Connect with us

Hrvatska

Nepoznati počinitelj zapalio Piaggio

Objavljeno

-

Parking za motore (Foto: Ivan Katalinić)
Izvršenim očevidom na skuteru marke „Piaggio“ zadarske registarske oznake, u vlasništvu 56-godišnjeg Zadranina utvrđeno je da je požar izazvan djelovanjem toplinske energije otvorenog plamena ili gorivih dijelova tvari.
Materijalna šteta iznosi oko 5 000 kuna, a protiv nepoznatog počinitelja podnesena je kaznena prijava zbog oštećenja tuđe stvari. Obrada događaja je u tijeku.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

PRED NAMA JOŠ JEDNO PAKLENO LJETO / Evo što nas čeka u iduća dva mjeseca…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Početak sljedećeg tjedna također će biti sunčan i uglavnom suh, a temperature će nastaviti rasti.

Nakon naglog pada temperature koji je iznenadio brojne građane ali i turiste koji su se ponadali prestići sezonsku navalu, a ipak uživati u blagodatima ljeta na obali, petak je donio stabilizaciju vremena.

U tjednu pred nama očekuju nas rastuće temperature uz mnogo rjeđe pljuskove, a čini se da će takav biti i ostatak ljeta – vruć i suh.

Nakon šarolikog uvoda u lipanj i ljetno razdoblje, šesti mjesec i dalje bi mogao biti iznadprosječno topao, kazao je meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Temperatura će sljedeći tjedan rasti do četvrtka, a očekuje se i isparavanje vode koju su donijele brojne oluje, što bi kod nekih moglo uzrokovati nelagodu, upozorio je.

A vrućine će se nastaviti i u srpnju i kolovozu, kada bi odstupanje od prosječnih temperatura moglo biti i veće od 2 stupnja Celzijeva.

Velika je vjerojatnost i za sušno razdoblje u ta dva mjeseca. “Diljem Hrvatske je velika vjerojatnost manje količine oborine, nego je to uobičajeno” naglasio je Vakula, dodajući kako 2024. možda i neće biti rekordna godina, ali će biti “među pet najtoplijih godina ikada”.

Danas su temperature na kopnu rasle do 25 stupnjeva Celzijevih, dok su u Dalmaciji dosegle gotovo 30°C. U subotu se očekuje vrlo slično vrijeme, sunčano s umjerenom naoblakom na zapadu zemlje.

Rijetki, kratkotrajni pljuskovi mogući su uz granicu sa Slovenijom, a temperature će se kretati od jutarnjih 10-ak do između 25 i 29 stupnjeva Celzijevih.

Početak sljedećeg tjedna također će biti sunčan i uglavnom suh, a temperature će nastaviti rasti. Na Jadranu će također biti sve toplije, a na sjevernom dijelu su mogući izolirani pljuskovi, naročito u ponedjeljak, prognoziraju meteorolozi DHMZ-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvati lani najviše putovali u jednu susjednu zemlju. Stručnjak objašnjava zašto je toliko popularna

Objavljeno

-

By

Nakon nekoliko godina suzdržanosti od putovanja – što zbog pandemijskih ograničenja, a što zbog inflacije – Hrvati su prošle godine opet putovali u inozemstvo skoro kao u pretpandemijskim godinama.

Hrvatske putničke agencije u 2023. godini organizirale su višednevna putovanja za 708 tisuća domaćih turista, kažu podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Od toga je 412 tisuća (58,2 posto) domaćih turista putovalo u Hrvatskoj, a 296 tisuća u strane zemlje.

To je gotovo na razini pretpandemisjke 2019. godine kada je u organizaciji turističkih agencija putovalo 720 tisuća domaćih turista. Doduše, broj turista koji je te 2019. putovao u inozemstvo bio je ipak nešto veći od broja turista koji su lani putovali turistički izvan Hrvatske.

Italija uvjerljivo najpopularnija

Lani je ostvareno i najviše noćenja domaćih turista u Hrvatskoj u posljednjih pet godina. U Hrvatskoj su ostvarili milijun i pol noćenja (2019. godine 1,4 milijuna) što znači da je svaki turist ostvario četiri noćenja u prosjeku. U inozemstvu su ostvarili 1,1 milijun noćenja (100 tisuća manje nego 2019.) što su također četiri noćenja u prosjeku po turistu.

Lani je u organizaciji hrvatskih putničkih agencija, njih ukupno 1484, najviše hrvatskih turista putovalo u Italiju, koja je bila uvjerljivo najpopularnija destinacija. Tamo su hrvatski turisti lani ostvarili 23,7 posto od ukupnih višednevnih puotvanja. Slijede Bosna i Hercegovina (7,7%), Austrija i Slovenija (obje po 6,4%), Njemačka (5,5%), Francuska (5,3%), Španjolska (4,9%) te Mađarska i Češka (obje po 4,1%).

putovanja hratskih turista u inozemstvo 2023.
DZS

“Omiljena za obiteljska i učenička putovanja”

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain objasnio nam je zašto je baš Italija uvjerljivo najpopularnija destinacija Hrvata kad turistički putuju u inozemstvo.

“Italija je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u svijetu, stoga ne čudi da je bila omiljeno odredište i hrvatskim turistima prošle godine. Zemlja je to bogate povijesti, prekrasnih krajolika, raznolike ponude, kulture, umjetnosti i gastronomije, a nama zbog svoje blizine i lako dostupna različitim prijevoznim sredstvima pa je svakako omiljena i za obiteljska putovanja i učeničke ekskurzije. Ne zaboravimo da je Italija i popularna skijaška destinacija među Hrvatima te i to doprinosi činjenici zašto je prvi izbor za hrvatske turiste”, objasnio je Fain.

Na jednodnevna putovanja najviše u Austriju

S druge strane, lani je, prema podacima DZS-a, na kratka jednodnevna putovanja u organizaciji turističkih agencija išlo 385.000 domaćih turista. Od toga je njih 268.000 putovalo na odredišta u Hrvatskoj, a 117.000 u druge zemlje. Izvan Hrvatske domaći turisti su, logično, najviše išli u one susjedne.

Najviše u Austriju (29,1 posto), zatim Sloveniju (22,7%) pa Italiju (20,6%), Mađarsku (16,8%), Bosnu i Hercegovinu (5,2%) te Srbiju (3,8%). U odnosu na 2022. godinu, u spomenutim je zemljama lani zabilježen porast broja domaćih posjetitelja, osim u BiH gdje je domaćih posjetitelja bilo manje za 27,1 posto. A u odnosu na referentnu 2019. godinu, jednodnevnih putovanja domaćih turista u strane zemlje bilo je više za 16,9 posto.

“Radije biraju kraće izlete u bliže destinacije”

Predsjednik UHPA-e kaže da je trend putovanja u bliže destinacije već neko vrijeme u porastu.

“Popularnosti takvog oblika putovanja svakako su pridonijele izmijenjene navike i interesi putnika nakon pandemije covida kada je većina, što zbog nemogućnosti ili straha, izbjegavala dulja putovanja i gužvu koja neminovno ide uz atraktivne turističke destinacije. Stoga su radije birali kraće izlete u bliže destinacije. Trend su prepoznale i turističke agencije te su svoju ponudu jednodnevnih izleta proširile atraktivnim destinacijama u okruženju što se posljedično odrazilo na turističkim brojkama u prošloj godini”, objasnio je Fain.

Raste broj putovanja u daleke zemlje

Inače, prema DZS-u, najveći porast noćenja domaći turisti ostvarili su na dalekim i egzotičnim odredištima poput Japana, Šri Lanke, Australije i Kine. U porastu su i putovanja u SAD, Tajland, Vijetnam, Bali i Maldive, a za ovu godinu najavljen je nastavak rasta egzotičnih i luksuznih putovanja.

“Pozitivan trend i porast interesa za egzotičnim i luksuznim putovanjima svakako vesele, ali treba naglasiti kako se rezultati za ovaj segment turističke ponude još uvijek mjere malim brojkama te još uvijek nisu dosegnute pretpandemijske brojke”, kazao je predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI / Među hrvatskim darivateljima svega 18 posto žena! Zadranke tek malo iznad prosjeka…

Objavljeno

-

By

foto: Crveni križ

Diljem svijeta i ove godine 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Obilježavanju će se pridružiti i Hrvatski Crveni križ koji tim povodom organizira akciju dobrovoljnog davanja krvi. Akcija će biti održana u Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa, ulica Crvenog križa 14, u petak, 14. lipnja s početkom u 12 i 30.

Na dvadesetu obljetnicu Svjetskog dana darivatelja krvi, Svjetska zdravstvena organizacija upućuje zahvalu svim darivateljima krvi koji su spasili na stotine tisuća života. Zahvalu darivateljicama i darivateljima krvi na području RH upućuje i Hrvatski Crveni križ kao organizacija koja okuplja najveći broj darivatelja krvi u zemlji.

Zahvaljujući nesebičnosti i plemenitosti darivatelja krvi, Hrvatski Crveni križ osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi. Tijekom prošle godine u cijeloj Republici Hrvatskoj prikupljeno je 195 717 doza krvi, od čega je u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa i njegovih društava prikupljeno 155 469 doza.

Od ukupnog broja prikupljenih doza krvi, 18 posto darovale su žene (njih 28 500), a 82 posto muškarci (njih 126 969). Veći broj žena akcijama darivanja krvi odazvao se u Zagrebu (27,94 posto darivateljica), na području Međimurske županije (24,07 posto), Varaždinske (24,02 posto) te Zadarske (20,69 posto).

Hrvatska pripada zemljama koje zahvaljujući bazi redovitih dobrovoljnih davatelja krvi, imaju osigurane potrebne doze krvi. No, kako bi se samodostatnost osigurala dugoročno, potrebno je znatno više animirati mlade darivatelje da se odazivaju akcijama darivanja krvi. Naime, posljednjih godina uočen je pad broja mlađih darivatelja, a tomu je pridonijela pandemija, kao i iseljavanje mlađe populacije. Usto, potrebno je apelirate i na žene kojima zdravlje omogućuje da postanu darivateljice krvi, da se odazovu na akcije darivanja krvi u svojim sredinama.

Ispred nas su ljetni mjeseci u kojima je povećana potražnja za krvlju i krvnim pripravcima pa Hrvatski Crveni križ poziva sve punoljetne i zdrave građanke i građane da se odazovu akcijama darivanja krvi!

Svim darivateljicama i darivateljima krvi koji već desetljećima brinu da nitko od nas ne ostane bez krvi u trenucima kada nam je najpotrebnija, Hrvatski Crveni križ iskreno zahvaljuje i upućuje iskrene čestitke u povodu Svjetskog dana darivatelja krvi!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu