Connect with us

Svijet

Apple upozorova: Nova linija iPhonea može utjecati na rad pacemakera, ne držite ih blizu

Objavljeno

-

 

Nova linija iPhonea 12 na stražnjoj strani ima kružni niz magneta koji služe za priključivanje nove vrste punjača, no upravo ti magneti ometaju rad pacemakera

Istraživači s američkog instituta Henry Ford Heart and Vascular Institute objavili su u medicinskom časopisu Heart Rhythm svoje istraživanje o utjecaju nove generacije iPhonea na uređaje za elektrostimulaciju srčanih mišića (pacemakere).

Ovi uređaji potiču srčani mišić na redovne kontrakcije uz pomoć električnih impulsa, i kao takvi podložni su vanjskim utjecajima, pogotovo onima od snažnog magnetskog polja. Njihova podvrsta naziva se implantabilni kardioverter defibrilator (ICD) te služi za automatsko zaustavljanje ventrikularne fibrilacije i tahikardije te tako spašava život.

iPhone 12 sa svoje stražnje strane ima ugrađen kružni niz magneta koji služe za priključivanje indukcijskog MagSafe punjača i drugih dodataka poput zaštitnih kućišta ili novčanika. Svi ICD uređaji imaju, osim baterija, elektroničkog sklopovlja i elektroda, ugrađene i magnetske prekidače koji im zaustavljaju rad. Kada se snažni vanjski magnet približi ovom uređaju, šok terapija visokim naponom koja daje ritam srčanom mišiću se isključuje.

Procjene govore da je magnetsko polje magnetskog toka od preko 10 gausa (0,001 tesla) dovoljno snažno da aktivira taj prekidač i isključi elektrostimulaciju mišića. Samim time bio bi ugrožen i život osobe koja ovisi o ovom uređaju.

Istraživači su smjestili iPhone 12 u prednji prsni džep čovjeka koji ima ugrađen ICD – i primijetili su da je prisutnost iPhonea dovela do isključenja ovog važnog uređaja. Dok god je iPhone bio u tom džepu pacemaker nije radio, a test je ponovljen više puta uz nekoliko različitih položaja mobitela u džepu. Svaki puta rezultat je bio isti, a efekt gašenja bio je privremen. Kada se iPhone ukloni, uređaj nastavlja normalno raditi.

Znanstvenici zaključuju kako njihovo otkriće treba poslužiti kao upozorenje onima koji u sebi nose ICD uređaje kako ne bi u njihovu blizinu stavljali iPhone 12, jer isti može privremeno onemogućiti terapiju koja ih održava na životu.

Navedeno se odnosi na cijelu liniju novih iPhonea: iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro te iPhone 12 Pro Max.

Ovo upozorenje objavio je i Apple na svojim stranicama, gdje stoji da ‘iPhone 12 sadrži više magneta nego prijašnji modeli iPhonea, ali se ne očekuje da bi mogli predstavljati veći rizik magnetske interferencije s medicinskim uređajima od prethodnih modela iPhonea’. Apple preporučuje da za sve moguće konflikte s pacemakerima i drugim uređajima korisnici upitaju svojeg liječnika.

‘Posavjetujte se sa svojim liječnikom i proizvođačem medicinskog uređaja za informacije o vašem uređaju i trebate li održavati sigurnu udaljenost medicinskog uređaja od iPhonea ili bilo koje dodatne opreme. Ako kupac osjeća da mu punjač iPhonea 12 ili MagSafe ometa medicinski uređaj, trebao bi ga prestati koristiti’, navodi Apple u izvještaju.

Uz to, preporučuju držanje iPhona i MagSafe punjača na ‘sigurnoj udaljenosti’ od medicinskih uređaja kada se bežično puni, od 15 do 40 cm, piše CNN.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Policija ga poslala “u krevet”: Vozač putničkog autobusa vozio 27 sati bez pauze

Objavljeno

-

By

Vozač putničkog autobusa vozio je iz Italije u Njemačku oko 27 sati bez pauze. To je utvrdila policija koja ga je zaustavila u srijedu ujutro u Hechingenu, u Baden-Württembergu.Policija je utvrdila kako je 53-godišnji vozač autobusa koji je prometovao prema Hessenu, bez pauze vozio 27 sata, piše Fenix.

Kako bi prikrio prekršaj vezan za obvezno uzimanje odmora, koristio se karticom vozača koja nije njegova. Kartica vozača služi za identifikaciju vozača te omogućuje pohranu podataka o aktivnosti vozača.

Kako je priopćila policija, potpuno umornog vozača prvo su poslali na spavanje. Vozač mora odgovarati zbog sumnje da je krivotvorio dokaze.

Za grupu od 30 osoba organiziran je novi autobus. Ostatak puta vozio je vozač iz Baden-Württemberga.

 
Nastavi čitati

Svijet

Kini porasli uvoz i izvoz, potražnja se oporavlja

Objavljeno

-

Kineski izvoz i uvoz ponovo su porasli u travnju, pokazali su danas podaci carinske uprave, signalizirajući poboljšanje domaće i inozemne potražnje.

Izvoz je u travnju porastao za 1.5 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, utvrdio je statistički ured. U ožujku se smanjio prvi puta od studenog, i to za 7.5 posto.

Oporavlja se potražnja

Uvoz je poskočio za 8.4 posto. U ožujku se smanjio za 1.9 posto.

Višak u kineskoj robnoj razmjeni sa svijetom poskočio je u travnju za 23.6 posto, na 72.35 milijardi dolara.

Uvoz ugljena uvećan je za jedanaest posto, na 45.25 milijuna metričkih tona, budući da su proizvođači električne energije pojačali nabavu pred vrhunac ljetne potrošnje.

Uvoz željezne rude porastao je za 1.1 posto, blaže nego u ožujku kada su pojedini kupci iskoristili povoljnije cijene za nabavu, računajući da će i potražnja i cijene snažno porasti u ostatku godine.

Uvoz soje poskočio je za 18 posto, također potaknut povoljnim cijenama koje su pritisnule obilne isporuke iz Brazila.

U prva tri ovogodišnja mjeseca izvoz i uvoz porasli su na godišnjoj razini za 1.5 posto.

 
Nastavi čitati

Svijet

Četiri europske zemlje mogle bi uskoro priznati Palestinu

Objavljeno

-

Irska, Španjolska, Slovenija i Malta razmatraju priznanje palestinske države 21. svibnja, prenijela je irska državna televizija.

RTE News je sinoć prenio kako su se intenzivirali razgovori između Dublina, Madrida, Ljubljane i La Valette o potencijalnom zajedničkom priznanju palestinske državnosti. 

Čeka se glasanje na Općoj skupštini UN-a

Irska televizija tvrdi kako te zemlje čekaju glasanje na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 10. svibnja koje bi moglo rezultirati otvaranjem puta Palestine prema članstvu u toj organizaciji.

Četiri zemlje su u zajedničkom priopćenju 22. ožujka rekle kako su dogovorile prvi korak prema priznanju Palestine. 

Španjolska i Irska dugo su zagovornice prava Palestinaca. Ova inicijativa dolazi u vrijeme dok međunarodna zajednica zbog velikog broja poginulih civila u izraelskoj ofenzivi na Gazu poziva na primirje i dugotrajno rješenje za mir u regiji. 

Od 1988. palestinsku državu priznalo je 139 od 193 članica Ujedinjenih naroda. 

Izrael tvrdi da plan četiri europske zemlje predstavlja „nagradu za terorizam” koja će smanjiti šanse na pregovorima o miru u Gazi.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu