Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) U hotelu “Iadera” održan WINE EnoGASTRO Vip Event

Objavljeno

-

U prekrasnom zadarskom hotelu Falkensteiner Hotel&Spa Iadera, u Kongresnom centru FORTIS, održan je WINE EnoGASTRO Vip Event.

Na velikom prostoru na kojem su svoja izlagačka mjesta imali mnogobrojni vinari te proizvođači prehrambenih proizvoda mogle su se kušati, uz ugodne razgovore i upoznavanja, te sklapanja korisnih poslova, razne delicije, a nakon uvodnog pozdrava mnogobrojnih sponzora koji su prepoznali ovu manifestaciju i podržali je, poslužena su i mnoga fina jela. 

Najprije je stigao Pozdrav iz kuhinje kojeg je pripremila ekipa hotela Iadera, a to je bio primamljiv namaz od bijelog tartufa uz paštetu od guščje jetre s divljim šparogama i dimljenim brancinom. 

Potom je bila poslužena sporo kuhana pohana janjeća koljenica na podlozi od kreme poriluka i krumpira s umakom od janjetine i luka uz cherry rajčice i mladi luk, predivno jelo koje su pripremili kuhari iz Maškovića Han.

Vrijeme je u razgovoru uz gutljaje kvalitetnih vina brzo prošao i posjetitelji su se preselili u drugu dvoranu gdje su počele radionice:

Od 15.00 – 15-30 posjetitelji su prisustvovali radionici “Ekološka izvrsnost vinara Zadarskog kraja” koju je održala Manuela Plohl, sommelierka WSET 3. Predstavila je vinare zadarskog kraja MasVin i KerVin.

Od 15.30 – 15.50 krenula je druga radionica “Digitalni marketing u turizmu i ugostiteljstvu” koju je održao direktor i vlasnik marketinške agencije ATAUCTUS, Josip Ukalović.

Uslijedila je od 15.50 – 16.30 nestrpljivo očekivana radionice Mire Šemić, slovenske sommelierke i vinske enciklopedije na kojoj su posjetitelji krenuli na “šetnju” kroz okuse istarske vinarije Prelac.

Od 16.30 – 17.30 trajala je stanka uz druženje na izložbenom prostoru s izlagačima i humanitarne kulinarske prezentacije lokalne gastronomije, pa su se tako mogli probati slatki i slani zalogajčići koje su pripremili polaznici Srednje škole Plitvice, a služile su se i riblje delicije koje je u suradnji s tvrtkom Cromaris pripremio chef uglednog zadarskog restorana Foša, Saša Began. Mogao se kušati file brancina s pireom i čipsom od čičoke uz riblji demiglace. Za ljubitelje mesa, pobrinuo se PIK Vrbovec i njihov kuhar Marko Lučić koji je pripremio teleće medaljone u umaku od bosiljka i poslužili ih uz zapečeni krumpir u plaštu od kukuruzne krupice.

Potom je započeo drugi blok radionica: od 17.30 – 18.10 radionicu “Prosjaci i sinovi, vina dalmatinske zagore i Hercegovine” održao je predavač sommelier WSET 3 Jure Andrijašević.

Od 18.10 – 18.30 održala se radionica “Promocija vina u medijima – medijski P.R.” koju su održale vinska connoiseur-ka Manuela Maras i gastro novinarka Sunčana Barušić koje su nastojale osvijestiti su prisutne zašto su bitni marketing i promocija za plasiranje vina i njihovu sve veću prodaju.

Posljednja radionica održana je od 18.30 – 19.15. Renato Todesca održao je radionicu “Strategija i razvoj poslovanja u odjelu hrane i pića – Think different, professional Expert in Hotellerie” koji je publici ispričao što je sve potrebno za biti dobar F&B manager i uspješno voditi hotel.

Svi izlagači i predavači kasnije su, od 20-23 mogli uživati u degustacijskoj humanitarnoj večeri na kojoj su se sljubljivala vina sa hranom, a opet su sakupljani i novčani prilozi u dobrotvorne svrhe.

Događaj je uz partnera domaćina Falkensteiner Hotel&Spa Iadera imao potporu Hrvatske turističke zajednice, Zadarske županije i TZ Zadarske županije, Grada Zadra, Obrtničke komore Zadarske županije i HGK ŽK Zadar.

Nakon Zadra već sutra 17.3. nova vrlo lijepa priča biti će u Splitu u hotelu AMPHORA od 14 sati.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) TRADICIONALNO / Barkajoli kod gradonačelnika Erlića

Objavljeno

-

By

U Maloj vijećnici gradonačelnik Šime Erlić danas je ugostio zadarske barkajole Dina Gajića, Šimu i Berta Gregova

Tradicionalno, uoči Božića, u Gradskoj upravi priređeno je primanje za zadarske barkajole. 

– Svjesni smo koliko barkajoli znače Zadru i hvala vam što njegujete našu tradiciju. Nadam se da će uskoro, i to pozitivno i za vas i za nas, biti završena priča oko upisa barkajola na listu nematerijalne kulturne baštine RH što će nam biti dodatni zamah u promociji i vas i našega Zadra, kazao je gradonačelnik Erlić barkajolima uručivši im prigodne darove.

Gradonačelnik Erlić zahvalio im se za njihov rad, trud i trajan doprinos turističkoj promociji grada. 

U neformalnom razgovoru uz prepričavanje anegdota koje svakodnevno doživljavaju kroz svoj posao, barkajoli su gradonačelniku iznijeli potencijalne probleme u radu, svoja zapažanja, primjedbe i prijedloge o svemu što bi se još moglo učiniti kako bi ovaj vid turističke ponude, ali i tradicionalnog načina prijevoza građana, bio još dostupniji, sigurniji i ugodniji.

– Na usluzi smo turistima, ali i našim građanima koji čine 20 posto putnika koji biraju barku za prijevozno sredstvo do Poluotoka, i obrnuto. Kod korekcije cijena, bili smo oprezni, vožnju turistima naplaćujemo dva eura, dok je ona za lokalno stanovništvo jedan euro, kazao je Berto Gregov, jedan od zadarskih barkajola.

Danas plove ukupno tri barke, sve u vlasništvu aktivnih barkajola. Aktivni su Zvonko Gregov, njegovi sinovi Berto i Šime GregovŠime Begonja te najmlađi trenutno aktivni barkajol Dino Gajić. Među aktivnim barkajolima četvorica su vlasnici obrta koji su registrirani za prijevoz putnika. Iz gradske blagajne, kao i svake, i ove godine bit će im plaćeni doprinosi poput mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. 

Uz gradonačelnika Erlića, na prijemu za barkajole bili su Ante Ćurković, zamjenik gradonačelnika, Dolores Kalmeta, pročelnica Upravnog odjela gradsku samoupravu i opće poslove i Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport. Upravo zahvaljujući tom gradskom Odjelu, u srpnju 2025. godine Ministarstvu kulture i medija poslan je elaborat s prijedlogom da barkajoli budu prepoznati kao nematerijalna kulturna baština i budu upisani u Registar kulturnih dobara. Poseban doprinos kao inicijatorica te priče dala je Zrinka Brkan Klarin, povjesničarka umjetnosti i arheologinja, zaposlena u Upravnom odjelu za kulturu i sport, koja je prikupila brojne materijale o ovom tradicijskom obrtu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“MAJČINA RIJEČ” / U ponedjeljak predstavljanje knjige fra Andrije Bilokapića

Objavljeno

-

By

Predstavljanje knjige ‘Majčina riječ’ fra Andrije Bilokapića održava se u ponedjeljak, 8. prosinca, u samostanu sv. Frane u Zadru, s početkom u 20 sati.

Predstavljači su Stjepan Lice, fra Jozo Grbeš i mons. Želimir Puljić. 

Zahvalu će uputiti autor Bilokapić i Vedran Vidović.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAŠTITNIK DJECE, POMORACA, PUTNIKA… / Sutra je blagdan sv. Nikole. Svečano u katedrali, te u Crnom i Kistanjama

Objavljeno

-

By

Župa sv. Nikole u Crnom slavi 310. obljetnicu posvete župne crkve sv. Nikole i dobiva relikviju sv. Nikole. Tim povodom, na blagdan sv. Nikole, u subotu, 6. prosinca, svečano misno slavlje u 10,30 sati i procesiju predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Na blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika pomoraca i ribara, u subotu, 6. prosinca, u katedrali sv. Stošije u Zadru, svečano misno slavlje za pomorce i ribare s početkom u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon mise, na gatu zadarske rive u more će se baciti vijenac i nadbiskup će predvoditi molitvu za pokojne pomorce i ribare.

Na blagdan sv. Nikole u župi Kistanje, u subotu, 6. prosinca, svečano misno slavlje u 11 sati u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa predvodi gospićko – senjski biskup Marko Medo.

Sv. Nikola je na osobiti način zaštitnik Janjevaca koji nastanjuju Kistanje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu