Connect with us

Hrvatska

Marina Vuković Dujmović u raspravi sa medijima na službenim stranicama Grada Zadra!?

Objavljeno

-

Radnici u poglavarstvu (Foto: Ivan Katalinić)
Izbori za vijeća mjesnih odbora Grada Zadra nastavljaju se sve manje uobičajenim putovima. Predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva, Marina Vuković Dujmović, prozvana je nekoliko puta sa više adresa za pogodovanje u dodjeli objave materijala GIP-a dnevniku Tankerske plovidbe, no o tome se i dalje ne očituje, a cijelu situaciju stoički ignorira i gradonačelnik Zadra, Zvonimir Vrančić, čije je očitovanje sugerirao čak i prvi čovjek Vrhovnog suda, Branko Hrvatin.
Umjesto navedenoga, saveznici Grad i Gradsko povjerenstvo vode svojevrsni obračun s medijima na službenim stranicama Grada, a gdje bez ikakve najave i suprotno dosadašnjim iskustvima objavljuju prepiske s dijelom zadarskih medija, ali samo – odabrani dio.
Redakcije koje su ih zatražile očitovanje o kriterijima kojima su se vodili, odabirući list Tankerske kao najtiražniji (suprotno tumačenjima termina “tiraža” i “javno glasilo” pripadajućih zakona), nisu obavijestili ni o čemu, nastavljajući tako s pogodovanjem u koje su se već maksimalno upleli, ali su se i zakonski “pokrili”, objavivši odgovore – na svojem terenu. U slučaju da ih se prozove za netransparentnost, izvući će iste sa stranica Grada i demantirati takve optužbe. Takav je bio plan.
Nažalost, razrada je nešto slabija. U odgovorima dvjema redakcijama, a koji pronalazimo gdje smo se najmanje nadali, i dalje ne stoji odgovor na krucijalno i jedino javnosti zanimljivo pitanje – kako je posao vrijedan desetke tisuća kuna dopao u konkurenciji s drugim zadarskim medijima (zakon, naime, kaže da su “mediji” – svi mediji, a ne samo dnevni listovi!) – niskotiražni dnevni list Tankerske plovidbe?!
“Članovi i zamjenici Gradskog izbornog povjerenstva za mjesne odbore Grada Zadra i Izbornog povjerenstva mjesnih odbora, na zajedničkoj sjednici održanoj 18.listopada 2010.godine u 14 sati u sjedištu povjerenstava, raspravili su i način objava vezanih uz predstojeće izbore za članove vijeća mjesnih odbora. Budući Grad Zadar ima svoju internetsku stranicu, članovi povjerenstava suglasili su se da će se sve obavijesti, priopćenja, objave pravovaljanih lista kao i rezultati glasovanja, objaviti na službenoj stranici Grada Zadra, a što omogućuje preuzimanje svih navedenih dokumenata. Također, na istoj sjednici članovi povjerenstava suglasili su se da će se odluka o tome u kojem će se lokalnom dnevnom tisku objavljivati gore navedeni dokumenti, temeljiti na službeno prijavljenom broju o prosječno planiranoj nakladi lokalnog dnevnog tiska, cijeni, kao i na dosadašnjem iskustvu o kvaliteti pružene usluge. Službenu evidenciju Upisnika o izdavanju i distribuciji vodi Hrvatska gospodarska komora (HGK) i dostupna je na HGK internetskoj stranici (Sektor industrije). Zatražena je od HGK i potvrda podataka dostupnih na internetskoj stranici te je povjerenstvo od HGK dobilo potvrdu podataka dopisom Klasa:050-01/10-01/2478 URBR:311-10-10-02 iz koje je razvidno da je od dnevnih listova s područja Grada Zadra, najviša prosječna planirana naklada dnevnog lista ZADARSKI LIST. Podsjećam također da su sve objavljene pravovaljane liste za određeni mjesni odbor dostupne na odgovarajućem mjestu na području tog mjesnog odbora”, stoji u priopćenjima Vuković-Dujmović.
Otkud ovoj sutkinji ideja da se u raspoređivanju desetaka tisuća kuna javnog novca rukovodi tiražom, a onda tiražom dnevnog lista, i to “planiranom”, dakle čak ne niti realiziranom (što znači da je posao ovisio možda i o ambicioznom tiražisti – još jedan stručni pojam koji bi sutkinja mogla pokušati usvojiti) – nitko ne zna, ali ćemo odgovore definitivno tek potražiti.

PRAVOPISNA RAZOTKRIVANJA
Sutkinja Marina Vuković Dujmović evidentno je prespavala nekoliko predavanja na Pravnom fakultetu, jasno je iz tumačenja više zakona samo u ovoj epizodi njezine karijere, ali dojam je da je drijemala i na satu hrvatskog jezika. U gore citiranom njezinom odgovoru koji je – umjesto u redakcije, odlutao na stranice Grada Zadra, štampanim slovima ispisana je kratica Hrvatske gospodarske komore (HGK), što odgovara pravopisu, ali što bi značila tada kratica “ZADARSKI LIST”, ne znamo, pa bi poželjno bilo da nas sutkinja podrobnije informira? Zašto je list Tankerske plovidbe velikim, a Grad Zadar – malim slovima? Imamo novu kraticu ili je netko – nervozan? Jer je, recimo, uhvaćen s prstima u medu…? Nagađamo samo.
NOVA TRANSPARENTNOST
I, još jedan mali detalj. O definicijama “javna glasila” i “tiraža” još ćemo u narednom periodu, ali ako smo se usuglasili oko termina “transparentnost”, na gore opisan način, vrijedi li to za sve ili, opet, ekskluzivno za sutkinju Vuković Dujmović i gradonačelnika Zadra? Jer, ako smo svi u novom obliku transparentnosti, da i zadarske redakcije počnu objavljivati na svojim Internet stranicama dopise, upite, rasprave, odgovore ili transkripte razgovora, pa i sa gore spomenutima? Sumnjamo da bi neki izdržali tempo igre koji su sami zadali…

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Još imate kune? Evo gdje ih možete zamijeniti za eure

Objavljeno

-

By

Mnoštvo građana odlučilo si je sačuvati nekoliko kovanica i novčanica kune za uspomenu, no ako ste među onima koji su ih zametnuli ili ih nisu odnijeli na vrijeme, još imate priliku.

Svoje kune možete osobno donijeti u Hrvatsku narodnu banku na adresi Jurišićeva 17, Zagreb, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.30 do 15.30 sati. Novčanice možete zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice sve do 31. prosinca 2025.

Iznos do 14.999,99 kuna moguće je na vlastitu odgovornost dostaviti i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb, uz informaciju o željenom načinu preuzimanja gotovog novca eura (u Hrvatskoj narodnoj banci ili dostava putem poštanskih usluga na adresu donositelja), ističu na službenim stranicama Banke.

Također, ako imate oštećene eure, možete ih zamijeniti za ispravne novčanice ili kovanice u HNB-u, prenosi 24sata.hr.

Hrvatska narodna banka prima na zamjenu euronovčanice čija površina iznosi 50% ili manje od 50% površine autentične originalne novčanice, euronovčanice obojene elektrokemijskom zaštitom, iznimno oštećene euronovčanice te neprikladne eurokovanice koje su prepoznatljive s lica ili naličja, uz uvjet da su dostavljene uz pripadajući obrazac zahtjeva s potrebnim prilozima, ističu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Otkriven već peti slučaj štetne tvari u povrću iz Makedonije

Objavljeno

-

By

U povrću iz Sjeverne Makedonije već peti je put u proteklih godinu dana otkrivena štetna kemikalija.

Kako javljaju iz europskog sustava za sigurnost hrane, u miješanoj salati utvrđene su nedopuštene razine pesticida klorpirifos zabranjenog u EU. Udjel klorpirifosa u salati iznosio je 0,028 miligrama po kilogramu proizvoda.

Srećom, to je utvrđeno analizom uzorka pošiljke na hrvatskoj granici, pa salata ipak nije dospjela na naše tržište. Cijela je pošiljka nakon toga uništena, prenosi Danica.hr.

Prema broju pošiljki kontaminiranog voća i povrća namijenjenog hrvatskom tržištu, uvjerljivo prednjači Turska. Lani i ove godine štetni su pesticidi otkriveni u 11 navrata: triput u kruškama, dvaput u limunu i suhim smokvama te po jednom u mandarinama, paprikama, rajčicama, grejpu.

Na drugome je mjestu Sjeverna Makedonija s pet pošiljki: triput miješana salata te po jednom svježa mrkva i paprika. Od zabranjenih pesticida pak u najviše slučajeva bilo je riječi o klorpirifosu.

Taj je zabranjeni pesticid analizom otkriven u čak 13 pošiljki voća i povrća: limetama, salati, mrkvi, grejpu, riži, grahu, mandarinama, šljivama, limunu… Klorpirifos je od 2020. zabranjen za uporabu na području EU zbog genotoksičnog potencijala i razvojne neurotoksičnosti kod sisavaca.

Brojne znanstvene studije pokazale su kako izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije. Problema s klorpirifosom u domaćim proizvodima imali smo i u Hrvatskoj jer je lani pronađen u više pošiljaka mandarina.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

FOTO / PPD upozorava na novi pokušaj prevare na društvenim mrežama, prijavite ove objave

Objavljeno

-

By

Pexels

Prvo plinarsko društvo (PPD) upozorava građane na pokušaj prevare putem objava na društvenim mrežama.

U lažnim objavama, u ime PPD-a, građani se pozivaju da se uključe u investicijski program koji nudi mogućnost ostvarivanja prihoda uz ulaganje od 250 EUR.

PPD

Iz PPD-a naglašavaju kako oni ni na koji način ne traže ulaganja građana niti u zamjenu za ulaganja daje mogućnost ostvarivanja prihoda. Jedini službeni kontakti i informacije kompanije navedeni su na njenoj službenoj stranici www.ppd.hr.

“Upozoravamo građane da se radi o prevari te ih pozivamo da navedene slučajeve prijave Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske”, poručuju iz PPD-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu