Connect with us

Hrvatska

U DVIJE RIJEČI SVE STANE…

Objavljeno

-


Iz različitog intelektualnog opusa, izdvojit ću one autore koji su na različite načine u svega dvije riječi detektirali glavna obilježja ili stremljenja  suvremenih društava, a koja  se bitno odražavaju na obilježja mladih:
K. Marx je detektirao da je usud čovjekovog života živjeti u „carstvu nužnosti” i „carstvu slobode”. Danas slobodno vrijeme suvremenog čovjeka, osobito mladih sve više postaje vrijeme otuđenja. Suvremena društva stvaraju „gomile usamljenika” (D. Riesman). Umjesto Marxovog „oslobođenja rada”, preferira se oslobađanje od rada ili – „ukidanje rada” (B.Black). Dok je u nastanku kapitalizma temelj društva bio proizvođač, danas čovjek postaje „kralj potrošač” (E. Hamingway). Papa Benedikt je kod svoje inauguracije ustvrdio da je suvremenim svijetom zavladala „diktatura relativizma”, a T. Ivančić krizu suvremenog doba je pronašao u „krizi smisla”. Papa Ivan Pavao II. je za života više puta ukazivao da se suvremeno društvo nalazi u procjepu „kulture života” i „kulture smrti”. Odatle se vrijedi podsjetiti oproštajnog pisma A. Rukavine pod nazivom „Želim život”! Pod naletom Interneta, A. Keen opisuje posljedice na djecu koje vode „digitalnom narcizmu”. Ako je ljubav „mogućnost razgovora” (F. Nietzsche), onda je virtualna ljubav samo fikcija. K. Popper je ustvrdio da  medijski manipulatori vode „smrti demokraciji”. Posljedica toga je „tabloidizacija medija” (S. Malović) i/ili uvoz „kulturnog smeća”. Reality show programi nude intimu na prodaju, voajerstvo postaje stil života, a sve vodi „psihološkom kanibalizmu” (G. Dodig).
Kada su mladi bili nezainteresirani za svijet oko sebe: apolitični, hedonisti, strogo razdvajali vanjski svijet konformizma od svijeta privatnosti- iindividualizma, onda ih je H. Schelesky nazvao „skeptična generacija”. Dok su mladi iz reveolucionarnih šezdesetih bili okrenuti prosvjedima u demistificiranju društvenih anomalija tada su bili određeni kroz glavne karateristike „perfekcionističke iluzije“ (A. Maslow) ili “revolucionarnog idealizma” (H. Marcuse).
Pisao sam u ranijim radovima da mladi nisu izgubljena nego „izigrana generacija”, a danas su  postali „bumerang generacija”. Mlade smo učinili „prognanicima života“ (T. Ivančić) i sad nam oni uzvračaju udarac.  Glavno obilježje  današnjih masovnih prosvjeda je „facebook revolucija” i „dani bijesa” (od Afrike i Azije do većine zemalja članica EU).
I dok pametnima sve stane u dvije riječi, našu svakodnevnicu truju logoreični demagozi, bez detekcije glavnih problema i  strategije izlaska iz „dirigiranog kaosa”, (o čemu sam pisao na ovom portalu). Revolucionarni porivi i pozivi kod nas se od vladajućih nojevski prešućuju, a sve ove okolnosti svakodnevnih prosvjeda se izbjegavaju nazvati pravim imenom- „dani kaosa“. Zato potreba o Vladi Nacionalnog spasa i/ili zdarave pameti doći će, ako ne skoro, najkasnije u prvoj godini uspostave nove vlasti.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. Đuro

    28. ožujka 2011. at 8:06

    WFT?

     
  2. Kontrolorka

    28. ožujka 2011. at 8:50

    Zijeeeeev

     
  3. peace

    28. ožujka 2011. at 11:00

    Eto profesore ,upravo ova dva gornja kometara sve govore,mladi nisu boomerang generacija,oni su jednostavno zatupljeni sredstvima za odvraćanje od filmova ,serija,interneta,pornografije i sličnoga da tekstove u kojima se ne spominje seks,novac ili nasilje uopće ne žele shvatiti.

     
  4. hedonist

    28. ožujka 2011. at 19:31

    “našu svakodnevnicu truju logoreični demagozi, bez detekcije glavnih problema”
    najbolji samoopis i dijagnoza našeg “uvaženog” profešura. ajd barem da se jednom nađe nešto korisno u njegovim tekstovima. 😀

     
  5. lektor u fušu

    28. ožujka 2011. at 19:45

    Hamingway – Hemingway
    Schelesky – Schelsky
    iindividualizma – individualizma
    uzvračaju – uzvraćaju
    zdarave – zdrave
    karateristike – karakteristike
    reveolucionarnih – revolucionarnih
    Zato potreba o Vladi Nacionalnog spasa – Zbog toga, potreba za Vladom nacionalnog spasa
    itd. itd.

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Popodne nas očekuje grmljavinsko nevrijeme. DHMZ izdao upozorenja, oglasila se i Civilna zaštita

Objavljeno

-

By

Nestabilno s kišom i vjetrom, a ponegdje i olujno nevrijeme s tučom, tako bi se najbolje moglo opisati vrijeme kakvo će u utorak biti u Hrvatskoj.

DHMZ je za zagrebačku regiju i za istok zemlje objavio narančasto upozorenje zbog mogućeg grmljavinskog nevremena, a i ostatak zemlje vjerojatno će biti izložen pljuskovima i grmljavini.

Upozorenje je stiglo i iz Ravnateljstva Civilne zaštite.

Pljuskove, grmljavinu i vjetar prognozirao je i meteorolog Bojan Lipovšćak.

“Glavnina nestabilne zračne mase nalazi se nad Istrom i sjevernim Jadranom. Prema mjerenjima mreže postaja pljusak.com od jutra je u Istri i na Kvarneru palo od 20 do 30 litara kiše na četvorni metar. Nad sjevernim Jadranom je pojačana grmljavinska aktivnost, linija nestabilnosti proteže se od Istre do obale Italije i premješta se prema srednjoj Dalmaciji, brzina premještanja je oko 45 km/h. Prema Slavoniji i Baranji premješta se oblačni sustav koji se brzo razvija nad planinama Bosne i Hercegovine. Grmljavinske aktivnosti bez značajnijih oborina ima i u Podravini”, kaže naš meteorolog Bojan Lipovšćak.

Što se tiče vremena u srijedu, DHMZ prognozira da će u većini krajeva biti djelomice sunčano, ali i dalje ne posve stabilno. Mjestimice malo kiše i pljuskovi s grmljavinom, osobito poslijepodne u unutrašnjosti, a navečer i na sjevernom Jadranu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 16, na obali i otocima između 15 i 19 °C. Najviša dnevna većinom između 20 i 25 °C.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Još imate kune? Evo gdje ih možete zamijeniti za eure

Objavljeno

-

By

Mnoštvo građana odlučilo si je sačuvati nekoliko kovanica i novčanica kune za uspomenu, no ako ste među onima koji su ih zametnuli ili ih nisu odnijeli na vrijeme, još imate priliku.

Svoje kune možete osobno donijeti u Hrvatsku narodnu banku na adresi Jurišićeva 17, Zagreb, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.30 do 15.30 sati. Novčanice možete zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice sve do 31. prosinca 2025.

Iznos do 14.999,99 kuna moguće je na vlastitu odgovornost dostaviti i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb, uz informaciju o željenom načinu preuzimanja gotovog novca eura (u Hrvatskoj narodnoj banci ili dostava putem poštanskih usluga na adresu donositelja), ističu na službenim stranicama Banke.

Također, ako imate oštećene eure, možete ih zamijeniti za ispravne novčanice ili kovanice u HNB-u, prenosi 24sata.hr.

Hrvatska narodna banka prima na zamjenu euronovčanice čija površina iznosi 50% ili manje od 50% površine autentične originalne novčanice, euronovčanice obojene elektrokemijskom zaštitom, iznimno oštećene euronovčanice te neprikladne eurokovanice koje su prepoznatljive s lica ili naličja, uz uvjet da su dostavljene uz pripadajući obrazac zahtjeva s potrebnim prilozima, ističu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Otkriven već peti slučaj štetne tvari u povrću iz Makedonije

Objavljeno

-

By

U povrću iz Sjeverne Makedonije već peti je put u proteklih godinu dana otkrivena štetna kemikalija.

Kako javljaju iz europskog sustava za sigurnost hrane, u miješanoj salati utvrđene su nedopuštene razine pesticida klorpirifos zabranjenog u EU. Udjel klorpirifosa u salati iznosio je 0,028 miligrama po kilogramu proizvoda.

Srećom, to je utvrđeno analizom uzorka pošiljke na hrvatskoj granici, pa salata ipak nije dospjela na naše tržište. Cijela je pošiljka nakon toga uništena, prenosi Danica.hr.

Prema broju pošiljki kontaminiranog voća i povrća namijenjenog hrvatskom tržištu, uvjerljivo prednjači Turska. Lani i ove godine štetni su pesticidi otkriveni u 11 navrata: triput u kruškama, dvaput u limunu i suhim smokvama te po jednom u mandarinama, paprikama, rajčicama, grejpu.

Na drugome je mjestu Sjeverna Makedonija s pet pošiljki: triput miješana salata te po jednom svježa mrkva i paprika. Od zabranjenih pesticida pak u najviše slučajeva bilo je riječi o klorpirifosu.

Taj je zabranjeni pesticid analizom otkriven u čak 13 pošiljki voća i povrća: limetama, salati, mrkvi, grejpu, riži, grahu, mandarinama, šljivama, limunu… Klorpirifos je od 2020. zabranjen za uporabu na području EU zbog genotoksičnog potencijala i razvojne neurotoksičnosti kod sisavaca.

Brojne znanstvene studije pokazale su kako izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije. Problema s klorpirifosom u domaćim proizvodima imali smo i u Hrvatskoj jer je lani pronađen u više pošiljaka mandarina.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu