Connect with us

Svijet

Ponovno se oglasio WHO, državama dao upute zbog omikrona

Objavljeno

-

People photo created by prostooleh - www.freepik.com

Rizik od novootkrivene varijante omikron je velik, objavio je WHO.

U svom priopćenju od jutros, WHO je državama članicama dao neke upute vezane za pojavu novog soja. Iz WHO-a tako kažu kako je velika vjerojatnost daljnjeg širenja diljem svijeta.

Također, WHO upozorava da bi, ovisno o karakteristikama ove varijante, koje se tek istražuju, moglo doći do ozbiljnih posljedica.

“Omikron ima neviđeni broj mutacija na proteinu šiljka, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog utjecaja na tijek pandemije”, rekao je WHO i dodao kako je vjerojatnost “potencijalnog daljnjeg širenja” mutacija “visoka” na globalnoj razini.

“Postoji zabrinutost oko mogućnosti omikrona da izbjegne stečeni imunitet”

WHO je također upozorio da bi, ovisno o karakteristikama ove varijante, moglo doći do daljnjih valova zaraze covidom-19, što bi moglo imati ozbiljne posljedice.

Poručio je državama da prilagode “mjere međunarodnih putovanja”, navodeći kako će uskoro izdati daljnje smjernice.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako “postoji zabrinutost oko mogućnosti omikrona da izbjegne stečeni imunitet”.

“S obzirom na mutacije koje mogu izbjeći stečeni imunitet i moguću veću razinu prenosivosti, velika je vjerojatnost daljnjeg širenja omikrona na globalnoj razini. Ovisno o tim karakteristikama, moglo bi doći do budućih naleta valova covida-19, što bi moglo imati ozbiljne posljedice. Procjenjujemo da je ukupni globalni rizik vezan za novi soj covida-19 vrlo visok”, dodaje se u priopćenju, prenosi Index.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Više od 100 uhićenih zbog prevare putem WhatsAppa metodom “sin u nevolji”

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Više od 100 osoba uhićeno je zbog prevare putem WhatsAppa. U pitanju je metoda “sin u nevolji”, pri čemu prevaranti kontaktiraju roditelje putem aplikacije, predstave se kao njihov sin koji se u financijskim problemima i potom traže roditelje novac.

Prevaranti su tako izvukli više od 850.000 eura od 238 žrtava, zbog čega je Civilna garda uhitila 102 osobe u pokrajinama Alicante, Valencia, Barcelona, ​​​​Girona, Granada, Madrid i Málaga u Španjolskoj, javlja El Mundo.

Trenutno je samo u pokrajini Alicante identificirano 238 žrtava, a prevaranti su djelovali diljem zemlje.

Uhićeno je 74 muškaraca i 28 žena u dobi između 20 i 60 godina. Optuženi su za kaznena djela prijevare, pranja novca i članstva u zločinačkoj organizaciji.

Prve pritužbe zaprimljene su krajem 2022. godine u pokrajini Alicante. Tada su žrtve prijavile da su ih počinitelji prevarili za velike količine novca predstavljajući se kao sin u nevolji kojem je potrebna novčana pomoć.

Prevaranti su najčešće kontaktirali one roditelje čije se dijete osamostalilo, studira u inozemstvu ili putuje. Slali bi im poruke u kojima se predstavljaju kao sin ili kćerka i potom bi tražili novac.

 
Nastavi čitati

Svijet

Opasan virus pronađen u mlijeku: Treba li Europa biti zabrinuta?

Objavljeno

-

By

Pixabay

Ptičja gripa prešla je na krave i brzo se širi stadima u Sjedinjenim Američkim Državama, a znanstvenici su sve zabrinutiji.

Jeremy Farrar, glavni znanstvenik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), izjavio je prošlog tjedna da je rizik od prenošenja novog soja virusa H5N1 na ljude ‘sve veći’. Ptičja gripa rijetko zarazi ljude, ali je smrtonosna kada se to dogodi. Prema WHO-u, stopa smrtnosti među ljudima od 2003. iznosi 52 posto.

Zašto su znanstvenici toliko zabrinuti?

Činjenica da se virus pojavio kod sisavaca kao što su krave sugerira da je mutirao, što ga dovodi korak bliže tome da prijeđe na ljude.

“To je potvrda sposobnosti gripe da nas iznenadi”, rekao je za Paul Digard, profesor virologije i specijalist za gripu na Sveučilištu u Edinburghu, za Politico. “Povijesno gledano, smatrali smo da su krave vrlo niskorizične za gripu A (podskupina gripe koja uzrokuje bolest kod ljudi i uključuje virus koji se sada širi kod goveda). Ovo sad podiže procjenu prijetnje za jedan stupanj”, dodao je Digard.

Koliko je raširen novi soj?

Vjerojatno je rasprostranjeniji nego što se to smatra. “Vjerujem da je zaraza zahvatila značajno veći broj farmi nego što ih imamo prijavljenih. Na to ukazuje prisutnost RNK virusa u mlijeku”, rekao je James Wood, voditelj odjela za veterinarsku medicinu na Sveučilištu Cambridge.

Od prošlog četvrtka oko jedan od pet uzoraka mlijeka u trgovinama u SAD-u bio je pozitivan na virusne fragmente, prenosi tportal.

Je li ovo mlijeko sigurno za piće?

Virusne čestice otkrivene su u komercijalnom mlijeku u SAD-u, ali to ne znači da nije sigurno za piće. Pasterizacija je učinkovita u ubijanju gripe i američke su vlasti izjavile da nema dokaza da čestice RNA otkrivene u mlijeku mogu nekoga zaraziti.

Američke savezne agencije (USDA, USFDA, CDC) poručile su da je “komercijalna opskrba mlijekom sigurna”.

Također tvrde da će pasterizacija “vjerojatno” deaktivirati virus ptičje gripe u mlijeku, ali priznaju da “nijedna studija o učincima pasterizacije na viruse (kao što je H5N1) u goveđem mlijeku još nije dovršena”.

Otkrivanje RNK virusa u američkom mlijeku ne bi trebalo brinuti Europljane. Uvoz mlijeka iz SAD-a u EU je vrlo blizu nule i statistički je beznačajan u smislu trgovine, rekao je jedan od dužnosnika EU-a za Politico.

Koliko je novi soj opasan za ljude?

Za sada je rizik za ljude ograničen, ali ima mnogo toga što ne znamo jer je soj novi. Zabilježen je najmanje jedan slučaj zaraze kod ljudi, ali nema dokaza o prijenosu s čovjeka na čovjeka, ključnom pokazatelju prijetnje od nove pandemije.

Opasnost je u tome što virus stalno mutira i može razviti sposobnost da lakše zarazi ljude. Što je virus rašireniji među životinjama, to je veća opasnost za čovjeka.

Je li novi soj otkriven u Europi?

“Infekcije mliječnih goveda sojem H5N1 nisu otkrivene u Europi. Pomno pratimo situaciju i njezin mogući razvoj”, rekao je glasnogovornik Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Dodao je da je “prijetnja ljudskom zdravlju i dalje niska”.

EFSA je savjetovala zemljama članicama pojačan nadzor sisavaca, posebno onih u blizini peradarskih objekata zaraženih ptičjom gripom.

Imamo li cjepiva protiv ptičje gripe?

Postoje cjepiva koja bi mogla djelovati protiv ptičje gripe, ali još uvijek nije jasno koliko bi bila učinkovita u odnosu na određeni soj i koliko bi brzo tvrtke mogle povećati proizvodnju.

Glasnogovornik GSK rekao je da tvrtka ima ugovor s Uredom za pripravnost i odgovor na hitne zdravstvene situacije EU-a za proizvodnju 85 milijuna doza svog cjepiva Adjupanrix za pripravnost na pandemiju ako to bude potrebno. Adjupanrix je mock-up cjepivo, ono koje se može prilagoditi bilo kojem soju gripe.

Europska komisija potvrdila je da ima ugovor s tvrtkama GSK i CSL Seqirus za isporuku prilagođenih cjepiva protiv gripe u slučaju pandemije.

Andrew Fenwick, glasnogovornik CSL Seqirusa, rekao je za Politico da bi cjepivo protiv zoonotske gripe te tvrtke trebalo biti učinkovito protiv soja koji trenutno kruži SAD-om.

Europska agencija za lijekove također je odobrila AstraZenecino cjepivo protiv pandemijske gripe, a testirano je pomoću soja H5N1.

 
Nastavi čitati

Svijet

Irak uveo 15 godina zatvora za istospolne veze. SAD: To je prijetnja ljudskim pravima

Objavljeno

-

Američki State Department priopćio je da je zakon koji je usvojio irački parlament, kojim se kriminaliziraju istospolne veze, prijetnja ljudskim pravima i slobodama te da će oslabiti sposobnost Iraka da diverzificira svoje gospodarstvo i privuče strana ulaganja.

“Ovaj amandman prijeti onima koji su u najvećem riziku u iračkom društvu. Može se koristiti za ometanje slobode govora i izražavanja te za sprječavanje rada nevladinih organizacija diljem Iraka”, stoji u priopćenju State Departmenta.

Irački parlament usvojio je u subotu zakon kojim se istospolne veze kriminaliziraju uz maksimalnu zatvorsku kaznu od 15 godina, rekavši da je cilj poduprijeti vjerske vrijednosti. Zagovornici prava osudili su zakon kao najnoviji napad na LGBT zajednicu u Iraku.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu