Connect with us

Hrvatska

Beroš: “Omikron će punu snagu u Hrvatskoj vjerojatno pokazati u drugoj polovini siječnja”

Objavljeno

-

Nakon sastanka Znanstvenog savjeta, u Banskim su se dvorima premijer Plenković i ministar Beroš sastali s ravnateljima bolnica iz svih županija i predstavnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo. Teme su bile funkcioniranje zdravstvenog sustava u pandemijskim okolnostima, nagrade zdravstvenim djelatnicima i, naravno, omikron-varijanta.

– Premijer je izrazio veliku zahvalnost svim zdravstvenim djelatnicima na svemu što rade u ove dvije godine u borbi protiv pandemije. Analizirali smo trenutnu situaciju, smirivanje četvrtog vala, ali i ono što nas čeka u perspektivi pojave novog soja virusa i mogućeg petog vala. Proanalizirali smo sve bitne elemente zdravstvenog sustava i akceptirali ono što je najvažnije, a to je s jedne procijepljenost, a s druge strane izdržljivost sustava kojeg prije svega čine ljudi – da izdržimo u organizaciji i zbrinjavanju COVID bolesnika, ali i ne-COVID, funkcioniranju cijelog sustava kako bi mogli pružiti adekvatnu zdravstvenu skrb i dalje, rekao je dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB Dubrava.

Upitan što očekuje u petom valu, Lukšić je odgovorio:

– Ima neke sličnosti ovog trenutka s onim kakav je bio na samom početku. Danas nešto znamo, ali i dalje dosta pitanja zahtjeva odgovore što se tiče omikron-varijante. Sustav se priprema na sve opcije. Činjenica je da je zarazniji, da su kliničke slike nešto blaže, ali za očekivati je veći broj hospitaliziranih i to je jedan od najvećih izazova. Zato je važno docijepiti se da bi imali aktivnu imunost, rekao je Lukšić.

– Nama svim ravnateljima je drago zbog ovog sastanka, što smo prodiskutirali o stanju u zdravstvenom sustavu. Zdravstveni sustav i sigurnost je na vrlo visokom nivou. Po svim procjenama mi smo spremni za izazove koji su ispred nas. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, bolnički sustav će biti spreman zbrinuti pacijente koje treba. To je ono što je najbitnije, rekao je Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

– Još jednom želimo pozvati sve na cijepljenje jer je to jedini izlaz iz ove situacije. Pacijenti koji su cijepljeni imaju puno manji rizik od razvoja ozbiljnih oblika bolesti COVID-19. Još jednom poručujemo građanima da je zdravstveni sustav stabilan, bolnički sustav je spreman za nove izazove ako će doći do pogoršanja situacije, a sve želimo pozvati na cijepljenje i držanje ostalih mjera Stožera, dodao je.

– Šatori ispred Dubrave i Arena će ostati do daljnjega jer ne znamo što nas čeka. Moramo biti spremni i na ugrozu koja je većeg opsega nego što je dosad bila. Oni će biti pripravni i dalje za aktivaciju u kratkom roku, rekao je ministar Vili Beroš.

Upitan jesu li planirane nagrade za zdravstvene radnike, Beroš je rekao da će Vlada naći način da im zahvali.

– Znate da smo uveli COVID nagradu koja je na nivou nešto većem od simbolične, bila je maksimum koji možemo dati. Osim financijske, možemo razgovarati i o drugim oblicima zahvale. Svakako razmišljamo o tome, rekao je.

Osvrnuo se i na nepoznanice oko omikrona.

– Ona se pojavila na području JAR-a i krenula u širenje. Nekoliko je elemenata po kojima situaciju otamo ne možemo premjestiti u Europu. Tamo je sad ljeto, a kod nas zima. Tamo prevladava mlađe stanovništvo, mi imamo dosta starijih. Moramo biti jako oprezni. Dobra je situacija što imamo nekoliko tjedana prednosti nad zbivanjima u ostalim zemljama zapadne Europe gdje ćemo vidjeti kako se omikron ponaša u ovim uvjetima te ćemo vjerujem imati dovoljno vremena za prilagodbu, rekao je Beroš.

Upitan je li realno očekivati povećan pritisak na bolnice, Beroš je rekao kako je teško odgovoriti na to pitanje te da ono prelazi u sferu spekulacija.

– Za sada je potpuno jasno da je omikron varijanta daleko zaraznija, brže se širi. Vjerojatno je da ćemo imati veći broj zaraženih na dnevnoj bazi nego što je u ovom trenutku i u bilo kojem valu do sada. Vrlo vjerojatno nova varijanta izaziva blaže kliničke slike. Zbog toga je vjerojatno da će manji dio završiti u bolnicama. Međutim, ako uzmete veći dio zaraženih, onda se to prelijeva u veliki broj hospitaliziranih. Moramo biti pripravni za sve varijante. Spremni smo na velike brojeve. Nadamo se da se to neće dogoditi, ali najbolja prevencija je cijepljenje tj. docjepljivanje u ovom trenutku, rekao je Beroš.

– U ovom trenutku smo dobri kada je riječ o količini omikrona u RH. Imamo još nekoliko tjedana do dolaska omikrona u punoj mjeri. Ako se sada cijepimo, mi ćemo se zaštititi. Ne očekujemo dolazak omikrona već sutra, iako će brojevi postepeno rasti. Vjerojatno će druga polovina biti ta kada će omikron pokazati svoju punu snagu u Hrvatskoj, dodao je Beroš.

Upitan o odlukama čelnika lokalnih samouprava, Beroš je rekao kako oni moraju prepoznati napore Stožera koji su usmjereni prema očuvanju zdravlja građana i spašavanju života.

Rekao je kako su na sastanku komparirali smrtnost u Hrvatskoj dodajući da ona nije dobra.

– Imamo smjernice za liječenje sukladno svjetskim smjernicama. Struka je rekla kako liječiti i naši liječnici pružaju maksimum. Od trenutka kad je cjepivo došlo svaki život se smatra izgubljenim previše. Odaberimo zdravlje i cijepimo se. Poziv svim čelnicima građana i općina da vode računa o stanovništvu, da ne ignoriraju ovu tešku bolest, nego da se postave sukladno preporukama struke i znanosti, poručio je ministar dodajući kako najave gradonačelnika Bulja vjerojatno nisu zakonski moguće.

Beroš je otkrio kako je booster dozom u Hrvatsko cijepljeno 473.001 osoba.

– Svakako ćemo ubrzati proces cijepljena. Apelirao sam na sve ravnatelje zdravstvenih ustanova da apeliraju na svoje zaposlenike i da sačuvaju svoje zdravlje i zdravlje pacijenata boosteriranjem, rekao je.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Istječe rok za prelazak s prešutnog na dopušteno prekoračenje, evo što se isplati

Objavljeno

-

By

Eduardo Soares/Unsplash

Sukladno memorandumu koji su lani potpisale banke, Vlada i HNB, građani imaju još dva mjeseca da svoja skuplja prešutna prekoračenja na tekućim računima, zamijene povoljnijim dopuštenim prekoračenjima.

Koja je razlika između dva pojma i zašto bi bilo dobro ugovoriti dopušteno prekoračenje?

Kad na tekućem računu ostvarujete redovite priljeve, banka vam može na vaš zahtjev odobriti i ugovoriti okvirni kredit, odnosno dopušteno prekoračenje po računu (dopušteni minus po računu), piše tportal.

Ako vam je odobreno korištenje dopuštenog prekoračenja, vaš iznos raspoloživih sredstava se, uz vlastita sredstva, uvećava za iznos dopuštenog prekoračenja.

Iznos dopuštenog prekoračenja najčešće ovisi o visini redovitih primanja, a odobrava se bez dodatnih procedura i instrumenata osiguranja na temelju ugovora o tekućem računu sklopljenog u pisanom obliku.

Visina kamatne stope koja se plaća na njegovo korištenje u pravilu je među najvišim kamatnim stopama koje se primjenjuju na kredite odobrene potrošačima, pa se dopuštenim prekoračenjem ne bi trebalo koristiti kao dugoročnim izvorom financiranja potreba.

U slučaju neurednog poslovanja ili smanjenog priljeva sredstava na tekući račun, banka ima pravo smanjiti vam ili ukinuti iznos dopuštenog prekoračenja, ali vas o tome mora izvijestiti najmanje 30 dana prije dana efektivnog umanjenja ili ukidanja dopuštenog prekoračenja.

Prešutno (prihvaćeno) prekoračenje jest iznos novčanih sredstava koji vam je banka prešutno stavila na raspolaganje, a koji prelazi pozitivno stanje na računu, uključujući iznos ugovornog (dozvoljenog) prekoračenja.

Za razliku od dopuštenog prekoračenja, prešutno prekoračenje se ne odobrava na vaš zahtjev, već vam ga banka stavlja na raspolaganje po osnovi stalnih primanja. Proces odobravanja prešutnog prekoračenja ne podrazumijeva zasebnu ugovornu obvezu između klijenta i banke.

Uslijed sklapanja Memoranduma o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu, koji su potpisali ministar financija, guverner Hrvatske narodne banke i predstavnici 13 banaka, u tijeku je zamjena odobrenih prešutnih prekoračenja dopuštenim prekoračenjima.

Prema Memorandumu, potrošači imaju rok do godinu dana da razmotre te ponude i ugovore prelazak na dopušteno prekoračenje. Većina je banaka odlučila da će u svojoj ponudi ubuduće imati samo dopuštena prekoračenja, a krajnji rok za prelazak na dopušteno prekoračenje je 30. lipnja ove godine.

Prelaskom na dopuštena prekoračenja, svim potrošačima će biti zajamčena niža cijena korištenja prekoračenja te kvalitetnije informiranje prilikom ugovaranja prekoračenja kao i postupna otplata duga u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

HDZ: Novi izbori nisu opcija; Tvrde da će okupiti većinu do 19. svibnja

Objavljeno

-

By

Stranke koje proteklih dana pokušavaju sastaviti parlamentarnu većinu – SDP i HDZ s partnerima – i dalje nisu došle do toga cilja. Ponajprije stoga što Domovinski pokret, ali i stranke koje s njim pregovaraju, ostaju pri svojim početnim stajalištima. Da su pozicije i dalje nepromijenjene, potvrđuju i najnovije izjave.

– Andrej Plenković kaže da pregovori zasad idu jako dobro. U četvrtak će biti odlučeno kada će pregovarački timovi opet za stol, rekao je prilikom javljanja iz središnjice HDZ-a novinar HRT-a Šime Vičević.

Kako kaže, “HDZ kaže da izbori nisu opcija”, a da će “dogovor svakako biti postignut i to unutar roka koji je potreban za sazivanje sjednice Sabora”.

– Kada govorimo o ulozi DP-a, oni i dalje zauzimaju stajalište da neće surađivati ni u kakvom obliku s SDSS-om. Ali, istovremeno Andrej Plenković kaže da će u pregovorima morati biti postignuta određena razina kompromisa dok jedna i druga strana približavaju svoja stajališta, kazao je.

Dodao je kako “Andrej Plenković nije zaobišao ni pitanje zajedničke fotografije koju je objavio glavni tajnik DP-a Josip Dabro na kojoj je zajedno s Ivanom Anušićem“.

– On u tome ne vidi ništa sporno, dodao je da to može biti korisno u ovoj fazi pregovora s DP-om, dodao je.

Premijer se obrušio i na predsjednika Zorana Milanovića te na ostatak lijeve oporbe.

– Kontinuirano ćemo podsjećati na niz koruptivnih primjera i praksi. Na toj kvazi ljevici imate Grbina koji j koristio naknade za odvojeni život, a nije imao pravo i onda govori drugima. Te informacije će dobivati itekako žestok odgovor, predvodnik te politike je Zoran Milanović, sakrio se dva tjedna, ide po svakom sajmu. Netko tko je teško kršio Ustav, doveo izbore na rub regularnosti sada se sakrio kao mali miš.

Sigurno ćemo raditi na tome da se dogovor o sastavljanju većine postigne do 19. svibnja, rekao je premijer Andrej Plenković komentirajući pregovore s DP-om. Optužio je ljevicu i SDP da difamiraju i napadaju HDZ, “umjesto da se povuku, čestitaju i krenu u svoje interne procese” kako bi vidjeli zašto su ostvarili slab rezultat na izborima.

Upitan je li se itko odrekao SDSS- kazao je da se “nitko nikoga ne odriče” te da se “vode razgovori”.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Potres jačine 4.3 kod Slunja. Osjetio se u Sisku, Zagrebu, Zaprešiću…

Objavljeno

-

Jutros u 5.38 sati područje Slunja pogodio je jači potres, javlja Seizmološka služba.

“Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su prilično jak potres s epicentrom oko 15 km južno od Slunja. Magnituda potresa iznosila je 4.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na V-VI stupnjeva EMS ljestvice”, objavila je Seizmološka služba. Epicentar je bio na dubini od 10 kilometara.

EMSC je prvo objavio da se radi o potresu magnitude 4.8. po Richteru, a kasnije su magnitudu smanjili na 4.6.

Komentar jednog Slunjanina na stranici EMSC-a bio je samo – tutnjava.  Čitatelji iz dijelova blizu epicentra komentiraju da se sve ljuljalo i treslo, da je dobro “zdrmao” i Ogulin, a probudio je i stanovnike Velike Kladuše u susjednoj BiH. Prema komentarima, osjetio se i u Sisku, Ivanić Gradu, Zagrebu, Zaprešiću… Mnogi Zagrepčani javljaju da ih je potres probudio. “Blagi i kratak, ali neugodan”, javljaju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu