Connect with us

Hrvatska

Burna pravosudna 2010.

Objavljeno

-


Malo nas je što iznenadilo ove godine. Drama na samom državnom vrhu koja traje još od prošle godine dobila za epilog uhićenje bivšeg nam premijera i smjenu pola vlade. Tu političku dramu pratila su i mnoga uhićenja povezana s organiziranim kriminalom, a premijerkina antikorupcijska borba, na prvi pogled, izgleda kao da je dobila maha. No ta borba čini se kako ipak nije doprla do našeg grada, jer dok cijela zemlja gleda kako padaju “veliki poduzetnici i političari” u Zadru korupcije kao da nema.
Kod nas je sve pošteno. Nitko nije krao, nitko nema veze ni s kim, jer nikoga nisu uhvatili s prstima u marmeladi. No čini se kako nikoga nije niti briga što su te prste odavno umočili i polizali, a tega odavno presušila. Kako na državnom vrhu tako i u Zadru govore uvije istu rečenicu “službe rade svoj posao”. Nekoliko mjeseci nakon početka 2010. točnije u trećem mjesecu počele su promjene u zadarskoj “službi”, policiji. Tako je dotadašnjeg načelnika Antona Dražinu zamijenio Zlatko Sokolar, koji je došao iz Dubrovnika, pa mu je Zadar ipak bio malo nepoznata sredina. No, čini se kako, iako je odličan policijski načelnik, Sokolar još nije ispunio obećano, borbu protiv korupcije.
No, ono što je uvidio je da ljude na rukovodećim položajima u policiji treba mijenjati. Zapravo, rečeno je kako su to oni sami zatražili jer je policijski posao pun stresa. Nedugo nakon tragedije u Benkovcu (gdje se dogodilo dvostruko ubojstvo i samoubojstvo), a za koju se tražila odgovornost i policije, temeljem vlastite zamolbe načelnik policijske postaje Benkovac, Ivica Burčul, zatražio je premještaj. Na čelo operativno komunikacijskog centra došao je Ivan Gambiraža, dok je dotadašnji načelnik OKC-a, Bore Mršić, zatražio je premještaj s tog rukovodećeg položaja, a zamijenio je Antu Kulaša na mjestu voditelja OKC-a. Kulaš je pak otišao u Benkovac na mjesto Ivice Burčula. Načelnika kriminalističke policije u Zadru, Antuna Novoselovića, zamijenio je Gašpar Begonja. Baja je shvatio očito da je nabolje i službeno prijeći u politiku – bliže si oltaru, pa bolje i čuješ. SDP je bio njegova opcija.
No, zadarskoj policiji treba svakako odati i priznanje na akcijama koje su odrađivane na području Zadarske županije. Tako je ovo ljeto medijske stupce punila akcija policije tijekom koje je razbijen lanac prostitucije, bilo je tu akcija u kojima je otkriveno po nekoliko kilograma droga (marihuane i heroina), a padale su i neke “krupnije ribe” zadarskog narko tržišta.
Na klupu Županijskog suda u Zadru po drugi put sjeo i Elvis Šopić, ubojica taksita Igora Ćustića kojem je Vrhovni sud ukinuo presudu od 30 godina. Šopić je optužen a i osuđen jer je 2008. upucao Ćustića, a zaim i zapalio taxi u kojem je bio ubijeni. Nakon dugog i mučnog suđena Šopiću je izrečena presuda od 15 godina.
Novinske stupce ovo ljeto punio je i Perica Majstorović koji se ubio u bjelovarskom zatvoru, a samo za podsjetnik – on je po narudžbi Šime Medanića ubio Medanićevu sestru Slavicu. Županijski sud u Zadru osudio ga je na 40 godina zatvora.
U Zadru je u studenom započelo i suđenje desetljeća – ono Draženu Slavici, vatrogasnom zapovjedniku kojeg prozivaju za tragediju koja se 2007. dogodila na Kornatima. Tada je na Kornatima poginulo 13 mladih vatrogasaca, a iako je tragedija tada na noge digula cijeli državni vrh (čak je i Sanader dolazio u zadarsku Opću bolnicu), do dan danas se ne zna uzrok tragedije. Teorije urote se kreću od toga da je kriva vojska do toga da je uzrok bio eruptivni požar. Slavici se suđenje nastavalja u sljedećoj godini.
Klupu zadarskog suda dijelio je i Josip Modrić, zajedno sa Franom Olujićem, sinom poznatog zagrebačkog odvjetnika. Ovaj drugi se kune da nije znao da mu je ovaj prvi stavio drogu u džep, iako se prvi izjasnio da je kriv. Kazne su bile minimalne.
Iako su se na Županijskom sudu izredali mnogi poznati i manje poznati građani ovog grada, mogli bi pomisliti kako nam je pravosuđe idealno. Kad, ono, i tamo neki koji su zalutali na visoke funkcije.
Jedan takav je smijenjeni općinski državni odvjetnik Trpimir Kučina, a koji nije shvatio kako, kad si na toj funkciji, ne smiješ pajdašima dijeliti krunske dokaze iz službenih predmeta. Malo se zabunio, pa je odmah morao djelovati županijski državni odvjetnik Ivan Galović koji ga je smijenio, a Kučina je tri mjeseca bio na relaciji Zadar-Zagreb gdje je o njegovoj sudbini odlučivalo Državnoodvjeničko vijeće. I odlučilo je – Kučina će ostati zamjenik općinskog državnog odvjetnika, ali bez mogućnosti napredovanja pune tri godine.
Na samom kraju, po Zadru se proširila i vijest da predsjednik Županijskog suda Antun Klišmanić – odlazi u mirovinu. Tko će ga zamjeniti? I tu imamo nekih glasina, ali – vrijeme će još pokazati.
Eto, godina nam je bila burna. Pola vlade, političara i poduzetnika otišlo je na odmor u Remetinec Inn, a nama ostaje za vidjeti hoće li im se pridružiti i pokoji zadarski dužnosnik ili poduzetnik?

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. OČEKIVANO...

    31. prosinca 2010. at 11:28

    i naravno ni riječi o Renaultu Sinovčiću. Pa da, on je prijatelj redakcije!!!
    Jadni novinari moji, nije vam lako!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Još imate kune? Evo gdje ih možete zamijeniti za eure

Objavljeno

-

By

Mnoštvo građana odlučilo si je sačuvati nekoliko kovanica i novčanica kune za uspomenu, no ako ste među onima koji su ih zametnuli ili ih nisu odnijeli na vrijeme, još imate priliku.

Svoje kune možete osobno donijeti u Hrvatsku narodnu banku na adresi Jurišićeva 17, Zagreb, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.30 do 15.30 sati. Novčanice možete zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice sve do 31. prosinca 2025.

Iznos do 14.999,99 kuna moguće je na vlastitu odgovornost dostaviti i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb, uz informaciju o željenom načinu preuzimanja gotovog novca eura (u Hrvatskoj narodnoj banci ili dostava putem poštanskih usluga na adresu donositelja), ističu na službenim stranicama Banke.

Također, ako imate oštećene eure, možete ih zamijeniti za ispravne novčanice ili kovanice u HNB-u, prenosi 24sata.hr.

Hrvatska narodna banka prima na zamjenu euronovčanice čija površina iznosi 50% ili manje od 50% površine autentične originalne novčanice, euronovčanice obojene elektrokemijskom zaštitom, iznimno oštećene euronovčanice te neprikladne eurokovanice koje su prepoznatljive s lica ili naličja, uz uvjet da su dostavljene uz pripadajući obrazac zahtjeva s potrebnim prilozima, ističu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Otkriven već peti slučaj štetne tvari u povrću iz Makedonije

Objavljeno

-

By

U povrću iz Sjeverne Makedonije već peti je put u proteklih godinu dana otkrivena štetna kemikalija.

Kako javljaju iz europskog sustava za sigurnost hrane, u miješanoj salati utvrđene su nedopuštene razine pesticida klorpirifos zabranjenog u EU. Udjel klorpirifosa u salati iznosio je 0,028 miligrama po kilogramu proizvoda.

Srećom, to je utvrđeno analizom uzorka pošiljke na hrvatskoj granici, pa salata ipak nije dospjela na naše tržište. Cijela je pošiljka nakon toga uništena, prenosi Danica.hr.

Prema broju pošiljki kontaminiranog voća i povrća namijenjenog hrvatskom tržištu, uvjerljivo prednjači Turska. Lani i ove godine štetni su pesticidi otkriveni u 11 navrata: triput u kruškama, dvaput u limunu i suhim smokvama te po jednom u mandarinama, paprikama, rajčicama, grejpu.

Na drugome je mjestu Sjeverna Makedonija s pet pošiljki: triput miješana salata te po jednom svježa mrkva i paprika. Od zabranjenih pesticida pak u najviše slučajeva bilo je riječi o klorpirifosu.

Taj je zabranjeni pesticid analizom otkriven u čak 13 pošiljki voća i povrća: limetama, salati, mrkvi, grejpu, riži, grahu, mandarinama, šljivama, limunu… Klorpirifos je od 2020. zabranjen za uporabu na području EU zbog genotoksičnog potencijala i razvojne neurotoksičnosti kod sisavaca.

Brojne znanstvene studije pokazale su kako izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije. Problema s klorpirifosom u domaćim proizvodima imali smo i u Hrvatskoj jer je lani pronađen u više pošiljaka mandarina.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

FOTO / PPD upozorava na novi pokušaj prevare na društvenim mrežama, prijavite ove objave

Objavljeno

-

By

Pexels

Prvo plinarsko društvo (PPD) upozorava građane na pokušaj prevare putem objava na društvenim mrežama.

U lažnim objavama, u ime PPD-a, građani se pozivaju da se uključe u investicijski program koji nudi mogućnost ostvarivanja prihoda uz ulaganje od 250 EUR.

PPD

Iz PPD-a naglašavaju kako oni ni na koji način ne traže ulaganja građana niti u zamjenu za ulaganja daje mogućnost ostvarivanja prihoda. Jedini službeni kontakti i informacije kompanije navedeni su na njenoj službenoj stranici www.ppd.hr.

“Upozoravamo građane da se radi o prevari te ih pozivamo da navedene slučajeve prijave Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske”, poručuju iz PPD-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu