NETKO NAM ŠALJE SVJETLOSNE SIGNALE S MJESECA? Znanstvenici su zbunjeni; bljeskovi traju kratko, ali nekad i satima…

Objavljeno: 05.6.2019. u 18:48
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Znanstvenici ne znaju kako objasniti neobične bljeskove koji dolaze s Mjeseca

Neobični bljeskovi dolaze s Mjeseca, a znanstvenici ne znaju objasniti zašto. Dijelovi površine budu osvijetljeni više puta tjedno, ponekad u brzim bljeskovima, a ponekad i satima. U drugim slučajevima, dijelovi površine misteriozno nestaju u tamnu, izvještava Independent.

Zašto se događaju te čudne promjene u svjetlu, koje su već desetljećima predmet promatranja, a zabilježene su u znanstvenim radovima još od 1950-ih, znanstvenici do dan danas nisu uspjeli otkriti. Nazivaju ih “prolaznim mjesečevim fenomenima”, a u jednom radu iz 1970. tvrdi se kako je emitirano svjetlo obično crvenkaste ili ružičaste boje, ponekad s “blistavim” izgledom ili se doima kao da je u kretanju. Također se ističe su znaju protezati kilometrima po površini i obično traju 20 minuta, ali nekada i satima.

Razna objašnjenja fenomena

Predložena su različita objašnjenja. Od toga da meteori udaraju Mjesec, da solarni vjetar udara mjesečevu prašinu, pa do toga da kretanje površine Mjeseca ispušta plinove koji reflektiraju sunčevu svjetlost na Zemlju. Međutim, do sada nije ponuđeno nijedno konačno objašnjenje fenomena.

Ipak, znanstvenici se sada nadaju da će konačno shvatiti što uzrokuje te čudne bljeskove na površini Mjeseca. Da bi došli do opravdanog objašnjenja, morat će sustavno i dugoročno promatrati površinu. Jedan takav pokušaj vodi Hakan Kayal, profesor svemirske tehnologije u Julius-Maximilians-Universität Würzburg (JMU) u Njemačkoj. Njegov tim je izgradio teleskop u Španjolskoj, koji je počeo s radom ranije ove godine i može se kontrolirati iz kampusa JMU-a. Za promatranje Mjeseca koristi dvije kamere. U trenutku kada obje uoče jedan od bljeskova, teleskop snima fotografije i videozapise te upozorava tim profesora Kayala koji dalje nastavljaju promatrati.

Tim se nada da će te rezultate podijeliti s Europskom svemirskom agencijom kako bi katalogizirali događaje i pokušali razumjeti uzroke. Učenje o Mjesečevoj površini na ovaj način moglo bi se pokazati ključnim, budući da države, uključujući SAD, Kinu i Indiju, imaju namjeru poslati misije na Mjesec koje će tamo i ostati. “Svatko tko želi izgraditi lunarnu bazu u nekom trenutku mora, naravno, biti upoznat s lokalnim uvjetima”, rekao je profesor Kayal u izjavi.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

3 komentara za “NETKO NAM ŠALJE SVJETLOSNE SIGNALE S MJESECA? Znanstvenici su zbunjeni; bljeskovi traju kratko, ali nekad i satima…”

 1. E..tot smo ga mishu…To bice Pupichi-Bakrachi dizu novu kucu na misecu, bice da su to sinjali o solarnih ploca cha ih mecedu na krov…ala FBI i CIA u Zadar vidit cha je za rec…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Aaaa..”znanstvenici” oniiii su vec odavna zbunjeni, nerazumidu, lutaju po mentalnim prostranstviman, nepomaze jin njanka se napusit ili napit…sve je jos u svemiru…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. Šalje vam vrag signale
  Aj mulim te “zaobiđde” ovi pošteni svit
  Nego, unda oće li ove godine ili dogodine pola milijuna Hrvata u Njemačku

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program