Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

REAGIRANJE Gradonačelnik Dukić: “Enio Meštrović i Ante Rubeša obmanjuju javnost!”

Objavljeno

-

U nastavku donosimo reagiranje gradonačelnika Branka Dukića na izjave gradskih vijećnika:

“Izglasani proračun Grada Zadra za 2023. godinu je nezakonit! Nezakonit zbog izglasavanja nezakonitih amandmana od strane vijećnika SDP-a, AM i nezavisne liste Enija Meštrovića. To su činjenice i to je rezultat njihovog neodgovornog političkog djelovanja.

 Vidim da im je jako stalo u javnosti opravdati svoje postupanje odnosno destrukciju, pa se nadmeću i licitiraju podnesenim amandmanima i sadržajem istih.

 Naravno, pri tome ovaj dvojac još jednom obmanjuje javnost.

 Trebam li podsjetiti „dvojac bez kormilara“ da sam za svaki amandman pojedinačno, argumentirano i dugo obrazlagao zbog čega ih nije moguće prihvatiti?

Trebam li ih podsjetiti da sam neke inicijative pohvalio, ali da ih isključivo zbog njihove neodgovornosti i neznanja nismo mogli uvrstiti u proračun jer su oni još jednom odabrali predstavu i folklor umjesto odgovornosti.

 Trebam li ih podsjetiti da sam ih dva mjeseca pozivao na sastanke koje su kukavički izbjegavali, jer nisu imali ni malo političke hrabrosti i odgovornosti prema građanima?

 Trebam li ih opet podsjetiti da su združenim snagama uspjeli podnijeti 44 amandmana od kojih je 16 nezakonito?

 Trebam li ih podsjetiti da je velika većina ostalih amandmana neusklađena, netočna, krivih vrijednosti, pogrešnih izvora financiranja…?

 Trebam li ih podsjetiti da sam prihvatio one koje je bilo moguće prihvatiti?

 Trebam li podsjetiti da su svojim amandmanima zaustavili izgradnju gradskog groblja, praktički ukinuli program gradnje komunalne infrastrukture, otkup zemljišta za njezinu izgradnju, održavanje gradske imovine i još čitav niz proračunskih stavki neophodnih za normalno funkcioniranje grada, planiranje i provedbu u idućim godinama?

 Trebam li podsjetiti da su svojim amandmanima skinuli s programa građenja javne infrastrukture i građenja cesta ukupno 2,5 milijuna eura, smanjili  ŠC Višnjik kapitalnu pomoć za preko 600 tisuća eura, ukinuli nužna sredstva za održavanje gradskih, socijalnih, stanova, željeli ukinuti ukupnu Koncertnu sezonu u Zadru, slijetanje Ryanairovih aviona?

 Trebam li ih podsjetiti da su ukinuli sredstva za obilježavanje državnih praznika kao što je Dan pobjede i Dan državnosti, sredstva za obilježavanje Dana obrane Grada, obljetnice akcije Maslenice i braniteljskih udruga, sredstva za javne manifestacije kao što su Wings for Life ili Advent…

Trebam li ih podsjetiti, da nitko s imalo financijske pismenosti i znanja o javnim financijama ne može ukinuti vlastite izvore financiranja koja potiču gospodarski i poduzetnički sektor, isti onaj koji „puni“ gradski proračun i iz kojega se onda mogu financirati sva socijalna davanja i usluge, odgoj i obrazovanje, kultura i sport?

 Je li moguće da već nakon samo nekoliko dana imaju potpunu amneziju ili se radi o politički neodgovornim licemjerima?

 Trebam li ih podsjetiti da ovo što oni rade ne rade ozbiljni i odgovorni ljudi?

Branko Dukić, gradonačelnik”

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik Nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća

Objavljeno

-

By

Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik je Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu za područje društvenih znanosti.

Odluku je donijelo Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjtnosti na svojoj redovitoj sjednici održanoj 27. ožujka 2024. godine, a Nagrada je dodijeljena na svečanoj sjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.  

Prof. dr. sc. dr. h. c. stekao je zvanje diplomiranog arheologa i profesora povijesti1987. godine na Filozofskom fakultetu u Zadru. Na istom fakultetu je doktorirao 1997. godine. Danas je redoviti profesor u trajnom izboru na Odjelu za arheologiju. 

Svoju studiju U potrazi za Višeslavovom krstionicom napisao je metodološki znanstveno, jasno i koncizno bez uljepšavanja realnosti. Krsni zdenac simbol je hrvatskoga duhovnoga, kulturnoga i nacionalnoga identiteta. Više od 170 godina predmetom je znanstvenih rasprava, prijepora i kontroverza. Legitimna stručna rasprava u svezi s tim vrhunskim ranosrednjovjekovnim spomenikom zacijelo će dobiti novi zamah jer je simbol kršćnske vjere u Hrvata. Sa sintagmom Višeslavova krstionica vjernici i ini odrastali su generacijama i uspostavili su s njome emotivan kontakt, koji je danas, nakon više od 80 godina otkako je dopremljena u Hrvatsku, još prisniji. Rasprava Ante Uglešića o “Višeslavovu” krsnom zdencu velik je doprinos njegovu upoznavanju i bit će zasigurno poticaj za daljnja istraživanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZGRADI POLIKLINIKE ZADAR / U četvrtak s radom počinje Farmakološka ambulanta. Donosimo sve detalje

Objavljeno

-

By

U četvrtak 02.05.2024. godine s radom počinje Farmakološka ambulantai to u sobi 335, na 3. katu u zgradi Poliklinike Opće bolnice Zadar, priopćeno je iz Opće bolnice.

U ambulanti će raditi Juraj Ban Jović, dr.med., specijalist kliničke farmakologije s toksikologijom.

Farmakološka će ambulanta raditi utorkom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Pregledavat će se 8 pacijenata po danu, a što se termina tiče dva se odnose na e-naručivanje, dva su prioritetna i četiri termina su dostupna za naručivanje preko Jedinice za centralno naručivanje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarska nadbiskupija predstavila novi logotip – evo što predstavlja…

Objavljeno

-

By

Zadarska nadbiskupija kao institucija, za svoj prepoznatljivi vizualni znak, korespondenciju i predstavljanje u javnosti, dobila je novi logo uz koji uvijek stoji i natpis ‘Zadarska nadbiskupija’, s mogućim različitim varijantama, stoji u priopćenju iz Nadbiskupije.

Novi logo sastoji se od dva povezana dijela: kruga oblikovanog od zvijezde i križa te zadarske katedrale sv. Stošije. Prvi dio loga sadrži formu kruga koji je jedan od najstarijih i najraznovrsnijih simbola u kulturi i umjetnosti. U likovnoj umjetnosti, simbolika kruga je sveprisutna i označuje nepromjenjivost, jedinstvo i beskonačnost. Kršćanska zajednica, Crkva, često koristi oblik kruga u različitim varijantama, simbolizirajući jedinstvo vjernika i cjelovitost tijela Kristova.

Oblik kruga u novom logu postignut je pomoću zvijezde koja ide prema križu, time simbolizirajući život Isusa Krista u njegova dva najvažnija trenutka: otajstvo utjelovljenja i rođenja i otajstvo muke, smrti i uskrsnuća. Zvijezda koja je posebno važna u Svetom pismu sa svojih deset krakova predstavlja i svakog čovjeka (usp. Mt 25, 1-13, Prispodoba o deset djevica). Uz pomoć zvijezde čovjek može pronaći novorođenoga Boga u jaslicama (usp. Mt 2, 1-12) koji ga preko križa dovodi do uskrsnuća, oslikavajući tako istinu da “misterij čovjeka postaje doista jasan jedino u misteriju utjelovljene Riječi” (GS 22).

U duhovnoj simbolici zvijezde i križa krije se još jedno značenje, a to je život sv. Stošije koja je svojim životom na znakovit način povezala otajstva rođenja, muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova. Prema pobožnoj legendi, sv. Stošija rođena je na Uskrs, što joj i samo ime na grčkom jeziku označava (grč. ἀνάστασις – uskrsnuće), a svoju vjeru u Krista zapečatila je smrću na Božić 304. godine.

Drugi dio loga čini suvremeno minimalistički prikaz pročelja katedrale sv. Stošije i njezinog dominantnog zvonika koji kao Spasiteljev prst pokazuje nebo, s vidljivim anđelom na vrhu. Zajednica vjernika okuplja se u crkvi nastavljajući pashalno otajstvo Isusa Krista. Katedrala, majka svih crkava (lat. ecclesia mater), vidljivi je znak jedinstva vjernika Zadarske nadbiskupije. U njoj se, kao i u drugim crkvama Nadbiskupije, sakramentom euharistijskog kruha posadašnjuje i ozbiljuje jedinstvo vjernika koji tvore jedno tijelo u Kristu, čime se vrši djelo našeg Otkupitelja (usp. LG 3).

Novi primarni logo Zadarske nadbiskupije je jednostavan i jezgrovit. Zahvaljujući tim obilježjima, uz svoj inovativni koncept, otvara široki spektar primjene i interpretacije. Logotip, kao i drugi elementi dizajna, moraju učiniti komunikaciju lako razumljivom i pamtljivom. Jednostavni dizajn upotrebnom linija, minimalizama i ravnoteže omogućili su ravnomjerno raspoređivanje sadržaja i stvaranje estetski ugodne kompozicije. Novi logo Zadarske nadbiskupije osmislili su Paško Ivanović, grafičar i web dizajner i don Mario Karadakić, vicekancelar Zadarske nadbiskupije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu