Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) PEPELNICA U KATEDRALI SV. STOŠIJE Nadbiskup Zgrablić: “U korizmi smo pozvani doživjeti askezu – zagospodariti nad svojim strastima i tjelesnim prohtjevima”

Objavljeno

-

Misu s obredom pepeljanja na Čistu srijedu, 22. veljače u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

„U jakom vremenu korizme pozvani smo dublje ulaziti u bogatstvo kreposti i zasluga Isusa Krista jer je to veliko bogatstvo Bog nama darovao kako bismo se ispunili milošću spasenja, najvećim dobrom koje možemo primiti u ovom životu“ rekao je mons. Zgrablić, istaknuvši da nas liturgijska gesta pepeljanja želi pozvati na razmišljanje što je čovjek bez milosti spasenja.

„Prihvaćajući evanđelje i poziv na obraćenje, odnosno Isusa u svoj život, ulazimo u nadnaravno otajstvo božanskog života. Ta se milost stavlja pred nas. Vjera nije samo saznanje, skup istina. Vjera nije pasivna. Vjerovati znači ustati. Potrebno je vjerom i djelotvornom ljubavlju, pa i onda kada moramo prihvatiti muku i križ, hodati u slavi uskrsnuća“ poručio je mons. Zgrablić, istaknuvši da nas vjera pokreće da činimo dobro i poziva da mijenjamo sebe na obraćenje.

„Vjera nas potiče da trajno naš pogled usmjeravamo na Krista, njegov križ i njegovu ljubav. Isusova muka i njegovo uskrsnuće snaga su našeg života. Tim putem Gospodin nas želi voditi da i mi hodamo, da bismo dospjeli tamo gdje on u bîti svoga života postoji“ rekao je zadarski nadbiskup.

Mons. Zgrablić predstavio je i neke naglaske iz ovogodišnje korizmene poruke pape Franje koji potiče na razmatranje Isusovog preobraženja na brdu Tabor.

„U korizmi smo pozvani uspeti se s Isusom na goru visoku, da s Božjim narodom doživimo posebno iskustvo askeze. Na grčkom riječ askesis znači vježbati. Askeza je naša vježba duha u kojoj uspostavljamo ravnotežu duha i gospodarimo nad svojim strastima i tjelesnim prohtjevima, odvajajući se od osrednjosti i ispraznosti“ prenio je Papin poticaj mons. Zgrablić, naglasivši da treba krenuti na put koji vodi uzbrdo i zahtjeva napor, žrtvu i usredotočenost, poput izleta u planinu.

„Papa nas poziva da mislimo na vrhunac planine, na cilj putovanja, da se radujemo onome što nam se nakon napora uspona pruža. Na kraju uspona,  trojici učenika koji su pratili Isusa dana je milost da ga vide u njegovoj slavi, obasjanog nadnaravnom svjetlošću. Božanska ljepota tog viđenja bila je neusporedivo veća od svih napora koje su učenici morali podnijeti dok su se penjali na brdo Tabor“ prenio je Papino razmišljanje mons. Zgrablić.

Pri svakom usponu mora se paziti na stazu, ali panorama koja se na kraju pruža iznenađuje i uzvraća svojom milinom. Cilj predstavlja promjenu, preobrazbu u našem životu koji ima svoje konačno ispunjenje u uskrsu.

Važno je slušati Isusa koji nam progovara. „Bog se služi našim jezikom, našim glasom, da dopre do nas, da nam izrekne svoju poruku, kako bismo našom voljom prihvatili i sudjelovali u otajstvu njegovog spasenja. Njegova riječ uvijek je Radosna vijest koja potiče naše srce da se raširi, kako bi u njemu bilo više mjesta za ljubav, za Boga, bližnjega i za Duha Svetoga, a time i u nama više zadovoljstva“ rekao je mons. Zgrablić.

U duhu Papinog poticaja da nam Gospodin govori u braći i sestrama, osobito u potrebnima, mons. Zgrablić je poručio: „Gospodina prepoznajemo i na licima nastradalih u Turskoj i Siriji te im našim prilozima nadbiskupijskom Korizmenom akcijom želimo iskazati blizinu, ljubav i pomoć. Prepoznajemo odraz Isusovog lica u drugim prognanima, ožalošćenima, ranjenima, u nemirima i ratovima u kojima živimo. Prepoznajemo odraz Isusa u licu bližnjega koji je potreban našeg milosrđa, blizine, topline i lijepe riječi“ rekao je nadbiskup Zgrablić, poželjevši da  nam sveto i milosno korizmeno vrijeme bude plodonosno i radosno.

I.G.

Foto: I. Grbić
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(NE)RADNE NEDJELJE / U Zadru su danas otvorene sljedeće trgovine i trgovački lanci…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Put Vrela 2 – od 7 do 21

Ulica Ivana Skvarčine 18 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Ul. Roberta F. Mihanovića 62 – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

RIBOLA

Put Pudarice 11 – od 7 do 20

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Ulica Andrije Hebranga 10a – od 7 do 20

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SPLITSKI MUZEJ HRVATSKIH ARHEOLOŠKIH SPOMENIKA / Među devet nagrađivanih dalmatinskih ulja predstavljena i dva iz Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Maslinari na radionici u Splitu

U vođenoj degustaciji kušavana ulja Ante Vulina iz Pakoštana i  OPG-a Ante Urema iz Biograda na moru. Zašto su  dalmatinska maslinova ulja svjetski vrh?

Kad se dalmatinska maslinova ulja pojave na nekoj od međunarodnih manifestacija, uz respekt,  nerijetko izazovu i reakcije konkurencije : „Ajme, pokupit će sve glavne nagrade“.

Slično je bilo i na nedavno završenom najvećem svjetskom natjecanju u New Yorku, gdje su dalmatinski maslinari zajedno sa istarskim, osvojili čak 62 zlatne medalje. Jednako kao i maslinarske velesile Španjolska i Amerika koje su se natjecale s puno više uzoraka. Po stopi uspješnosti daleko smo ispred svih. Sa samo 97 uzoraka osvojili ukupno 80 nagrada sa stopom uspješnosti od 82 posto, dok Italija, Španjolska  i Amerika imaju 62 posto, Turska 56, Grčka i Portugal po 52, Tunis 36, Francuska  21 su posto . Sve ostale zemlje sjeverne hemisfere,  daleko su  ispod.

Tajna uzlazne putanje

Zašto su  dalmatinska maslinova ulja svjetski vrh? – logično je pitanje. A to je ujedno naziv i tema  Radionice u sklopu manifestacije Vinski podrum, koja se održava u Splitu.  Radionica je održana jučer u popodnevnim satima u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.

-Tajna je  u tradiciji. Imamo i odličan sortiment s čak 40 autohtonih sorti. U posljednjih 30-ak godina dodajemo im i strane, sada već udomaćene sorte kao što su pendolino, coratina, leccino i slične. Našoj oblici, još uvijek najzastupljenijoj u našim maslinicima, kao dobar oprašivač pokazao se pendolino. Sada rađa redovitije. Imamo odličan teroar, znači tlo, klimat i zemlju, elemente koji ističu okus i miris rodnog kraja  u kojemu je ulje proizvedeno, rekla je  dr.sc. Mirella Žanetić voditeljica radionice.

Žanetić  je još  dodala: – Naš forte je i krš. Tu maslina sama iz sebe izbaci sve najbolje.

 Dalmatinsko maslinarstvo ide uzlaznom putanjom  posljednji 30-ak godina od kada mladi uzgajivači počinju uvažavati struku, istaknula je Žanetić. Ona je poznata stručnjakinja i istraživačica  iz splitskog Instituta za jadranske kulture gdje radi u laboratoriju za kontrolu kvalitete djevičanskih maslinovih ulja. Voditeljica je i stručne panel grupe Instituta za senzorne analize djevičanskog maslinovog ulja.

Uremova pakovina i Vulinova Santa Justina

Uz vođenu degustaciju na radionici je predstavljeno devet nagrađivanih ulja iz cijele Dalmacije, a među njima  i dva s područja Zadarske županije: OPG Ante Urem iz Biograda na moru i OPG Ante Vulin iz Pakoštana.

Urem posjeduje maslinike s 850 stabala maslina. Uz domaće oblicu, krvavicu, mašnjaču, levantinku, lastovku, istarsku bjelicu tu su i introducirane: coratina, pisholine, pendolino i leccino.  Podsjetimo, ovaj sve uspješniji maslinar u uljar  je na nedavno održanom Noćnjaku  u Zadru osvojio titulu šampiona   za svoje ulje od sljubljenih sorti u kategoriji pakovina. 

Najviše pozornosti izazvala  robna marka Antino vlasnika Ante Vulina i njegovo ulje  Santa Justina koje je osvojilo zlatno odličje na najvećem svijetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku.

-Godina jest bila zahtjevna. No, i uz vremenske nepogode uspjeli smo sačuvati plod. Berbu obavili 24. listopada, ulje iz masline isti dan „iscijedili“ u Uljari Željka Vrsaljka u Nadinu. Ostalo sve po redu, pretok nakon mjesec dana, čuvanje u inox posudama na tempereturi od 16-17 stupnjeva, zatim punjene i boce i tako redom, rekao je Vulin. Vulin s obitelji uzgaja oko 550 stabala maslina na rodu,  a  s novo posađenima ima ih ukupno 1000 na više lokacija uz Vransko jezero. Uspio je izbjeći i štetnike. „Maslinine muhe kod nas i nije bilo“, kaže.

Njegovo ulje  Santa Justina od oblice i  drobnice ocijenjeno je u New Yorku kao vrhunsko. Srednje intezivnog je okusa, dobro usklađeno, ugodne pikantnosti i  gorčine. Ima vrlo dobar voćni miris  i okus. Osjeti okusa podsjećaju na list masline, zeleni bajam i rikolu, istaknuto je u arganoleptičkoj analizi u New Yorku.

Dr. Mirela Žanetić o ulju Ante Vulina: Kompleksno, rezistentno i harmonično

Odlike vrhunskog ulja: Kompleksno, rezistentno i harmonično

Slične  ocijene  su izrečene i tijekom vođene degustacije na radionici u Splitu.  Ima sve odlike  vrhunskog ulja. Kompleksno, rezistentno i harmonično, lakonski kratko zaključila je   voditeljica Žanetić.

Na radionici je bilo govora i o nužnosti izrade maslinarskog katastra, obnovi zapuštanih maslinika na otocima, sadnji novih i brendiranju maslinovih ulja. Naravno i o tekućoj maslinarskoj sezoni za koju maslinari vjeruju da će biti bolja od lanjske.

Stvari se dobro razvijaju.  Stanje  u maslinicima je obećavajuća. Proljeće je, kažu,  donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa su masline pune cvijeta. Očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko, ali svi su izgledi da ćemo imati uspješnu sezonu. Puno uspješniju od protekle godine, a to znači i puno više ulja u konobama , ali i na najvećim svjetskim  natjecanjima, posebno u New Yorku i Tokiju, poručuju   nagrađivani maslinari sa manifestacije Vinski podrum u Splitu koja završava danas u večernjim satima.

N.J./Dani Masline

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Izmjenjivat će se kiša i sunce. Najviše padalina u utorak, najsunčanije u srijedu

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Uglavnom u unutrašnjosti u drugom dijelu dana lokalno kiša te pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženiji. Vjetar slab, ponegdje i umjeren jugozapadni, na Jadranu i jugo, prolazno i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27 °C.

U ponedjeljak djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Mjestimice kiša i poneki pljusak s grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije, gorskoj i istočnoj Hrvatskoj gdje poslijepodne lokalno mogu biti i izraženiji. Ujutro ponegdje moguća magla. Vjetar većinom slab, u drugom dijelu dana na Jadranu do umjeren jugozapadnjak i jugo, a na sjevernom dijelu moguće bura. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 16, na moru između 14 i 19, a najviša dnevna uglavnom od 21 do 26 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo i nestabilno mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji. Najoblačnije uz najčešće kišu i pljuskove, ponegdje moguće i obilnije očekuje se u utorak, a najrjeđe uz više sunca u srijedu. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni, u srijedu jugozapadni, na Jadranu slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, u utorak mjestimice jaki. Dnevna temperatura malo niža, jutarnja viša.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu