Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

VJEŽBA U OSNOVNOJ ŠKOLI SV. FILIP I JAKOV U »evakuaciji« sudjelovali svi djelatnici škole, učenici, civilna zaštita i vatrogasci

Učenicima je detaljno pojašnjeno kako se ponašati u slučaju potresa, gdje se učenici moraju sakriti, koliko čekati prije nego što se upute prema izlazu i koji put do izlaza moraju koristiti

 

Objavljeno

-

U Osnovnoj školi Sveti Filip i Jakov održana je vježba pod nazivom »Potres u školi«. Sudionici na vježbi su bili članovi Stožera civilne zaštite Općine Sveti Filip i Jakov, Postrojba civilne zaštite opće namjene te kao temeljne snage vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov.
– Vježba se održala sukladno dobivenim uputama, Planu evakuacije i spašavanja djelatnika škole i učenika, kazao je Stjepan Marko Batur, zapovjednik DVD-a Sv. Filip i Jakov.

U skladu s uputama Ministarstva

U vježbi su sudjelovali svi nastavnici, djelatnici škole te učenici, a sve u cilju da se evakuacija izvrši brzo, sigurno i učinkovito nakon potresa, a za vrijeme potresa da se zna ponašati odnosno gdje i kako se skloniti i na koja mjesta.
– Svaka vježba pa tako i ova, osim da se vrši uvježbavanje, služi i da se uvide eventualni nedostaci i nepravilnosti te da se isprave, rekla je Renata Batur, načelnica Stožera civilne zaštite Općine Sveti Filip i Jakov.
Provedena vježbe je u skladu s uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja koje su dostavljene svim školama uoči početka drugog polugodišta u kojem se ističe da je u svakoj odgojno-obrazovnoj ustanovi potrebno zaposlenike i djecu upoznati s potrebama postupanja za vrijeme potresa i nakon njega.

S vježbe na pravu intervenciju

– Učenicima je detaljno pojašnjeno kako se ponašati u slučaju potresa, gdje se učenici moraju sakriti, koliko čekati prije nego što se upute prema izlazu i koji put do izlaza moraju koristiti. Do kraja školske godine provest će se još najmanje jedna vježba evakuacije koja neće biti najavljena učenicima.
Nakon vježbe »Potres u školi » filipjanski vatrogasci su dobili pravi poziv i to poziv na ispomoć u gašenju požara kuće u Pakoštanima gdje su odmah izašli te pomogli kolegama u akciji.
– Moramo napomenuti da su kolege iz DVD-a Pakoštane bili u velikom broju, kao i uvijek, a o njihovoj hrabrosti i srčanosti da i ne govorimo. Malo tko je takav kao oni. Na intervenciji su bili i vatrogasci JVP-a Biograd, koji su uvijek svima na pomoći, naglasio je Stjepan Marko Batur, dodavši kako su na intervenciji bili Nikola Zrilić i Damir Majica te Lovre Katalinić, koji je uvijek na raspolaganju za sve i u svakom trenutku.

Izvor: Velimir Brkić/Zadarski list

Foto: BnM portal, Facebook

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PALAČA CEDULIN / Opća bolnica Zadar na današnjoj “špici” obilježava Svjetski dan astme

Objavljeno

-

By

Današnja subotnja špica proći će u znaku brige za vlastito zdravlje! Naime, Opća bolnica Zadar obilježava Svjetski dan astme, a program je itekako bogat. Sve započinje u 10 sati, mjesto radnje je atrij palače Cedulin, a dobrodošli su svi, bez obzira na dob. Vrijedno medicinsko osoblje Odjela za pulmologiju OB Zadar mjerit će spirometrije, bit će prilike i za razgovor s pulmologom te za učenje vježbi disanja. Oni najmlađi upoznat će Plućka. On je zaštitno lice kampanje “S ljubavlju, bez dima – za zdravu obitelj svima” i čak ima svoju pjesmu “Plućko se voli igrati”. Nju će nam otpjevati djeca iz Glazbeno-scenskog studija Arija. Mališani će bojati crteže Plućka, ali i puhati balone. Djeci će se na ovaj način približiti zdrave navike koje su put ka očuvanju zdravlja pluća.

Ova javnozdravstvena akcija odvija se u Zagrebu i u Zadru u organizaciji Hrvatskog torakalnog društva, Zaklade Hrvatska kuća disanja i Udruge pacijenata “Udah života”. Aktivnostima u Zadru podršku su dali i Turistička zajednica Grada Zadra, Kazalište lutaka Zadar, agencija Plan B, Loptica i Udruga “Maraška”. Inače, Globalna inicijativa za astmu pokrenula je obilježavanje Svjetskog dana astme prije više od 20 godina i to prvog utorka u mjesecu svibnju. Cilj je unaprjeđenje svijesti i skrbi o astmi. Primarno je akcija usmjerena na edukaciju oboljelih osoba, ali i senzibiliziranje šire javnosti da astma nije akutna, već kronična bolest dišnih putova. Liječi se dugotrajno i kontinuirano, čime se postiže primjerena kontrola bolesti. Najčešća je ovo nezarazna bolest kod djece do 5.godine života, a kod svakog drugog oboljelog javlja se prije 10.godine.

Kako prepoznati astmu? Simptomi su piskanje u prsima, zaduha, kašalj i pritisak u prsima. U Hrvatskoj, prema procjenama, oko 200 tisuća osoba boluje od astme, a godišnje je oko 12 tisuća novooboljelih. Nažalost, svaka druga osoba svoju bolest ne drži pod kontrolom. Zabrinjava i podatak kako su bolesti dišnog sustava među deset vodećih uzroka smrti u nas. Kako bi smrtnih ishoda bilo što manje, nužno je fokus staviti na potpunu kontrolu bolesti.

Prvi korak možete učiniti već danas! Na putu do Kalelarge, zastanite u atriju palače Cedulin. Nekoliko minuta posvetite kontroli svojih dišnih putova, kako bi kasnije, punih i zdravih pluća uživali u ljepotama našeg grada, poručuju iz OB Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OD PONEDJELJKA DO PETKA: Privremena regulacija prometa zbog sanacije krošnji stabala u Ulici Stjepana Radića

Objavljeno

-

By

ilustracija, Nasadi

Obavještavaju se vozači u cestovnom prometu da će zbog izvođenja radova društva Nasadi d.o.o. na sanaciji krošnji stabala u Ulici Stjepana Radića u Zadru, u razdoblju od 6. svibnja 2024. (ponedjeljak) do 10. svibnja 2024. (petak) biti privremeno zatvoren promet za sva vozila na dijelu predmetne ulice od Obale kneza Branimira do raskrižja s ulicom Josipa Jurja Strossmayera u vremenu od 8,30 do 14,00 sati.

“Pozivamo sve sudionike u prometu da poštuju znakove privremene regulacije prometa, a za prolaz koriste obilazne pravce. Zahvaljujemo na razumijevanju”, poručuju iz Grada.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Uglavnom sunčano za vikend, ali uskoro nova runda kiše…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom, češćom u unutrašnjosti u prvom dijelu dana. Poslijepodne smanjene naoblake, osobito na Jadranu, ali i dalje uz mogućnost za poneki lokalni pljusak. Vjetar većinom slab, na istoku Hrvatske i na Jadranu i umjeren sjeverozapadni. Najviša temperatura zraka većinom od 18 do 23 °C.

U nedjelju pretežno sunčano i toplo. U unutrašnjosti dnevni razvoj oblaka, a uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Istre moguć je poneki poslijepodnevni pljusak. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka između 5 i 10, na Jadranu od 10 do 14 °C. Najviša dnevna od 21 do 26 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U nedjelju pretežno sunčano i toplo. U ponedjeljak u unutrašnjosti povremeno umjerena naoblaka, no uglavnom suho. Zatim u utorak porast naoblake i kiša sa zapada. Lokalno su mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom. Najviše sunčana vremena zadržat će se u Dalmaciji. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, u unutrašnjosti u ponedjeljak i jak, a na Jadranu će u ponedjeljak okrenuti na jugo i pojačati. U utorak danju malo svježije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu