Connect with us

Sport

Kreće borba za najboljeg u regiji, nema izrazitog favorita

Objavljeno

-


Ovog petka počinje deseta sezona regionalne košarkaške lige. Sudjeluje 14 klubova. Hrvatska i Srbija imaju četiri, Slovenija i Bosna i Hercegovina po dva, a Crna Gora i Češka po jednog predstavnika. Od ove sezone prvi put nastupa češki predstavnik. Momčadi se bore za titulu najboljeg u regiji i kroz plasman skupljaju bodove  za Euroligu.
Branitelj naslova Partizan i ove je godine jedan od favorita, a Cibona i Olimpija također se mogu svrstati u taj krug. Tu ne treba zanemariti i financijski osigurane i stabilne klubove poput Cedevite, Zagreba, Hemofarma i Nymburka. Zadar i Budućnost borit će se za što bolji plasman u gornjem dijelu ljestvice. Radnički, Igokea, Široki, Crvena Zvezda i Krka kao glavni cilj imaju osigurati nastupanje u ligi slijedeće sezone.
Što se Zadra tiče sve je poznato. Otišli su Stipčević, Perić, Boisa, Plaisted, Ružić, Morović i škifić, a Šarlija je na posudbi u Boriku. Došli su Vladović, Golemac, Brown, Dundović i Ivanov. Uz probleme sa Greerom i prekid karijere Perinčića u Zadru je bilo burno pred početak sezone. Trener Jusup najavio je kako će se okrenuti mladim domaćim igračima pa se očekuje afirmacija Marčinkovića, Olivarija, Bilana i Batura. Od važnih igrača iz prošle sezone ostao je samo Car tako da je momčad dosta promijenjena. Koje su mogućnosti ove ekipe tek će se vidjeti, a u klubu naglašavaju da će izvući maksimum od ovoga što se ima.
Četverostruki osvajač lige Partizan ostao je bez trenera Duška Vujoševića. Osim njega klub su napustili neki od glavnih igrača poput McCalebba, Vraneša, Rašića i Marića. Od prošlogodišnjih bitnih igrača ostali su kapetan Božić, Kecman i Vesely, a pojačali su sa Slovencem Klobučarom i sa dva nova centra Katićem i Jawaiom. Treba spomenuti mladog Nemanju Bešovića, igrača koji je 1992. godište i visok je 219 cm.
Cibona je ove sezone ostala bez trenera Perasovića, bez Tomasa i Gordona dvojice najboljih igrača prošle sezone, zatim Trohe i Vukušića koji su prešli u Cedevitu. Nema više ni Andrića, Udriha i Bagarića. Pojačali su se sa Pašalićem, Lalićem, Stipčevićem, Vragovićem, Delašom i Amerikancem Johnsonom. U ekipi su ostali Bogdanović, Zubčić i Radošević. Očekuje se i Rozićev povratak na teren nakon ozljede. Uz sve financijske probleme koje Cibona ima od nje se može očekivati značajan rezultat u NLB ligi.
Olimpija je prošlu sezonu kiksala u domaćem prvenstvu, pa je Krka uzela naslov. Ove godine imaju respektabilan sastav. Pojačanja su Jagodnik i Markota, Amerikanci Pinkney i Gregory te šuter Šehović. Momčadi će se priključiti i bivši Zadranin Boisa nakon što se oporavi od ozljede.
Cedevita ima najjači sastav do sada. Iako su ostali bez glavnog igrača Žižića i bez Subotića, Andersona, Marsha i Krasića, doveli su vrlo kvalitetna pojačanja. Vukušić, Princ, Troha, Krstić, Draper, Pattway i Edwards uz prošlogodišnje igrače Baždarića, Petrovića, Kaštropila, Rudeža, Kovačevića i mladog Butorca čine jak sastav na papiru ali to trener Petrović tek treba prenijeti na teren.
Zagreb se također bitno ojačao, unatoč brojnim odlascima. Krstić, Garma, Prkačin, Barać, Štimac i Dijan napustili su klub, no Zagreb ima najzvučnije pojačanje ove sezone, a to je Mario Kasun. Uz Žorića na poziciji centra, iskusnog Mulaomerovića i Simona tu su još novi Amerikanac Renfoe, Halilović i Novačić i od mladih Petković, Šarić i Prostran od kojih se ove sezone očekuje afirmacija.
Hemofarm je složio vrlo dobru momčad. Otišli su Marković, Jagodink, Katić i Hill, a došla su dva stranca Jordan i Hamid, zatim Marać, Knežević, Savović i Andušić. Hemofarm je u prvom kvalifikacijskom krugu za Euroligu izbacio izraelski Hapoel, a u drugom krugu ispali su od berlinske Albe u posljenjim sekundama uzvratne utakmice. Ovo govori da se na njih ozbiljno treba računati ove sezone.
Budućnost ove sezone ima jednog stranca, Litavca Kadziulisa što ja za njih neobično jer se uvijek okreću domaćim snagama. Osim njega neka od pojačanja su iskusni centar Šekić, šuter Popović i mladi reprezentativac Dubljević. Iako su ostali bez nekih važnih igrača poput Maraša i Savovića, ova ekipa, posebno na domaćem terenu bit će težak protivnik.
Široki je ostao bez najboljeg igrača, playa Masona, koji je bio najkorisniji igrač regionalne lige prošle sezone. Osim njega otišli su Sirišćević, Čolak, Mileković, Puljko, Ružić i Longin. Ostali su Špralja, Štemberger i Grgat, a došli su Morović, Pilepić, Bilinovac i Novak.
Radnički je prošle sezone igrao po prvi puta regionalnu ligu. Od prošlogodišnje ekipe ostala su samo tri igrača Mijatović, Čakarević i Rakić. Glavni igrači od prošle sezone, Pantić, Milosavljević, Miloš i Vukosavljević otišli su iz kluba, a došli su mladi Šveđanin Gaddefors, Stojačić i Blagojević. Kod njih na gostovanju nikome neće biti lako jer im je domaći teren najveći adut.
Crvena Zvezda definitvno je u najvećim problemima. Klub je u financijskom kaosu i skoro svi igrači našli su drugu sredinu. Ostao je samo iskusni Bakić, a sve ostalo su mladi igrači iz vlastitog pogona, budući da im je FIBA zabranila prodaju i kupnju igrača zbog dugova.
Krka se vrtila u regionalnu ligu osvojivši naslov prvaka Slovenije. Od ove sezone okreću se mladim snagama, tako da su otpustili Marcelića, jednog od bitnijih igrača prošle sezone. Između ostalih doveli su Drobnjaka i Amerikanca Bookera.

Nove ekipe – Nymburk i Igokea
Češki predstavnik već dugo dominira u domaćem prvenstvu dok u europskim natjecanjima polako napreduju. Već u prvoj sezoni u Nlb ligi imaju velika očekivanja, a to je borba za završni turnir. U ekipi imaju pet stranaca i velik budžet što postavlja visoke ciljeve.
Drugi novak je Igokea koja također kreće sa velikim ambicijama. Osim mladog Vučenovića u ekipi nema nitko mlađi od 26 godina. Financijski stabilan klub vjerojatno će dovesti još neko zvučno pojačanje. Njihov adut je domaći teren, ali u stanju su iznenaditi svakoga na gostovanjima.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sport

TENISOM DO ZDRAVLJA / Od ponedjeljka u Zadru humanitarni teniski turnir – igra se za Cukriće i Udrugu za Down sindrom

Objavljeno

-

By

Nakon uspješno održana dva humanitarna turnira Tenisom do zdravlja, vrijeme je da i po treći puta u Zadru zajednički napravimo lijepe stvari za našu zajednicu, stoji u najavi iz Teniskog kluba Zara.

Ovogodišnji turnir Tenisom do zdravlja počinje 6. svibnja 2024., a sudionike turnira i finaliste ćemo bodriti dva tjedna.

Cilj ovogodišnjeg turnira je podizanje svijesti o osobama s Down sindromom  i osobama oboljelima od šećerne bolesti  te omogućavanje daljnjih terapijskih postupaka za članove Udruge za Down sindrom Zadar i Udruge Cukrići Zadar.

“S obzirom na to da se trudimo svake godine napraviti još i više, treći turnir Tenisom do zdravlja obogatiti ćemo i Pub kvizom teniske tematike koji će se održati 15. svibnja 2024. u 20:30 sati u caffe baru Porat.

Prijavite se na kviz putem e-mail adrese klisej@yahoo.com. Prostora ima za 20 ekipa po 5 članova pa požurite jer se mnogo ekipa već prijavilo.

S obzirom da je događanje humanitarnog karaktera, nema klasične kotizacije nego će na samom kvizu biti postavljena kasica za dobrovoljne priloge. U prijavi je potrebno navesti ime ekipe i broj članova. Nagrade za najbolje plasirane ekipe osigurava cafe bar Porat. Vidimo se jer zaista, dobro je činiti dobro”, poručuju iz Kluba.

 
Nastavi čitati

Sport

5. SVIBNJA / Niko Kovač dolazi u Zadar trčati Wings for Life World Run 

Objavljeno

-

By

Bivši kapetan i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač dolazi u Zadar trčati 5. svibnja za one koji ne mogu, na 11. izdanju Wings for Life World Run utrke.

Zadar će i ove prve svibanjske nedjelje biti krcat pozitivnom energijom. Ukupno 8 tisuća natjecatelja velikog srca jurnut će točno u 13 sati s Liburnske obale, ujedinjeni u želji učiniti ozljede leđne moždine izlječivima.

A među njima će biti i jedno svima poznato lice. Riječ je o proslavljenom bivšem nogometašu Niki Kovaču. Poznat po svojoj borbenosti i disciplini na travnjaku, Kovač je početkom novog milenija bio kapetan i jedan od najvažnijih igrača hrvatske nogometne reprezentacije.

U klupskoj karijeri može se pohvaliti da je osvojio dvostruku titulu s Bayernom 2003. godine, a igrao je još za Herthu, Bayer Leverkusen i HSV. Igračku karijeru je završio titulom u Austriji s Red Bull Salzburgom 2007. godine, a s istim klubom je kao pomoćnik započeo i svoju trenersku karijeru.

Danas 52-godišnji strateg može također reći da je vodio hrvatsku reprezentaciju kao izbornik na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, nakon čega je s Eintrachtom oduševio osvajanjem njemačkog Kupa 2018. godine. Ponovio je kao trener dvostruku krunu iz igračkih dana s Bayernom 2019. godine, a zatim je još trenirao Monaco i Wolfsburg.

Sada jedan od najcjenjenijih hrvatskih trenera dolazi u Zadar, gdje će se pridružiti zaljubljenicima u kretanje koji iz godine u godinu neumorno trče za one koji ne mogu, u humanitarnoj utrci u kojoj stopostotna vrijednost svih startnina i donacija ide za istraživanja ozljeda leđne moždine.

Iako je zadarski Wimgs for Life World Run rasprodan, još uvijek se možete prijaviti i sudjelovati na utrci uz aplikaciju bilo gdje, osim u Zadru.

 
Nastavi čitati

Sport

SJAJNA! Klara Bošnjak iz KDP Donat oborila rekord na Državnom prvenstvu u Zagrebu

Objavljeno

-

By

Na jučer održanom Državnom prvenstvu u Zagrebu, na 5 km u bazenu, Klara Bošnjak članica kluba daljinskog plivanja Donat je postala prvakinja Hrvatske i srušila 13 godina star hrvatski rekord koji sada iznosi 58 minuta, 59 sekundi i 58 stotinki. 

Klara je time poboljšala stari rekord čak za 23 sekunde, što je fantastično, a kad je to napravila u odnosu na bivšu vlasnicu Karlu Šitić onda je to još cjenjenije.

Za podsjetnik – Karla Šitić je najbolja hrvatska maratonka koja je osvojila 11. mjesto na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu. 

Sa ovim rekordom je Klara pokazala da pred njom stoji lijepa maratonska budućnost.

Dražen Adžić, predsjednik Kluba:

“Znamo da je Klara najbolja Hrvatska plivačica, ali moram priznati da me ugodno iznenadila ovim rušenjem rekorda. Klara je jako mlada plivačica za ovaj sport i izgleda da se sve lagano slaže u njezinoj karijeri. 

Ovo je fantastičan motiv našoj Klari za Europsko prvenstvo koje slijedi početkom lipnja u Beogradu.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu