magazin
Provjerite gume prije zime: Jedan simbol otkriva njihovu starost i koliko su sigurne
Posljednjih je dana temperatura znatno niža, a uskoro se očekuju mraz i poledica na cestama.
Oni koji se nisu na vrijeme pripremili možda će dugo čekati termin kod vulkanizera. Zakon jasno propisuje obveznu upotrebu zimskih ili cjelogodišnjih guma u zimskim uvjetima na cesti, kao što su snijeg, bljuzgavica ili led.
Ali kako običan vozač može provjeriti jesu li njegove gume u skladu sa zakonom?
Obratite pozornost na alpski simbol
Ključni simbol na koji treba obratiti pozornost je tzv. alpski simbol, koji mora biti otisnut sa strane gume. Poznat je i pod engleskim nazivom 3 Peak Mountain Snowflake (3PMSF).
Ovaj piktogram prikazuje pahuljicu unutar planine s tri vrha. Prema njemačkom časopisu Auto Bild, oznaka potvrđuje da je guma certificirana prema EU standardu (ES br. 661/2009) i prema propisima američke Nacionalne uprave za sigurnost u prometu (NHTSA). Gume s ovim simbolom službeno su odobrene kao zimske, a često se pojavljuju i na cjelogodišnjim modelima.
Iako zimske i cjelogodišnje gume i dalje mogu imati oznaku M+S (Mud and Snow – blato i snijeg), važno je znati da je to samo oznaka proizvođača i nije povezana sa standardiziranim testiranjem. Dakle, sama oznaka M+S više nije dovoljna za gume proizvedene od 1. siječnja 2018. godine – odlučujući je alpski simbol s pahuljicom. Iako obje oznake mogu biti prisutne, alpski simbol je obvezan, piše Avtomagazin.si.
Prijelazno razdoblje za starije gume koje su imale samo oznaku M+S (proizvedene do 31. prosinca 2017.) isteklo je 30. rujna 2024. godine, prenosi City Magazine.
Kako se zimske gume razlikuju od ljetnih?
Zimske se gume razlikuju već po samom dizajnu gazne površine. Imaju više kanala i lamela koje poboljšavaju odvodnju – brže uklanjaju vodu i bljuzgavicu. Gumena smjesa je često mekša na dodir, a dodaje se i veći udio silicijeva dioksida, što gumi daje mekoću i bolje prianjanje u hladnim uvjetima.
Kako prepoznati ljetnu gumu?
Ljetna guma prvenstveno mora osigurati dobar kontakt sa suhom i mokrom podlogom. Profil je ravniji, s izraženim uzdužnim kanalima koji učinkovito odvode vodu. Gumena smjesa ljetnih guma je tvrđa i prilagođena višim temperaturama.
Kako prepoznati cjelogodišnju gumu?
Cjelogodišnje gume, kao što im ime kaže, trebaju dobro funkcionirati u svim sezonama. Tvrdoća gume i oblik profila predstavljaju kompromis između ljetnih i zimskih guma. Lamele se često ne protežu po cijeloj površini, kao kod zimskih guma, već samo u središnjem dijelu. Novije cjelogodišnje gume također moraju imati alpski simbol.
Kako odrediti starost gume?
Starost gume možete provjeriti pomoću DOT broja na bočnoj strani. Prve dvije znamenke označavaju tjedan proizvodnje, a posljednje dvije godinu. Na primjer, DOT broj 0118 znači da je guma proizvedena u prvom tjednu 2018. godine.
magazin
ČETVRTAK U KINO ZONI / Nova projekcija filma o Hastoru i trima Arenama nagrađena drama Kako je ovdje tako zeleno?
Izniman interes za sjajnim dokumentarnim filmom „Treći svijet“ donosi nove projekcije u gradskoj kinoteci Kino zoni, ovog i idućeg tjedna, a sedmo gostovanje Zagreb film festivala u Zadru pak donosi trima Zlatnim arenama u katergorijama manjiske koprodukcije dramu „Kako je ovdje tako zeleno?“.
„Treći svijet“ je više od dokumentarnog filma o Haustoru – legendarnom zagrebačkom bendu koji je oblikovao glazbenu scenu bivše Jugoslavije. To je priča o dvije kreativne suprotnosti: Darku Rundeku i Srđanu Sacheru.
Pritom, „Treći svijet“ nije tek biografski portret ni nostalgično prisjećanje već mozaik o suprotnostima koje su se spojile zahvaljujući magiji svakodnevice i Zagrebu koji ih je oblikovao, čiji se duh, kontrasti i slike prelamaju kroz estetiku Haustora.
Kroz otvorene razgovore, prodorne opservacije, raskošnu arhivu i, možda najvažnije, novo okupljanje benda u studiju nakon četrdeset godina na snimanju remakea pjesme Treći svijet, film oživljava vrijeme kada je istoimeni album (1984.) bio dočekan s nerazumijevanjem, a danas se smatra jednim od najznačajnijih pop-rock albuma bivše Jugoslavije.
Ono što je započelo kao restauracija izgubljene snimke dub verzije spomenute pjesme, pretvorilo se u dokument kreativnog procesa, nakon što su se članovi benda okupili u studiju gotovo četiri desetljeća kasnije. Tako je došlo do stvaranja posve nove verzije pjesme – dijaloga između Haustora nekad i danas.

“Kako je ovdje tako zeleno” melankolična je meditacija o zavičaju, identitetu i obitelji. Novi film redatelja Nikole Ležaića premijerno je prikazan na Međunarodnom festivalu u Karlovym Varyma, a u Puli je u kategoriji manjinskih koprodukcija ovjenčan zlatnim arenama za najbolji film, mušku glumu i kameru.
Radnja filma govori o Nikoli koji je nekoć snimao filmove, a danas je zaglavio u snimanju reklama. Kada dozna za mogućnost da konačno vrati kući posmrtne ostatke svoje bake, koja je tijekom rata bila prisiljena pobjeći iz Hrvatske u Srbiju, Nikola s ocem kreće na putovanje iz Beograda u Dalmaciju. Putem uči lekciju o roditeljstvu, obitelji i uspomenama koje ponekad nisu stvarne.
U glavnim ulogama pratimo Snježanu Sinovčić-Šiškov, Izudina Bajrovića, Filipa Đurić, Branku Katić, Stojana Matavulja, Leona Lučeva i druge sjajne regionalne glumce.
U “Trećem svijetu” uživamo u četvrtak 6. studenog s početkom u 19 h, a u „Kako je ovdje tako zeleno?“ od 20.30 h. Lokacija prikazivanje je standardna, Polivalentna dvorana Providurove palače. Ulaznice se mogu kupiti online na platformi CoreEvent i na samoj lokaciji prikazivanja – blagajna se otvara sat vremena prije svake projekcije.
*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.
*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.
magazin
ĐIR PO GRADU
magazin
RECEPT / Vikinški tost – najpopularniji doručak u 2025. godini, koji se priprema za pet minuta
Društvenim mrežama širi se recept za doručak ili međuobrok pod nazivom vikinški tost.
Recept se smatra idealnim za održavanje vitke linije jer ima manje od 300 kalorija. Vikinški tost zapravo je sir na tostu, ali s nekoliko neobičnih sastojaka. Inspiriran je receptom za vikinšku svinjetinu i sličan je kultnom velškom jelu rarebit, piše zadovoljna.rs.
Sastojci:
½ luka
40 g cheddar sira
½ žličice Worcestershire umaka
prstohvat praška od gorušice
1 srednji žumanjak
1 čajna žličica mlijeka
morska sol i svježe mljeveni crni papar
1 srednja kriška integralnog kruha
Priprema:
Sitno nasjeckajte luk. Lagano poprskajte tavu uljem i stavite je na srednje jaku vatru.
Naribajte cheddar sir. Dodajte luk u tavu i pirjajte 2–3 minute. U zdjeli pomiješajte pirjani luk i sir.
https://assets.pinterest.com/ext/embed.html?id=330310953931905940
Dodajte pola žličice Worcestershire umaka i prstohvat senfa u prahu. Zatim dodajte žumanjak i mlijeko, pa začinite paprom i morskom soli.
Dobro promiješajte. Smjesu nanesite na krišku kruha i pecite 3–4 minute, odnosno dok se sir ne otopi i ne poprimi zlatnosmeđu boju.
Poslužite odmah.
-
magazin4 dana prijeŠPICA!
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prijeMORATE U SPIZU? Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru rade ove nedjelje…
-
Svijet4 dana prijePogledajte što je otkrilo veliko istraživanje o štetnosti cjepiva protiv covida
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prijeJAVNI NATJEČAJI / Za četrnaest radnih mjesta u Gradu Zadru – 81 prijava






