Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

WINE ENOGASTRO VIP EVENT 30. lipnja u Zadru Međunarodna konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca

Objavljeno

-

Epidemiološka situacija sve je bolja, a kao odličnu najavu turističke sezone i oživljavanje ugostiteljsko turističkog sektora, agencija RICERCA MERCATO organizira 5 Wine Enogastro Vip Evenata. Unatoč popuštanju mjera, korona je i dalje prisutna te određene epidemiološke mjere također su na snazi.

Organizator evanata, Dantes Begić, pronašao je rješenje na način da su domaćini događaja objekti s vrlo velikim natkrivenim terasama pa će se tako eventi održati na sljedećim lokacijama:

 Rijeka (16. lipnja, 2021.) – Botel Marina
 Poreč (17. lipnja, 2021.) – Hotel Parentium
 Split (23. lipnja, 2021.) – Hotel Amphora
 Zadar (30. lipnja, 2021.) – Hotel Kolovare
 Zagreb (1. srpnja, 2021.) – Restoran Tagliata

Program eventa ispunjen je brojnim prezentacijama i radionicama. Sir i vino u modernoj gastronomiji – sljubljivanje sira i vina, Sousvide kuhanje I vakumiranje moderne generacije, Uvod u svijet cigara by Camelot, Potencijal Graševine u visokoj gastronomiji neke su od tema o kojima će govoriti poznati govornici poput Filipa Savića, Dragana Jovanovića, Mire Šemić, Manuele Maras, Zorana Lukića …. I mnogih drugih.

Pod vodstvom gastro chefa Dragana Jovanovića, goste očekuju i razne kuharske prezentacije te humanitarni cooking show.

Između edukacija, gosti će imati priliku kušati proizvode svih izlagača te ostvariti nove kontakte i dogovoriti buduće suradnje.

Na samom kraju eventa, na rasporedu je humanitarna večera sljubljivanja hrane i vina koja zasigurno pridaje dodatnu vrijednost događaju. Prikupljeni novci namijenjeni su Udruzi osoba sa invaliditetom Sisačko-moslavačke županije Za novu Sobu čuda (www.uosismz.hr ) kojoj je ta pomoć vrlo potrebna!

Partneri događaja su Hrvatska turistička zajednica I Hrvatska gospodarska komora a pokrovitelji projekta su Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede I Hrvatska obrnička komora.

Ulaz je BESPLATAN, a zbog limitiranog broja gostiju obvezna je rezervacija svog mjesta koju možete ostvariti slanjem upita za pozivnicu koji sadrži Vaše podatke (ime, prezime, email adresu, broj mobitela, ugostiteljski objekt) na mail adresu erol.vip.event@gmail.com.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

NARODNI MUZEJ: U Etnološkom odjelu izložba “Zalistavac” 

Objavljeno

-

By

U izložbenom  postavu Etnološkog odjela, Narodnog muzeja Zadar 23. svibnja 2024. u 13. sati otvara se izložba ZALISTAVAC; ukrasni plastron NEKAD I DANAS kao mozaik u modnoj ilustraciji, nakitu i odjeći. Izložba predstavlja muzejske predmete iz Zbirke nošnji EO-NMZ uz radove učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar koji pridružuju izložbi modne ilustracije, odjeću i nakit inspiriran zalistavcem.

Svrha projekta je prezentacija i popularizacija ovog nematerijalnog kulturnog dobra. Etnološki odjel NMZ ovu godinu planira uputiti prijedlog Ministarstvu kulture i medija RH za upis zalistavca  u Registarnematerijalnih dobara Republike Hrvatske i time ga trajno zaštititi.

„Zalistavac, plastron, naprsnica, primetača, peturina, sve su to isti dijelovi svečane tradicijske ženske odjeće na području sjeverne Dalmacije, u priobalju i na otocima. Bila im je svrha ukrasiti poprsje žene. Podloga im je od čvrsto podstavljene vunene tkanine crvene, crne, zelene ili modre boje. Mozaik je složen od raznobojnih komadića tkanine iskrojenih u razne geometrijske oblike. Djelići tkanine najčešće su slagani simetrično i ukrašeni srmom (zlatni i srebreni konac)“ (Marija Vrkić Žuvanić, Zalistavac 2009.Eo- NMZ, ).

Tema izložbe je suodnos tradicije i suvremenih nastavnih procesa kao temelj očuvanja vlastitog  kulturnog identiteta. Učenički radovi nastali su u sklopu više različitih projekata provedenih tijekom par godina od 2015. do 2018. godina te su do sada predstavljeni na više izložbi u organizaciji Eo- NMZ i ŠPUD- a, Zadar.

U sklopu ove izložbe predstavljene su dvije modne kolekcije, prva kolekcija realizirana je povodom Etno dana 2015. godine, dok je druga kolekcija izrađena u okviru 19. državnog natjecanja „Dani odjeće, obuće i kožne galanterije 2016.” pod temom „Zalistavac – ukrasni plastron“, rad učenice Martine Borojević.

Nastavno na temu cilj daljnjeg rada bio je osuvremeniti ideju zalistavca u obliku suvenira te mu dati dodatnu vrijednost suvremenom interpretacijom u formi nakita. Ogrlice su predstavljene dvjema izložbama 2017. i 2018. godine Zalistavac – tekstilni mozaik u nakitu, Kneževa palača i ogranak gradske knjižnice Arbanasi. U navedenim projektima sudjelovali su učenici smjera dizajna odjeće i dizajna tekstila.

Na ovaj način odana je počast svim izuzetnim ženama prošlosti, koje su izradile svoje prve zalistavce, te ih ponosno nosile.

Idejni koncept izložbe, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban

Idejni koncept i mentorstvo za ŠPUD: Kate Prskalo, prof., Ivana Vitlov, prof.,  Sandra Bačić, prof., Vlatka Prtenjača, prof.

Ovim projektom i organizacijom spomenute izložbe u sklopu Etnološkog odjela NMZ i voditeljice odjela, kustosice Marije Šarić Ban ostvarena je još jedna odlična suradnja škole i muzeja.

Izložba se održava u sklopu Etno dana Zadarske županije 2024. u organizaciji Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.

Izložbu učeničkih radova moguće je pogledati u prostorima Etnološkog odjela NMZ, Gradska straža od 23. svibnja do 11. rujna 2024. godine.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

UZ DAN UPALNIH BOLESTI CRIJEVA / Doc. prim. dr. sc. Melanija Ražov Radas: “U našoj je županiji oko 700 oboljelih, od kojih je 115 na biološkoj terapiji”

Objavljeno

-

By

Dan obilježavanja upalnih bolesti crijeva u organizaciji Zadarskog ogranka Hrvatskog gastroenterološkog društva i Odjela za gastroenterologiju održan je u Općoj bolnici Zadar.

“Kako je „naša Interna“ postala „Klinički odjel“,  ovo naše, sada već tradicionalno druženje ima važan udio u znanstvenom i stručnom napretku naše ustanove. Svjetski se dan obilježava 19. svibnja.

Broj oboljelih od upalnih bolesti crijeva raste u cijelom svijetu; bolesnici i liječnici se susreću sa raznim komplikacijama bolesti i raznim pridruženim bolestima posebno iz spektra imunoloških i reumatoloških bolesti.

U našoj je županiji oko 700 oboljelih, od kojih je 115 na biološkoj terapiji. Kako se bolest javlja u sve mlađoj populaciji, raste i mogućnosti operativnog zbrinjavanja barem jednom u životnom vijeku oboljelih, stoga nam je važna suradnja sa kirurzima koji se bave „poštednim“ operativnim tehnikama resekcije crijeva.

Endoskopija je i dalje „zlatni standard“ za postavljanje dijagnoze, ali u praćenju se koristimo brojnim manje invazivnim pretragama, kao što su pretrage krvi, stolice, radiološke pretrage, te intestinalni ultrazvuk koji sve više koristimo u praćenju bolesnika u remisiji ili kod razvoja  akutnih stanja. Upoznali smo se sa dopunskim metodama obrade inkontinencije, tretiranju pridružene infekcije sa C. difficile, ulozi prebiotika i probiotika, intestinalnim komplikacijama IBD-a.

Dragi gosti i predavači su bili : prof. Brankica Sinčić-Mijandrušić KBC Rijeka, prof. Silvija Čuković-Čavka KBC Zagreb, prof. Rosana Troskot Perić KB Sveti Duh Zagreb, doc.dr.sc. Ognjen Barčot KBC Split i naši gastroenteorlozi Doc.dr.sc. I.Klarin, dr.med.Z.Matas, dr. med.D.Kasun i doc.dr.sc.M.R.Radas.

Zahvala ravnateljstvu na podršci i naravno sponzorima na materijalnoj potpori. Veselimo se druženju slijedeće godine”, stoji u priopćenju koje potpisuje doc. prim. dr. sc. Melanija Ražov Radas, voditeljica Odjela za gastroenterologiju.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Početak vikenda sunčan, u nedjelju opet kiša. Bit će je i u sljedećem tjednu…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, ali nestabilno. Prijepodne će mjestimične kiše biti uglavnom na sjeveru unutrašnjosti, a uz jači dnevni razvoj oblaka lokalni popodnevni pljuskovi i grmljavina izgledni su i drugdje na kopnu, prema noći i na sjevernom Jadranu. Najviše sunčana vremena očekuje se na dalmatinskoj obali. Vjetar uglavnom slab, na moru i umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka između 20 i 25 °C.

U petak pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Sredinom dana i popodne vrlo rijetko malo kiše ili pljusak, ponajprije u Istri i u Podunavlju. Vjetar slab, uz pljuskove prolazno pojačan, a uz obalu umjeren zapadni i jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, u gorju i niža. Najviša dnevna temperatura od 21 do 26 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Barem djelomice sunčano, ne i posve stabilno. Uglavnom su u unutrašnjosti uz jači razvoj oblaka izgledni pljuskovi i grmljavina. U nedjelju oblačnije uz povećanu vjerojatnost za izražene pljuskove. Vjetar na kopnu većinom slab, u petak mjestimice umjeren jugozapadni. Na Jadranu povremeno umjeren zapadni i sjeverozapadni, uz obalu prolazno jugozapadni. Temperatura bez veće promjene.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu