Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

JEDINSTVENI PROJEKT NA NAŠEM PODRUČJU U Biogradu niče multifunkcionalni pogon za preradu voća i povrća vrijedan 500 tisuća kuna

Pogon će se otvoriti za tri do četiri mjeseca i služit će svim OPG-ovima na području Zadarske županije. Vrijedan je oko 500.000 kuna i bit će opremljen s tri linije za preradu proizvoda: kotlovi i ostala oprema za džemove, marmelade, ajvare i sl., sušara voća koje OPG-ovi proizvode u kućnoj radinosti, uglavnom na crno. A svi koji će koristiti naš pogon imat će zaštićen logo te će svoje proizvode moći plasirati na tržište, kazao je Ivan Čupić, voditelj LAG-a Laura

 

Objavljeno

-

U Poduzetničkom inkubatoru Biograd na Moru na istočnom ulazu u Industrijsku zonu kod trafostanice, između rotora i Rojsa, u završnoj je fazi realizacija jedinstvenog inovativnog projekta na ovom području – multifunkcionalnog pogona za preradu voća i povrća koji će služiti svim OPG-ovima na području Zadarske županije i šire.

Voće, povrće, sokovi, sladoled

– Pogon će se otvoriti za tri do četiri mjeseca i služit će svim OPG-ovima na području Zadarske županije. Vrijedan je oko 500.000 kuna i bit će opremljen s tri linije za preradu proizvoda: kotlovi i ostala oprema za džemove, marmelade, ajvare i sl., sušara voća koje OPG-ovi proizvode u kućnoj radinosti, uglavnom na crno. A svi koji će koristiti naš pogon imat će zaštićen logo te će svoje proizvode moći plasirati na tržište, kazao je Ivan Čupić, voditelj LAG Laura.
Naime, LAG Laura u suradnji s LAG-om Bura iz Jasenica i LAG-om More 249 iz Vodica po HACCP standardu do srpnja će se u Poduzetničkom inkubatoru otvoriti pogon servisnih usluga za OPG-ove od podvelebitskog Starigrada pa sve do Šibenika u susjednoj županiji.
Koliki je interes za Poduzetnički inkubator i multifunkcionalni pogon za preradu voća i povrća, kaže Čupić, govori podatak da su tri poduzetnika iznajmila i prostor za preradu sokova, pelata od rajčica te za proizvodnju sladoleda.

Tehnologija hrane i pića

– OPG-ovci će imati na raspolaganju i foto studio za fotografiranje svojih proizvoda te opremu za etiketiranje, što će se financirati iz EU projekta u kojem sudjeluje Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, istaknuo je Čupić.
Završetak ulaganja u opremu se planira za četiri mjeseca, kaže on, nakon čega će svi OPG-ovci imati priliku prerađivati svoje proizvode na kvalitetan način uz podršku struke, tehnologa hrane i pića.
– Cilj projekta je da se svim poljoprivrednicima omogući da na zdravstveno ispravan način prerade svoje proizvode, dodaju im dodanu vrijednost, te ih »brendiraju« i stave ih na tržište, poručio je Čupić.
Kako bi OPG-ovce upoznali s preradom voća i povrća te ih educirali za proizvodnju u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, u okviru Mjere 1 »Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja », Programa ruralnog razvoja 2014.- 2020., protekli tjedan je organiziran tečaj strukovnog osposobljavanja za poljoprivrednike kroz podmjeru 1.1.2. Prerada i dorada voća s 12 polaznika (sukladno epidemiološkim mjerama).

Biogradski inkubator i PZ MasVin Polača

– Teoretski dio tečaja je organiziran u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru, a praktični dio tečaja na imanju Zadruge MasVin u Polači, kaže Ćupić.
Tečaj je namijenjen svim zainteresiranim poljoprivrednicima bilo da se već bave preradom voća ili to namjeravaju. Pohađanje tečaja za polaznike je besplatno.
– Zbog velikog broja zainteresiranih polaznika planira se još jedan tečaj kojim će biti obuhvaćena prerada voća i povrća, najavio je Čupić.
Predavanja su održali djelatnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, a za praktični dio, zaduženi su bili vanjski stručnjaci dr.sc. Mladenka Šarolić i dr.sc. Radoslav Bobanović.

Higijenski standardi proizvodnje hrane

Program edukacije je sadržavao tehnološke teme koje obrađuju sušenje voća, preradu voća u sok, džem, marmeladu, pekmez, kompot, ulje, voćni ocat, voćno vino i voćne rakije.

– Dio predavanja stavio je naglasak na higijenske standarde za proizvodnju hrane, objekte za preradu te senzoričke karakteristike pojedinih proizvoda, kao i sve potrebne zakonske i zdravstvene zahtjeve za stavljanje gotovih proizvoda na tržište, kazala je dipl. ing. agr. Gordana Dragun, voditeljica Službe za stručnu službu – područna jedinica Zadar, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Rađanje i stvaranje novih poduzetnika

Poduzetnički inkubator je za sve nove poduzetnike i sve one tzv. stare poduzetnike, a koji imaju novi proizvod kako bi nakon napuštanja inkubatora mogli uspješno nastaviti samostalno poslovati te posljedično poboljšati gospodarsku sliku lokalne zajednice i povećati zaposlenost. Zato su troškovi najma minimalni, kaže Ivan Knez, biogradski gradonačelnik, dodajući kako je inkubator idealno mjesto koje će stvarati nove poduzetnike.

Izvor: Velimir Brkić/Zadarski list

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) TRADICIONALNO / Barkajoli kod gradonačelnika Erlića

Objavljeno

-

By

U Maloj vijećnici gradonačelnik Šime Erlić danas je ugostio zadarske barkajole Dina Gajića, Šimu i Berta Gregova

Tradicionalno, uoči Božića, u Gradskoj upravi priređeno je primanje za zadarske barkajole. 

– Svjesni smo koliko barkajoli znače Zadru i hvala vam što njegujete našu tradiciju. Nadam se da će uskoro, i to pozitivno i za vas i za nas, biti završena priča oko upisa barkajola na listu nematerijalne kulturne baštine RH što će nam biti dodatni zamah u promociji i vas i našega Zadra, kazao je gradonačelnik Erlić barkajolima uručivši im prigodne darove.

Gradonačelnik Erlić zahvalio im se za njihov rad, trud i trajan doprinos turističkoj promociji grada. 

U neformalnom razgovoru uz prepričavanje anegdota koje svakodnevno doživljavaju kroz svoj posao, barkajoli su gradonačelniku iznijeli potencijalne probleme u radu, svoja zapažanja, primjedbe i prijedloge o svemu što bi se još moglo učiniti kako bi ovaj vid turističke ponude, ali i tradicionalnog načina prijevoza građana, bio još dostupniji, sigurniji i ugodniji.

– Na usluzi smo turistima, ali i našim građanima koji čine 20 posto putnika koji biraju barku za prijevozno sredstvo do Poluotoka, i obrnuto. Kod korekcije cijena, bili smo oprezni, vožnju turistima naplaćujemo dva eura, dok je ona za lokalno stanovništvo jedan euro, kazao je Berto Gregov, jedan od zadarskih barkajola.

Danas plove ukupno tri barke, sve u vlasništvu aktivnih barkajola. Aktivni su Zvonko Gregov, njegovi sinovi Berto i Šime GregovŠime Begonja te najmlađi trenutno aktivni barkajol Dino Gajić. Među aktivnim barkajolima četvorica su vlasnici obrta koji su registrirani za prijevoz putnika. Iz gradske blagajne, kao i svake, i ove godine bit će im plaćeni doprinosi poput mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. 

Uz gradonačelnika Erlića, na prijemu za barkajole bili su Ante Ćurković, zamjenik gradonačelnika, Dolores Kalmeta, pročelnica Upravnog odjela gradsku samoupravu i opće poslove i Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport. Upravo zahvaljujući tom gradskom Odjelu, u srpnju 2025. godine Ministarstvu kulture i medija poslan je elaborat s prijedlogom da barkajoli budu prepoznati kao nematerijalna kulturna baština i budu upisani u Registar kulturnih dobara. Poseban doprinos kao inicijatorica te priče dala je Zrinka Brkan Klarin, povjesničarka umjetnosti i arheologinja, zaposlena u Upravnom odjelu za kulturu i sport, koja je prikupila brojne materijale o ovom tradicijskom obrtu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“MAJČINA RIJEČ” / U ponedjeljak predstavljanje knjige fra Andrije Bilokapića

Objavljeno

-

By

Predstavljanje knjige ‘Majčina riječ’ fra Andrije Bilokapića održava se u ponedjeljak, 8. prosinca, u samostanu sv. Frane u Zadru, s početkom u 20 sati.

Predstavljači su Stjepan Lice, fra Jozo Grbeš i mons. Želimir Puljić. 

Zahvalu će uputiti autor Bilokapić i Vedran Vidović.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAŠTITNIK DJECE, POMORACA, PUTNIKA… / Sutra je blagdan sv. Nikole. Svečano u katedrali, te u Crnom i Kistanjama

Objavljeno

-

By

Župa sv. Nikole u Crnom slavi 310. obljetnicu posvete župne crkve sv. Nikole i dobiva relikviju sv. Nikole. Tim povodom, na blagdan sv. Nikole, u subotu, 6. prosinca, svečano misno slavlje u 10,30 sati i procesiju predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Na blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika pomoraca i ribara, u subotu, 6. prosinca, u katedrali sv. Stošije u Zadru, svečano misno slavlje za pomorce i ribare s početkom u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon mise, na gatu zadarske rive u more će se baciti vijenac i nadbiskup će predvoditi molitvu za pokojne pomorce i ribare.

Na blagdan sv. Nikole u župi Kistanje, u subotu, 6. prosinca, svečano misno slavlje u 11 sati u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa predvodi gospićko – senjski biskup Marko Medo.

Sv. Nikola je na osobiti način zaštitnik Janjevaca koji nastanjuju Kistanje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu