Connect with us

Magazin

Jedna žličica ove namirnice u kavu daje više energije i ubrzava mršavljenje

Objavljeno

-

Kao i kod svake promjene u prehrani, preporučuje se umjerenost i savjetovanje s liječnikom ili nutricionistom, posebno ako imate postojeća zdravstvena stanja. Kokosovo ulje posljednjih je godina postalo iznimno popularan dodatak prehrani, a sve češće se spominje i kao zanimljiv dodatak kavi. Ovaj trend, potaknut tvrdnjama o brojnim zdravstvenim prednostima, privlači sve veći broj ljudi koji traže načine za poboljšanje energije, koncentracije i općeg zdravlja. No, je li dodavanje kokosovog ulja u kavu zaista korisno ili je riječ samo o prolaznom trendu?

Prednosti kokosovog ulja u kavi
Dodavanje kokosovog ulja u kavu može donijeti nekoliko potencijalnih prednosti, iako je važno naglasiti da su mnoga istraživanja još uvijek u tijeku i da rezultati nisu uvijek jednoznačni.

Povećanje energije i izdržljivosti

Kokosovo ulje bogato je srednjelančanim trigliceridima (MCT), vrstom masti koja se brzo apsorbira i metabolizira u tijelu. Za razliku od dugolančanih triglicerida, MCT-ovi se izravno transportiraju u jetru gdje se pretvaraju u energiju, slično kao i ugljikohidrati. To znači da kokosovo ulje u kavi može pružiti brzi i trajni izvor energije, što je posebno korisno prije tjelesne aktivnosti ili tijekom napornog dana. Kofein iz kave dodatno potiče središnji živčani sustav, poboljšavajući budnost i smanjujući umor, prenosi net.hr.

Poticanje mršavljenja

Neke studije sugeriraju da MCT-ovi u kokosovom ulju mogu pomoći u mršavljenju. Oni mogu povećati osjećaj sitosti i smanjiti apetit, što može dovesti do manjeg unosa kalorija. Također, MCT-ovi se mogu koristiti za proizvodnju energije i poticanje sagorijevanja kalorija. Kofein u kavi također djeluje kao prirodni termogenik, potičući sagorijevanje masti. Međutim, važno je imati na umu da je kokosovo ulje visokokalorično, pa prekomjerna konzumacija može dovesti do debljanja. Uključivanje kokosovog ulja u kavu u program mršavljenja mora biti popraćeno zdravom prehranom i redovitom tjelovježbom.

Poboljšanje kognitivnih funkcija

MCT-ovi u kokosovom ulju mogu se pretvoriti u ketone, koji mogu služiti kao alternativni izvor energije za mozak. Neka istraživanja sugeriraju da ketoni mogu poboljšati kognitivne funkcije, posebno kod osoba s blagim kognitivnim oštećenjem ili Alzheimerovom bolešću. Ipak, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili ovi učinci.

Antimikrobna svojstva

Kokosovo ulje, posebno laurinska kiselina koju sadrži, ima antimikrobna i antifungalna svojstva. Laurinska kiselina može djelovati protiv raznih bakterija, virusa i gljivica, potencijalno jačajući imunološki sustav. Iako ovo zvuči obećavajuće, važno je napomenuti da se većina istraživanja o antimikrobnim svojstvima kokosovog ulja provodi in vitro (u laboratorijskim uvjetima), a ne na ljudima.

Nedostaci i potencijalne nuspojave
Iako kokosovo ulje u kavi može imati neke prednosti, postoje i potencijalni nedostaci i nuspojave koje treba uzeti u obzir.

Visok udio zasićenih masti

Kokosovo ulje sadrži visok udio zasićenih masti (oko 80-90%). Iako se vrsta zasićenih masti u kokosovom ulju (MCT) razlikuje od zasićenih masti u životinjskim proizvodima, prekomjerni unos zasićenih masti i dalje može povećati razinu LDL (“lošeg”) kolesterola u krvi, što je faktor rizika za srčane bolesti. American Heart Association preporučuje ograničavanje unosa zasićenih masti na manje od 10% ukupnih dnevnih kalorija.

Kalorijska vrijednost

Kokosovo ulje je vrlo kalorično (oko 120 kalorija po žlici). Dodavanje kokosovog ulja u kavu može značajno povećati kalorijski unos, što može dovesti do debljanja ako se ne pazi na ukupni unos kalorija tijekom dana.

Probavne smetnje

Kod nekih ljudi, konzumacija kokosovog ulja, posebno u većim količinama, može uzrokovati probavne smetnje poput proljeva, nadutosti ili bolova u trbuhu. Ovo je češće kod osoba koje nisu navikle na konzumaciju MCT ulja.

Interakcije s lijekovima

Nema dovoljno istraživanja o potencijalnim interakcijama kokosovog ulja s lijekovima. Ako uzimate bilo kakve lijekove, posavjetujte se sa svojim liječnikom prije nego što počnete redovito dodavati kokosovo ulje u kavu.

Tko bi trebao biti oprezan?
Osobe s visokim kolesterolom, srčanim bolestima ili poviješću probavnih problema trebale bi biti posebno oprezne s konzumacijom kokosovog ulja u kavi. Također, djeca mlađa od 12 godina, trudnice i dojilje trebale bi se posavjetovati s liječnikom prije uvođenja kokosovog ulja u prehranu. Osobe s anksioznošću ili insomnijom bi također trebali biti oprezni, budući da kombinacija kofeina i kokosovog ulja može pogoršati simptome.

Kako dodati kokosovo ulje u kavu
Ako se odlučite isprobati kokosovo ulje u kavi, preporučuje se početi s malom količinom, npr. pola čajne žličice (oko 2-3 grama) po šalici kave. Koristite hladno prešano, djevičansko kokosovo ulje kako biste osigurali najbolju kvalitetu i okus. Ulje možete jednostavno umiješati u vruću kavu ili, za bolju teksturu i kremastiji napitak, koristiti blender ili ručni mikser. Za zaslađivanje koristite steviju, ksilitol ili sukralozu, umjesto šećera. Kokosovo ulje u kavi može biti zanimljiv dodatak prehrani s potencijalnim prednostima za energiju, mršavljenje i kognitivne funkcije. Međutim, važno je biti svjestan visokog udjela zasićenih masti i kalorija, te mogućih nuspojava. Kao i kod svake promjene u prehrani, preporučuje se umjerenost i savjetovanje s liječnikom ili nutricionistom, posebno ako imate postojeća zdravstvena stanja. Pristupite ovom trendu s oprezom i informirano, osluškujući reakcije vlastitog tijela.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Znakovi koji sami sebi najviše odmažu u životu

Objavljeno

-

Neki znakovi stalno preispituju svoje odluke, sumnjaju u sebe i sabotiraju vlastiti napredak. Iako imaju sve potrebne sposobnosti, njihova unutarnja borba sprečava ih da uspiju.

Djevica
Djevica je perfekcionist koji se rijetko zadovoljava postignutim. Umjesto da cijeni ono što ima, neprestano vidi ono što nedostaje. Kritična prema sebi više nego prema ikome, često odustaje od stvari jer nisu “dovoljno dobre”.

Ribe
Ribe znaju što žele, ali ne i kako to ostvariti. Lako ih preplave emocije, izgube se u maštanjima i često ne djeluju kad bi trebale. Sumnjaju u sebe, čak i kad im drugi vjeruju.

Blizanci
Blizanci imaju mnogo ideja, ali rijetko koju provedu do kraja. Njihova unutarnja rastrganost, strah od pogreške i stalno preispitivanje odluka često ih zakoče u ključnim trenucima.

 
Nastavi čitati

Magazin

Znanstvenici: Jedna krvna grupa nosi znatno veći rizik od opasnog oštećenja jetre

Objavljeno

-

Osobe s krvnom grupom A mogle bi imati veći rizik od razvoja autoimune bolesti jetre – ozbiljnog stanja koje može dovesti do opasnog oštećenja organa. Suprotno tome, osobe s krvnom grupom B pokazuju znatno manju vjerojatnost da će oboljeti od primarnog bilijarnog kolangitisa (PBC), bolesti koja postupno može uzrokovati zatajenje jetre.

Krvna grupa određena je genetikom, odnosno prisutnošću A, B ili H antigena na površini crvenih krvnih stanica. Postoje četiri glavne krvne grupe, A, B, AB i O. U analizi provedenoj na više od 1200 sudionika, među kojima je 114 imalo dijagnosticiranu autoimunu bolest jetre, upravo je krvna grupa A bila najzastupljenija među oboljelima. Slijedile su je O, B i AB.

Studija, objavljena u časopisu Frontiers in Medicine, usporedila je krvne grupe dviju skupina, 114 oboljelih od autoimune bolesti jetre te 1167 zdravih pojedinaca. Od pacijenata, 44 su imala autoimuni hepatitis, a 70 PBC.

“Može se reći da su osobe s krvnom grupom A imale veću vjerojatnost za razvoj PBC-a nego osobe s krvnim grupama AB i O”, izjavio je dr. Yi Hong, stručnjak za transfuzijsku medicinu i vodeći autor rada.

Razlika je bila osobito izražena kod pacijenata s PBC-om, dok kod autoimunog hepatitisa ta povezanost nije bila tako jasno vidljiva. Istaknuto je i da su osobe s krvnom grupom B bile najmanje sklone razvoju ove bolesti.

Zašto baš krvna grupa A? Moguće genetsko objašnjenje
Znanstvenici smatraju da je objašnjenje skriveno u genetici. Osobe s krvnom grupom A češće nose alele HLA-DRB103:01 i DRB104:01, gene koji su u prethodnim istraživanjima povezani s većim rizikom od autoimunih bolesti jetre.

Ovi geni imaju ključnu ulogu u funkcioniranju imunološkog sustava jer pomažu tijelu da razlikuje vlastite stanice od patogena. No ako sustav zakaže, imunološki odgovor može krenuti u pogrešnom smjeru i napasti vlastito tkivo. Autori studije napominju i da su žene znatno podložnije autoimunim bolestima jetre od muškaraca, što bi moglo biti povezano sa spolnim hormonima, fetalnim mikrohimerizmom i genetikom. Rizik raste i s godinama.

Podmukla bolest koju je teško prepoznati
Kad se spomene bolest jetre, mnogi prvo pomisle na prekomjernu konzumaciju alkohola ili pretilost. No kod autoimunih bolesti jetre problem nastaje kad imunološki sustav napada vlastite stanice jetre, uzrokujući ožiljke, odnosno cirozu.

Primarni bilijarni kolangitis (PBC) razvija se kada imunološki sustav napada žučne kanale, što dovodi do nakupljanja žuči i oštećenja jetre.
Rani simptomi često izostaju, a najčešći prvi znakovi su umor, svrbež kože, suhe oči i usta, bolovi u kostima i zglobovima te nelagoda ili bol u trbuhu.

Kod mnogih se bolest sasvim slučajno otkrije na rutinskim krvnim pretragama. Do trenutka dijagnoze, čak trećina pacijenata već ima razvijenu cirozu.

Ograničene mogućnosti liječenja
Liječenje bez transplantacije svodi se na terapiju steroidima i lijekovima koji smanjuju upalu i imunološku aktivnost, no ti se lijekovi moraju uzimati cijeli život i mogu uzrokovati nuspojave poput bolova u trbuhu i proljeva. U nekim slučajevima mogu čak pogoršati stanje.

Kada jetra počne otkazivati, pacijentu često preostaje vrlo malo vremena. Transplantacija je jedina preostala šansa, no broj potrebnih jetri dvostruko nadmašuje broj dostupnih donora.

Stručnjaci ističu da su i PBC i autoimuni hepatitis u porastu, a među mogućim okidačima navode se virusne infekcije i izloženost toksinima iz okoliša.

 
Nastavi čitati

Magazin

Zašto su kuhinjske spužvice raj za bakterije i zašto ih nikada ne smijemo ostavljati u sudoperu?

Objavljeno

-

By

Klasična kuhinjska spužvica popularan je pribor za pranje posuđa. Nažalost, upravo spužvice stvaraju idealne uvjete za razmnožavanje bakterija. Objašnjavamo kako najbolje očistiti kuhinjske spužvice, kada je vrijeme za novu i koje higijenskije alternative postoje.

Zašto su kuhinjske spužvice raj za bakterije?
Kuhinjske ručnike i krpe većina kućanstava redovito pere, no spužvicu često zanemarimo. Upravo se u njoj nalazi ogromna količina bakterija. Razlog je jednostavan: porozna struktura s mnogo šupljina zadržava vlagu, toplinu i ostatke hrane – idealno okruženje za mikrobe. Prema podacima njemačke studije iz 2017., jedan kubični centimetar spužvice može sadržavati do 50 milijardi bakterija. Ukupno su istraživači pronašli više od 350 različitih vrsta bakterija, piše govorise.si.

Kako očistiti kuhinjsku spužvicu?
Njemački Savezni institut za procjenu rizika (BfR) preporučuje da kuhinjske krpe mijenjate barem jednom tjedno. Spužvice, međutim, nisu posebno prikladne za čišćenje kuhinjskih površina.

Ključni savjeti:
Nakon svake uporabe operite spužvicu deterdžentom i dobro je osušite.
Spužvicu držite na prozračnom mjestu kako bi se mogla osušiti, a ne u sudoperu gdje obično uvijek ima vode.
Nakon kontakta sa sirovim mesom, jajima ili ribom odmah je zamijenite ili očistite.
Radije koristite papirnate ručnike za brisanje ostataka hrane.
Operite spužvicu u perilici rublja
Spužvice možete oprati na 60 °C uz sredstvo za pranje koje sadrži izbjeljivač. Nakon pranja trebaju se sušiti na zraku. Kako biste zaštitili ostalu odjeću, perite ih u vrećici za pranje.
Napomena: Blaga sredstva bez izbjeljivača ne uklanjaju dovoljno bakterija. Sredstva s izbjeljivačem uništavaju mikrobe već na 30 °C – ovaj savjet vrijedi u slučaju veće mikrobiološke kontaminacije.

Zašto pranje nije trajno rješenje?
Studija njemačkih znanstvenika pokazala je da pranje spužvica samo privremeno smanjuje broj bakterija, koje se potom brzo ponovno razmnože. Rezultat: oprana spužvica nije ništa čišća od neopranе.

Mikrovalna pećnica – opasan mit?
Čest kućanski trik je staviti spužvicu u posudu s vodom i zagrijati je u mikrovalnoj pećnici. No to se ne preporučuje – određene bakterije preživljavaju i zatim se mogu proširiti i po mikrovalnoj pećnici. Stručnjaci preporučuju da spužvicu mijenjate barem jednom tjedno.

Koje su bolje alternative spužvicama?
Zamjena spužvice bolja je i održivija opcija:

Kuhinjske krpe od pamuka
Krpe od mikrovlakana
Lufa spužve (biljnog podrijetla)
Najbolja alternativa je: četka za pranje posuđa.

Studija iz 2021. pokazala je da se na četkama bakterije razmnožavaju mnogo sporije nego na spužvicama. Razlog je glatka struktura vlakana i brže sušenje ako su obješene. Bakterije poput salmonele presuše preko noći.

Plastične četke možete prati i u perilici posuđa. Možete ih očistiti i mješavinom octa ili sode bikarbone.

Nova opcija su i silikonske spužvice koje su antibakterijske i otporne na plijesan. Ne upijaju tekućinu i prikladne su za manje zaprljano posuđe.

Međutim: proizvodnja silikona energetski je zahtjevna, a materijal nije razgradiv.

Kako postupati s otpadnim spužvicama?
Iskorištene spužvice i krpe spadaju u miješani otpad (ne u biootpad ili plastiku).

Posebno upozorenje: osobe oslabljenog imuniteta
Većina bakterija na spužvicama bezopasna je za zdrave ljude, no za osobe oslabljenog imuniteta mogu predstavljati ozbiljan rizik – npr. bakterije poput:

Acinetobacter johnsonii
Moraxella osloensis
Chryseobacterium hominis

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu