Connect with us

Hrvatska

HZZO ČISTI LISTE Čak 300 tisuća građana ostaje bez zdravstvenog osiguranja?

Objavljeno

-

Od 1. travnja na snagu stupa zakonska odredba po kojoj svi osiguranici koji su promijenili status u obveznom zdravstvenom osiguranju temeljem kojeg su osigurani, moraju tu činjenicu dojaviti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) kako bi zadržali svoj status osiguranika.

Riječ je o odredbi koja HZZO-u omogućuje čišćenje evidencije osiguranih osoba od “fiktivnih” osiguranika. U toj su evidenciji, naime, danas i mnogi oni koji su otišli iz Hrvatske, zaposlili se u inozemstvu i zapravo više nemaju pravo na hrvatsko zdravstveno osiguranje. Prema procjenama zdravstvene administracije, radi se o brojci od čak 300.000 osiguranika, piše Novi list.

U subotu su na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojima se propisuje obveza osiguranicima da se osobno jave u HZZO ako su postali punoljetni, prekinuli radni odnos, ili pak odslužili vojni rok ili zatvorsku kaznu. U slučaju prijave na zavod za zapošljavanje takvo javljanje nije potrebno.

Rok do kraja lipnja

Osiguranike koji ne ispune svoju obvezu u propisanom roku, odnosno do kraja lipnja, te nakon toga jednom u svaka tri mjeseca, HZZO će odjaviti iz obveznog zdravstvenog osiguranja po službenoj dužnosti, bez donošenja posebnog rješenja.

U potonjem slučaju, s obzirom na to da svi građani Hrvatske moraju imati obvezno zdravstveno osiguranje, osobe koje su ostale bez osiguranja dužne su se javiti najbližem područnom uredu HZZO-a i regulirati svoj status prema jednoj od zakonskih osnova osiguranja za koju u tom momentu ispunjavaju uvjete.

Na udaru zakona sada će se naći i svi oni koji u Hrvatskoj rade na crno pa im poslodavac ne uplaćuje doprinos za zdravstvo, niti to čini država kao nezaposlenim osobama. U HZZO-u nemaju računicu o tome kolika bi mogla biti ušteda za državni proračun kad se s popisa nezaposlenih osoba osiguranih u HZZO-u izbrišu svi oni koji nisu na birou.

Na udaru i radnici “na crno”

Grubom računicom, kad bi se radilo o 300.000 ljudi za koje država plaća zdravstveni doprinos od 16,5 posto na iznos od, recimo, 5.000 kuna mjesečno, bila bi to za državni proračun godišnja ušteda od čak 2,7 milijardi kuna.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Iz ljekarni se povlači lijek, HALMED objavio detalje

Objavljeno

-

By

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je da se povlače serije 29113121 i 29714032 lijeka NIBEL 5 mg tablete, pakiranje 28 tableta u blisteru, u kutiji.

Tvrtka BELUPO lijekovi i kozmetika d.d., nositelj odobrenja za lijek NIBEL 5 mg tablete, pakiranje 28 tableta u blisteru, u kutiji, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provode povlačenje serija 29113121 i 29714032 predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog povišene razine nitrozaminskih onečišćenja u lijeku u odnosu na prihvatljive razine unosa propisane u Europskoj uniji.

Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu su dostupne druge serije lijeka koje nisu zahvaćene navedenom neispravnošću. Na temelju dostupnih podataka, trenutačno ne postoji rizik za sigurnost pacijenata koji uzimaju ovaj lijek. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije, poručuju iz HALMED-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Provjerite jeste li ga kupili: Povlači se kućanski aparat, postoji rizik od električnog udara

Objavljeno

-

By

Državni inspektorat

Državni inspektorat RH objavio je da se povlači kućanski aparat Friteza KORKMAZ Vertex.

DIRH navodi da bi moguća oštećenja izolacije vodiča od oštrih rubova mogla dovesti do rizika od električnog udara.

Zbog nedostatka sigurnosnih upozorenja u uputama za uporabu postoji mogućnost nepravilne uporabe aparata, što može dovesti do različitih rizika. Proizvod nije sukladan sa zahtjevima Direktive 2014/35/EU.

Potrošalima se savjetuje da prestanu koristiti aparat i da se obrate trgovcu kod kojeg su ga kupili.

Više detalja o samom proizvodu pogledajte OVDJE.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Od 1. siječnja opet rastu plaće. Kome najviše?

Objavljeno

-

By

Pexels

U sklopu novog kruga porezne reforme Vlada planira dodatno rasteretiti plaće. Prema zasad neslužbenim informacijama, u igri su tri promjene vezane uz osobni odbitak i porezne stope, a najveće koristi trebali bi osjetiti građani s višim plaćama

Prva mjera koju je ministar Primorac najavio još početkom srpnja je povećanje osobnog odbitka s 560 na 600 eura. Riječ je o neoporezivom dijelu dohotka koji se planira povećati za 40 eura.

Druga promjena, koja prvenstveno ide na ruku zaposlenima s visokim plaćama, dizanje je praga za oporezivanje po višoj stopi poreza na dohodak. Sada se po višoj stopi (od 25 do 35,4 posto) oporezuju dohoci iznad 4200 eura mjesečno, a taj se prag planira povećati na 5000 eura.

Ovim rješenjem vladajući izlaze u susret zahtjevima poslodavaca da se porezno rasterete plaće visokoobrazovanih stručnjaka.

Dodatno rasterećenje mogu očekivati stanovnici gradova s visokim poreznim stopama. Naime, prema neslužbenim informacijama, Vlada planira dodatno spustiti maksimalne stope poreza na dohodak koje su uveli pojedini gradovi.

Uvjerljivo najviše porezne stope ima Grad Zagreb, u kojem niža stopa iznosi 23,6 posto, a viša 35,4 posto. Ministar Primorac razmišlja o ujednačenju stopa za sve jedinice lokalne uprave tako da niža stopa može iznositi najviše 22 posto, a viša 33 posto. Inače, u većini gradova i općina niža stopa iznosi 20, a viša 30 posto.

Ako zaživi ova ideja, osim Zagreba, porezne stope morat će spuštati u Rijeci, Sisku, Gospiću, Ludbregu, Vrbovskom, Supetru, Vodnjanu i još nekolicini manjih općina.

Navedene porezne izmjene svim zaposlenima će donijeti nešto viša primanja, a najveću korist mogu očekivati oni s plaćama znatno iznad prosječnih.

Kako će se navedene porezne promjene odraziti na primjeru prosječne plaće i plaće četiri puta veće od prosjeka za osobu zaposlenu u Zagrebu, a koja ne koristi olakšice za uzdržavane članove?

Tportal piše da računica pokazuje da će se zaposlenom s prosječnom hrvatskom plaćom, koja je u srpnju iznosila 1821 euro u bruto iznosu, povećanjem osobnog odbitka i korekcijom niže porezne stope neto plaća povećati za nešto više od 23 eura.

Istovremeno, zaposlenom s plaćom u visini četiri prosječne plaće, nakon povećanja osobnog odbitka, korekcije niže i više porezne stope te pomicanjem praga za oporezivanje po višoj stopi, neto plaća će porasti za 194 eura.

Smanjit ćemo stopu poreza i direktno povećati plaće

“Mi procjenjujemo da postoji prostor da direktnom zakonskom odlukom Sabora na prijedlog Vlade smanjimo tu stopu (poreza na dohodak) i da ljudima direktno povećamo plaću”, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković najavljujući poreznu reformu.

Službene informacije o prijedlozima poreznih izmjena očekuju se idućeg tjedna, kada će biti jasnija slika o njihovim učincima.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu