

 
Nastavi čitati

Sport

Team Ljekarna Zadar na “Wings for life” 

Objavljeno

-

By

Specifičnost utrke “Wings for life” je ta što je humanitarnog karaktera i što se održava u isto vrijeme diljem svijeta. Zadar kao jedan od gradova domaćina i jedina utka koja uključuje spektakularne prizore mora i otoka šaljući prekrasnu razglednicu u svijet okupio je brojne sudionike iz cijele Hrvatske i svijeta.

“Zahvaljujući mladim snagama Ljekarne Zadar oformili smo team koji pomiče vlastite granice postavljajući izazove pred sebe. Osim što je utrka Wings for life humanitarnog karaktera, mi kao pojedinci na ovakav način jačamo samopuzdanje, vlastite snage, te osvještavamo svoje sposobnosti. Dokazano je da sudjelovanje u sportskim aktivnostima osim što poboljšava fizičko i mentalno zdravlje, potiče i timsku suradnju” – rekla nam je Miranda Jamnicki Doimi di Delupis mag.pharm. iz teama “Ljekarna Zadar”, dodajući:

“Također na ovaj način želimo senzibilizirati javnost na važnost sudjelovanja i participiranja u utrci “Wings for life” i vrlo smo ponosni na naš team što je bio dio ove utrke. Posebnost utrke “Wings for life” je taj što 100% iznos donacija ide na istraživanje ozljeda leđne moždine i pronalazak lijeka. Ozljede leđne moždine su izuzetno teške i nastaju najčešće kao posljedica prometnih nesreća, padova, raznih napada, sportskih ozljeda i sl. Posljedično se javlja gubitak osjeta, gubitak kontrole stolice i urina, te seksualnih funkcija. Zahvaljujući donacijama za ovu utrku troje pacijenata je napravilo prve korake što je ohrabrujuće i daje nam nadu u skori pronalazak lijeka.”

 
Nastavi čitati

Sport

BEACH VOLLEY NATIONS CUP / Ženska reprezentacija u Bibinjama će se boriti za plasman na Olimpijske igre u Parizu

Objavljeno

-

By

Vrući dalmatinski pijesak, atraktivne odbojkašice te ljetna zabava najava su odličnog provoda na Beach Volley Nations Cupu, kvalifikacijskom turniru koji se od petka, 10. do nedjelje, 12. svibnja igra na plaži Punta u Bibinjama. Najatraktivniji ljetni sport zaigrat će neke od najboljih odbojkaških reprezentacija kao što su Ukrajina, Portugal, Škotska, Mađarska, Belgija i naša Hrvatska koje će se u jakoj skupini D boriti za plasman na ovoljetne Olimpijske igre u Parizu.

U ovom zahtjevnom okruženju, svaki poen bit će od ključne važnosti, a natjecatelji će morati pružiti maksimum kako bi se plasirali u finale turnira i osigurali prestižno mjesto na Olimpijadi.

„Velika je čast i zadovoljstvo biti domaćinom ovako velikog događaja. Hrvatski odbojkaški savez do sada se istaknuo nizom organizacija što se tiče dvoranske odbojke, no ono što ne smijemo zaboraviti je da smo odgovorni i za odbojku na pijesku s kojom imamo priliku napraviti veliki iskorak. Mislim da će domaćinstvo ovakvog događaja pozicionirati HOS kao pravog partnera i organizatora u odbojci na pijesku. Ovo je samo uvod za ono što nas očekuje u budućnosti gdje planiramo dovesti veći broj događaja u odbojci na pijesku u Hrvatsku.”– ističe predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić.

Uz  Hrvatsku, diljem Europe održavaju se još četiri kvalifikacijska turira i to u Vilniusu u Litvi, Balikesiru u Turskoj, Madridu u Španjolskoj te Hamburgu u Njemačkoj.

Veliko finale Beach Volley Nations Cupa održat će se sredinom lipnja u Jurmali u Latviji gdje će se četiri pobjednika iz svake skupine pridružiti reprezentacijama koje su prošle preliminarnu fazu 2023. godine te u finalnim utakmicama boriti za odlazak na nadolazeće Olimpijske igre u Parizu. Ulozi su veliki jer će odbojka na pijesku pored ikoničnog Eiffelovog tornja biti među apsolutnim vrhuncima Igara ovoljetne Olimpijade.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu