Connect with us

Hrvatska

ZADAR: Broj novootkrivenih slučajeva raka dojke u porastu!

Objavljeno

-

Zavod za javno zdravstvo (Foto: Ivan Katalinić)
Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi pokrenulo je prije četiri godine Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u žena od 50 do 69 godina starosti, pod nazivom “Mamma”.
Na području Zadarske županije ovaj Program vodi Zavod za javno zdravstvo Zadar, a koordinatorica je Ljilja Balorda, dr. med. specijalista javnog zdravstva.
U prvom ciklusu pozvano je 29.886 žena sa područja Zadarske županije, od čega se 77 posto njih odazvalo, a 60 posto ih je obavilo snimanje u tri mamografske jedinice. Tada je otkriveno 70 novih slučajeva raka dojke, od čega ih je 56 posto u ranom stadiju. Ako je bolest otkrivena tako rano, napomenimo, petogodišnje preživljavanje je od 85 do 95 posto.
U rujnu prošle godine započeo je drugi ciklus programa “Mamma”, i u planu je bilo pozvati 29.231 ženu na mamografsko snimanje. Nažalost, snimanje se u drugom ciklusu – od 5 mjeseca 2009. godine – obavlja samo na bolničkom mamografu, a ne kao do sada i na dva privatna mamografa, te je sav teret posla pao na Odjel radiologije u Općoj bolnici Zadar.
– U drugom ciklusu, bit će pozvane žene koje su obavile mamografiju prije dvije godine i nisu se odazvale na prvi, ili ponovljene pozive u prvom ciklusu, odnosno koje su obavile mamografiju unutar 12 mjeseci kod prvog poziva, te čiji se poziv vratio, kaže Balorda i dodaje:

– Imamo gorući problem. Žene još uvijek imaju odbojnost prema mamografskom pregledu. Do danas je poslano u drugom ciklusu 19.751 poziva, a nije se, nažalost, odazvalo čak 26 posto (7.463) žena. Do sada je u drugom ciklusu otkriveno 16 novih slučajeva raka dojke i to 10 u ranom stadiju.
Podaci o ženama oboljelim od raka u Zadarskoj županiji u posljednjih nekoliko godina pokazuju da je broj novootkrivenih slučajeva raka dojke. U 1997. godini, broj novootkrivenih slučajeva raka bio je 66, a u 2007. godini je zabilježeno 133 novootkrivenih slučajeva raka dojke prema podacima državnog Registra za rak.
Podaci iz zadarske Opće bolnice za 2008. godinu govore o 111, a za 2009. godinu o 125 novih slučajeva raka dojke.
– Ti podaci za 2008. i 2009. godinu nisu još konačni, njima ćemo uskoro dodati žene koje su liječene i operirane izvan Zadarske županije, kaže Balorda, te dodaje kako broj umrlih žena od raka dojke stagnira već nekoliko godina i kreće se od 30 do 41.
– Još jednom naglašavamo izuzetnu važnost ranog otkrivanja raka dojke jer je tada uspješnost liječenja veća, a samim time i stopa preživljavanja. Za sada su programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene žene od 50 do 69 godina jer je kod tih godišta rizik za obolijevanje najveći. Osim toga, važno je podsjetiti da bi se i žene koje nisu pozvane u ovom programu, a imaju 40 i više godina, trebale javiti svojim liječnicima primarne zdravstvene zaštite i obaviti mamografski pregled. Ultrazvučne preglede neka obave žene mlađe od 40 godina koje u obitelji imaju podatak o bolestima dojke po ženskoj liniji, zaključuje Balorda.

Besplatan prijevoz na snimanje
– Pozivi se šalju na adresu prebivališta. Žene koje su na kućnu adresu dobile omotnicu (Mamma), trebaju pažljivo pročitati priložene materijale i obratiti pažnju na termin snimanja. Žene koje žive na otocima ili izvan grada Zadra imaju pravo na besplatan prijevoz na snimanje do OB Zadar. Kada dobiju termin, trebaju samo na Jadrolinijinim trajektima i Liburnijinim autobusima pokazati poziv za snimanje. Ovim putem pozivamo žene da se jave na besplatni telefon 0800 200 157 svakog radnog dana u vremenu od 08 do 14 sati. Ako se i nisu odazvale, mi ćemo im dati novi termin, a one kojima termin ne odgovara – dobit će novi, poručuje Liljana Balodra, dr. med.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Još imate kune? Evo gdje ih možete zamijeniti za eure

Objavljeno

-

By

Mnoštvo građana odlučilo si je sačuvati nekoliko kovanica i novčanica kune za uspomenu, no ako ste među onima koji su ih zametnuli ili ih nisu odnijeli na vrijeme, još imate priliku.

Svoje kune možete osobno donijeti u Hrvatsku narodnu banku na adresi Jurišićeva 17, Zagreb, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.30 do 15.30 sati. Novčanice možete zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice sve do 31. prosinca 2025.

Iznos do 14.999,99 kuna moguće je na vlastitu odgovornost dostaviti i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb, uz informaciju o željenom načinu preuzimanja gotovog novca eura (u Hrvatskoj narodnoj banci ili dostava putem poštanskih usluga na adresu donositelja), ističu na službenim stranicama Banke.

Također, ako imate oštećene eure, možete ih zamijeniti za ispravne novčanice ili kovanice u HNB-u, prenosi 24sata.hr.

Hrvatska narodna banka prima na zamjenu euronovčanice čija površina iznosi 50% ili manje od 50% površine autentične originalne novčanice, euronovčanice obojene elektrokemijskom zaštitom, iznimno oštećene euronovčanice te neprikladne eurokovanice koje su prepoznatljive s lica ili naličja, uz uvjet da su dostavljene uz pripadajući obrazac zahtjeva s potrebnim prilozima, ističu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Otkriven već peti slučaj štetne tvari u povrću iz Makedonije

Objavljeno

-

By

U povrću iz Sjeverne Makedonije već peti je put u proteklih godinu dana otkrivena štetna kemikalija.

Kako javljaju iz europskog sustava za sigurnost hrane, u miješanoj salati utvrđene su nedopuštene razine pesticida klorpirifos zabranjenog u EU. Udjel klorpirifosa u salati iznosio je 0,028 miligrama po kilogramu proizvoda.

Srećom, to je utvrđeno analizom uzorka pošiljke na hrvatskoj granici, pa salata ipak nije dospjela na naše tržište. Cijela je pošiljka nakon toga uništena, prenosi Danica.hr.

Prema broju pošiljki kontaminiranog voća i povrća namijenjenog hrvatskom tržištu, uvjerljivo prednjači Turska. Lani i ove godine štetni su pesticidi otkriveni u 11 navrata: triput u kruškama, dvaput u limunu i suhim smokvama te po jednom u mandarinama, paprikama, rajčicama, grejpu.

Na drugome je mjestu Sjeverna Makedonija s pet pošiljki: triput miješana salata te po jednom svježa mrkva i paprika. Od zabranjenih pesticida pak u najviše slučajeva bilo je riječi o klorpirifosu.

Taj je zabranjeni pesticid analizom otkriven u čak 13 pošiljki voća i povrća: limetama, salati, mrkvi, grejpu, riži, grahu, mandarinama, šljivama, limunu… Klorpirifos je od 2020. zabranjen za uporabu na području EU zbog genotoksičnog potencijala i razvojne neurotoksičnosti kod sisavaca.

Brojne znanstvene studije pokazale su kako izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije. Problema s klorpirifosom u domaćim proizvodima imali smo i u Hrvatskoj jer je lani pronađen u više pošiljaka mandarina.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

FOTO / PPD upozorava na novi pokušaj prevare na društvenim mrežama, prijavite ove objave

Objavljeno

-

By

Pexels

Prvo plinarsko društvo (PPD) upozorava građane na pokušaj prevare putem objava na društvenim mrežama.

U lažnim objavama, u ime PPD-a, građani se pozivaju da se uključe u investicijski program koji nudi mogućnost ostvarivanja prihoda uz ulaganje od 250 EUR.

PPD

Iz PPD-a naglašavaju kako oni ni na koji način ne traže ulaganja građana niti u zamjenu za ulaganja daje mogućnost ostvarivanja prihoda. Jedini službeni kontakti i informacije kompanije navedeni su na njenoj službenoj stranici www.ppd.hr.

“Upozoravamo građane da se radi o prevari te ih pozivamo da navedene slučajeve prijave Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske”, poručuju iz PPD-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu