ZADAR / ŽUPANIJA
(FOTO) U hotelu “Iadera” održan WINE EnoGASTRO Vip Event
U prekrasnom zadarskom hotelu Falkensteiner Hotel&Spa Iadera, u Kongresnom centru FORTIS, održan je WINE EnoGASTRO Vip Event.
Na velikom prostoru na kojem su svoja izlagačka mjesta imali mnogobrojni vinari te proizvođači prehrambenih proizvoda mogle su se kušati, uz ugodne razgovore i upoznavanja, te sklapanja korisnih poslova, razne delicije, a nakon uvodnog pozdrava mnogobrojnih sponzora koji su prepoznali ovu manifestaciju i podržali je, poslužena su i mnoga fina jela.
Najprije je stigao Pozdrav iz kuhinje kojeg je pripremila ekipa hotela Iadera, a to je bio primamljiv namaz od bijelog tartufa uz paštetu od guščje jetre s divljim šparogama i dimljenim brancinom.
Potom je bila poslužena sporo kuhana pohana janjeća koljenica na podlozi od kreme poriluka i krumpira s umakom od janjetine i luka uz cherry rajčice i mladi luk, predivno jelo koje su pripremili kuhari iz Maškovića Han.
Vrijeme je u razgovoru uz gutljaje kvalitetnih vina brzo prošao i posjetitelji su se preselili u drugu dvoranu gdje su počele radionice:
Od 15.00 – 15-30 posjetitelji su prisustvovali radionici “Ekološka izvrsnost vinara Zadarskog kraja” koju je održala Manuela Plohl, sommelierka WSET 3. Predstavila je vinare zadarskog kraja MasVin i KerVin.
Od 15.30 – 15.50 krenula je druga radionica “Digitalni marketing u turizmu i ugostiteljstvu” koju je održao direktor i vlasnik marketinške agencije ATAUCTUS, Josip Ukalović.
Uslijedila je od 15.50 – 16.30 nestrpljivo očekivana radionice Mire Šemić, slovenske sommelierke i vinske enciklopedije na kojoj su posjetitelji krenuli na “šetnju” kroz okuse istarske vinarije Prelac.
Od 16.30 – 17.30 trajala je stanka uz druženje na izložbenom prostoru s izlagačima i humanitarne kulinarske prezentacije lokalne gastronomije, pa su se tako mogli probati slatki i slani zalogajčići koje su pripremili polaznici Srednje škole Plitvice, a služile su se i riblje delicije koje je u suradnji s tvrtkom Cromaris pripremio chef uglednog zadarskog restorana Foša, Saša Began. Mogao se kušati file brancina s pireom i čipsom od čičoke uz riblji demiglace. Za ljubitelje mesa, pobrinuo se PIK Vrbovec i njihov kuhar Marko Lučić koji je pripremio teleće medaljone u umaku od bosiljka i poslužili ih uz zapečeni krumpir u plaštu od kukuruzne krupice.
Potom je započeo drugi blok radionica: od 17.30 – 18.10 radionicu “Prosjaci i sinovi, vina dalmatinske zagore i Hercegovine” održao je predavač sommelier WSET 3 Jure Andrijašević.
Od 18.10 – 18.30 održala se radionica “Promocija vina u medijima – medijski P.R.” koju su održale vinska connoiseur-ka Manuela Maras i gastro novinarka Sunčana Barušić koje su nastojale osvijestiti su prisutne zašto su bitni marketing i promocija za plasiranje vina i njihovu sve veću prodaju.
Posljednja radionica održana je od 18.30 – 19.15. Renato Todesca održao je radionicu “Strategija i razvoj poslovanja u odjelu hrane i pića – Think different, professional Expert in Hotellerie” koji je publici ispričao što je sve potrebno za biti dobar F&B manager i uspješno voditi hotel.
Svi izlagači i predavači kasnije su, od 20-23 mogli uživati u degustacijskoj humanitarnoj večeri na kojoj su se sljubljivala vina sa hranom, a opet su sakupljani i novčani prilozi u dobrotvorne svrhe.
Događaj je uz partnera domaćina Falkensteiner Hotel&Spa Iadera imao potporu Hrvatske turističke zajednice, Zadarske županije i TZ Zadarske županije, Grada Zadra, Obrtničke komore Zadarske županije i HGK ŽK Zadar.
Nakon Zadra već sutra 17.3. nova vrlo lijepa priča biti će u Splitu u hotelu AMPHORA od 14 sati.




ZADAR / ŽUPANIJA
FOTOGALERIJA SA SVEUČILIŠTA / Promocija prvostupnika Odjela za psihologiju
Na Sveučilištu u Zadru danas je promovirano 35 prvostupnica i prvostupnika Odjela za psihologiju. Svečani čin podjele diploma vodile su pročelnica Odjela prof. dr. sc. Irena Burić i promotorica izv. prof. dr. sc. Marina Nekić.
Pročelnica Burić izrazila je uvjerenje da su prvostupnici u posljednje tri godine puno naučili ne samo o psihologiji, nego i o sebi. Svi su postali svjesniji složenosti i brojnosti čimbenika koji određuju ljudsko ponašanje te je psihologija postala dio njihovog identiteta.
– Iako ste danas zatvorili jedno važno poglavlje, vaše akademsko putovanje ovdje ne završava. Većina vas nastavit će diplomski studij psihologije upravo kod nas, što nas iskreno veseli — jer ćemo imati priliku i dalje zajedno učiti i napredovati. Neki će pak krenuti drugim putevima, i to je jednako vrijedno. Što god odabrali, želim da njegujete vrijednosti koje ste razvijali tijekom studija: znatiželju, etičnost, odgovornost, suosjećanje i kritičko mišljenje. Biti psiholog nije samo zanimanje — to je način gledanja na ljude i svijet te način brige za druge. Zato vas potičem da uvijek pokušate vidjeti ispod površine, razumjeti složenost ljudi i njihovih života te, nadasve, da njegujete empatiju prema drugima, ali i prema sebi, osobito onda kada se svijet čini prezahtjevan, besmislen, nepravedan i nemilosrdan — poručila im je pročelnica Burić.
Promotorica Nekić rekla je kako su putem zasigurno čuli sve one etikete koje se lijepe ovoj generaciji: da su preosjetljivi, „pahuljice”, nezainteresirani, ovisni o ekranima, nestrpljivi i razmaženi. Istina je zapravo da žive u najnestabilnijem, najbržem i najglasnijem razdoblju ljudske povijesti. I unatoč svemu, uče, rade, pomažu jedni drugima i postavljaju pitanja koja starije generacije nisu ni znale da postoje.
– Pokazali ste hrabrost u ispitima, praktikumima, seminarima i kolokvijima, u učenju, sumnjama, u pokušajima i pogreškama, koje su vas, nenametljivo, oblikovale u današnje promovente. Ako već živimo u svijetu influencera, onda budite influenceri naše struke, psihologije. Ako nešto treba biti viralno i ako nešto treba trendati, onda neka to budu empatija, suosjećanje, zahvalnost, znanje, kritičko mišljenje, osobne i profesionalne granice, odgovornost, trud i disciplina. Možda nećete imati milijune pratitelja, ali ćete imati nešto važnije — ljude koji će se zbog vašeg rada bolje razumjeti, manje patiti, hrabrije i odvažnije živjeti — rekla je promotorica.
Uoči svečane dodjele diploma promoventi su dali prisegu kako će svoje znanje produbljivati i doprinositi napretku domovine. Prigodno su dodijeljene pohvale najuspješnijim studentim: Leu Pletikosi Ljubiću, Anđeli Kovačević, Martini Ušljebrka i Klementini Damić. Program je glazbenim nastupom uveličao Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Zadru pod ravnanjem Tomislava Košte.
Promovirani su: Ana Baričević, Mirta Bjeličić, Tea Čale, Klementina Damić, Anđela Delić, Bruna Ercegović, Lara Glavić, Gabrijela Grudenić, Dora Jakelić, Noa Janžić, Monika Jaša-Šangulin, Lucija Kačić-Bartulović, Marina Kajić, Lucia Karl, Lana Kasalo, Dominik Katuša, Alessia Krstić, Luciana Lonac, Martina Marović, Korina Miličević, Kate Musa, Kristina Mužinić, Marija Magdalena Otahal, Maja Pećarić, Vinka Pera, Lucija Plazibat, Nela Puljak, Rea Purgar, Vili Sinković, Hana Sivec, Lana Smetiško, Dominik Svetec, Nika Tokić, Ivana Magdalena Vuletić, Karla Žaper.
ZADAR / ŽUPANIJA
UDRUGA 3. DOB I HNK ZADAR / Izlet u Zagreb za umirovljenike uz posjet mjuziklu “Ljepotica i zvijer”
Udruga umirovljenika 3.DOB u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar, organizira izlet u Zagreb uz posjet mjuziklu “Ljepotica i zvijer” u izvedbi Kazališta Komedija u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
Datum izleta: 18. siječnja 2026.
Vrijeme polaska: 11:00 h, parking Višnjik, Zadar
Povratak: istoga dana u večernjim satima
Mjuzikl: Ljepotica i zvijer (Kazalište Komedija, KD Lisinski)
Cijena izleta: 44 € (uključuje organizirani prijevoz autobusom i ulaznicu za predstavu)
Prijave i informacije:
Udruga umirovljenika 3. DOB
Narodni trg 6 (1. kat), radnim danom od 10:00 do 12:00 h
Mob: 091 212 0018
Ponuda vrijedi za: pretplatnike HNK Zadar i članove Udruge umirovljenika 3.DOB
O MJUZIKLU “LJEPOTICA I ZVIJER”
Mjuzikl “Ljepotica i zvijer” jedan je od najpoznatijih i najomiljenijih naslova svjetske glazbeno-scenske produkcije. Raskošna scenografija, dojmljivi kostimi i prepoznatljivi glazbeni brojevi stvaraju čaroban doživljaj koji je osvojio publiku svih generacija. Kazalište Komedija donosi vrhunsku interpretaciju ove bezvremenske bajke, obogaćenu humorom, emocijom i snažnim glumačkim izvedbama. https://www.komedija.hr/www/repertoar/ljepotica-i-zvijer/
Nastavak suradnje HNK Zadar i Udruge umirovljenika 3.DOB
Ovaj izlet označava nastavak suradnje HNK Zadar i Udruge umirovljenika 3.DOB te predstavlja prvu u nizu planiranih predstava i kulturnih programa koji će zajednički realizirati. Cilj je nastaviti poticati dostupnost kulturnih sadržaja, druženje i aktivno uključivanje umirovljenika u kazališni život Zadra i Hrvatske.
Pozivaju se svi zainteresirani pretplatnici HNK Zadar i članovi Udruge umirovljenika 3. DOB da se pridruže i dožive nezaboravan kazališni doživljaj u Zagrebu.
ZADAR / ŽUPANIJA
NABAVKA NOVOG UREĐAJA / OB Zadar nastavlja s vrhunskom dijagnostikom jetrenih bolesti!
Napredni medicinski uređaj FibroScan, koji omogućava brzu, jednostavnu, neinvazivnu i bezbolnu procjenu zdravlja jetre mjerenjem elasticiteta tkiva jetre, instaliran je na Odjel za gastroenterologiju Opće bolnice Zadar. Ova se pretraga u OB Zadar koristi više od 10 godina i gotovo svi gastroenterolozi imaju certifikat za njezino provođenje.
Tijekom ove godine stari se uređaj pokvario, pa je prisilno „umirovljen“, no nabavkom novog pretrage se neometano obavljaju.
„FibroScan jetre predstavlja zlatni standard među neinvazivnim, elastografskim metodama jer može vrlo precizno, a ujedno potpuno bezbolno, odrediti tvrdoću i elastičnosti jetre. Ovom se pretragom koristimo u procjeni i praćenju oštećenja jetre kod kroničnih bolesti kao što su hepatitis B i C, autoimuni hepatitis, MASLD (metabolički poremećaj povezan s masnom jetrom), alkoholna bolest jetre, genetske bolesti (Wilsonova bolest, hemokromatoza) te u praćenju odgovora na terapiju. Tijekom pregleda, koji je sličan ultrazvuku, liječnik prislanja malu sondu na kožu koja odašilje mehaničke i ultrazvučne valove. Pacijent to može osjetiti kao lagane vibracije na mjestu sonde. Pretraga je bezbolna, sigurna i kratkotrajna, traje svega oko deset minuta. Može u potpunosti zamijeniti biopsiju jetre i možemo je ponavljati neograničeni broj puta. Za pretragu ne postoji posebna priprema bolesnika. Rezultati pretrage gotovi su odmah, no potrebno ih je tumačiti u odnosu na anamnestičke, kliničke i biokemijske parametre. FibroScan pruža precizne rezultate o stupnju fibroze (ožiljkavanja tkiva jetre) i steatoze (masne infiltracije jetre), što je ključno za rano otkrivanje bolesti poput masne jetre ili ciroze. Rano otkrivanje omogućuje pravovremeno liječenje i sprječava daljnji razvoj bolesti“, kazala je doc.prim.dr.sc.Melanija Ražov Radas, dr.med., voditeljica Odjela za gastroenterologiju.
FibroScan svakako ima svoje mjesto i u procjeni statusa jetrenog parenhima kod manje čestih bolesti i stanja, kao što je celijakija (jedan od mogućih uzroka steatoze jetre), potom kod srčane bolesti s razvojem zastojne jetre, cistične fibroze, ali i brojnih drugih situacija u kojima mjerenje gustoće jetrenog parenhima FibroScanom daje dodatnu vrijednost u dijagnostici i liječenju.
Vrijednost medicinskog uređaja FibroScan iznosi 215.901,25 eura. Dio sredstava, 120.000,00 eura, osigurao je Grad Zadar i tako omogućio još jedan iskorak u podizanju zdravstvene zaštite za sve pacijente.
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin4 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…







