magazin
Imate li u kuhinji bilo koji od ova četiri predmeta? Bacite ih, ugrožavaju zdravlje!
Oni koji često koriste i pripremaju hranu određenim kuhinjskim priborom koji imaju već duže vrijeme, trebali bi razmisliti o kupnji novijih modela ako su njihovi trenutni zastarjeli i istrošeni.
Kuhinjski pribor i posuđe kao dio svakodnevnog života značajno pridonose pripremi obiteljskih obroka i društvenih okupljanja, ali s vremenom mogu postati opasni za korištenje dovodeći u opasnost kuhanje i sigurnost u kućanstvu.
Bohdan Duha, direktor tvrtke CreoGlass, naglašava potrebu za njihovim periodičnim pregledom i obnovom, piše Express.
Kuhinjski pribor se mora mijenjati
Komentirao je: “Kuhinjsko posuđe se često zanemaruje, ali može značajno utjecati na vaše iskustvo kuhanja i cjelokupno zdravlje. Pobrinite se da je posuđe u dobrom stanju.”
Nabrojio je četiri kuhinjska predmeta koja “trebate odmah baciti u smeće”. Iako mnogi godinama čuvaju kuhinjsko posuđe, njegovo obnavljanje je imperativ za očuvanje vaše dobrobiti.
1. Oštećene tave koje se ne lijepe
Neprianjajuće tave nužne su u svakoj kuhinji, omiljene zbog jednostavne upotrebe i jednostavnog čišćenja. Međutim, ako se neprianjajuća površina počne trošiti s krhotinama ili ogrebotinama, može otpustiti štetne tvari poput PFOA ili PTFE u vaše obroke. Ove tvari mogu predstavljati značajnu opasnost po zdravlje, posebno kada se tava jako zagrije. Korištenje oštećene neprianjajuće tave ne samo da ugrožava sigurnost vašeg posuđa, već utječe i na okus jer se hrana može zalijepiti za izloženi metal i zagorjeti.
Duha je upozorio korisnike: “Ako neprianjajuće tave pokazuju znakove istrošenosti, kao što su ogrebotine, krhotine ili izblijeđeni premaz, vrijeme je da ih zamijenite. Potražite visokokvalitetno neprianjajuće posuđe koje ne sadrži PFOA , ili razmislite o prelasku na alternative kao što su nehrđajući čelik ili lijevano željezo, koji su izdržljiviji i mogu podnijeti više temperature bez opasnosti od ispuštanja toksina.”
Osim toga, Duha je preporučio redovito održavanje, uključujući korištenje drvenog ili silikonskog pribora umjesto metalnih strugala kako bi se produžio život neprianjajućih tava.
2. Dotrajale drvene kuhače
Drvene kuhače se koriste u mnogim kuhinjama, ali s vremenom se mogu istrošiti, napuknuti ili raspuknuti. Porozna priroda drva olakšava česticama hrane, vlazi i bakterijama da prodru u te pukotine, stvarajući pogodno tlo za gljivice, zbog kojih se možete razboljeti. To ne samo da predstavlja rizik za higijenu, već može utjecati i na okus jela. Osim toga, krhotine istrošenih drvenih kuhača mogu se odlomiti u hranu, što predstavlja opasnost od gušenja ili ozljede, prenosi Net.hr.
Duha je naglasio: “Redovito pregledavajte svoje drveno posuđe ima li znakova oštećenja, poput pukotina, promjene boje ili neugodnog mirisa. Ako vaše kuhače pokazuju bilo koji od ovih znakova, vrijeme je da ih zamijenite. Razmislite o ulaganju u drveno posuđe izrađeno od tvrđeg drva poput javora ili masline, koje je otpornije i manje upija vlagu. Možete prijeći na posuđe od silikona ili bambusa, koje nudi slične prednosti bez iste osjetljivosti na pucanje ili razvoj bakterija.”
3. Zahrđali noževi
Oštar i dobro održavan nož nužan je u svakoj kuhinji, ali kada se hrđa počne pojavljivati, to je znak za uzbunu – da bi mogao biti opasan. Ne samo da hrđa može ugroziti preciznost noža i potencijalno unijeti opasne metalne čestice u hranu, također povećava rizik od ozljeda jer je sklonija klizanju.
Duha savjetuje: “Kako biste spriječili stvaranje hrđe u budućnosti, pobrinite se da vaši noževi budu temeljito osušeni nakon pranja i izbjegavajte ih ostavljati u vlažnim uvjetima. Čuvajte ih u stalku za noževe ili u umetku za ladice kako bi oštrice bile suhe i sigurne. Redovito podmazivanje noževa, posebno oštrica od ugljičnog čelika, također može pomoći u njihovoj zaštiti od hrđe.”
4. Iskrivljeno plastično posuđe
Iako je plastično posuđe uobičajeno u mnogim kuhinjama, kada se počne topiti ili savijati, vrijeme je da razmislite o zamjeni.
“Plastično posuđe, iako je pristupačno i svestrano, nije neuništivo. Visoka temperatura može uzrokovati njihovo topljenje, iskrivljenje ili čak otpuštanje štetnih kemikalija poput BPA ili ftalata u hranu”, upozorava Duha.
magazin
FOTOGALERIJA / Nastup Jure Brkljače na Adventu u Zadru
magazin
PJESMA KOJA SPAJA DVA GLAZBENA SVIJETA / Željko Samardžić & Duško Lokin donose novu pjesmu “Maestral”
Glazbena scena bogatija je za još jednu pjesmu, ovoga puta u jedinstvenoj interpretaciji dvojice prepoznatljivih vokala – Željka Samardžića i Duška Lokina. Njihova nova suradnja, pjesma Maestral, donosi toplinu mediteranskog duha, nostalgiju i duboku emociju koja ostaje već nakon prvog slušanja.
“Jako mi je drago da smo Željko i ja uspjeli snimiti pjesmu. Željko je isto kao i ja – zadarsko dite! On je mene dolazio slušati na koncertima dok je živio u Zadru”, prisjeća se Duško Lokin.
Autor glazbe i aranžmana je Blaž Andračić, dok tekst potpisuje Mario Raguž. Ovaj autorski tandem stvorio je skladbu koja prirodno spaja Samardžićevu karakterističnu vokalnu eleganciju s Lokinovim iskustvom i interpretativnom iskrenošću, stvarajući pjesmu koja odiše zrelošću, snagom i lirikom koja dira.
Kroz nježne slike maestrala, sunca, morskih vali i tramuntane, stvara se poetski dijalog između čovjeka i prirode koja postaje čuvar najdragocjenijeg osjećaja – ljubavi. “Tekst je poseban, a cijela pjesma je zapravo metafora”, kaže Duško.
Maestral je sniman u studiu La notte u Brdovcu, pod producentskom palicom Blaža Andračića, čiji prepoznatljiv glazbeni potpis daje pjesmi dodatnu dubinu i atmosferu mediteranske romanse.
“Zadar vam je poznat po najljepšem maestralu na svijetu. Nije vam svaki vjetar isti. Primjerice, kad su ljeti one paklene vrućine, u Zadru zna zapuhati maestral vrijeme vam se pretvori u jednu milinu”, objašnjava Lokin.
Snažna emocija, bezvremenski zvuk i spoj dvaju glasova koji nose cijeli regiju čine Maestral baladom koja će zasigurno pronaći svoj put do široke publike i postati nova glazbena uspomena za pamćenje.
Pjesmu možete poslušati ovdje.
magazin
“HAMNET” / Večeras u Kino Zoni jedan od najiščekivanijih filmova godine
Prema nekim nagađanjima, upravo je tragedija gubitka sina, 11-godišnjeg Hamneta, inspirirala Williama Shakespearea, na jedno od najvećih djela svjetske književnosti. Ispričan iz perspektive Shakespearove supruge Agnes, film istražuje posljedice obiteljske tragedije na njihove dvije preostale kćeri, od kojih je jedna bila Hamnetova blizanka, na njihov brak te na samu umjetnost.
Novi film Chloé Zhao, Oscarom nagrađene redateljice filma Zemlja nomada (2020), inspiriran je nagrađivanim istoimenim romanom Maggie O’Farrell, a od svoje svjetske premijere na Filmskom festivalu Telluride ne prestaje osvajati srca publike i kritike. Paul Mescal dobio je niz pohvala za ulogu Shakespearea, a Jesse Buckley trenutačno je najveći favorit u sezoni nagrada u kategoriji glavne ženske uloge. Riječ je o potresnom, ali iscjeljujućem filmu, koji predstavlja jedan od vrhunaca ovogodišnje sezone.
“Hamnet” je na rasporedu u petak 5. prosinca s početkom u 20 h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice se mogu kupiti na samoj lokaciji prikazivanja od 19 h te online na platformi CoreEvent.
*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.
*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin4 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…






