Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ODMOR ZA ONE KOJI SU POD STRESOM Psihijatrijska bolnica Ugljan okreće se turizmu

Objavljeno

-

Najpoznatija dalmatinska psihijatrijska bolnica Ugljan okreće se turizmu. Šest hektara zapuštene površine tik uz more u bolnici su prepoznali kao dodatnu zaradu. Uskoro kreće i javni natječaj, a cijeli projekt još treba amenovati županija.

Tako će se svi oni kojima je psiha narušena zbog stresa ili izgaranja na poslu, na Ugljan moći doći izliječiti, ali i odmoriti od problema.

“To negdje sada ide u završnu fazu tako da ja očekujem da ćemo doći. Hoće li se tko javiti na natječaj, hoćemo li naći koga, to je sada pitanje. Nije to tako jednostavno. Nije jednostavno naći nekog investitora koji će doći i odmah uzeti i investirati. Potrebna su izvjesna sredstva koja nema svatko”, rekao je Mladen Mavar, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan.

Cijela bi priča za sobom povukla i dodatna zapošljavanja, kako zdravstvenih, tako i nezdravstvenih djelatnika.

“Nama je prvenstveno da možemo zaposliti ljude ovdje s otoka. Mi smo sada praktički najveća ‘firma’ na otoku. Imamo skoro 300 zaposlenika, a negdje pola je s otoka Ugljana i Pašmana. To je nešto što ostavlja ljude tu na otoku”, kaže Mavar.

To su nam potvrdili i lokalci koji pozdravljaju ovakav tip turizma.

“Mislim da je to super i idealno. Ipak je ovo otok, divno je i more je tu, borovina, za opuštanje pa bi vjerojatno to bio pravi pogodak za bolesne ljude i one kojima je potrebna psihološka pomoć jer ovdje se stvarno duša liječi.”

“Ja mislim da je to dobra ideja i zamisao koja će dobro doći. Tu je mirno, tišine su. Ima tamo prostora i svega i ovo stvarno treba podržavati”, kažu.

Bolnicu podržavaju i u Turističkoj zajednici Grada Zadra.

“To je zaista jedna hvalevrijedna inicijativa i konačno se takvo nešto dešava na prostoru Zadarske županije i grada Zadra. Nama to sigurno ide u prilog budući da je Zadar već prepoznat kao kulturna i gastronomska destinacija, uz to dolazi i sportski dio turizma, a evo i zdravstveni će doći kao šećer na kraju”, rekao je direktor TZ-a Zadar Mario Paleka.

Šećer na kraju bit će to i za Ministarstvo zdravstva koje je iniciralo cijelu priču. Čini se kako su se ozbiljno primili posla i odlučili na ovakav način rješavati nagomilane minuse u zdravstvu. Ipak, za rješavanje nagomilanih dugova neće biti dostatan samo jedan ovakav objekt, već više njih. Ostaje nada da će zadarski primjer slijediti i druge zdravstvene ustanove u Hrvatskoj.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVA GASTRO BROŠURA TZ GRADA / Zbirka priča o hrani i prehrambenim navikama u Zadru i njegovom kraju

Objavljeno

-

By

Iz tiska je upravo izašla nova brošura Turističke zajednice grada Zadra koja na specifičan način, kroz seriju priča o namirnicama, kuharskim alatima i tehnikama, jelima, vinima, likerima i maslinovu ulju govori o kulturi prehrane, gastronomiji i gastronomskoj baštini Zadra i njegovog kraja.

Ove gastronomske priče nastale su tijekom 2020. i 2021. godine te su u cjelovitom obliku, s foto galerijama i kratkim filmovima, objavljene i nalaze se na mrežnoj stranici TZ Zadra na adresi https://zadar.travel/hr/novosti?category=gastronomy

Autor svih tekstova je zadarski novinar Mario Vuksan, fotografije su snimili Filip Brala i Bojan Bogdanić, a video materijale su izradili Damir Granić i Marko Kujundžić te Igor Goić. Sve tekstove je za novu brošuru uredio i prilagodio, odnosno skratio novinar Ivica Nevešćanin, dok grafički dizajn potpisuje Mladen Košta iz tvrtke Hoba.

Brošura je zasad tiskana u ediciji od 4.000 primjeraka na hrvatskom i engleskom jeziku te 500 na njemačkom jeziku. Brošure će u sve tri jezične forme već ovaj tjedan biti poslane na adrese 3.500 iznajmljivača turističkih apartmana u gradu Zadru, zajedno s uskršnjom čestitkom Turističke zajednice.

Ideja izdavača i autora nove brošure bila je da se na ponešto drugačiji način od standarda sličnih promidžbenih materijala gostima ovog kraja predstave osnove ovdašnje gastronomije, s naglaskom na karakteristične namirnice: od janjetine, sira i samoniklog bilja preko ribe, rakova i povrća do vrhunskih vina i pića tako da se svaka od tema stavi u neki zemljopisni ili povijesni kontekst. Zato brošura i nema formu zbirke recepata, već eseja o hrani, ali i povijesti i drugim obilježjima ovoga kraja.

Brošure možete pročitati i u online obliku ovdje: https://zadar.travel/hr/korisne-informacije/tiskani-promotivni-materijali/

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

HNK ZADAR / U ponedjeljak predstava “Tri žene”. Ulaznice u prodaji!

Objavljeno

-

By

HNK Zadar ugostit će u ponedjeljak, 3. travnja “Tri žene” u koprodukciji Tigar Teatra, Teatra Fort Forno i Osječkog ljeta kulture, a tekst Vedrane Klepice režirao je Roberta Raponja.

U predstavi igraju Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković i Helena Minić Matanić. Početak predstave je u 20 sati.

Dramski omnibus Tri žene govori o životu i radu vjerojatno tri najvažnije spisateljice različitih generacija ovih prostora s prijelaza 19. na 20. stoljeće:

Dragojle Jarnević (1812.), Ivane Brlić-Mažuranić (1894.) i Marije Jurić-Zagorke (1954.)

Iako su kao književnice sve tri bile drugačijih stilskih odrednica, pa donekle i svjetonazora, ono što ih ipak povezuje je nevjerojatna opstojnost i duhovna smjelost u društvenom i političkom kontekstu.

Riječ je zapravo o tri monodrame u interpretaciji sjajnih glumica različitog “glumačkog rukopisa” koje na sceni pronose oporu i važnu istinu o položaju žena u društvu, o rodnoj (ne)ravnopravnosti i društvenoj nejednakosti, o ženama koje pišu, o ženama koje misle, o ženama uopće, o kulturi, o društvu, o istini nekada, ali (nažalost) i danas.

Ulaznice su od danas u prodaji na blagajni HNK Zadar i online na Eventim.hr.

Cijena ulaznice iznosi 10 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOĆNJAK 2023. / Ivici Vlatkoviću nagrada za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva!

Objavljeno

-

By

Sutra započinje jubilarna 25. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2023.
U 18:00 sati, nakon sadnje spomen masline, svečanost je otvorenja manifestacije, a tom prigodom bit će uručena posebna godišnja priznanja laureatima zaslužnima za doprinos maslinarstvu i uljarstvu.

Priznanje “Branko Škarica” za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva ide Ivici Vlatkoviću, a evo što o njemu kaže organizator Noćnjaka:

“Ivica Vlatković osebujna je osoba u dalmatinskom maslinarstvu i uljarstvu. Po profesiji je liječnik ginekolog, a po afinitetima maslinar, koji se kroz praksu od amatera uzdigao do vrhunskog agronomskog stručnjaka za maslinarstvo. Svoje znanje i iskustvo prenosi na druge u izravnim kontaktima s maslinarima, a posebno u svojoj kolumni u Časopisu Maslina. Inače, podigao je uzorni maslinik i prateće objekte pored Novigrada koji mnogima mogu biti uzor. Sa svojim uljima visoke kakvoće osvojio je gotovo sve nagrade na prestižnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Bogatim iskustvom spreman je svakome nesebično pomoći, a održao je i veliki broj predavanja iznoseći svoja zapažanja i dajući konkretna rješenja za mnoge probleme koji se javljaju u masliniku.

Na sajmu maslinarstva i uljarstva svoj asortiman proizvoda i usluga predstavit će brojne tvrtke, obrti i OPG-ovi, a na Olio baru sudionici će moći kušati nagrađena vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja, kao i ona s defektima. Sajam, izložba i Olio bar otvoreni su za posjetitelje:

30.3. (čet): 16.00-21.00 | 31.3. (pet): 10.00-21.00 | 1.4. (sub): 16.00-21.00

U 20:00 sati uslijedit će i prva radionica, odnosno Okrugli stol Sveučilišta u Splitu na temu:
Maslina i klimatske promjene.

Tijekom zabavne večeri i druženja prezentirat će se i kušati nagrađena maslinova ulja s Noćnjaka i vina vinara Splitsko dalmatinske županije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu