Connect with us

Hrvatska

Dalmatinci će plaćati najskuplji plin u Hrvatskoj

Objavljeno

-

EVN Hrvatska - distributer plina u Dalmaciji
Radovi na magistralnom plinovodu lagano se privode kraju, javljaju iz tvrtke Plinacro. Za Zadar je bitan odvojak plinovoda koji ide do stanice u Babindubu, a on će biti gotov tek na proljeće. Od Babinduba će austrijska tvrtka EVN Croatia, koja je dobila koncesiju za distribuciju plina u Zadarskoj županiji i na području cijele Dalmacije, širiti dalje plinsku mrežu do krajnjih korisnika. Predstavnici EVN-a su početkom ljeta najavili da će već idućeg proljeća biti omogućeno priključivanje prvih korisnika u Zadru, no kako vrijeme prolazi, taj je rok sve teže ostvariv. Osim toga, saznajemo kako predstavnici EVN-a pregovaraju o cijeni plina, koja će po svemu sudeći u Dalmaciji biti znatno veća od hrvatskog prosjeka.
Trostruko više?!
Marina Čulić Fischer, glasnogovornica tvrtke EVN Croatia, nije željela potvrditi, ali ni negirati informaciju da EVN traži cijenu plina od 80 do 90 lipa po kubnom metru, dok je prosječna cijena plina u Hrvatskoj inače oko 30 lipa.
– Na to vam pitanje trenutačno ne mogu odgovoriti, s obzirom da su pregovori s HERA-om oko cijene plina još u tijeku – kazala je Čulić Fischer. Dodaje da je Dalmacija specifično područje zbog podneblja i obale te se može pretpostaviti da je plinska mreža skuplja pri samoj izgradnji.
Međutim, u Hrvatskoj energetskoj regulatorskoj agenciji (HERA) odgovaraju da nikakvih pregovora nema te kako tvrtka EVN Croatia, koja planira uložiti 25 milijuna kuna samo za plinofikaciju na području Zadarske županije, još nije ishodila dozvolu za distribuciju plina.
“Tvrtka EVN Croatia nije uputila HERA-i zahtjev za izdavanje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti distribucije plina. Spomenuta tvrtka dužna je pribaviti dozvolu do početka obavljanja energetske djelatnosti distribucije plina. Sukladno Zakonu o energiji, Vlada RH određuje visinu pojedinih tarifnih stavki u tarifnom sustavu, a na prijedlog nadležnog Ministarstva, pri čemu svoj prijedlog za promjenu visine tarifnih stavki Ministarstvu podnosi energetski subjekt. HERA ne sudjeluje u pregovorima oko cijene plina ni s jednim subjektom, pa tako ni s EVN Croatia”, stoji u dopisu koji potpisuje Blaženka Koštić Ćurić, voditeljica Ureda za odnose s javnošću HERA-e.
Ishođenje dozvole ne traje dugo i koncesionar je nije dužan posjedovati dok ne krene s distribucijom, dodala je Koštić Ćurić u pojašnjenju.
Županija bez stručnjaka
Stručnjaci nisu zadovoljni načinom plinofikacije Dalmacije i upozoravaju da će sve propuste lokalnih političara na kraju snositi korisnici.
– Plinofikacija Dalmacije je započela u najgorem mogućem trenutku. To se trebalo učiniti puno ranije i više je pažnje trebalo posvetiti očuvanju energije. Ovo je vrijeme krize i recesije, investitor je uložio previše novca i očekuje masovno priključivanje korisnika, ali stanovništvo u ovom trenutku to neće moći prihvatiti. Samo radovi na priključku kućanstva, uz nove radijatore, peći i cijevi, koštat će oko 10 do 20 tisuća kuna po kućanstvu, ovisno o kvadraturi i strukturi prostora. Bit će velikih problema pri uvođenju plina na Poluotok, u zgrade koje nemaju nikakve predispozicije, a plinovod će teško moći proći područjem koje je zaštićeno kao spomenik kulture. Ondje se uvijek može naići na nove iskopine, koje će zaustaviti ili barem zakočiti radove – rekao je Miljenko Šunić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin i član Europskog vijeća za plin.
Šunić je zamjerio Zadarskoj županiji jer nije oformila nikakav stručni tim, koji bi zastupao građane. Ovako će EVN, kako su i sami predstavnici tvrtke već najavili, financijski pomoći korisnicima pri priključenju, ali će te troškove svakako uračunati u cijenu plina, koja će se mjesečno plaćati. Predstavnici Grada Zadra kažu da će uvesti plin u sve gradske tvrtke i institucije, za što očekuju novčanu pomoć fonda HERA-e, ali neće sufinancirati plin krajnjim korisnicima.
U tom bi pogledu mogla pomoći Zadarska županija, i to na jednom od raznih natječaja stranih i domaćih fondova namijenjenih baš u svrhu energetske učinkovitosti. No, to se nije dogodilo.
– Naša županija nije bogata pa ne možemo puno učiniti. O povlačenju sredstava iz raznih fondova razmišljamo, ali po tom pitanju se još nije ništa učinilo – odgovorila je Renata Kapetanović, stručna suradnica Odsjeka za protokol Zadarske županije.
Optimizam investitora
Prema riječima Manfreda Sieberta, voditelja poslovnice EVN u Zadru, njegova tvrtka očekuje barem 25.000 korisnika u samom početku. To bi opravdalo njihova ulaganja, koja će vjerojatno morati popratiti velikom kampanjom jer je pitanje koliko će ljudi moći izdvojiti za instalacije i priključak. Čak i ako nešto dobijemo lakše i jeftinije u početku, to će biti samo mamac za račune koje ćemo plaćati doživotno.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Sindikalist: Hrvatska uplatila 12 milijuna eura pa izgubila kontrolu nad Petrokemijom

Objavljeno

-

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel uputio je danas zahtjev premijeru, resornim ministrima i ravnatelju CERP-a za utvrđivanjem odgovornosti i ispravljanjem propusta u procesu dokapitalizacije Petrokemije d.d. Postupak dokapitalizacije proveden je tako da će rezultirati s vlasničkim udjelom države od svega oko 20 posto i posljedično potpunim gubitkom kontrole nad daljnjom sudbinom Petrokemije, istaknuo je u priopćenju Novosel.

U procesu dokapitalizacije bilo je predviđeno povećanje temeljnog kapitala u rasponu od 70 do 140 milijuna eura, dok je država uoči dokapitalizacije kontrolirala oko 44 posto dionica.

Posljedično, da bi se provela Vladina odluka o zadržavanju kontrolnog paketa dionica, iznos ulaganja u povećanje temeljnog kapitala od strane RH trebalo je odrediti ovisno o iznosu ulaganja turske grupe Yildirim, najvećeg suvlasnika Petrokemije, tako da udio RH u vlasničkoj strukturi nakon dokapitalizacije ostane minimalno 25 posto plus jedna dionica, dodao je.

“Oboje predstavnika RH glasali protiv odluke o kapitalizaciji”

Iako je uobičajena poslovna praksa da uplatu prvi izvrši najveći vlasnik, da bi manjinski dioničari ovisno o visini njegovog uloga mogli prilagoditi uplate i tako zadržati ciljani vlasnički udio, kaže Novosel, “u ovom je slučaju RH, preko četiri pravne osobe putem kojih kontrolira dionice, uplatu izvršila prva”.

Time je, tvrdi predsjednik SSSH, omogućila većinskom dioničaru Yildirimu da uplatom, u okvirima planiranog raspona povećanja temeljnog kapitala, preuzme veći vlasnički udio no što je bilo planirano, odnosno da se vlasnički udio Republike Hrvatske smanji ispod kontrolne granice od 25 posto plus jedna dionica.

Novosel podsjeća da su oboje predstavnika RH u Nadzornom odboru kutinske Petrokemije u konačnici glasali protiv odluke o dokapitalizaciji, ali kad je već bilo prekasno i kad manjinskim udjelom glasova na odluku više nisu mogli utjecati.

“Zahtijevam da se utvrdi odgovornost za propust”

Rezultat tako provedene dokapitalizacije je da je RH uplatila nešto više od 12 milijuna eura da bi smanjila vlasnički udio s oko 44 na oko 20 posto i izgubila svaku kontrolu nad sudbinom Petrokemije, ustvrdio je.

Smanjenje vlasničkog udjela s 44 na oko 20 posto moglo se ostvariti i prodajom 24 posto dionica većinskom vlasniku pa bi RH zaradila znatna sredstva, umjesto potrošila više od 12 milijuna eura, kaže Novosel.

“S obzirom na iznimnu važnost Petrokemije, ne samo kao najvećeg poslodavca u Kutini i Sisačko-moslavačkoj županiji nego i jedinog proizvođača mineralnih gnojiva u Hrvatskoj i regiji, kao član Upravnog vijeća CERP-a zahtijevam da se utvrdi odgovornost za ovaj propust, ali i da se poduzmu žurne mjere za njegovo ispravljanje”, ističe Novosel.

“Neovisno o tome je li razlog ovog propusta bio nemar, nesposobnost ili nečija namjera (a što je sve podjednako nedopustivo), smatram da RH i dalje mora i može pronaći način za dogovor s većinskim vlasnikom kojim bi se ispoštovale prethodno donesene odluke i ranije postignuti dogovor o dokapitalizaciji, odnosno zadržao kontrolni paket od najmanje 25 posto plus jedna dionica”, istaknuo je Novosel.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Zračne luke u Hrvatskoj zabilježile porast prometa u ožujku

Objavljeno

-

U svim hrvatskim zračnim lukama u ožujku je bilo 397 tisuća putnika ili 6.3 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok je na razini prva tri mjeseca s 985 tisuća putnika ostvaren porast od 9.6 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i da je tereta u tim lukama u ožujku bilo više nego lani.

Uz ukupan porast broja putnika, u ožujku 2024. na zračnim lukama je bilo i 1 posto više operacija zrakoplova (slijetanja i polijetanja) nego u ožujku 2023. ili nešto više od 5.600.

Među zračnim lukama u ožujku 2024. najviše putnika bilo je na zračnoj luci Zagreb, 299 tisuća, što je gotovo 14 posto više nego u ožujku 2023., a druga je zračna luka Split s 48 tisuća putnika ili 2.3 posto manje.

Neke luke u minusu

Kako ljetni red letenja, kada je na hrvatskim zračnim lukama znatno veći promet, počinje tek od kraj ožujka, i u drugim je lukama na Jadranu bio manji promet u ožujku, pa je tako i zračna luka Dubrovnik imala minus u prometu putnika, od 15 posto, s njih 42.500.

Zračna luka Zadar s oko 4100 putnika u minusu je od gotovo 50 posto u odnosu na ožujak 2023., a pad broja putnika imala je i zračna luka Pula, od 25.7 posto, s njih oko 1700, dok je zračna luka Osijek s 1200 putnika u plusu od 25,7 posto.

Veliki porast na razini ožujka zabilježila je zračna luka Rijeka od 237 posto, s 529 putnika, kao i zračna luka Brač od 33.3 posto, ali na maloj bazi, s 12 putnika.

Zračno pristanište Mali Lošinj s 8 putnika u minusu je od 75 posto u odnosu na lanjski ožujak.

Teretni promet u zračnim lukama u ožujku bio je, kao i putnički, ukupno veći nego u istom lanjskom mjesecu, za 31 posto, s 1.057 tona.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Puljkovi bili na izletu, on se poskliznuo i ozlijedio nogu. Operirali su ga

Objavljeno

-

Marijana Puljak objavila je na Facebooku kako se njezin suprug Ivica Puljak ozlijedio prilikom izleta u prirodi te da je zadobio rupturu mišića, nakon čega je operiran u splitskoj bolnici.

“Nije šetnja u prirodi uvijek bezopasna. Jučer smo bili na izletu u prirodi, Ivica se nezgodno poskliznuo i ozlijedio nogu. Na hitnoj u Splitu su mu dijagnosticirali rupturu mišića i odmah ga operirali kasno sinoć. Operacija je prošla dobro, nadam se da će uskoro doma.Hvala dežurnoj ekipi hitnog prijema, medicinskom osoblju i liječnicima KBC-a Split na predanosti i brizi”, napisala je Puljak.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu