Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) ŽUPAN LONGIN OBIŠAO STRADALE POLJOPRIVREDNE KULTURE Hladna fronta uništila trešnje, maraske, breskve i bajame. Proglasit će se elementarna nepogoda?

Objavljeno

-

Župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem i resornim pročelnikom Danielom Segarićem obišao je poljoprivrednike u Ravnim kotarima koje je u četvrtak pogodila nepogoda u obliku proljetnog mraza.

Prema podacima sa županijskih agrometeoroloških stanica hladna fronta kretala se od područja Nina preko Ninskih Stanova i Bokanjačkog blata te prema Jankolovici i unutrašnjosti gdje su se temperature spuštale i do – 7°C, u prosjeku -2 do -4°C, što je prouzročilo veliku štetu na jabukama i koštičavom voću, prvenstveno na trešnjama koje su u fazi cvatnje, maraskama, breskvama i bajamima koji su u fazi mladog ploda.

Pojedini nasadi koji su na višim položajima te koji imaju instalirane sustave za zaštitu od mraza orošavanjem uspjeli su izbjeći štetu. Međutim šteta u nekim krajevima, primjerice Smilčiću je katastrofalna u što se uvjerio i gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić koji je najavio zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Dani talijanistike od 7. do 10. svibnja 

Objavljeno

-

By

Odjel za talijanistiku Sveučilišta u Zadru organizira Dane talijanistike  od 7. do 10. svibnja 2024. godine. Na programu su gostujuća predavanja profesora sa Sveučilišta u Firenzi, niz radionica promocije talijanskog jezika i kulture za djecu vrtićke dobi, učenike osnovnih i srednjih škola. U suradnji s Kino Zonom Zadar organizirana je projekcija filma Dogman koju Odjel za talijanistiku daruje studentima, nastavnicima, suradnicima i građanima.

Dani talijanistike 2024. započinju izložbom Nikola Tommaseo u fondu Znanstvene knjižnice u utorak, 7. svibnja 2024. u 12:00 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PALAČA CEDULIN / Opća bolnica Zadar na današnjoj “špici” obilježava Svjetski dan astme

Objavljeno

-

By

Današnja subotnja špica proći će u znaku brige za vlastito zdravlje! Naime, Opća bolnica Zadar obilježava Svjetski dan astme, a program je itekako bogat. Sve započinje u 10 sati, mjesto radnje je atrij palače Cedulin, a dobrodošli su svi, bez obzira na dob. Vrijedno medicinsko osoblje Odjela za pulmologiju OB Zadar mjerit će spirometrije, bit će prilike i za razgovor s pulmologom te za učenje vježbi disanja. Oni najmlađi upoznat će Plućka. On je zaštitno lice kampanje “S ljubavlju, bez dima – za zdravu obitelj svima” i čak ima svoju pjesmu “Plućko se voli igrati”. Nju će nam otpjevati djeca iz Glazbeno-scenskog studija Arija. Mališani će bojati crteže Plućka, ali i puhati balone. Djeci će se na ovaj način približiti zdrave navike koje su put ka očuvanju zdravlja pluća.

Ova javnozdravstvena akcija odvija se u Zagrebu i u Zadru u organizaciji Hrvatskog torakalnog društva, Zaklade Hrvatska kuća disanja i Udruge pacijenata “Udah života”. Aktivnostima u Zadru podršku su dali i Turistička zajednica Grada Zadra, Kazalište lutaka Zadar, agencija Plan B, Loptica i Udruga “Maraška”. Inače, Globalna inicijativa za astmu pokrenula je obilježavanje Svjetskog dana astme prije više od 20 godina i to prvog utorka u mjesecu svibnju. Cilj je unaprjeđenje svijesti i skrbi o astmi. Primarno je akcija usmjerena na edukaciju oboljelih osoba, ali i senzibiliziranje šire javnosti da astma nije akutna, već kronična bolest dišnih putova. Liječi se dugotrajno i kontinuirano, čime se postiže primjerena kontrola bolesti. Najčešća je ovo nezarazna bolest kod djece do 5.godine života, a kod svakog drugog oboljelog javlja se prije 10.godine.

Kako prepoznati astmu? Simptomi su piskanje u prsima, zaduha, kašalj i pritisak u prsima. U Hrvatskoj, prema procjenama, oko 200 tisuća osoba boluje od astme, a godišnje je oko 12 tisuća novooboljelih. Nažalost, svaka druga osoba svoju bolest ne drži pod kontrolom. Zabrinjava i podatak kako su bolesti dišnog sustava među deset vodećih uzroka smrti u nas. Kako bi smrtnih ishoda bilo što manje, nužno je fokus staviti na potpunu kontrolu bolesti.

Prvi korak možete učiniti već danas! Na putu do Kalelarge, zastanite u atriju palače Cedulin. Nekoliko minuta posvetite kontroli svojih dišnih putova, kako bi kasnije, punih i zdravih pluća uživali u ljepotama našeg grada, poručuju iz OB Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OD PONEDJELJKA DO PETKA: Privremena regulacija prometa zbog sanacije krošnji stabala u Ulici Stjepana Radića

Objavljeno

-

By

ilustracija, Nasadi

Obavještavaju se vozači u cestovnom prometu da će zbog izvođenja radova društva Nasadi d.o.o. na sanaciji krošnji stabala u Ulici Stjepana Radića u Zadru, u razdoblju od 6. svibnja 2024. (ponedjeljak) do 10. svibnja 2024. (petak) biti privremeno zatvoren promet za sva vozila na dijelu predmetne ulice od Obale kneza Branimira do raskrižja s ulicom Josipa Jurja Strossmayera u vremenu od 8,30 do 14,00 sati.

“Pozivamo sve sudionike u prometu da poštuju znakove privremene regulacije prometa, a za prolaz koriste obilazne pravce. Zahvaljujemo na razumijevanju”, poručuju iz Grada.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu