Connect with us

magazin

Horoskop za 9. veljače 2025.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 09.02.2025.
LJUBAV: Moguć je poziv osobe iz vaše obitelji iz koje potičete koji će zasjeniti lijepa ljubavna zbivanja ili vas nakratko udaljiti od partnera.
KARIJERA: Vama se vaše poduzeće u kojem radite čini malim. Želite nešto veće za sebe, ali za to treba biti i odgovorniji.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izdržite.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 09.02.2025.
LJUBAV: Lijep razvoj osobnih odnosa potaknut će vas da iste oplemenite nekom novom idejom za izlazak gdje će vam biti dobro.
KARIJERA: Ako imate problema kako obaviti ono što trebate, sjetite se svojih stručnih znanja i brzo ćete doći do rješenja.

ZDRAVLJE&SAVJET: Imate dovoljno slobode, bez brige.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 09.02.2025.
LJUBAV: Oni koji trenutačno imaju ljubavnih problema neka danas potraže društvo prijatelja, jer će uz njih vidjeti jasnije.
KARIJERA: Rado biste dobili odgovore na neke teme, pa postavljate dodatna pitanja. Nešto ćete saznati, ali to još nije sve.
ZDRAVLJE&SAVJET: Naspavajte se.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 09.02.2025.
LJUBAV: Poboljšanje u osobnim odnosima bit će povezano s mogućnošću izlaska na zanimljivo mjesto puno vedrih ljudi.
KARIJERA: Mnogi će danas morati biti uslužni prema svojim suradnicima, ali im to neće teško pasti. Moguća je mala dosada na poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Strpljen, spašen.

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 09.02.2025.
LJUBAV: Upotrijebit ćete sav svoj šarm kako bi osobi do koje vam je stalo pokazali što osjećate. Bit ćete uspješni u komunikaciji.
KARIJERA: Važno je da prihvatite ono što vam nude, makar vam trenutačno izgledalo nepovoljno. Dugoročno je dobro.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izdržite uz volju i upornost.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 09.02.2025.
LJUBAV: Postoji mogućnost bolje suradnje između vas i druge strane, ali trebate biti otvoreniji za to.
KARIJERA: Izgledna je suradnja s mladim osobama koje ćete uvoditi u posao. Ima još nekih sitnica koje trebate dovršiti.

ZDRAVLJE&SAVJET: Ništa se ne mora pod svaku cijenu.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 09.02.2025.
LJUBAV: Oni koji traže ljubav neka dobro pogledaju oko sebe na osobe s kojim profesionalno surađuju.
KARIJERA: Naći ćete izlaz iz financijskih problema i uspješno prebroditi nedavne muke. Mnogi će dobiti dodatnu motivaciju za rad.
ZDRAVLJE&SAVJET: Samo nastavite.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 09.02.2025.
LJUBAV: Nastojat ćete se opustiti u ugodnom krugu vama bliskih ljudi i tako nadvladati nezadovoljstvo osobnim odnosima.
KARIJERA: Bit ćete rasploženi za samostalni rad, premda nećete biti zatvoreni za suradnju. No kad bi se vas pitalo, najradije biste djelovali sami.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite jednom prirodni.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 09.02.2025.
LJUBAV: Obitelj će vas danas i privlačiti i odbijati. Postojat će utjecaji koji će u vama izazivati frustracije.
KARIJERA: Vjerojatno je da ćete kraj radnog tjedna provesti na kraćem putovanju ili ćete se morati dodatno pokrenuti u vezi posla.
ZDRAVLJE&SAVJET: Puni ste energije.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 09.02.2025.
LJUBAV: Neki će osmisliti pjesnički riječi kojim će zavoditi osobu do koje im je stalo. Drugi će rješavati obiteljske problemčiće.
KARIJERA: Poradit ćete na vlastitoj samostalnosti u poslu, a to će vas dovesti do otkrića da možete bolje i više.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bavite se sportom.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 09.02.2025.
LJUBAV: Tajne, mašta, intrige – sve će vas to danas privlačiti više nego inače. Mogući su diskretni pogledi i čitanja između redova.
KARIJERA: Priznat će vam zasluge i to će vas razveseliti do te mjere da ćete se osjećati laki poput pera. Radit ćete jednako lako.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poslužite se svojom intuicijom.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 09.02.2025.
LJUBAV: Ako ste u otuđenoj ili ratničkoj fazi s drugom stranom, danas ćete svemu pristupati ležernije, a postojat će i određena bliskost.
KARIJERA: Spremni ste za promjene za razliku od vaših kolega. Njima će sve izgledati nestvarno, pa ćete ih morati uvjeravati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pad imuniteta.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Proljetni umor: Zašto nas iscrpljuje i kako ga pobijediti

Objavljeno

-

By

S dolaskom proljeća priroda se budi, dani postaju duži, temperature ugodnije, a život se vraća na ulice. I dok bi sve to trebalo pozitivno djelovati na naše tijelo i psihu, mnogi upravo u ovom razdoblju osjećaju suprotno – manjak energije, pospanost, bezvoljnost i opću iscrpljenost. Riječ je o proljetnom umoru, fenomenu koji nije izmišljen, već ima stvarne fiziološke razloge. Iako nije medicinski dijagnoza, dovoljno je čest i prepoznat da zaslužuje pažnju.

Što je zapravo proljetni umor?

Proljetni umor je pojava koja se javlja kod mnogih ljudi u prijelazu iz zime u proljeće, najčešće u ožujku i travnju. Iako nije bolest, simptomi mogu biti dovoljno izraženi da utječu na svakodnevno funkcioniranje.

Glavni uzroci leže u promjenama koje se događaju u tijelu uslijed promjene vremenskih uvjeta, dužine dana i temperature. Tijelo, naviknuto na zimski ritam, mora se prilagoditi novim uvjetima, što nije uvijek jednostavno ni brzo.

Zašto osjećamo proljetni umor?

Hormonska neravnoteža

Tijekom zime razina melatonina (hormona sna) je viša zbog manjka dnevne svjetlosti, dok je serotonina (hormona “dobrog raspoloženja”) manje. S dužim danima u proljeće, tijelo počinje smanjivati proizvodnju melatonina i pojačavati lučenje serotonina, dopamina i endorfina. Taj hormonalni “rebalans” može potrajati nekoliko tjedana, tijekom kojih se osjećamo umorno, zbunjeno i bezvoljno.

Promjena krvnog tlaka

Toplije vrijeme uzrokuje širenje krvnih žila, što može dovesti do pada krvnog tlaka. To osobito pogađa osobe koje i inače imaju nizak tlak, a posljedica je osjećaj slabosti, vrtoglavice i umora.

Nedostatak vitamina i minerala

Zimska prehrana često je siromašna svježim voćem i povrćem, što može dovesti do manjka vitamina C, D, željeza i magnezija. Svi oni igraju ključnu ulogu u održavanju energije i dobrog imuniteta.

Promjene u bioritmu

S pomicanjem sata i sve ranijim izlaskom sunca, naš unutarnji sat mora se prilagoditi. Ta promjena može narušiti kvalitetu sna, zbog čega se budimo umorni i nenaspavani.

Najčešći simptomi

Proljetni umor se ne manifestira jednako kod svih, no najčešći simptomi uključuju:

  • konstantan osjećaj iscrpljenosti, iako dovoljno spavate
  • smanjena koncentracija i motivacija
  • razdražljivost i blage promjene raspoloženja
  • glavobolje, pospanost tijekom dana
  • slabija otpornost na stres
  • osjećaj da “niste svoji”

Ako ti simptomi traju dulje od 3-4 tjedna ili se pogoršavaju, dobro je konzultirati liječnika kako bi se isključili drugi zdravstveni problemi poput anemije, poremećaja štitnjače ili depresije.

Kako si pomoći?

Dobra vijest je da proljetni umor prolazi, a još bolja je da si možete itekako pomoći da to razdoblje što lakše prebrodite. Umjetnu inteligenciju smo pitali da nam predloži načine na koje se najbolje “obračunati” s proljetnim umorom.

1. Krećite se svaki dan

Tjelesna aktivnost, posebno na otvorenom, najbrže “resetira” tijelo. Šetnja, trčanje, vožnja biciklom ili jednostavno boravak u prirodi potiču cirkulaciju, lučenje endorfina i poboljšavaju san. Dovoljno je 30 minuta dnevno da se osjeti razlika.

2. Uredan san je ključ

Pokušajte ići spavati i buditi se u isto vrijeme, izbjegavajte ekran prije spavanja i neka prostorija u kojoj spavate bude prozračena i tamna. Kvalitetan san pomaže tijelu da se lakše prilagodi novim ritmovima.

3. Jedite sezonski i šareno

Tanjur pun boja znači tanjur pun nutrijenata. U proljeće su dostupni mladi špinat, matovilac, rotkvice, šparoge, jagode – sve bogato vitaminima, vlaknima i antioksidansima. Fokusirajte se na:

  • lisnato zeleno povrće (bogato željezom i folatima)
  • agrume i bobičasto voće (vitamin C)
  • orašaste plodove i sjemenke (magnezij i omega-3)
  • integralne žitarice (energija i vlakna)

4. Pijte dovoljno tekućine

Dehidracija može pogoršati osjećaj umora. Voda je najbolji izbor, ali možete ubaciti i čajeve poput zelenog, mente ili đumbira koji osvježavaju i lagano stimuliraju. Izbjegavajte pretjerivanje s kavom i energetskim pićima – kratkoročno podižu energiju, ali dugoročno iscrpljuju.

5. Dodaci prehrani – da ili ne?

Ako prehrana nije raznolika ili imate specifične potrebe (npr. manjak željeza, vitamina D), moguće je uzimati dodatke, ali uvijek u dogovoru s liječnikom ili ljekarnikom. Vitamin D, kojeg tijelo zimi ne dobiva dovoljno zbog manjka sunca, često je prvi kandidat.

Umor nije prepreka

Proljetni umor nije znak slabosti, već normalna reakcija tijela na promjene u okolišu. Ključ je u razumijevanju što se događa u organizmu i pružanju podrške kroz kretanje, dobru prehranu, kvalitetan san i boravak na svježem zraku. Već nakon nekoliko tjedana organizam će se “prešaltati” na proljetni režim, a vi ćete ponovno osjetiti energiju, vedrinu i polet.

Umor ne mora biti prepreka – može biti podsjetnik da je vrijeme da usporimo, posložimo prioritete i pobrinemo se za vlastito tijelo na način koji ono u ovom prijelaznom razdoblju najviše treba.

 
Nastavi čitati

magazin

LOŠE VRIJEME / Odgođen koncert TBF-a, novi termin 4. travnja 

Objavljeno

-

By

zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih prilika, odgađa se koncert sastava The Beat Fleet TBF, koji je u okviru obilježavanja Dana Sveučilišta u Zadru bio zakazan za petak 28. ožujka u Novom kampusu.

Cjelokupni EU-CONEXUS zabavni program uz nastup TBF-a održat će se u petak 4. travnja na istoj lokaciji, s početkom u 20 sati.

 
Nastavi čitati

magazin

OD 9. DO 13. TRAVNJA / Tuna, Sushi & Wine Festival vraća se na ‘početne postavke’! Dolaze japanski chefovi i umjetnici, samuraji i Jelena Yamasaki

Objavljeno

-

By

Povratak japanskih majstora kuhinje i japanskih umjetnika te obnova suradnje Turističke zajednice grada Zadra s Jelenom Yamasaki, idejnom začetnicom i dugogodišnjom predsjednicom Hrvatsko-japanskog društva razmjene – najvažnija su obilježja ovogodišnjeg, desetog po redu Tuna, Sushi & Wine Festivala koji će se održati od 9. do 13. travnja na Trgu Petra Zoranića i u klubu Arsenal. To znači da se najdugovječnija gastronomsko-turistička i kulturna manifestacija koju s partnerima organizira Turistička zajednica grada Zadra vraća na „početne postavke”.

Festival je od svoje premijere 2015. godine bio jedinstven i atraktivan događaj, osmišljen kao spoj japanske i hrvatske gastronomije i kulture te uzgajivača tune i bijele ribe i ugostitelja sa zadarskog područja. Japanski su novinari tamošnjoj javnosti predstavili Zadar kao atraktivnu turističku destinaciju, a mi smo se ovdje pomalo upoznavali s japanskim jelima i s tamošnjim pristupom namirnicama i pripremi hrane. Vrlo brzo su se u Zadru počeli otvarati restorani s japanskim i azijskim jelima, a tunjevinu s gradela više nismo presušivali do nejestivosti.

Japanci su, također, doznali kako je Zadar grad iz kojeg im stiže vrhunska tuna. Na zadarskom se području, naime, nalaze tri najveće tvrtke za uzgoj tune u Hrvatskoj – Pelagos Net Farma, Jadran tuna i Kali tuna. I sjedište tvrtke Cromaris, najveće hrvatske firme za uzgoj orade, brancina i druge bijele ribe također je u Zadru, a njeni uzgojni su kavezi u ovdašnjem akvatoriju. Peti  višegodišnji partner festivala je zadarska tvrtka Marikomerc, jedan od najvećih distributera ribe i proizvoda iz mora u Hrvatskoj. Te će tvrtke i ove godine osigurati svoje vrhunske proizvode  i tako snažno stajati iza cijelog projekta.

Središnji događaj ovogodišnjeg festivala je gala večera u zadarskom klubu Arsenal u samom središtu Zadra u petak, 11. travnja. Gastronomsku priču večeri postavit će japanski masterchef  Akiyuki Nasu sa svojim kuharskim timom. Masterchef  Akiyuki je sa suprugom Ryoko vlasnik restorana il Gastro Sara u Okinawi, u kojem spaja mediteranske namirnice u kuhinju, a jedan poseban programski dio restorana nosi naziv Dalmatia in Okinawa Japan. Nasu je dobro upoznao dalmatinsku kuhinju preko davnih privatnih prijateljstava s hrvatskim pomorcima, a zatim i tijekom višekratnih boravaka u Hrvatskoj. U ponudi njegova restorana su probrana hrvatska vina, a i vino kuće je uvijek jedno hrvatsko vino. U nekim jelima koristi najpoznatiji hrvatski začin, a nudi i hrvatske kobasice, džemove i sl. Glavno obilježje njegova restorana je fuzija japanske i mediteranske, odnosno hrvatske kuhinje. Koja će sve jela japanski masterchef i trojica njegovih kuhara pripremati u Zadru tek treba vidjeti, ali je za očekivati ono najbolje iz njihove japansko-mediteranske gastronomske fuzije.

Glavna atrakcija večeri biti će Kaitai Show – demonstracija rezanja velike tune. I ostatak programa večeri u zadarskom Arsenalu obilježit će japanski gosti: gospel pjevačica Hikari Mukai, zatim sanshin (trožičano tradicionalno glazbalo) umjetnica Hitomi Uratani, a svoj show će izvesti samurajska skupina Katanayaichi, izuzetno popularna u Japanu i poznata po rolama u samurajskim filmovima. Pjevačica Hikari i glazbenica Uratani dio svog nastupa posvetit će legendarnom hrvatskom pjevaču Oliveru Dragojeviću u bloku Tribute to Oliver.

Open Air dio ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala održavat će se svih pet festivalskih dana ispod velikog šatora na Trgu Petra Zoranića u jutarnjim i večernjim satima s čitavim nizom različitih gastronomskih, kulturnih i zabavnih programa. Jela će pripremati poznati hrvatski chefovi, a istovremeno će se u Sushi Corneru motati popularni japanski smotuljci. Na svim događanjima će se točiti probrana vina iz zadarskog kraja. Naime, u manifestaciju se uključilo deset najboljih vinarija iz Zadarske županije. Program na Trgu Petra Zoranića trajat će svaki dan  od 11 do 15 sati, te u večernjim satima od 18 sati. Večernji programi bit će obogaćeni i koncertima hrvatskih poput nastupa sestara Husar, grupa Retrodukcija i Scifidelity Orchestra, ali i japanskih izvođača.

Cijene ulaznica za gala večeru u Arsenalu u petak, 11. travnja 2025. godine:

Ulaznice za zonu partera s buffet uslugom po cijeni 35 Eur po osobi možete kupiti online na ovoj poveznici

Ulaznice za mjesto za stolom tijekom gala večere na galeriji Arsenala po cijeni od 80 Eur po osobi možete kupiti putem centralne prodaje Ilirije d.d. slanjem upita na mail: reservations@ilirijabiograd.com ili telefonskim pozivom na broj 023 383 556

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu