Connect with us

Magazin

Jetrene probe: Što sve mjere i zašto ih trebate napraviti?

Objavljeno

-

Jetrene probe su skup krvnih pretraga kojima se prati funkcija jetre te otkrivaju njene bolesti i oštećenja. Ovi testovi mjere razine raznih enzima, proteina i tvari u krvi koje jetra proizvodi ili obrađuje. Na njih upućuje liječnik kada se pojave određeni simptomi. Jetrene probe su skup krvnih pretraga koje se koriste za procjenu funkcije jetre i otkrivanja njenih eventualnih oštećenja ili pak bolesti.

Zašto treba napraviti jetrene probe?
Jetrene probe preporučuju se napraviti u slučaju pojave simptoma ili stanja koji bi mogli ukazivati na probleme s jetrom.

Jetrene probe rade se iz uzorka izvađene krvi, a prije samog vađenja krvi, otprilike 10 do 12 sati, ne smije se ništa jesti ni piti osim lijekova koje uzimate redovito.

Najčešći simptomi zbog kojih se rade jetrene probe su:

– žutilo kože i bjeloočnica

– bol u gornjem desnom dijelu abdomena

– tamni urin i/ili svijetla stolica

– nadutost i tvrd trbuh

– lak nastanak modrica

– povećana jetra

– učestala slabost i mučnina

– svrbež

– oticanje nogu i gležnjeva

Jetrene probe stoga se koriste za otkrivanje infekcija jetre poput, na primjer, hepatitisa. Njima se mogu otkriti i oštećenja jetre poput ciroze, a služe i za nadziranje procesa liječenja bolesti koje utječu na jetru.

Osim toga, provode se i za nadziranje mogućeg utjecaja nekih lijekova na jetru.

Što sve mjere jetrene probe?
Kao što je već navedeno, jetrene probe objedinjuju mnoštvo pretraga vezanih uz funkciju jetre, a neki od uobičajenih testova su oni koji mjere:

Alanin aminotransferaza (ALT/SGPT)

    ALT je enzim prisutan u jetri koji pomaže u pretvaranju proteina u energiju potrebnu za rad jetrenih stanica. Kada je jetra oštećena, ALT se oslobađa u krvotok što povećava njegovu razinu.

    Aspartat aminotransferaza (AST/SGOT)

      AST je enzim koji pomaže tijelu razgraditi aminokiseline. Povećana razina AST-a može ukazivati na oštećenje i bolesti jetre te oštećenje mišića.

      Alkalna fosfataza (ALP)

        ALP je enzim prisutan u jetri i kostima te je jako važan u razgradnji proteina. Povišene razine ALP-a mogu ukazivati na oštećenje jetre, začepljen žučni kanal ili čak bolesti kostiju jer se ovaj enzim nalazi i u kostima.

        Albumin i ukupni proteini

          Jedan od nekoliko proteina koje proizvodi jetra je i albumin, a ti su proteini potrebni tijelu kako bi se borilo protiv infekcija i za ostale funkcije. Ako su razine albumina i drugih proteina niže od uobičajenih, to može ukazivati na oštećenje ili bolesti jetre, ali i na gastrointestinalna i bubrežna stanja.

          Bilirubin

            Bilirubin je tvar koja nastaje tijekom razgradnje crvenih krvnih stanica. Prolazi kroz jetru i izlučuje se stolicom. Povišene razine bilirubina mogu ukazati na bolesti i oštećenja jetre.

            Gama-glutamiltransferaza (GGT)

              GGT je enzim prisutan u krvi, a povišene razine, između ostalog, mogu ukazivati na oštećenje jetre ili žučnih kanala.

              Protrombinsko vrijeme (PT)

                PT je vrijeme koje je potrebno da bi se krv zgrušala, a produženo PT vrijeme, osim ako ne uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, može ukazivati na oštećenje jetre.

                Zaključak
                Jetrene probe su skup krvnih pretraga koje se koriste za procjenu funkcije jetre i otkrivanja njenih eventualnih oštećenja ili pak bolesti. Jetrene probe preporučuje se napraviti u slučaju pojave simptoma ili stanja koja bi mogla ukazivati na probleme s jetrom.

                Jetrene probe objedinjuju mnoštvo pretraga vezanih uz funkciju jetre, a neki od uobičajenih testova su oni koji mjere alanin aminotransferaza (ALT), gama-glutamiltransferaza (GGT), bilirubin i druge.

                Za izradu jetrenih probi priprema se kao i za uobičajeno vađenje krvi – postom otprilike 12 sati prije vađenja krvi.

                 
                Nastavi čitati
                Kliknite za komentar

                Ostavite komentar

                Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

                Magazin

                Znakovi koji sami sebi najviše odmažu u životu

                Objavljeno

                -

                Neki znakovi stalno preispituju svoje odluke, sumnjaju u sebe i sabotiraju vlastiti napredak. Iako imaju sve potrebne sposobnosti, njihova unutarnja borba sprečava ih da uspiju.

                Djevica
                Djevica je perfekcionist koji se rijetko zadovoljava postignutim. Umjesto da cijeni ono što ima, neprestano vidi ono što nedostaje. Kritična prema sebi više nego prema ikome, često odustaje od stvari jer nisu “dovoljno dobre”.

                Ribe
                Ribe znaju što žele, ali ne i kako to ostvariti. Lako ih preplave emocije, izgube se u maštanjima i često ne djeluju kad bi trebale. Sumnjaju u sebe, čak i kad im drugi vjeruju.

                Blizanci
                Blizanci imaju mnogo ideja, ali rijetko koju provedu do kraja. Njihova unutarnja rastrganost, strah od pogreške i stalno preispitivanje odluka često ih zakoče u ključnim trenucima.

                 
                Nastavi čitati

                Magazin

                Znanstvenici: Jedna krvna grupa nosi znatno veći rizik od opasnog oštećenja jetre

                Objavljeno

                -

                Osobe s krvnom grupom A mogle bi imati veći rizik od razvoja autoimune bolesti jetre – ozbiljnog stanja koje može dovesti do opasnog oštećenja organa. Suprotno tome, osobe s krvnom grupom B pokazuju znatno manju vjerojatnost da će oboljeti od primarnog bilijarnog kolangitisa (PBC), bolesti koja postupno može uzrokovati zatajenje jetre.

                Krvna grupa određena je genetikom, odnosno prisutnošću A, B ili H antigena na površini crvenih krvnih stanica. Postoje četiri glavne krvne grupe, A, B, AB i O. U analizi provedenoj na više od 1200 sudionika, među kojima je 114 imalo dijagnosticiranu autoimunu bolest jetre, upravo je krvna grupa A bila najzastupljenija među oboljelima. Slijedile su je O, B i AB.

                Studija, objavljena u časopisu Frontiers in Medicine, usporedila je krvne grupe dviju skupina, 114 oboljelih od autoimune bolesti jetre te 1167 zdravih pojedinaca. Od pacijenata, 44 su imala autoimuni hepatitis, a 70 PBC.

                “Može se reći da su osobe s krvnom grupom A imale veću vjerojatnost za razvoj PBC-a nego osobe s krvnim grupama AB i O”, izjavio je dr. Yi Hong, stručnjak za transfuzijsku medicinu i vodeći autor rada.

                Razlika je bila osobito izražena kod pacijenata s PBC-om, dok kod autoimunog hepatitisa ta povezanost nije bila tako jasno vidljiva. Istaknuto je i da su osobe s krvnom grupom B bile najmanje sklone razvoju ove bolesti.

                Zašto baš krvna grupa A? Moguće genetsko objašnjenje
                Znanstvenici smatraju da je objašnjenje skriveno u genetici. Osobe s krvnom grupom A češće nose alele HLA-DRB103:01 i DRB104:01, gene koji su u prethodnim istraživanjima povezani s većim rizikom od autoimunih bolesti jetre.

                Ovi geni imaju ključnu ulogu u funkcioniranju imunološkog sustava jer pomažu tijelu da razlikuje vlastite stanice od patogena. No ako sustav zakaže, imunološki odgovor može krenuti u pogrešnom smjeru i napasti vlastito tkivo. Autori studije napominju i da su žene znatno podložnije autoimunim bolestima jetre od muškaraca, što bi moglo biti povezano sa spolnim hormonima, fetalnim mikrohimerizmom i genetikom. Rizik raste i s godinama.

                Podmukla bolest koju je teško prepoznati
                Kad se spomene bolest jetre, mnogi prvo pomisle na prekomjernu konzumaciju alkohola ili pretilost. No kod autoimunih bolesti jetre problem nastaje kad imunološki sustav napada vlastite stanice jetre, uzrokujući ožiljke, odnosno cirozu.

                Primarni bilijarni kolangitis (PBC) razvija se kada imunološki sustav napada žučne kanale, što dovodi do nakupljanja žuči i oštećenja jetre.
                Rani simptomi često izostaju, a najčešći prvi znakovi su umor, svrbež kože, suhe oči i usta, bolovi u kostima i zglobovima te nelagoda ili bol u trbuhu.

                Kod mnogih se bolest sasvim slučajno otkrije na rutinskim krvnim pretragama. Do trenutka dijagnoze, čak trećina pacijenata već ima razvijenu cirozu.

                Ograničene mogućnosti liječenja
                Liječenje bez transplantacije svodi se na terapiju steroidima i lijekovima koji smanjuju upalu i imunološku aktivnost, no ti se lijekovi moraju uzimati cijeli život i mogu uzrokovati nuspojave poput bolova u trbuhu i proljeva. U nekim slučajevima mogu čak pogoršati stanje.

                Kada jetra počne otkazivati, pacijentu često preostaje vrlo malo vremena. Transplantacija je jedina preostala šansa, no broj potrebnih jetri dvostruko nadmašuje broj dostupnih donora.

                Stručnjaci ističu da su i PBC i autoimuni hepatitis u porastu, a među mogućim okidačima navode se virusne infekcije i izloženost toksinima iz okoliša.

                 
                Nastavi čitati

                Magazin

                Zašto su kuhinjske spužvice raj za bakterije i zašto ih nikada ne smijemo ostavljati u sudoperu?

                Objavljeno

                -

                By

                Klasična kuhinjska spužvica popularan je pribor za pranje posuđa. Nažalost, upravo spužvice stvaraju idealne uvjete za razmnožavanje bakterija. Objašnjavamo kako najbolje očistiti kuhinjske spužvice, kada je vrijeme za novu i koje higijenskije alternative postoje.

                Zašto su kuhinjske spužvice raj za bakterije?
                Kuhinjske ručnike i krpe većina kućanstava redovito pere, no spužvicu često zanemarimo. Upravo se u njoj nalazi ogromna količina bakterija. Razlog je jednostavan: porozna struktura s mnogo šupljina zadržava vlagu, toplinu i ostatke hrane – idealno okruženje za mikrobe. Prema podacima njemačke studije iz 2017., jedan kubični centimetar spužvice može sadržavati do 50 milijardi bakterija. Ukupno su istraživači pronašli više od 350 različitih vrsta bakterija, piše govorise.si.

                Kako očistiti kuhinjsku spužvicu?
                Njemački Savezni institut za procjenu rizika (BfR) preporučuje da kuhinjske krpe mijenjate barem jednom tjedno. Spužvice, međutim, nisu posebno prikladne za čišćenje kuhinjskih površina.

                Ključni savjeti:
                Nakon svake uporabe operite spužvicu deterdžentom i dobro je osušite.
                Spužvicu držite na prozračnom mjestu kako bi se mogla osušiti, a ne u sudoperu gdje obično uvijek ima vode.
                Nakon kontakta sa sirovim mesom, jajima ili ribom odmah je zamijenite ili očistite.
                Radije koristite papirnate ručnike za brisanje ostataka hrane.
                Operite spužvicu u perilici rublja
                Spužvice možete oprati na 60 °C uz sredstvo za pranje koje sadrži izbjeljivač. Nakon pranja trebaju se sušiti na zraku. Kako biste zaštitili ostalu odjeću, perite ih u vrećici za pranje.
                Napomena: Blaga sredstva bez izbjeljivača ne uklanjaju dovoljno bakterija. Sredstva s izbjeljivačem uništavaju mikrobe već na 30 °C – ovaj savjet vrijedi u slučaju veće mikrobiološke kontaminacije.

                Zašto pranje nije trajno rješenje?
                Studija njemačkih znanstvenika pokazala je da pranje spužvica samo privremeno smanjuje broj bakterija, koje se potom brzo ponovno razmnože. Rezultat: oprana spužvica nije ništa čišća od neopranе.

                Mikrovalna pećnica – opasan mit?
                Čest kućanski trik je staviti spužvicu u posudu s vodom i zagrijati je u mikrovalnoj pećnici. No to se ne preporučuje – određene bakterije preživljavaju i zatim se mogu proširiti i po mikrovalnoj pećnici. Stručnjaci preporučuju da spužvicu mijenjate barem jednom tjedno.

                Koje su bolje alternative spužvicama?
                Zamjena spužvice bolja je i održivija opcija:

                Kuhinjske krpe od pamuka
                Krpe od mikrovlakana
                Lufa spužve (biljnog podrijetla)
                Najbolja alternativa je: četka za pranje posuđa.

                Studija iz 2021. pokazala je da se na četkama bakterije razmnožavaju mnogo sporije nego na spužvicama. Razlog je glatka struktura vlakana i brže sušenje ako su obješene. Bakterije poput salmonele presuše preko noći.

                Plastične četke možete prati i u perilici posuđa. Možete ih očistiti i mješavinom octa ili sode bikarbone.

                Nova opcija su i silikonske spužvice koje su antibakterijske i otporne na plijesan. Ne upijaju tekućinu i prikladne su za manje zaprljano posuđe.

                Međutim: proizvodnja silikona energetski je zahtjevna, a materijal nije razgradiv.

                Kako postupati s otpadnim spužvicama?
                Iskorištene spužvice i krpe spadaju u miješani otpad (ne u biootpad ili plastiku).

                Posebno upozorenje: osobe oslabljenog imuniteta
                Većina bakterija na spužvicama bezopasna je za zdrave ljude, no za osobe oslabljenog imuniteta mogu predstavljati ozbiljan rizik – npr. bakterije poput:

                Acinetobacter johnsonii
                Moraxella osloensis
                Chryseobacterium hominis

                 
                Nastavi čitati
                Oglasi
                Oglasi
                Oglasi
                Oglasi
                Oglasi
                Oglasi

                U trendu