SKANDALOZNO: PRIVATNI DETEKTIV ČISTI DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU!? Novoselovićeva zaštitarska tvrtka s “najlošijom” ponudom pobijedila na natječaju. Neće zaraditi ništa, ali će dobiti ključeve arhiva…

Objavljeno: 12.10.2020. u 09:03
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Lav Zaštita d.o.o., tvrtka pod upitnim okolnostima umirovljenog krim inspektora PU zadarske, Antuna Novoselovića, koja se bavi “tehničkom i tjelesnom zaštitom, forenzičkom analizom mobitela i detektivskim poslovima” opet je u središtu mogućeg skandala. Našavši se usred policijskih izvida s vrlo izvjesnim ishodom, Novoselović nedavno jest napustio rukovodeće pozicije u Lav zaštiti, te ih u cijelosti prepustio sinu Krešimiru Novoseloviću, no ne može se reći da iza svih poslovnih planova i njihove realizacije i dalje stoji bilo tko drugi do on sam. Premda se u kontroverznoj tvrtci formalno vodi “tek” kao detektiv.

Kako otkriva naš portal, “Lav zaštita” pojavila se ovog ljeta na natječaju za čišćenje Državnog ureda za reviziju u Zadru i sa jedne od posljednjih pozicija prema visini ponude (nakon otvaranja ponuda, 7. kolovoza) u listopadu reinkarnirala u – najpovoljnijeg ponuđača, te dobila posao Državnog ureda za reviziju, ostavljajući za sobom daleko povoljnije ponuđače iz kolovoza.

U nastavku otkrivamo kako je do toga došlo, te zbog čega je uopće Lav zaštiti, Krešimiru i Antunu Novoseloviću, zanimljivo uz postojeća milijunska primanja iz HEP-a čistiti Državni ured za reviziju u Zadru za 30.000 kuna na godinu, pod izuzetno lošim uvjetima.

U srpnju ove godine, dakle, Državni ured za reviziju raspisao je javni natječaj za usluge čišćenja na 15 lokacija u zemlji, među njima i za Zadar.

Procijenjena vrijednost nabave za čišćenje ureda u našem gradu iznosila je 62.000,00 kn/god. sveukupno, računajući i redovno i periodično čišćenje.

Kao što smo uvodno rekli, 7. kolovoza otvaraju se pristigle ponude. Ima ih sedam. Lav zaštita je ponudila 58.973,88 bez PDV-a, odnosno 73.717,35 kn sa PDV-om i kao takva se smjestila na samo dno sa jednom od najskupljih (najnepovoljnijih) ponuda.

Primjera radi, tvrtka Adria grupa d.o.o. ponudila je obavljati posao za Državni ured za reviziju u Zadru za daleko nižih 37.952,00 kuna (bez PDV-a).

Prvog dana listopada, objavljen je javno i Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda. U njemu iznenađenje.

Lav zaštita je, navodi se, prihvatila ispravak “računske pogreške”, te njihova ponuda sada iznosi  duplo manje i, dakako, najpovoljnija je.

Pet dana kasnije, donosi se i formalna Odluka o odabiru – na natječaju pobjeđuje Novoselovićev Lav. Konstatira se da je ostvaren maksimalni broj bodova (100), s cijenom ponude – 30.210,92 kune (bez PDV-a), odnosno 37.763,65 kuna (s PDV-om)!?

“Računska pogreška” na koju je Novoselović upozoren iz komisije – zapravo je dobitna. Ma koliko nevjerojatno zvučalo, “nepoznavanje prostih matematičkih radnji”, zbrajanja i množenja, ponovljeno iznova kroz cijelu natječajnu dokumentaciju (Novoselović nije samo jednom “pogrešno računao”, isti iznos/zbroj upisivao je u više navrata!), osiguralo mu je ulaz u Državni ured za reviziju.

“Pravim” izračunom, ponuda Lav zaštite pala je sa gotovo najviše, bez posebnih daljnjih objašnjenja od strane naručitelja, na daleko najmanju. Štoviše, na tek par stotina kuna više od polovice procijenjene vrijednosti nabave, a što bi bilo škakljivo.

“Objašnjenje” glasi:

“U postupku pregleda i ocjene ponude utvrđena je računska pogreška u ponudi Lav zaštite.”

Za okruglih – duplo.

Svakako da Lav zaštita prihvaća “računsku pogrešku” i – dobija na natječaju.

Evo što točno:

Za oko 30 tisuća kuna godišnje, odnosno 2.500 kuna na mjesec, a što je skoro duplo jeftinije od procijenjene vrijednosti nabave, svakog radnog dana čistit će:

ulazna vrata, sobna vrata, podove (parkete površine 208,00 m2), 35 stolova, 11 ormara, 6 poluormara, 44 tapecirane stolice, 18 ladičara, 6 vješalica, 15 prostirača dimenzija 2,90 x 2,00 m;

Sanitarni prostor: 21,00 m2 podnih i 60m2 zidnih pločica, dvije WC školjke, 1 pisoar, 3 umivaonika, 3 ogledala, 1 bojler;

Hodnike, ulazne prostore, stubišta, dizala i sl.

Čajnu kuhinju: hladnjak, stol, stolice…

Sveukupno, površinu od oko 300 četvornih metara i sve na njoj.

K tomu, Novoselović se obvezuje periodično (jednom ili dva puta godišnje) očistiti i:

24 prozora, 8 m2 staklene stijene, zavjese, dekore, žaluzine, venecijanere i sl. (57 komada);

tehničke prostorije (13,00 m2 – metalni ormar i 6 metalnih stalaža)

te arhivske prostorije (8,00 m2 i 6 metalnih stalaža).

Niti tu nije kraj. Za prepolovljenu cijenu nabave, Novoselović potpisuje i da će čišćenje izvoditi sa svojim zaposlenicima, vlastitom opremom, alatom i priborom, te vlastitim potrošnim materijalom (npr. vreće za smeće, sredstva za čišćenje, krpe i sl.). Slijedi možda najbolji dio: “u uslugu čišćenja mora uključiti higijenski potrošni materijal (sapun, WC papir, papirnati ručnici, osvježivači i sl.)”, stoji u uvjetima natječaja.

Pomnožite sve to s 12 mjeseci i oduzmite od 30.000 kuna… I samom Novoseloviću koji se ispostavio matematičkim analfabetom mora biti jasno da od Državnog ureda za reviziju velikog kruha biti neće.

Što onda Lav zaštita, tvrtka reklamirana isključivo i samo kao zaštitarska i detektivska radi u jednoj ovakvoj instituciji?

Odgovor možda stoji u tekstu samog natječaja:

“Redovno čišćenje obuhvaća i čišćenje uredskih stolova koji se nalaze u prostorijama naručitelja i ostalog uredskog namještaja. Pri čišćenju uredskih stolova dokumenti i drugi papiri će se podignuti, počistit će se ispod i oko njih, a nakon toga vraćaju se na mjesto kako su bili prvobitno ostavljeni ako Naručitelj ne ugovori drugačije (Naručitelj može tražiti da se dokumenti ne diraju prilikom čišćenja, u kojem slučaju će se stolovi očistiti samo u područjima oko dokumenata i dokumenti se neće dirati niti podizati).”

Vezano za ovu priču ili ne, prema našim saznanjima Državni ured za reviziju u Zadru nema nikakvo tehničko osiguranje u vidu kamera ili sl., a do sada barem nije se pretjerano vodilo računa niti o tome gdje se ostavljaju i komu su sve dostupni ključevi prostorija. Posebno zanimljiv može biti ključ za arhiv. Onaj koji će čistiti Novoselović.

U njemu su pohranjeni povjerljivi financijski dokumenti javnih tvrtki i ustanova, institucija. Ključeve za njih sada ima privatni detektiv. I to ne bilo koji.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
SKANDALOZNO: PRIVATNI DETEKTIV ČISTI DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU!? Novoselovićeva zaštitarska tvrtka s "najlošijom" ponudom pobijedila na natječaju. Neće zaraditi ništa, ali će dobiti ključeve arhiva..., 5.0 out of 5 based on 2 ratings

3 komentara za “SKANDALOZNO: PRIVATNI DETEKTIV ČISTI DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU!? Novoselovićeva zaštitarska tvrtka s “najlošijom” ponudom pobijedila na natječaju. Neće zaraditi ništa, ali će dobiti ključeve arhiva…”

 1. Super, državna revizija dobila revizora. Jariće dala na čuvanje vuku.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 2. sprdnja od drzave

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. Da je to netko od poštenih poduzetnika, vrlo brzo bi ga posjetili i inspektori i mediji.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program