Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

VEČERAS VATROMET SA ZADARSKE RIVE! Polaganjem vijenaca započelo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Objavljeno

-

Odana počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja ’95., brojna izaslanstva prisjetila su se svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja čiji su životi utkani u slobodu Domovine Hrvatske koju slavimo i živimo u miru. Pred Središnjim križem na Gradskom groblju vijence i svijeće položili su predstavnici braniteljskih udruga, roditelja poginulih branitelja, izaslanstva državne uprave, policije, županijskih i lokalnih vlasti te predstavnici političkih stranaka.

Počast poginulima iskazali su u ime Grada Zadra gradonačelnik Branko Dukić, zamjenik gradonačelnika Ante Babić, predsjednik Koodinacije za očuvanje stečevina Domovinskog rata, Tihomir Bakarić i predsjednik Gradskog vijeća, Marko Vučetić te u ime Zadarske županije, župan Božidar Longin, zamjenik Šime Vicković i predsjednik Skupštine, Antonio Vučetić.

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, već tradicionalno, Grad Zadar organizira vatromet u ponoć, s 4. na 5. kolovoza 2021. s gata Obale kralja Petra Krešimira IV. Također, u četvrtak 5. kolovoza 2021. u 8 i 30 sati promenadni koncert s budnicom održat će Gradska glazba.

20210804_083131

Image 1 of 26

 

ZADAR / ŽUPANIJA

HRISTOS VOSKRESE! / Župan Longin čestitao episkopu Nikodimu i vjernicima pravoslavni Uskrs

Objavljeno

-

By

U povodu pravoslavnog Uskrsa koji se po Julijanskom kalendaru slavi u nedjelju, 5. svibnja, župan Božidar Longin uputio je čestitku vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti i svima koji Uskrs slave prema istočnom kalendaru.

Župan je u prigodnoj čestitci episkopu Dalmatinske eparhije Nikodimu Kosoviću naglasio značaj uskršnjih blagdana za sve vjernike.

„Dok se svi vjernici koji Uskrs slave prema Julijanskom kalendaru pripremaju za taj najveći kršćanski blagdan, upućujem Vam svoju čestitku i želju da Vama i svim pravoslavnim vjernicima u Zadarskoj županiji svjetlost uskrslog Krista donese optimizam i nadu. Sretan Uskrs! Hristos voskrese“, poručio je župan Longin.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Dani talijanistike od 7. do 10. svibnja 

Objavljeno

-

By

Odjel za talijanistiku Sveučilišta u Zadru organizira Dane talijanistike  od 7. do 10. svibnja 2024. godine. Na programu su gostujuća predavanja profesora sa Sveučilišta u Firenzi, niz radionica promocije talijanskog jezika i kulture za djecu vrtićke dobi, učenike osnovnih i srednjih škola. U suradnji s Kino Zonom Zadar organizirana je projekcija filma Dogman koju Odjel za talijanistiku daruje studentima, nastavnicima, suradnicima i građanima.

Dani talijanistike 2024. započinju izložbom Nikola Tommaseo u fondu Znanstvene knjižnice u utorak, 7. svibnja 2024. u 12:00 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PALAČA CEDULIN / Opća bolnica Zadar na današnjoj “špici” obilježava Svjetski dan astme

Objavljeno

-

By

Današnja subotnja špica proći će u znaku brige za vlastito zdravlje! Naime, Opća bolnica Zadar obilježava Svjetski dan astme, a program je itekako bogat. Sve započinje u 10 sati, mjesto radnje je atrij palače Cedulin, a dobrodošli su svi, bez obzira na dob. Vrijedno medicinsko osoblje Odjela za pulmologiju OB Zadar mjerit će spirometrije, bit će prilike i za razgovor s pulmologom te za učenje vježbi disanja. Oni najmlađi upoznat će Plućka. On je zaštitno lice kampanje “S ljubavlju, bez dima – za zdravu obitelj svima” i čak ima svoju pjesmu “Plućko se voli igrati”. Nju će nam otpjevati djeca iz Glazbeno-scenskog studija Arija. Mališani će bojati crteže Plućka, ali i puhati balone. Djeci će se na ovaj način približiti zdrave navike koje su put ka očuvanju zdravlja pluća.

Ova javnozdravstvena akcija odvija se u Zagrebu i u Zadru u organizaciji Hrvatskog torakalnog društva, Zaklade Hrvatska kuća disanja i Udruge pacijenata “Udah života”. Aktivnostima u Zadru podršku su dali i Turistička zajednica Grada Zadra, Kazalište lutaka Zadar, agencija Plan B, Loptica i Udruga “Maraška”. Inače, Globalna inicijativa za astmu pokrenula je obilježavanje Svjetskog dana astme prije više od 20 godina i to prvog utorka u mjesecu svibnju. Cilj je unaprjeđenje svijesti i skrbi o astmi. Primarno je akcija usmjerena na edukaciju oboljelih osoba, ali i senzibiliziranje šire javnosti da astma nije akutna, već kronična bolest dišnih putova. Liječi se dugotrajno i kontinuirano, čime se postiže primjerena kontrola bolesti. Najčešća je ovo nezarazna bolest kod djece do 5.godine života, a kod svakog drugog oboljelog javlja se prije 10.godine.

Kako prepoznati astmu? Simptomi su piskanje u prsima, zaduha, kašalj i pritisak u prsima. U Hrvatskoj, prema procjenama, oko 200 tisuća osoba boluje od astme, a godišnje je oko 12 tisuća novooboljelih. Nažalost, svaka druga osoba svoju bolest ne drži pod kontrolom. Zabrinjava i podatak kako su bolesti dišnog sustava među deset vodećih uzroka smrti u nas. Kako bi smrtnih ishoda bilo što manje, nužno je fokus staviti na potpunu kontrolu bolesti.

Prvi korak možete učiniti već danas! Na putu do Kalelarge, zastanite u atriju palače Cedulin. Nekoliko minuta posvetite kontroli svojih dišnih putova, kako bi kasnije, punih i zdravih pluća uživali u ljepotama našeg grada, poručuju iz OB Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu