Connect with us

magazin

Stručnjaci upozoravaju: Ovo su suptilni znakovi koji otkrivaju da imate stjenice

Objavljeno

-

wikipedia

Kućne stjenice, latinskog naziva Cimex lectularius ili engleskog naziva bed bug, spada u porodicu beskrilnih insekata koji se hrane krvlju. Stručnjaci upozoravaju na nekoliko suptilnih znakova koji otkrivaju da imate stjenice.

1. Tamne mrlje

Emma Grace Crumbley, entomologinja iz Odjela za komarce, navodi da je izmet jedan od najlakših načina za utvrđivanje imate li nametnike u domu. Dodaje da stjenice nemaju izmet kao druga stvorenja jer se hrane krvlju, odnosno tekućinom.

“Dakle, umjesto toga, izlučuju tekući izmet koji izgleda kao tamnosmeđe ili crne mrlje – gotovo kao kolonije plijesni”, objašnjava ona za Bestlife. “Možda ćete primijetiti ove točke u svom domu prije nego vidite same štetočine.”

2. Ljubimci se više češu

Stjenice se mogu zavući i u stvari vaših kućnih ljubimaca, primjerice u njihove krevete pa možete primijetiti da se vaši ljubmici odjednom počinju češkati puno više nego prije.

3. Neobičan miris

Mogli biste osjetiti miris stjenica prije nego što ih zapravo vidite. A.H. David, stručnjak za štetočine, navodi da ova štetočina “otpušta feromone koji mogu proizvesti jasan, ponekad neugodan miris.”

Prema Davidu, miris infestacije stjenicama često se opisuje kao neobičan, pomalo sladak ili pljesniv. “Istražite izvor mirisa, fokusirajući se na svoj madrac, okvir kreveta i obližnji namještaj”, savjetuje.

4. Ugrizi

Ako se budite s neobjašnjivim ugrizima, osipima ili iritacijama kože, to bi moglo ukazivati na problem sa stjenicama.

“Ugrizi stjenica mogu uzrokovati crvene rane na koži koje svrbe, često u linearnom ili grupiranom uzorku. Posvjetujte se sa zdravstvenim radnikom radi pravilne dijagnoze i liječenja ugriza”, savjetuje David.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Šta se događa vašem tijelu ako dnevno pojedete više od 20 trešanja

Objavljeno

-

By

Pexels

Trešnje su dobar izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K i minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka, no je li dobro pojesti ih preko 20?

Čest je osjećaj da kada pojedemo jednu više ne možemo stati, ali stručnjaci upozoravaju da ne treba pretjerivati i jesti previše trešanja odjednom jer mogu djelovati laksativno i da izazvati lošu probavu.

Zbog toga je najbolje držati se preporučene dnevne doze od oko 150 g, što odgovara količini od oko 20 trešanja, piše Una.

Trešnje sadrže dijetetska vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku i vinsku) i neke proteine te ugljikohidrate.

Crvenu boju trešanja daju antocijanini i druge fenolne supstance sa antioksidativnim djelovanjem. Pored toga, antocijanini imaju analgetičko i antiinflamatorno djelovanje i stoga su efikasni kod artritisa.

Antocijanini i proantocijanidini iz trešanja pomažu u suzbijanju simptoma astme i alergija, stimuliraju proizvodnju kolagena i ublažavaju upale mišića i grčeve u mišićima, pa se sok od višnje pokazao veoma korisnim za sportaše, koji mogu ublažiti bolove u mišićima nakon trčanja i drugih intenzivnih aktivnosti.

Trešnje sadrže levulozu, šećer sa niskim glikemijskim indeksom koji naš organizam polako apsorbira, zbog čega je ovo voće veoma pogodno za dijabetičare. Osim za jelo, možete ih koristiti i za pripremu sokova, sladoleda, voćnih salata i osvježavajućih kolača.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 28. svibnja 2024.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.05.2024.
LJUBAV: Doći će do izražaja različitost ljubavnih želja između vas i voljene osobe. Morat ćete pristati na kompromis.
KARIJERA: Mogući su manji problemi sa starijim osobama na poslu. One će očekivati nešto drugo od realnosti, a neke će pokazati krutost.
ZDRAVLJE&SAVJET: Štedite svoje snage.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.05.2024.
LJUBAV: Izgledno je iskušenje igranja igrica u kojim se pretvarate. Presjecite to mudrom šutnjom i istrajte u ispravnom stavu.
KARIJERA: Činit će vam se da su vaše poslovne obveze teške ili zbrkane. Nedostajat će vam energije i koncentracije.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dobro bi vam došlo malo više sna.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.05.2024.
LJUBAV: Pokušat ćete suptilnim metodama osvojiti srce osobe do koje vam je stalo, ali ona to vjerojatno neće prepoznati.
KARIJERA: Vaša energija bit će zarazna za okolinu. Mnogima ćete biti pravi poticaj jer ste konstruktivni i predni poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemojte prigovarati.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.05.2024.
LJUBAV: Pred vama je još jedan blago frustrirajući ljubavni dan. Pomirite se da je to sad tako, ali znajte da će i proći.
KARIJERA: Bolje ćete proći sko se danas ne izlažete raspravama. Radite ono što znate i djelujte u području svoje struke.
ZDRAVLJE&SAVJET: Opustite se popodne.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.05.2024.
LJUBAV: Pred vama je dan koji bi mogao isprovocirati borbu ili potrebnu da pod svaku cijenu nešto mijenjate u vezi.
KARIJERA: Danas će biti potrebno odraditi jedan sitniji zaostali posao koji je čekao. Bit će to mala inventura.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite prirodni.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.05.2024.
LJUBAV: Vaša potreba za nježnošću bit će velika, a vanjske okolnosti skromne. Zato možete maštati, čekati bolje dane ili sanjariti.
KARIJERA: Ukoliko se otvorite prema svojim suradnicima, bit će vam lakše raditi. Pokušajte svoje brige okrenuti na šalu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pogledajte dobar film.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.05.2024.
LJUBAV: Oni koji su na pragu tajne veze danas će dvojiti oko svojih osjećaja. Pitat će se ima li sve to smisla.
KARIJERA: Moguć je izostanak nekog od kolega s posla zbog čega će neki zadaci pasti na vaša leđa. Pripremite se ne takvu mogućnost.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne ludujte.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.05.2024.
LJUBAV: Neki će razmišljati o tome što imaju zajedničko kako u materijalnom, tako i u duhovnom smislu. Vezani su dobro.
KARIJERA: Moguće je da ćete dobiti zasluženo priznanje ili će se jasno pokazati rezultati vašeg prethodnog rada.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nesanica.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.05.2024.
LJUBAV: Iako izvana stojite dobro u ljubavi, danas će vas iznutra mučiti neki događaji iz prošlosti. Onemogućit će vas u uživanju.
KARIJERA: Vaši suradnici danas će pokazati svoju osjetljivost, pa je na vama da ih pokušate bolje razumjeti i saslušati.

ZDRAVLJE&SAVJET: Osjetit ćete posljedice hedonizma.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.05.2024.
LJUBAV: Pokušat ćete spojiti emocije i veselje. U tome ćete gotovo sigurno uspjeti. Mnogi će započeti novo poznanstvo.
KARIJERA: Većina vas danas će raditi s puno duha, šarma i otvorenosti. Ništa im neće biti teško.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne zaboravite na iskrenost.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.05.2024.
LJUBAV: Vjerojatno ćete morati podijeliti slobodno vrijeme. Jedna dio odvojit ćete za svog partnera, a drugi za prijatelje.
KARIJERA: Mlade osobe s kojim surađujete danas će pokazati svoju lijenost ili nesposobnost. Morat ćete ih bolje uputiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izdržat ćete sve što dolazi.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.05.2024.
LJUBAV: Ono što ste nekad obećali sebi danas se polako i ostvaruje. Vi uživate u društvu osobe koja vam je jako draga.
KARIJERA: Poslovna komunikacija bit će usporena. Ako treba postaviti pitanja budite kratki, jasni i ako je moguće – brzi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete zadovoljni.

 
Nastavi čitati

magazin

VEČERNJA SCENA / “Čitač ljudi” u srijedu u Kazalištu lutaka

Objavljeno

-

By

U sklopu programa Večernje scene za odrasle ove srijede, 29.5. u 20 sati, u Kazalištu lutaka Zadar gostuje izvrsna monodrama “Čitač ljudi”, u produkciji Teatra Fort Forno.

Čitanje sebe i drugih cjeloživotni je proces: nepredvidiv i pun iznenađenja, živ i uzbudljiv, dramatičan i komičan. U sjećanje nam se bilježe događaji i doživljaji koje dijelimo i stvaramo s roditeljima, rođacima, vidljivim i manje vidljivim prijateljima; sve do školovanja i odrasle dobi kada promišljamo o načinima izražavanja samih sebe kako bismo pronašli autentičnost koja nas izgrađuje.

O PREDSTAVI: „Čitač ljudi“ duhovito je koncipirana monodrama interaktivnog karaktera, koja obrađuje veoma intrigantnu temu – kako izraziti sebe i zanemariti traumatična iskustva kojima je svaki mladi čovjek izložen u svom formativnom razdoblju, kako u obitelji, tako i među vršnjacima u školi i društvu.
Pođite na putovanje s osobom koja će podijeliti svoja iskustva čitanja sebe i drugih u nastojanju da podijeli trenutke osjetilne spoznaje s vama.

TEKST: Gabrijel Perić, Robert Raponja
REŽIJA: Robert Raponja
DRAMATIZACIJA: Tatjana Šuput Raponja
LIKOVNOST: Ria Trdin
IGRA: Gabrijel Perić

Ulaznice se kupuju na blagajni prije predstave ili online, a rezervacija je moguća putem maila (klz@klz.hr).

Cijena ulaznice je 6,50 eura, a za učenike, studente i umirovljenike 3,50 eura.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu