Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“ĆUD JE ĆUD, A SUD JE SUD”, ILI? (2) Sutkinja Danijela Zubčić prijavljena Sudačkom vijeću Županijskog suda u Zadru

Objavljeno

-

Sudačko vijeće Županijskog suda u Zadru raspravljat će o Danijeli Zubčić, sutkinji zadarskog Općinskog suda o čijem je radu pisao Z NET portal prošlog četvrtka, službeno je potvrđeno.

Njezino je izdvojeno mišljenje o podizanju optužnice protiv njega, podsjetimo, 14. srpnja objavio u dijelu medija Marko Pupić Bakrač, inspektor Ministarstva poljoprivrede u Zadru, kojemu se sudi zbog teških povreda službene dužnosti, brojnih kleveta i uvreda, a od navedenog datuma otprilike i zbog prijetnje zadarskom županu. Jedina među kolegama koja je bila protiv njegova kaznenog procesuiranja jest Zubčić.

Štoviše, njegovu prijetnju “nabijanjem na ražanj” župana okarakterizirala je kao “Facebook napis koji predskazuje određena politička zbivanja”!? Ukratko.

Ohrabren takvim “prijevodom” prijetnje, Pupić Bakrač je u svim medijima sutkinju Zubčić predstavio odmah kao svoju političku saveznicu, što do danas nije demantirala.

Sve da dijelom citirano izdvojeno mišljenje sutkinje Zubčić i jest izdvojen slučaj, vrijedilo bi da se netko na njega osvrne, ako ništa slijedom činjenica da sutkinja ima pravo na vlastite procjene, ali da ga ima i javnost.

Međutim, izdvojeno mišljenje Zubčićeve nije usamljeno “pitanje”.

Imenovana je u relativno kratkom vremenskom periodu donijela još dvije presude u dva odvojena predmeta, a koje plijene pažnju i ulaze u isti kontekst. Prije svega jer je u sva tri primjera (u kojima se odlučivalo o odgovornosti za kazneno djelo prijetnje) uočena neobična nedosljednost u principu odlučivanja sutkinje Zubčić.

Već i površnija analiza, uz to i poneka svjedočanstva, nameću bojazan da se sutkinja kod odlučivanja vodila prije svega subjektivnim doživljajem optuženika/oštećenika, no pravom i pravnim načelima. 

U sva tri predmeta presudila je/donijela odluku isključivo u korist tri osobe koje su privatno tijesno povezane:

– prvi predmet: osuđujuća presuda temeljem (diskutabilnog) svjedočenja Marka Grzunova i Zrinke Božajić

– drugi predmet: oslobađajuća presuda u ponovljenom suđenju za optuženu Zrinku Božajić

– treći slučaj: izdvojeno mišljenje o potrebi odbacivanja optužnice ODO Zadar protiv Marka Pupića Bakrača, zbog prijetnje ražnjem zadarskom županu.

U prvom predmetu, u kojemu se (struci i dijelu javnosti) činilo da će biti jako teško dokazati postojanje kaznenog djela prijetnje (riječ jednih protiv riječi drugih) donijela je osuđujuću; a u predmetu gdje je prijetnja napisana, gdje je autorica prijetnje (Božajić) priznala pisanje prijeteće poruke i gdje je postojala prvostupanjska osuđujuća presuda – ne samo da je donijela oslobađajuću presudu, već je tijekom rekordno kratkog suđenja (1 ročište), po dojmu oštećenice, izravno držala stranu okrivljenice (Božajić).

Uz napomenu da su Grzunov i Božajić vlasnici lokalnog portala na kojemu je inspektor Pupić Bakrač pisao kolumne, te koji je vodio i vodi sve njegove političke kampanje dio kojih je usmjeren upravo protiv osuđenih kod sutkinje Zubčić, zanimljivo je za istaknuti i kako je neobično da se Zubčić pojavila u upravo svim ovim predmetima.

Jesu li Grzunov, Božajić, Pupić Bakrač… vjerojatno se da i nastaviti ovaj niz… u neobičnoj milosti zadarske sutkinje ili su samo neobično dobro završavali u njezinoj sudnici… Ostaje na vidimo. Iz odluke Sudačkog vijeća, ali i vremena koje je pred nama. Slutimo da prilika neće nedostajati.

IZ KODESKA SUDAČKE ETIKE:

“Sudac mora obnašati svoju dužnost nepristrano i bez predrasuda ili naklonosti u odnosu na rasu, boju kože, vjeru, nacionalnu pripadnost, životnu dob, bračni status, spolnu orijentaciju, socijalni i imovinski položaj, političku opredijeljenost i svaku drugu različitost.”

(…)

“Sudac je dužan postupati neovisno u odnosu na društvo, društvene skupine i pojedince te je dužan postupati i odlučivati samo u skladu sa savjesnim tumačenjem i primjenom propisa.”

(…)

 

ZADAR / ŽUPANIJA

U ČETVRTAK U ZADRU DRŽAVNI TAJNIK BILAVER Početna konferencija projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok”

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 29. srpnja 2021. godine s početkom u 10:00 sati u dvorištu Doma Zadarske županije održat će se početna konferencija projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok”.

Projekt se sastoji od tri faze: rekonstrukcije Obale kralja Petra Krešimira IV. i sanacije gata, dogradnje gata u dužini od 15 metara i rekonstrukcije zaobalnog dijela Liburnske obale.

Ukupna vrijednost projekta je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna.

Na početnoj konferenciji bit će riječi o početku obnove zadarske rive i značaju samog projekta.

Na konferenciji će sudjelovati državni tajnik za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, te ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj web stranici: https://zadarska- riva.hr/

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MUP: Za vikend podignite izrađene osobne dokumente

Objavljeno

-

By

U subotu, 31. srpnja i nedjelju, 1. kolovoza, građani će izrađene dokumente moći preuzeti u pojedinim policijskim upravama te pripadajućim policijskim postajama

Tijekom predstojećeg vikenda, građani će moći podići svoje nove osobne iskaznice prve generacije u pojedinim policijskim upravama te pripadajućim policijskim postajama, objavljeno je iz MUP-a.

Spomenuto se odnosi na sljedeće policijske uprave i pripadajuće policijske postaje:

“NAPOMENA: U navedene dane neće se zaprimati novi zahtjevi već isključivo izdavati osobni dokumenti koji su izrađeni.

Unaprijed zahvaljujemo građanima na strpljenju i razumijevanju”, dodaju iz MUP-a.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANI PROGRAM 30. obljetnica prevoženja branitelja 4. gardijske brigade ZNG-a iz Novigrada u Kruševo

Objavljeno

-

By

Foto: screenshot

Povodom obilježavanja jubilarne 30. obljetnice prevoženja hrvatskih branitelja 4. gardijske brigade Zbora narodne garde iz Novigrada u Kruševo brodovima novigradskih ribara priređen je program sjećanja na taj važan događaj iz Domovinskog rata. I ove godine program je prilagođen epidemiološkim mjerama zaštite od širenja COVID-a 19.

Iz povjesnice:

Kruševo je bilo u neprijateljskom okružju i jedini način komunikacije s ovim mjestom bio je morski put te je u noći 29./30. srpnja 1991. 170 branitelja 4. gardijske brigade s naoružanjem i opremom prebačeno iz Novigrada u Kruševo s pet ribarica tamošnjih ribara. Ovo je ujedno i začetak djelovanja Hrvatske ratne mornarice na zadarskom prostoru u Domovinskom ratu.

Kasnije se u akciju prevoženja za potrebe obrane Kruševa uključio i trajekt „Jadrolinije“ Klimno te brodovi iz zadarskih tvrtki „Luka“, „Autotransport“, „SAS“ i šest privatnih brodica koji su kroz 44 dana okuženja bili jedina veza sa Kruševom.

Uz prevoženje branitelja, naoružanja i vojne opreme brodovi su služili i za dostavu hrane, medicinska zbrinjavanja i ostale potrebe branitelja i stanovnika Kruševa.

Želeći ovom događaju iz Domovinskog rata dati značenje te izraziti zahvalnost braniteljima Kruševa, ribarima Novigrada i svima koji su dali svoj doprinos u obrani Kruševa pripremljen je svečani program:

Program:

 1. srpnja 2021. (petak)
  Novigrad:
  09,00 Odavanje počasti poginulom hrvatskom branitelju Tomislavu Baždariću, zapovjedniku broda „Ivana“ koji je prevozio branitelje u Kruševo (Mjesno groblje Novigrad)
  09.30 Plivanje ratnom rutom 91 Novigrad-Meka Draga (start ispred kafića „Noškić“ u Novigradu)
  12,00 Uplovljavanje brodova Hrvatske ratne mornarice (HRM) u luku Novigrad
  17,00-20,00 razgledavanje brodova HRM-a u luci Novigrad
  22,00 paljenje baklji na Rivi u Novigradu
 2. srpnja 2021. (subota)
  Novigrad, Kruševo:
  08,00 budnica Rivom u Novigradu (Gradska glazba Zadar)
  09,15 pristajanje brodova ispred kafića „Flash“ u Novigradu
  09,30 isplovljavanje brodova iz Novigrada (polaganje vijenca u more između Novigrada i Kruševa)
  10,15 Susret s braniteljima Kruševa u Mekoj Dragi
  10,45 Polaganje vijenaca kod crkve Svetog Jurja u Kruševu
  11,00 Sveta misa zahvalnica u crkvi Svetog Jurja u Kruševu
  11,45 Povratak novigradskih brodova u Novigrad

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu