Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

JEDINSTVENI PROJEKT NA NAŠEM PODRUČJU U Biogradu niče multifunkcionalni pogon za preradu voća i povrća vrijedan 500 tisuća kuna

Pogon će se otvoriti za tri do četiri mjeseca i služit će svim OPG-ovima na području Zadarske županije. Vrijedan je oko 500.000 kuna i bit će opremljen s tri linije za preradu proizvoda: kotlovi i ostala oprema za džemove, marmelade, ajvare i sl., sušara voća koje OPG-ovi proizvode u kućnoj radinosti, uglavnom na crno. A svi koji će koristiti naš pogon imat će zaštićen logo te će svoje proizvode moći plasirati na tržište, kazao je Ivan Čupić, voditelj LAG-a Laura

 

Objavljeno

-

U Poduzetničkom inkubatoru Biograd na Moru na istočnom ulazu u Industrijsku zonu kod trafostanice, između rotora i Rojsa, u završnoj je fazi realizacija jedinstvenog inovativnog projekta na ovom području – multifunkcionalnog pogona za preradu voća i povrća koji će služiti svim OPG-ovima na području Zadarske županije i šire.

Voće, povrće, sokovi, sladoled

– Pogon će se otvoriti za tri do četiri mjeseca i služit će svim OPG-ovima na području Zadarske županije. Vrijedan je oko 500.000 kuna i bit će opremljen s tri linije za preradu proizvoda: kotlovi i ostala oprema za džemove, marmelade, ajvare i sl., sušara voća koje OPG-ovi proizvode u kućnoj radinosti, uglavnom na crno. A svi koji će koristiti naš pogon imat će zaštićen logo te će svoje proizvode moći plasirati na tržište, kazao je Ivan Čupić, voditelj LAG Laura.
Naime, LAG Laura u suradnji s LAG-om Bura iz Jasenica i LAG-om More 249 iz Vodica po HACCP standardu do srpnja će se u Poduzetničkom inkubatoru otvoriti pogon servisnih usluga za OPG-ove od podvelebitskog Starigrada pa sve do Šibenika u susjednoj županiji.
Koliki je interes za Poduzetnički inkubator i multifunkcionalni pogon za preradu voća i povrća, kaže Čupić, govori podatak da su tri poduzetnika iznajmila i prostor za preradu sokova, pelata od rajčica te za proizvodnju sladoleda.

Tehnologija hrane i pića

– OPG-ovci će imati na raspolaganju i foto studio za fotografiranje svojih proizvoda te opremu za etiketiranje, što će se financirati iz EU projekta u kojem sudjeluje Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, istaknuo je Čupić.
Završetak ulaganja u opremu se planira za četiri mjeseca, kaže on, nakon čega će svi OPG-ovci imati priliku prerađivati svoje proizvode na kvalitetan način uz podršku struke, tehnologa hrane i pića.
– Cilj projekta je da se svim poljoprivrednicima omogući da na zdravstveno ispravan način prerade svoje proizvode, dodaju im dodanu vrijednost, te ih »brendiraju« i stave ih na tržište, poručio je Čupić.
Kako bi OPG-ovce upoznali s preradom voća i povrća te ih educirali za proizvodnju u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, u okviru Mjere 1 »Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja », Programa ruralnog razvoja 2014.- 2020., protekli tjedan je organiziran tečaj strukovnog osposobljavanja za poljoprivrednike kroz podmjeru 1.1.2. Prerada i dorada voća s 12 polaznika (sukladno epidemiološkim mjerama).

Biogradski inkubator i PZ MasVin Polača

– Teoretski dio tečaja je organiziran u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru, a praktični dio tečaja na imanju Zadruge MasVin u Polači, kaže Ćupić.
Tečaj je namijenjen svim zainteresiranim poljoprivrednicima bilo da se već bave preradom voća ili to namjeravaju. Pohađanje tečaja za polaznike je besplatno.
– Zbog velikog broja zainteresiranih polaznika planira se još jedan tečaj kojim će biti obuhvaćena prerada voća i povrća, najavio je Čupić.
Predavanja su održali djelatnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, a za praktični dio, zaduženi su bili vanjski stručnjaci dr.sc. Mladenka Šarolić i dr.sc. Radoslav Bobanović.

Higijenski standardi proizvodnje hrane

Program edukacije je sadržavao tehnološke teme koje obrađuju sušenje voća, preradu voća u sok, džem, marmeladu, pekmez, kompot, ulje, voćni ocat, voćno vino i voćne rakije.

– Dio predavanja stavio je naglasak na higijenske standarde za proizvodnju hrane, objekte za preradu te senzoričke karakteristike pojedinih proizvoda, kao i sve potrebne zakonske i zdravstvene zahtjeve za stavljanje gotovih proizvoda na tržište, kazala je dipl. ing. agr. Gordana Dragun, voditeljica Službe za stručnu službu – područna jedinica Zadar, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Rađanje i stvaranje novih poduzetnika

Poduzetnički inkubator je za sve nove poduzetnike i sve one tzv. stare poduzetnike, a koji imaju novi proizvod kako bi nakon napuštanja inkubatora mogli uspješno nastaviti samostalno poslovati te posljedično poboljšati gospodarsku sliku lokalne zajednice i povećati zaposlenost. Zato su troškovi najma minimalni, kaže Ivan Knez, biogradski gradonačelnik, dodajući kako je inkubator idealno mjesto koje će stvarati nove poduzetnike.

Izvor: Velimir Brkić/Zadarski list

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik Nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća

Objavljeno

-

By

Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik je Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu za područje društvenih znanosti.

Odluku je donijelo Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjtnosti na svojoj redovitoj sjednici održanoj 27. ožujka 2024. godine, a Nagrada je dodijeljena na svečanoj sjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.  

Prof. dr. sc. dr. h. c. stekao je zvanje diplomiranog arheologa i profesora povijesti1987. godine na Filozofskom fakultetu u Zadru. Na istom fakultetu je doktorirao 1997. godine. Danas je redoviti profesor u trajnom izboru na Odjelu za arheologiju. 

Svoju studiju U potrazi za Višeslavovom krstionicom napisao je metodološki znanstveno, jasno i koncizno bez uljepšavanja realnosti. Krsni zdenac simbol je hrvatskoga duhovnoga, kulturnoga i nacionalnoga identiteta. Više od 170 godina predmetom je znanstvenih rasprava, prijepora i kontroverza. Legitimna stručna rasprava u svezi s tim vrhunskim ranosrednjovjekovnim spomenikom zacijelo će dobiti novi zamah jer je simbol kršćnske vjere u Hrvata. Sa sintagmom Višeslavova krstionica vjernici i ini odrastali su generacijama i uspostavili su s njome emotivan kontakt, koji je danas, nakon više od 80 godina otkako je dopremljena u Hrvatsku, još prisniji. Rasprava Ante Uglešića o “Višeslavovu” krsnom zdencu velik je doprinos njegovu upoznavanju i bit će zasigurno poticaj za daljnja istraživanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZGRADI POLIKLINIKE ZADAR / U četvrtak s radom počinje Farmakološka ambulanta. Donosimo sve detalje

Objavljeno

-

By

U četvrtak 02.05.2024. godine s radom počinje Farmakološka ambulantai to u sobi 335, na 3. katu u zgradi Poliklinike Opće bolnice Zadar, priopćeno je iz Opće bolnice.

U ambulanti će raditi Juraj Ban Jović, dr.med., specijalist kliničke farmakologije s toksikologijom.

Farmakološka će ambulanta raditi utorkom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Pregledavat će se 8 pacijenata po danu, a što se termina tiče dva se odnose na e-naručivanje, dva su prioritetna i četiri termina su dostupna za naručivanje preko Jedinice za centralno naručivanje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarska nadbiskupija predstavila novi logotip – evo što predstavlja…

Objavljeno

-

By

Zadarska nadbiskupija kao institucija, za svoj prepoznatljivi vizualni znak, korespondenciju i predstavljanje u javnosti, dobila je novi logo uz koji uvijek stoji i natpis ‘Zadarska nadbiskupija’, s mogućim različitim varijantama, stoji u priopćenju iz Nadbiskupije.

Novi logo sastoji se od dva povezana dijela: kruga oblikovanog od zvijezde i križa te zadarske katedrale sv. Stošije. Prvi dio loga sadrži formu kruga koji je jedan od najstarijih i najraznovrsnijih simbola u kulturi i umjetnosti. U likovnoj umjetnosti, simbolika kruga je sveprisutna i označuje nepromjenjivost, jedinstvo i beskonačnost. Kršćanska zajednica, Crkva, često koristi oblik kruga u različitim varijantama, simbolizirajući jedinstvo vjernika i cjelovitost tijela Kristova.

Oblik kruga u novom logu postignut je pomoću zvijezde koja ide prema križu, time simbolizirajući život Isusa Krista u njegova dva najvažnija trenutka: otajstvo utjelovljenja i rođenja i otajstvo muke, smrti i uskrsnuća. Zvijezda koja je posebno važna u Svetom pismu sa svojih deset krakova predstavlja i svakog čovjeka (usp. Mt 25, 1-13, Prispodoba o deset djevica). Uz pomoć zvijezde čovjek može pronaći novorođenoga Boga u jaslicama (usp. Mt 2, 1-12) koji ga preko križa dovodi do uskrsnuća, oslikavajući tako istinu da “misterij čovjeka postaje doista jasan jedino u misteriju utjelovljene Riječi” (GS 22).

U duhovnoj simbolici zvijezde i križa krije se još jedno značenje, a to je život sv. Stošije koja je svojim životom na znakovit način povezala otajstva rođenja, muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova. Prema pobožnoj legendi, sv. Stošija rođena je na Uskrs, što joj i samo ime na grčkom jeziku označava (grč. ἀνάστασις – uskrsnuće), a svoju vjeru u Krista zapečatila je smrću na Božić 304. godine.

Drugi dio loga čini suvremeno minimalistički prikaz pročelja katedrale sv. Stošije i njezinog dominantnog zvonika koji kao Spasiteljev prst pokazuje nebo, s vidljivim anđelom na vrhu. Zajednica vjernika okuplja se u crkvi nastavljajući pashalno otajstvo Isusa Krista. Katedrala, majka svih crkava (lat. ecclesia mater), vidljivi je znak jedinstva vjernika Zadarske nadbiskupije. U njoj se, kao i u drugim crkvama Nadbiskupije, sakramentom euharistijskog kruha posadašnjuje i ozbiljuje jedinstvo vjernika koji tvore jedno tijelo u Kristu, čime se vrši djelo našeg Otkupitelja (usp. LG 3).

Novi primarni logo Zadarske nadbiskupije je jednostavan i jezgrovit. Zahvaljujući tim obilježjima, uz svoj inovativni koncept, otvara široki spektar primjene i interpretacije. Logotip, kao i drugi elementi dizajna, moraju učiniti komunikaciju lako razumljivom i pamtljivom. Jednostavni dizajn upotrebnom linija, minimalizama i ravnoteže omogućili su ravnomjerno raspoređivanje sadržaja i stvaranje estetski ugodne kompozicije. Novi logo Zadarske nadbiskupije osmislili su Paško Ivanović, grafičar i web dizajner i don Mario Karadakić, vicekancelar Zadarske nadbiskupije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu