Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“ĆUD JE ĆUD, A SUD JE SUD”, ILI? Koji je kurac?

Objavljeno

-

I prije no što je inspektor RH Marko Pupić Bakrač urbi et orbi objelodanio da je našao novog (?) saveznika u zadarskoj sutkinji Danijeli Zubčić, u čemu ga ona još nije demantirala, sramežljivo je raslo pitanje principa odlučivanja kod iste.

U jednom je predmetu, naime, Zubčić prijetnju i to jako ozbiljnu i duboku pronašla gdje nitko nije, u situaciji potpuno pomiješanih lončića – svjedoka i iskaza tužitelja, dvojbenih žrtava i labave priče. S kolikom je lakoćom doskočila svemu i u konačnici donijela drakonsku odluku činilo se da sama i goloruka nepokolebljivo čuva prvu crtu obrane od i fantazmagoričnih nasilnika.

No već u drugom slučaju, kopernikanski obrat. Ne za deset ili dvadeset godina, pa da to pripišemo iskustvu, životnoj mudrosti ili čemu sličnome. Kroz svega godinu ili dvije – potpuna diskrepancija u principu rezoniranja i donošenja odluka. Sad kod Zubčić ne prolazi ni prijetnja napisana i potpisana, s imenom adresanta i adresata.

Ista ona sutkinja koja „jučer“ šalje jasnu i nedvosmislenu poruku nulte tolerancije na i eventualnu prijetnju sad ide dalje i od same optužene pa banalizira njezinu prijetnju i interpretira je kao „upozorenje“ oštećenici, ni najmanje ne mareći što je s pozicije arbitra moguće zagazila u – braniteljske vode?!

Sada i treći neobičan slučaj sa opet istom sutkinjom. Pa smo pitali njenog kolegu iz branše – što on misli o svemu tome.

„Ona ima pravo na svoje mišljenje i za to ne odgovara nikome.“

– Imamo li i mi drugi, smrtnici?

Naravno.

Slijedeći notorni princip da ako ti je neka situacija strana, pa ne znaš prosuditi o njoj, stvari valja sagledati iz tuđe perspektive. Izaći iz svoje kože, znači, i pokušati se zamisliti u tuđoj. Imamo i konkretne primjere, pa ne treba izmišljati nove.

Dakle, ako sutkinja Zubčić ili bilo tko drugi dvoji oko toga je li nešto prijetnja ili nije, valja samo malo pomaknuti stvari i biti će kristalno jasno je li pravo subjektivna ili pak vrlo plastična „stvar“, te može li prijetnja imati ekskulpirajući „karakter“ (kako to pronalazi Zubčić u slučaju Pupića Bakrača) ili je prijetnja – prijetnja. Ma tko je komu upućivao.

Umjesto da je veterinarski inspektor RH Marko Pupić Bakrač pisanim putem zaprijetio zadarskom županu, što bi bilo da je potpuno isti sadržaj ne daj Bože napisao obraćajući se svojoj novoj (?) „prijateljici“:

„Sutkinji Danijeli Zubčić sprema se kineski ražanj!“

Ili, u drugom slučaju/predmetu, da je Zrinka Božajić umjesto kolegici novinarki našoj sutkinji napisala sljedeće:

„Danijela, ne piši (…), ne laži i ne seri. Ne provociraj i petljaj se u tuđi sukob. Ne znaš o čemu se radi, jer druga strana će najebati a tebe će se povuci samo, gadno. Ovo ti je zadnje upozorenje. Ni oni, a ti posebno ne znate sa kakvim monstrumima imate posla. Spremni na sve.“

Nije li sada sve odjednom malo drukčije? Jasnije? Kad izmaknemo Marka, Janka, Mirka i Slavka, HDZ i SDP, lijeve i desne, oporbu i poziciju. I ostavimo gole činjenice.

Nije li to bio posao Danijele Zubčić?

„… okrivljenikov Facebook napis nije imao osoban, već politički karakter te se radi o komentaru koji podcrtava ili predskazuje određena aktualna politička zbivanja na provokativan način svojstven političkom habitusu i aktivizmu okrivljenika koji je općepoznat u Zadru i Zadarskoj županiji“, stoji u jučer objavljenom „izdvojenom mišljenju“ Danijele Zubčić.

Sve ostalo na stranu, koji bi to bio „habitus“, kako Pupiću Bakraču tepa naša sutkinja?

Nasilnički, možda?

O tome bi doznala da se jednako marljivo raspitala „po portalima“, kako navodi, i kroz činjenicu da je protiv istog tog inspektora u tijeku disciplinski postupak zbog teške povrede službene dužnosti.

Grzunov, Božajić, Pupić Bakrač… vjerojatno se da i nastaviti ovaj niz… u neobičnoj su milosti zadarske sutkinje. Da li je stvar neke podsvijesti, slučajnosti, ili je pitanje pak ideološke, prijateljske, rodbinske prirode… Time će se valjda pozabaviti Državno sudbeno vijeće i Općinski sud u Zadru. Premda bi zanimljivo bilo čuti njezino „izdvojeno mišljenje“ i o ovome.

Koji je kurac?

Ako sutkinja Zubčić voli i razumije samo habituse jednih, i to međusobno sve redom bliskih pojedinaca, onda bi bilo pristojno da ili otvori odvjetnički ured pa ih legitimno zastupa pred Općinskim sudom u brojnim parnicama ili – da se suzdrži.

Ovako je to u najmanju ruku ružno i gledati i slušati. Posebno treći puta za redom u tri godine.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

U ČETVRTAK U ZADRU DRŽAVNI TAJNIK BILAVER Početna konferencija projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok”

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 29. srpnja 2021. godine s početkom u 10:00 sati u dvorištu Doma Zadarske županije održat će se početna konferencija projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok”.

Projekt se sastoji od tri faze: rekonstrukcije Obale kralja Petra Krešimira IV. i sanacije gata, dogradnje gata u dužini od 15 metara i rekonstrukcije zaobalnog dijela Liburnske obale.

Ukupna vrijednost projekta je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna.

Na početnoj konferenciji bit će riječi o početku obnove zadarske rive i značaju samog projekta.

Na konferenciji će sudjelovati državni tajnik za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, te ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj web stranici: https://zadarska- riva.hr/

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MUP: Za vikend podignite izrađene osobne dokumente

Objavljeno

-

By

U subotu, 31. srpnja i nedjelju, 1. kolovoza, građani će izrađene dokumente moći preuzeti u pojedinim policijskim upravama te pripadajućim policijskim postajama

Tijekom predstojećeg vikenda, građani će moći podići svoje nove osobne iskaznice prve generacije u pojedinim policijskim upravama te pripadajućim policijskim postajama, objavljeno je iz MUP-a.

Spomenuto se odnosi na sljedeće policijske uprave i pripadajuće policijske postaje:

“NAPOMENA: U navedene dane neće se zaprimati novi zahtjevi već isključivo izdavati osobni dokumenti koji su izrađeni.

Unaprijed zahvaljujemo građanima na strpljenju i razumijevanju”, dodaju iz MUP-a.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANI PROGRAM 30. obljetnica prevoženja branitelja 4. gardijske brigade ZNG-a iz Novigrada u Kruševo

Objavljeno

-

By

Foto: screenshot

Povodom obilježavanja jubilarne 30. obljetnice prevoženja hrvatskih branitelja 4. gardijske brigade Zbora narodne garde iz Novigrada u Kruševo brodovima novigradskih ribara priređen je program sjećanja na taj važan događaj iz Domovinskog rata. I ove godine program je prilagođen epidemiološkim mjerama zaštite od širenja COVID-a 19.

Iz povjesnice:

Kruševo je bilo u neprijateljskom okružju i jedini način komunikacije s ovim mjestom bio je morski put te je u noći 29./30. srpnja 1991. 170 branitelja 4. gardijske brigade s naoružanjem i opremom prebačeno iz Novigrada u Kruševo s pet ribarica tamošnjih ribara. Ovo je ujedno i začetak djelovanja Hrvatske ratne mornarice na zadarskom prostoru u Domovinskom ratu.

Kasnije se u akciju prevoženja za potrebe obrane Kruševa uključio i trajekt „Jadrolinije“ Klimno te brodovi iz zadarskih tvrtki „Luka“, „Autotransport“, „SAS“ i šest privatnih brodica koji su kroz 44 dana okuženja bili jedina veza sa Kruševom.

Uz prevoženje branitelja, naoružanja i vojne opreme brodovi su služili i za dostavu hrane, medicinska zbrinjavanja i ostale potrebe branitelja i stanovnika Kruševa.

Želeći ovom događaju iz Domovinskog rata dati značenje te izraziti zahvalnost braniteljima Kruševa, ribarima Novigrada i svima koji su dali svoj doprinos u obrani Kruševa pripremljen je svečani program:

Program:

 1. srpnja 2021. (petak)
  Novigrad:
  09,00 Odavanje počasti poginulom hrvatskom branitelju Tomislavu Baždariću, zapovjedniku broda „Ivana“ koji je prevozio branitelje u Kruševo (Mjesno groblje Novigrad)
  09.30 Plivanje ratnom rutom 91 Novigrad-Meka Draga (start ispred kafića „Noškić“ u Novigradu)
  12,00 Uplovljavanje brodova Hrvatske ratne mornarice (HRM) u luku Novigrad
  17,00-20,00 razgledavanje brodova HRM-a u luci Novigrad
  22,00 paljenje baklji na Rivi u Novigradu
 2. srpnja 2021. (subota)
  Novigrad, Kruševo:
  08,00 budnica Rivom u Novigradu (Gradska glazba Zadar)
  09,15 pristajanje brodova ispred kafića „Flash“ u Novigradu
  09,30 isplovljavanje brodova iz Novigrada (polaganje vijenca u more između Novigrada i Kruševa)
  10,15 Susret s braniteljima Kruševa u Mekoj Dragi
  10,45 Polaganje vijenaca kod crkve Svetog Jurja u Kruševu
  11,00 Sveta misa zahvalnica u crkvi Svetog Jurja u Kruševu
  11,45 Povratak novigradskih brodova u Novigrad

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu